jasiek71 22.05.2013 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Dlatego sugerowałem jaśkowi nie błąd sterowników u R&K tylko normalną reakcję sterowników na szybkie nagrzanie się pomieszczenia,gdyż Konrad ma kable prawie przy powierzchni. widzę że o tym zjawisku wiesz więcej niż ja sam ... czy to kable w wylewce czy mata w warstwie kleju to jest bez większego znaczenia, nie masz możliwości powierzchniowego zagrzania posadzki do znacznie wyższej temperatury niż reszta wylewki... no chyba że jakiś desperat zainstaluje sobie z 10kw mocy na jedno niewielkie pomieszczenie ... proponowałem ci już kilkakrotnie abyś mnie odwiedził to pokazałbym tobie tą bezwładność, brak możliwości sterowania w poszczególnych pomieszczeniach czy akumulację w domu z kablami, jak na razie to piszesz same głupoty oparte na wiedzy i obserwacjach wyniesionych z własnej chałupy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.05.2013 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Wchodzący w kable i posiadający wentylację grawitacyjna będzie dla mnie debesciakiem a co w tym takiego dziwnego ...? przecież w obecnych domach i tak kiepsko działa więc wymiana powietrza jest niewielka, dodatkowo czasem pouchyla sobie okna ... wszystko razem stuknie dodatkowego tysiaka kwh i tyle ... jak uwzględnisz sobie cenę przeciętnej klasy centrali wentylacyjnej i energie potrzebną do jej napędzenia to amortyzacja będzie następowała dokładnie w momencie śmierci technicznej owego urządzenia... inną bajką jest też szczelność budynków, często i gęsto zdarza się że szumnie wentylujemy 100m3/h wypasiona centralą a dodatkowe 100m3/h wlatuje nam dziurami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 22.05.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 a co w tym takiego dziwnego ...? przecież w obecnych domach i tak kiepsko działa więc wymiana powietrza jest niewielka, dodatkowo czasem pouchyla sobie okna ... wszystko razem stuknie dodatkowego tysiaka kwh i tyle ... jak uwzględnisz sobie cenę przeciętnej klasy centrali wentylacyjnej i energie potrzebną do jej napędzenia to amortyzacja będzie następowała dokładnie w momencie śmierci technicznej owego urządzenia... inną bajką jest też szczelność budynków, często i gęsto zdarza się że szumnie wentylujemy 100m3/h wypasiona centralą a dodatkowe 100m3/h wlatuje nam dziurami ... A ja myślę, że z WM jest jak ze zmywarką, pralką automatyczną i innymi wynalazkami. Kto nie ma mówi, że nie potrzebuje. Jak już kupi mówi "rany jak ja mogłem bez tego żyć". Wczoraj otworzyłem sobie dla testu okno na noc. Wymroziło mi plecy jak cholera a mamy wiosnę! Zimą nie otwieram okien i śpię oddychając tlenem a nie CO2. Nigdy więcej domów z WG. Według mnie powinny być zakazane w nowych domach i podpiszę się jako pierwszy pod zmianami w przepisach. A przy okazji mam subiektywne odczucie, że powietrze wiosną jest nie tak rześkie niż zimą. Wymieniałem filtry więc raczej się WM nie zapchała. Pewnie chodzi o wulgotność względną, muszę sprawdzić na higrometrze. Czy ktoś używający WM od kilku sezonów ma podobne odczucia? Może wiosną, latem trzeba wentylować mocniej? Mój reku chodzi na 1 biegu a reku ma 350m3/h. Może trza go na drugi bujnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.05.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 a co w tym takiego dziwnego ...? przecież w obecnych domach i tak kiepsko działa więc wymiana powietrza jest niewielka, dodatkowo czasem pouchyla sobie okna ... wszystko razem stuknie dodatkowego tysiaka kwh i tyle ... jak uwzględnisz sobie cenę przeciętnej klasy centrali wentylacyjnej i energie potrzebną do jej napędzenia to amortyzacja będzie następowała dokładnie w momencie śmierci technicznej owego urządzenia... inną bajką jest też szczelność budynków, często i gęsto zdarza się że szumnie wentylujemy 100m3/h wypasiona centralą a dodatkowe 100m3/h wlatuje nam dziurami ... No właśnie!! :bash::bash:W tych kategoriach w kwestii nowych urządzeń myślę. Czy ma ktoś PC pracującą więcej niż 15 lat ? "Wątpia" Co z tego że mam diesla co pali 4 litry, jak się zepsuje dwu masowe lub wtryski to całe oszczędności pójdą w pierdu. To może jeździć nie doładowaną benzyną? To może grzać kablami i zrobić tylko WMG jak nydar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 22.05.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Kable czy inne ciepło w zbyt cienkie wylewce to szybsze oddawanie ciepła do pomieszczenia,przez co tracimy szanse na grzanie tylko w taniej taryfie. Tego co zrobił R&K nie zrobiłbym nigdy,gdyż już wiem,że u mnie nie jest grzane całe 33cm betonu tylko ciepło jest prędzej oddawane do góry do pomieszczeń niż na dół. ale oco Ci chodzi? ja nie grzeje betonu do 30 stopni , u mnie posadzka ma conajwyzej 23-24 stopnie w większości pomieszczeń i starcza to w 100% na II taryfe (tanią) Nie zniknij ze swoimi rachunkami przy grzaniu kablami przy wentylacji grawitacyjnej jest jeszcze jasiek i nydar - u nich w zasadzie nawiew jest grawitacyjny Z moich obserwacji wynika,że puszczając w wylewkę 30st.C nie nagrzewa się cała płyta równomiernie,ciepło oddawane jest prędzeń do pomieszczeń,także nie mam całe 30cm nagrzane do 30st.C,ile jest nagrzane nie wiem bo nie robiłem odwiertów w płycie. Dlatego Devi i Elektra sugerują grubą wylewkę do ogrzewania akumulacyjnego,inną niż dla normalnego grzania. to logiczne - ciepło rozchodzi się równomiernie we wszystkich kierunkach - czyli w cienkiej wylewce lub w warstwie kleju szybciej dostaje się do pomieszczenia - co nie znaczy że nie grzejesz też posadzki ... sterowniki same decydują ile i jak długo grzać by nagrzać - pamiętaj że pablami posadzka grzana jest do znacznie niższych temperatur niż TY przy wodnej do 30* Dlatego sugerowałem jaśkowi nie błąd sterowników u R&K tylko normalną reakcję sterowników na szybkie nagrzanie się pomieszczenia,gdyż Konrad ma kable prawie przy powierzchni. to co zostało u mnie zaobserwowane - nie jest normalna reakcja! kable na 3 cm czy 5 (jak u Marcina czy Janusza) to żadna różnica , tyle że u mnie jest znacznie więcej pod kablami niż u nich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.05.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Myślałem,że już większych bzdur tu nie przeczytam ale się myliłem Najnowsza rada dla budujących energooszczędne(pasywne ?) domy ogrzewane prądem-ZAKLADAJCIE WENTYLACJĘ GRAWITACYJNĄ BEZ ODZYSKU CIEPŁA ! p.s.Zaraz się dowiemy,że 10cm styro na ścianie jest ok... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.05.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 A ja myślę, że z WM jest jak ze zmywarką, pralką automatyczną i innymi wynalazkami. Kto nie ma mówi, że nie potrzebuje. Jak już kupi mówi "rany jak ja mogłem bez tego żyć". Wczoraj otworzyłem sobie dla testu okno na noc. Wymroziło mi plecy jak cholera a mamy wiosnę! Zimą nie otwieram okien i śpię oddychając tlenem a nie CO2. Nigdy więcej domów z WG. Według mnie powinny być zakazane w nowych domach i podpiszę się jako pierwszy pod zmianami w przepisach. Się zgadzam z Tobą, WM to jedno z urządzeń, które warto mieć. To że teraz zdycham z przeziębienia to właśnie przez otwarte okno. Ale jest tu jeden taki, co łyka wszystko jak młody pelikan i się bulwersuje:lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 22.05.2013 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 No właśnie!! :bash::bash:W tych kategoriach w kwestii nowych urządzeń myślę. Czy ma ktoś PC pracującą więcej niż 15 lat ? "Wątpia" Co z tego że mam diesla co pali 4 litry, jak się zepsuje dwu masowe lub wtryski to całe oszczędności pójdą w pierdu. To może jeździć nie doładowaną benzyną? To może grzać kablami i zrobić tylko WMG jak nydar... Zależy co do czego. Robię diesel 50 tysięcy km rocznie i po trzech latach biorę nowego bo każde auto po tym czasie z większym prawdopodobieństwem bedzie się psuć. To taki off topic ale lepsze to niż arturo że swoimi glupotami po raz 172! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.05.2013 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 ZAKLADAJCIE WENTYLACJĘ GRAWITACYJNĄ BEZ ODZYSKU CIEPŁA !. a kto powiedział że bez odzysku ciepła...? wystarczy do zbyt szczelnego domu z wentylacją grawitacyjną podłączyć odpowiedni wymiennik gruntowy a powietrze rozprowadzić w kilku punktach domu i mamy całkiem sprawnie działającą wentylacje która ma ok. 50% sprawności w odzysku ciepła ( o tym że jest kompletnie bezobsługowa chyba nie trzeba wspominać )... doczepiając do czerpni GWC jakiś wentylator ulżymy sobie co nieco także w lecie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.05.2013 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Zależy co do czego. Robię diesel 50 tysięcy km rocznie i po trzech latach biorę nowego bo każde auto po tym czasie z większym prawdopodobieństwem bedzie się psuć. a gdzie tu jakaś oszczędność...? ja tu widzę tylko amortyzację, wypadało by jeszcze trochę grosza zaoszczędzić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.05.2013 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 a kto powiedział że bez odzysku ciepła...? wystarczy do zbyt szczelnego domu z wentylacją grawitacyjną podłączyć odpowiedni wymiennik gruntowy a powietrze rozprowadzić w kilku punktach domu i mamy całkiem sprawnie działającą wentylacje która ma ok. 50% sprawności w odzysku ciepła ( o tym że jest kompletnie bezobsługowa chyba nie trzeba wspominać )... doczepiając do czerpni GWC jakiś wentylator ulżymy sobie co nieco także w lecie ... Czyli coś w stylu nydar-a (wentylacja hybrydowa) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 22.05.2013 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 a gdzie tu jakaś oszczędność...? ja tu widzę tylko amortyzację, wypadało by jeszcze trochę grosza zaoszczędzić ... 12 benzyny a 9 diesel to 3 litry mniej na 100 km dla takiej samej mocy silnika przy 50 tysiącach i silnik zwraca się w rok a 2 następne to oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 22.05.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 a kto powiedział że bez odzysku ciepła...? wystarczy do zbyt szczelnego domu z wentylacją grawitacyjną podłączyć odpowiedni wymiennik gruntowy a powietrze rozprowadzić w kilku punktach domu i mamy całkiem sprawnie działającą wentylacje która ma ok. 50% sprawności w odzysku ciepła ( o tym że jest kompletnie bezobsługowa chyba nie trzeba wspominać )... doczepiając do czerpni GWC jakiś wentylator ulżymy sobie co nieco także w lecie ... Jasiek a czy przypadkiem zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie nie jest bardziej kosztowne od zakupu prostego rekuperatora??? GWC rurowy - nie wszędzie można, woda może zalać, szczury nasrać GWC glikolowy - spory koszt i trzeba rozkopać działkę Dla mnie bez sensu. Kupujesz rury za 1000zł z castoramy, projekt za 300zł na Allegro, reku prosty za 3 tys i masz wentylację tańszą od murowania kominów. Regulowaną, działającą bez zarzutu i bez kombinowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.05.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Czyli coś w stylu nydar-a (wentylacja hybrydowa) ? dokładnie... mam też coś w tym guście u siebie i wiem jak to funkcjonuje ... 90% budynków z grawitacja da się tak usprawnić aby ciężko było odczuć różnicę miedzy WM, ludzie kombinują z jakimiś nawietrzakami wycinaniem uszczelek i innymi pierdołami a wystarczy zrobić dobre GWC i podłączyć do szczelnej chałupy z kominami wentylacyjnymi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.05.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Jasiek a czy przypadkiem zaproponowane przez Ciebie rozwiązanie nie jest bardziej kosztowne od zakupu prostego rekuperatora??? powiedz to tym co już mieszkają , maja piękne kominy z klinkieru i smrodek w chałupie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 22.05.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Fajnie że piszesz na temat... co to ma wspolnego z ogrzewaniem? :| Nigdy nie chcialem lpg w aucie dopoki po roku czasu sobie nie przeliczylem ile jestem w plecy na bezynie... DAJTA JUZ SPOKOJ Jasiek pytał to się nie czepiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.05.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 (edytowane) Zaraz sie dowiemy że tym razem handlujesz WM z reku bo zaraz popuścisz z radości Tia... Jak najbardziej polecam samodzielne wykonanie wentylacji,przy termofleksie czy PE jest to bułka z masłem,przy spiro trzeba poświęcić więcej czasu bo są krótsze odcinki kanałów i trzeba izolować ale też bez problemów.Praca polega na rozłożeniu kanałów,przy takim stropie to bajka oraz na połączeniu kanałów z ksztaltkami i rekuperatorem.Potrzebne narzędzia do samodzielnego działania to srubokret lub wkretarka,obejmy i taśma izolacyjna.W moim przypadku na rozłożenie kanałów poświęciłem weekend Kształtek,projektów,śrubokrętów,kanałów,wkrętarek,reku nie sprzedaje Zanim podniecicie się wynalazkami jaśka,nydara spytajcie się o koszty a potem można sikać po nogach... Edytowane 22 Maja 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.05.2013 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 powiedz to tym co już mieszkają , maja piękne kominy z klinkieru i smrodek w chałupie ... Ile w tym tamacie jest domów już stojących,z wentylacją grawitacyjną,których właściciele zamierzają zmienić ogrzewanie na prąd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.05.2013 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 Ile w tym tamacie jest domów już stojących,z wentylacją grawitacyjną,których właściciele zamierzają zmienić ogrzewanie na prąd ? a od kiedy to się tak tematu trzymasz ...? przejedź się po okolicy i zobacz ile jest nowych domów z kominami wentylacyjnymi, które maja szczelne okna i grube izolacje... jak się kogoś spytasz którędy powietrze wlatuje do domu ( skoro tymi kominami wylatuje ...) to patrzy na ciebie jak na kosmitę... system grzewczy akurat tutaj nie ma znaczenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 22.05.2013 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2013 (edytowane) przejedź się po okolicy i zobacz ile jest nowych domów z kominami wentylacyjnymi, które maja szczelne okna i grube izolacje... jak się kogoś spytasz którędy powietrze wlatuje do domu ( skoro tymi kominami wylatuje ...) to patrzy na ciebie jak na kosmitę... system grzewczy akurat tutaj nie ma znaczenia ... Wiem o tym,ale podobnie jak z węglem zostawiam to bez komentarza,to nie ja będę tam mieszkał a żeby nie szukać daleko sąsiad zza miedzy tak ma ale miał sprytnych ociepleniowców,nie dość,że 10cm styro to kleili mu na placki,tak,żeby był przewiew i żeby "chałupa się nie przegrzała"... Powiedziałem co o tym myślę i teraz sąsiad krzywo się na mnie patrzy Edytowane 22 Maja 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts