jasiek71 26.05.2013 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Moje zuzycie w tym sezonie 1056m3 gazu a ile energii elektrycznej do tego gazu ...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 26.05.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 3000kW w G11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 26.05.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Kazdy robi jak chce i kieruje sie swoim przekonaniem.... i oczywiscie... porownywanie kotla na gaz za 6000:- a PC za 26000:- nie ma sensu. Ale tak samo jak sa tanie kotly sa i tansze PC.... potem mozna zlotowki liczyc, obracac.... i wybrac co sie chce. Mozna tez wybrac kable, bo tak. Mozna miec kute ogrodzenie a mozna miec drewniany plot... mozna miec nowy samochod a mozna 3 letni... zycie jest pelne wyborow i decyzji... Pozdrawiam i WLasnie obraziles moj kociol gazowy Jest to jeden z najbardziej polecanych Junkersow, nie spacjalnie sie psuje i moduluje juz od 3,3 KW !!! Mozesz cos zaproponowac w podobnej cenie o takich parametrach pracy? Co jeszcze ma miec kondensat i jakiej firmy naklejke zeby byl porownywalny do PC za 26tys? Co do aut to mam w tej chwili prawie 8-letni, ale jak go kupilem 3 lata temu to byl 2,5 raza tanszy od swojego mlodszego brata z salonu, czy mam gorsze auto? Moj BAS, ESP, czy tempomat nie dziala jak trzeba? To porownanie i tak jest do nicego bo nikt uzywanych piecy do domu nie wstawia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.05.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 3000kW w G11 bardziej chodziło o ten kociołek i jego sterowanie... wszyscy ochoczo podają ilość gazu ale zapominają o zużyciu energii na obsługę owego systemu grzewczego ... jak się dobrze policzy to wychodzi podobna kwota za kwh co przy grzaniu prądem w taniej taryfie, dokładając do tego znacznie wyższy koszt systemu grzewczego wraz z przyłączem jakoś nie bardzo tu widać wyższość tego rozwiązania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.05.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Ty nie musisz se nic zakladac.... mowie o normalnej rodzinie w normalnym domu. Mam wrazenie ze nie jestes przedstawicielem takowej to podaj mi przykład tej "normalnej"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 26.05.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Nikt nikomu nic nie każe, ale dzueki dziennikom i doświadczeniu innych łatwiej jest podjąć decyzje, np. ja pezekonałem się do kabli po lekturze Dziennika budowy JJ, a ten temat i temat dom pasywny 3-litrowy... w wielu kwestiach pomogły, o to w tym właśnie chodzi. Tak właśnie, po to jest to forum. Żeby poznać i porównać sposoby na ogrzewanie i dostosować je do swoich możliwości podłączeniowych, finansowych i oczekiwań co do komfortu. Ale jest tu taki jeden co nie rozróżnia grzejnika od żony. Człowiek, który różni się od linii prostej - bo ta jest nieograniczona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 26.05.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Jak kociolek gazowy zuzywa mi tyle prądu co kociolek prądowy na podgrzanie wody to ja wysiadam z tego gazu natychmiast Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.05.2013 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Juz chyba gdzies pisalem... ale... pomijajac koszt inwestycji bo PC to przeciez kosmiczne pieniadze, zwraca sie po 18-25 latach ( ponoc ) to co jest rozsadniejsze przy naszej ekologicznej energii 6000kWh rocznie czystym pradem na CO i CWU czy 2000kWh... Zakladajac ze ktos potrzebuje tylko 6000kWh Ale nawet Niech ta PC kosztuje 30 000:- , 1kWh srednio 0,52:- PLN i po 15 latach wyjdzie + - 0 To czym bylo lepiej grzac..... Mam duże wątpliwości czy jest w stanie przeżyć lat 15 ale jeśli tak to jaki będzie sumaryczny koszt serwisów napraw tudzież innych wymian ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 26.05.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Tak właśnie, po to jest to forum. Żeby poznać i porównać sposoby na ogrzewanie i dostosować je do swoich możliwości podłączeniowych, finansowych i oczekiwań co do komfortu. Ale jest tu taki jeden co nie rozróżnia grzejnika od żony. Człowiek, który różni się od linii prostej - bo ta jest nieograniczona. Powiem tak - jakieś 13 miesięcy temu już prawie sprzedałem mieszkanie i miałem zaczynać budowę ale jakoś tak się stało że nie sprzedałem i nie zacząłem budowy. Z perspektywy czasu uważam, że chyba czuwała nade mną opaczność bo dołączyłbym do licznego grona posiadaczy wiadro-litrowych domów. To dzięki temu forum wiem że nie koniecznie musi być drogo, że nie trzeba 500 tyś zł aby coś zbudować. Wiem na co zwrócić uwagę na co nie dać się namówić. Nie słuchać o tym jak to ściany muszą oddychać ( 4 dni temu rozmawiałem z kolegą który własnie o oddychających ścinach mówił zapytany dlaczego ociepla wełną ściany) i o wielu innych budowlanych absurdach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 26.05.2013 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Mysle ze za kilka lat zestawy fotowoltaiczne beda na tyle tanie ze bedzie sie oplacal ich zakup i bedzie to wszystko ladnie wspolgralo.. Weź się ogarnij Never. Wszystko się zgadza ,tylko kto tak naprawde grzeje w taniej taryfie? tylko "pasywniaki" jak masz energooszczędny to oprocz 13-15 dogrzewasz tez w dzien w drogiej i na jedno wychodzi gaz czy prund Na ten przykład ja! Grzeję tylko i wyłącznie w taniej taryfie a nie mam domu pasywnego. Co więcej jakbym się uparł to i 6 godzin by mi wystarczyło do ogrzania domu a nie 10 które mam dostępne ;-P Powiem tak - jakieś 13 miesięcy temu już prawie sprzedałem mieszkanie i miałem zaczynać budowę ale jakoś tak się stało że nie sprzedałem i nie zacząłem budowy. Z perspektywy czasu uważam, że chyba czuwała nade mną opaczność bo dołączyłbym do licznego grona posiadaczy wiadro-litrowych domów. To dzięki temu forum wiem że nie koniecznie musi być drogo, że nie trzeba 500 tyś zł aby coś zbudować. Wiem na co zwrócić uwagę na co nie dać się namówić. Nie słuchać o tym jak to ściany muszą oddychać ( 4 dni temu rozmawiałem z kolegą który własnie o oddychających ścinach mówił zapytany dlaczego ociepla wełną ściany) i o wielu innych budowlanych absurdach. Złota myśl. Ja też budując pierwszy dom słuchałem o oddychających ścianach i wentylowanych szparami w styropianie. Szkoda gadać. Każdu kto buduje dom powinien przejść kurs ... hmmm może to jest pomysł na biznes? Taka szkoła dla laikó zaczynających budować dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 26.05.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Taka szkoła dla laików zaczynających budować dom. Laików inwestorów i laików wykonawców też. Pamiętasz swój Trójkąt "Styrmudzki" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.05.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Tak właśnie, po to jest to forum. Żeby poznać i porównać sposoby na ogrzewanie i dostosować je do swoich możliwości podłączeniowych, finansowych i oczekiwań co do komfortu. Ale jest tu taki jeden co nie rozróżnia grzejnika od żony. Człowiek, który różni się od linii prostej - bo ta jest nieograniczona. Im dłużej na forum jesteś tym stwierdzam,że mniej rozgarnięty zaczynasz być... Jak tam wentylacja grawitacyjna ? W jakim dzienniku to podpatrzyłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.05.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) Z ciekawości przejrzałem moje stare posty od początku istnienia na forum i znalazłem taki z 2009r: Czy masz już projekt płyty (kto Ci projektował) i ewentualnego wykonawcę ? Ja też zamierzam robić płytę ale razem z ogrzewaniem podłogowym tylko dopiero w przyszłym roku,także będziesz jedynym znanym mi pionierem płyty w okolicy :)Wiem,że u nas (na Śląsku) płyty są częstym zjawiskiem I taki z lutego 2010 czyli dwa lata przed budową Oczywiście,że to żadna ujma dokładanie do pieca ale jest więcej zalet kotła elektrycznego m.in miejsce w kotłowni,pełna bezobsługowość itp. jak pisałem kable w moim przypadku odpadają z uwagi na przyszłość właśnie cen prądu. Jeśli pójdą mocno do góry to wtedy zamienić elektrykę na paliwa stałe żaden problem a z uwagi na koszt samego pieca elektr.bezstresowo się to obejdzie Za akumulację ciepła odpowiada płyta fundamentowa i silikaty Zero grzejników. Jednak byłem twardziel i na nikogo się nie oglądałem i żaden kolega mi...żony nie wybierał i od początku wiedziałem co i jak będę budował Edytowane 26 Maja 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.05.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 (edytowane) Mam nadzieję że Twój wybór był lepszy niż wybór marki auta bo ten jest naprawde zajebisty No pewnie,że Alfa jest zajebista,nie mam żadnych negatywnych uwag i to był przemyślany wybór. A co do innego wyboru,jako jedyny tutaj nie mam ani grama wełny w domu,to też był mój przemyślany i autorski pomysł Nie lubię jak mi koledzy pomagają wybierać czy to żonę czy dom czy auto. Edytowane 26 Maja 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 26.05.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Poza tym ile jest dni w roku kiedy jest potrzeba nieco z tych drogich godzin skorzystac? Pozdrawiam W moim przypadku zero, tak pissał Bitter, nawet 6h taniej taryfy i to bez wahania temp w domu. Złota myśl. Ja też budując pierwszy dom słuchałem o oddychających ścianach i wentylowanych szparami w styropianie. Szkoda gadać. Każdu kto buduje dom powinien przejść kurs ... hmmm może to jest pomysł na biznes? Taka szkoła dla laikó zaczynających budować dom. Znając życie forumowy "ekspert" od wzzystkiego Arturo72 vel ArturWi już myśli jak na tym kase zrobić, bo skoro na PCI udało się kase robić to czemu nie doradztwo... No pewnie,że Alfa jest zajebista,nie mam żadnych negatywnych uwag i to był przemyślany wybór. A co do innego wyboru,jako jedyny tutaj nie mam ani grama wełny w domu,to też był mój przemyślany i autorski pomysł Nie lubię jak mi koledzy pomagają wybierać czy to żonę czy dom czy auto. Za dużo sobie zasług przypisujesz Tomi78 przed tobą zbudował dom, ocieplając go tylko styropianem. A co do decyzji to czasami może lepiej by było jakby ci ktoś wbrał "żonę/auto" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.05.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Laików inwestorów i laików wykonawców też. Pamiętasz swój Trójkąt "Styrmudzki" ? duet to znam (budowlany_laik, HenoK) ale kto był tym trzecim? hę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.05.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 A co do decyzji to czasami może lepiej by było jakby ci ktoś wbrał "żonę/auto" Ja nie mam potrzeby mojej żony zostawiać tygodniami samej w domu tak jak Ty swojej także raczej powyższe skieruj do swoich kolegów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.05.2013 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Z ciekawości przejrzałem moje stare posty od początku istnienia na forum i znalazłem taki z 2009r: I taki z lutego 2010 czyli dwa lata przed budową Jednak byłem twardziel i na nikogo się nie oglądałem i żaden kolega mi...żony nie wybierał i od początku wiedziałem co i jak będę budował Auto i żonka jest ok - prawda? zazdroszczą zwyczajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 26.05.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Za dużo sobie zasług przypisujesz Tomi78 przed tobą zbudował dom, ocieplając go tylko styropianem. A co do decyzji to czasami może lepiej by było jakby ci ktoś wbrał "żonę/auto" O robił skosy a ja strop i nie spieprzyłem go tak jak Ty swój granulkami i wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 26.05.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2013 Za dużo sobie zasług przypisujesz Tomi78 przed tobą zbudował dom, ocieplając go tylko styropianem. ja wiem, że de gustibus non disputandum czy jakos tak (nie chce mi się szukać w googleu), ale do domu to jeszcze daleka droga... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts