mic81 21.05.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 No to jaki widzisz problem ? Kable albo maty w kleju pod kaflami,moc dobierasz pod konkretne pomieszczenie i grzejesz.Wentylacji z odzyskiem nie będziesz miał także grzanie tylko w I taryfie i pełny komfort a przy okazji prawdziwe nie centralne ogrzewanie. Arturo a jakby tak zaryzykować i zrobić je w wylewce - zawsze uda się coś naładować w II i ewentualnie dogrzać w I ? A jakby się okazało że wylewka starcza na II taryfę - jak wiem że to niemożliwe ( Lobo, Jasiek czy kszhu którzy mimo wszystko twierdzą ze starczy na II taryfę to paskudne kłamczuchy) to była by już sama korzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 21.05.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 przeczytałem ten bełkot.. to jakieś maketingowe pier.. o szopenie jak ci goście wyobrażają sobie że zasilą instalację wtykając toto do gniazdka? chyba ich pogięło.. niech sobie agregat tak podłączą.. ciekawe co zakład energetyczny na to, i żeby jeszcze bezpiecznik zmieniać na mniejszy.. słowa na temat wydajności prądowej itp. nie ma.. bez odcięcia się od instalacji operatora nie ma co myśleć że się podłączy, z kolei skoro każą bezpiecznik wymieniać to obawiam się że do ledów może się nada ale do ogrzewania raczej nie bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.05.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 (edytowane) Arturo a jakby tak zaryzykować i zrobić je w wylewce - zawsze uda się coś naładować w II i ewentualnie dogrzać w I ? A jakby się okazało że wylewka starcza na II taryfę - jak wiem że to niemożliwe ( Lobo, Jasiek czy kszhu którzy mimo wszystko twierdzą ze starczy na II taryfę to paskudne kłamczuchy) to była by już sama korzyść. Trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie co to jest akumulacja i jak ta akumulacja ma do bezwładności a potem jak bezwładność ma się do tak wychwalanej i jedynej zalety kabli czyli nie centralnego ogrzewania. Ja mam odpowiedź prostą i logiczną,bo wiem z własnego doświadczenia co to jest akumulacja i bezwładność i jak to działa w praktyce. Zresztą guru kabli Lobo sam zdradził: Generalnie nie czujesz kiedy ogrzewanie chodzi a kiedy nie, akumulacja to rozmywa. Dla mnie jeśli ta jedyna i nie powtarzalna zaleta kabli pada to nie zrozumiem nigdy tych co montują kable. Jeśli ktoś by mnie siłą fizyczną zmusił do kabli to dałbym jeden warunek,kable musiały by być w wylewce i to grubej wylewce,inaczej bym poszedł na konfrontację z tyranem a kabli bym nie założył Kable czy inne ciepło w zbyt cienkie wylewce to szybsze oddawanie ciepła do pomieszczenia,przez co tracimy szanse na grzanie tylko w taniej taryfie. Tego co zrobił R&K nie zrobiłbym nigdy,gdyż już wiem,że u mnie nie jest grzane całe 33cm betonu tylko ciepło jest prędzej oddawane do góry do pomieszczeń niż na dół. Edytowane 21 Maja 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.05.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Ale Ty jestes ograniczony, no i co z tego ze nie czuje kiedy chodzi ogrzewanie? Czy to swiadczy o tym ze system nie dziala niecentralnie? O czym to swiadczy? Oswiec mnie! Z kazdym postem utwierdzasz mnie w przekonaniu ze jestes/byles tylko naciągaczem/handlarzem PCI, bo zakres wiedzy i znajomosc zjawisk mizerna. Co ma to czy czujesz ze kable grzeje do tego jak dziala uklad niecentralnie? Czy jestes w stanie wyczuc roznice w temp posadzki na poziomie 1-2*C? Bo takie sa wahania miedzy ladowaniem a nie. Podpowiem ci tylko ze 1*C roznicy powietrza jest duzo bardziej odczuwalny niz 1*C posadzki. To jest wlasnie doswiadczenie o ktorym tak poszesz a o ktorym niewiele jeszcze wiesz, mimo ze stary koń jestes. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.05.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Dla mnie jedyna zaleta kabli to montowane w warstwie kleju pod kaflami i grzanie w I taryfie,przy grzaniu akumulacyjnym nie mają żadnych zalet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.05.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Ale Ty jestes ograniczony, no i co z tego ze nie czuje kiedy chodzi ogrzewanie? Czy to swiadczy o tym ze system nie dziala niecentralnie? O czym to swiadczy? Oswiec mnie! . Moja wodna podłogówka też działa nie centralnie,mam 11 nie zależnych od siebie obiegów(w tym 3 w salonie,2 sypialni),którymi mogę dowolnie sterować ale pytanie po co skoro działa akumulacja i przede wszystkim bezwładnosć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 21.05.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Dajcie już spokój wyższości kabli nad rurkami pliz. Wałkowaliśmy to kilkanaście stron Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.05.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Dajcie już spokój wyższości kabli nad rurkami pliz. Wałkowaliśmy to kilkanaście stron Spoko,tym razem było pytanie o akumulację Dla mnie im więcej tym lepiej,przy kablach i grzaniu akumulacyjnym zastosowałbym się do polecenia Elektry czy Devi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.05.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Moja wodna podłogówka też działa nie centralnie,mam 11 nie zależnych od siebie obiegów(w tym 3 w salonie,2 sypialni),którymi mogę dowolnie sterować ale pytanie po co skoro działa akumulacja i przede wszystkim bezwładnosć ? Moze, ale nie dziala, po poerwsze bo masz jeden sterownik, po drugie bo masz PONAD 3x WIEKSZA MASE AKUMULACYJNA NA m2 niz pozostali uzytkownicy!!! Kiedy ty to pojmiesz? Zakladam ze nigdy... Dla mnie jedyna zaleta kabli to montowane w warstwie kleju pod kaflami i grzanie w I taryfie,przy grzaniu akumulacyjnym nie mają żadnych zalet. A jakie widzisz zalety swojego systemu? Aternatywe? Na co? Jaka masz tansza alternatywe? Czlowieku ty od kilku lat poszesz te same brednie, no ale nie dziwi mnie to skoro dales ponad 30cm grubosci mase grzewcza, PCI ktore dostales taniej TYLKO DLATEGO ZE NACIAGALES INNYCH UZYTKOWNIKOW FORUM NA PCI!!! Ty masz jeszcze czelnosc zabierac glos? Dajcie już spokój wyższości kabli nad rurkami pliz. Wałkowaliśmy to kilkanaście stron Jakos dziwnie sie stalo ze nikt nie neguje wodnej podlogowki, a tylko Arturo neguje wszystko co jest inne niz wodna podlogowka, a juz najlepeij z PCI! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 21.05.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Ty masz jeszcze czelnosc zabierac glos? Jakos dziwnie sie stalo ze nikt nie neguje wodnej podlogowki, a tylko Arturo neguje wszystko co jest inne niz wodna podlogowka, a juz najlepeij z PCI! Spokojnie siądź, spokojnym bądź... Pomyśl, tracisz swoje zdrowie na "gupotę" innego człowieka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.05.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 (edytowane) Moze, ale nie dziala, po poerwsze bo masz jeden sterownik, po drugie bo masz PONAD 3x WIEKSZA MASE AKUMULACYJNA NA m2 niz pozostali uzytkownicy!!! Kiedy ty to pojmiesz? Zakladam ze nigdy... Mam 11 sterowników mechanicznych zwanych rotametrami,po drugie właśnie o to chodzi,dlatego z tych 11 sterowników używałem tylko dwóch,z obiegów w sypialni,reszta sterowników bez tyknięcia gdyż: Generalnie nie czujesz kiedy ogrzewanie chodzi a kiedy nie, akumulacja to rozmywa. Edytowane 21 Maja 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.05.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Mam 11 sterowników mechanicznych zwanych rotametrami,po drugie właśnie o to chodzi,dlatego z tych 11 sterowników używałem tylko dwóch,z obiegów w sypialni,reszta sterowników bez tyknięcia gdyż: Ja cie w pelni rozumiem ze nimi nie ruszales, bo masz ponad 30cm masy i usilnie starasz sie wszystkie inne instalacji grzewcze sprowadzic do swojego przykladu. Szkoda tylko ze nie odpowiadasz na temat, szkoda ze nie odpowiadasz na wszystkie pytania. Podajesz wyrywkowe cytaty ktorych de facto nie do konca rozumiesz, co z drugiej strony mnie nie dziwi... No i dziwnie starasz sie ignorowac problem twojej dzialalnosci handlowej jaka prowadziles na forum, tego jak ludzi naciagales! Prawda kole w oczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.05.2013 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 (edytowane) Spokojnie siądź, spokojnym bądź... Pomyśl, tracisz swoje zdrowie na "gupotę" innego człowieka... Nie zniknij ze swoimi rachunkami przy grzaniu kablami przy wentylacji grawitacyjnej Edytowane 21 Maja 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.05.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Ja cie w pelni rozumiem ze nimi nie ruszales, bo masz ponad 30cm masy i usilnie starasz sie wszystkie inne instalacji grzewcze sprowadzic do swojego przykladu. Widzę,że uważasz się za wiedzącego lepiej niż doświadczeni specjaliści z Devi i Elektry. Oni widzą grzanie akumulacjne kablami zdecydowanie inaczej niż Ty,no cóż,oni się także mylą...Lobo wie najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 21.05.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 (edytowane) Ja cie w pelni rozumiem ze nimi nie ruszales, bo masz ponad 30cm masy i usilnie starasz sie wszystkie inne instalacji grzewcze sprowadzic do swojego przykladu. Z moich obserwacji wynika,że puszczając w wylewkę 30st.C nie nagrzewa się cała płyta równomiernie,ciepło oddawane jest prędzeń do pomieszczeń,także nie mam całe 30cm nagrzane do 30st.C,ile jest nagrzane nie wiem bo nie robiłem odwiertów w płycie. Dlatego Devi i Elektra sugerują grubą wylewkę do ogrzewania akumulacyjnego,inną niż dla normalnego grzania. Dlatego sugerowałem jaśkowi nie błąd sterowników u R&K tylko normalną reakcję sterowników na szybkie nagrzanie się pomieszczenia,gdyż Konrad ma kable prawie przy powierzchni. Edytowane 21 Maja 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 21.05.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2013 Widzę,że uważasz się za wiedzącego lepiej niż doświadczeni specjaliści z Devi i Elektry. Oni widzą grzanie akumulacjne kablami zdecydowanie inaczej niż Ty,no cóż,oni się także mylą...Lobo wie najlepiej. Zacytuj z laski swojej tych specjalistow, o co dokladnie ci chodzi? Z moich obserwacji wynika,że puszczając w wylewkę 30st.C nie nagrzewa się cała płyta równomiernie,ciepło oddawane jest prędzeń do pomieszczeń,także nie mam całe 30cm nagrzane do 30st.C,ile jest nagrzane nie wiem bo nie robiłem odwiertów w płycie. Dlatego Devi i Elektra sugerują grubą wylewkę do ogrzewania akumulacyjnego,inną niż dla normalnego grzania. Dlatego sugerowałem jaśkowi nie błąd sterowników u R&K tylko normalną reakcję sterowników na szybkie nagrzanie się pomieszczenia,gdyż Konrad ma kable prawie przy powierzchni. W ciebie grubosc wylewki zawsze powinna byc duza? Tak pisza w devi i elektrze? Ich poradniki koncza sie na domach 5litrowych, ponizej tego sa malo dokladne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.05.2013 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Widzieli państwo takie ustrojstwo? http://allegro.pl/nowosc-panele-fotowoltaiczne-z-wtyczka-i3266173673.html Zakupy "Mango" w wersji elektronicznej. Zapomnieli doda,ć że pierwszych 50-ciu kupujących otrzyma gratis ogrzewacz elektryczny ułatwiający oddawanie moczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.05.2013 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Hehehe chyba zmiana branzy nastapila.. zaraz ktos bedzie opowiadal ze bez wm ani rusz.. Wchodzący w kable i posiadający wentylację grawitacyjna będzie dla mnie debesciakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 22.05.2013 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Dlaczego? Zimą zatkają otwory wentylacyjne i będą mieli lepszy wynik od tych z rekuperatorem. A minusy tylko dwa: ból głowy i niezwykły zapach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.05.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Hehehe chyba zmiana branzy nastapila.. zaraz ktos bedzie opowiadal ze bez wm ani rusz.. Czy to znaczy że Ty przy kablach nie będziesz robił WM ? Przecież to ekonomiczne samobójstwo ! w/g Oświeconej Góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts