Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wiecie jaki wpływ na ogrzewanie podlogowe maja pustki powietrzne w kleju pod glazura? Bedzie ok jak sa pustki czy zrywać? Pytam doświadczonych a nie wodolejcow!

a co niby dzieje się z tą energią którą kable pobrały ...?

pustka robi za taki niby izolator, taka mini wersja jakiejś wykładziny czy paneli...:yes:

jeżeli masz dużo tego izolatora to wylewka pracuje w troszkę wyższej temperaturze i tyle...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a co niby dzieje się z tą energią którą kable pobrały ...?

pustka robi za taki niby izolator, taka mini wersja jakiejś wykładziny czy paneli...:yes:

jeżeli masz dużo tego izolatora to wylewka pracuje w troszkę wyższej temperaturze i tyle...

Cieplejsza wylewka to większe straty do gruntu. Tego powietrza nie ma jednak jakoś wiele.

Jest za żoną i Alfą a przeciw wszystkim co nie mają żon i pompy ciepła.

Kurcze..

to tak, żonę mam = czyli na plus..

Alfy nie ma - ale kolega ma i jechałem - nie wiem czy to się liczy ;)

Pompy ciepła też nie mam.. to na minus..

czyli raczej przeciw ;)

Wmawianie mi,jak to czyni Lobo i inni,że jestem bez warunkowo za pompą ciepła to bzdura i nie prawdziwa informacja wprowadzająca w błąd użytkowników.

Byłem i jestem przeciwnikiem pompy ciepła za kosmiczną kasę.Mój limit był max.20tys.zł.

Jestem za to jak najbardziej za wodną podłogówką,pod którą można podpiąć cokolwiek.,łącznie z pompą ciepła do c.o i cwu zamiast rozdrabniać się na drobne i kupować jak niektórzy osobną pompę ciepła do cwu bo to właśnie mija się z celem.

Narazie markowe pompy są drogie(15-17tys.zł) ale któż wie co będzie za rok,dwa,trzy ?

Dotacje do pomp ciepła już się zaczynają pojawiać.

A co powiesz o jakiejś pompie (klimatyzatorze) PP tylko do CWU na okres letni?

Gość Arturo72

A co powiesz o jakiejś pompie (klimatyzatorze) PP tylko do CWU na okres letni?

Jest sporo pomp tego rodzaju i bralbym jak najtańsza bo bebechy mają takie same made in china a różnią się tylko ceną naklejki firmowej.Ja zastanawiałem się nad pompą z zasobnikiem 300l w grę wchodził hewalex,tqd ,rotaberg i jeszcze jedna firma nazwy nie pomne.

Gość Arturo72
Większa różnica temperatur między wylewka a gruntem to większe straty ale nie będę tłumaczył bo i tak nie zrozumiesz.
Nie musisz tłumaczyć bo i tak nie zrozumiem angielskiego myślenia,wystarczy jak podasz straty w kWh dla 1st.C zakładając pod wylewka 20cm styro z lambda 0,034.

Kurcze..

to tak, żonę mam = czyli na plus..

Alfy nie ma - ale kolega ma i jechałem - nie wiem czy to się liczy ;)

Pompy ciepła też nie mam.. to na minus..

czyli raczej przeciw ;)

A co ja mam powiedzieć: nie mam Alfy, nie mam pompy i nie mam żony (szczęśliwie rozwiedziony):lol2::lol2:

Normalnie rozpacz :bash::bash::bash:

Nie musisz tłumaczyć bo i tak nie zrozumiem angielskiego myślenia,wystarczy jak podasz straty w kWh dla 1st.C zakładając pod wylewka 20cm styro z lambda 0,034.

Nie baw się w pokrętne obliczenia bo nie potrafisz. Strata bedzie wprost proporcjonalna do roznicy temp czyli jak roznica bedzie pomiędzy 15 st dla dobrych kafli i 20 st dla gorszych cale 5 st to straty większe o 25% rocznie. 2000kwh albo 2500kwh rocznie dla jakiejś tam podłogi. Warunek że bedzie te 5 st a nie mniej ani wiecej.

A wkleisz zdjecie takiej... albo link? Bo bardzo ciekaw jestem klimatyzatora P/P do CWU... powaznie :)

nie wkleję bo się nie znam i dlatego pytam fachowca od PCi..

gdzieś czytałem (nie kojarzę gdzie) że ktoś (czytaj było jakieś urządzenie a nie koleś z wiertarką ;) ) robił takie patenty że wodę grzał jednostką zewnętrzną do klimatyzacji - przecież i tak się klima na zwenątrz nagrzewa dosyć znacznie.. nawet jakby podgrzać do tych np. 20 stopni to już trzeba by mniej energii skądś indziej wpakować do podgrzania..

Edit:

o tu coś znalazłem:

http://www.forum.klimatyzacja.pl/topic/2413/ogrzewanie-wody-klima/

chyba piszą o tym:

http://www.daikin.pl/binaries/ECPPL12-725_Katalog_Daikin_Altherma_LT_tcm585-261928.pdf

Edytowane przez _artur_

Nie baw się w pokrętne obliczenia bo nie potrafisz. Strata bedzie wprost proporcjonalna do roznicy temp czyli jak roznica bedzie pomiędzy 15 st dla dobrych kafli i 20 st dla gorszych cale 5 st to straty większe o 25% rocznie. 2000kwh albo 2500kwh rocznie dla jakiejś tam podłogi. Warunek że bedzie te 5 st a nie mniej ani wiecej.

Jezeli to ma byc dokładnie a przyjmując te 15 oC róznicy jako wartość podstawową to zwiekszenie o 5 oC dT czyli dT=20 oC, równa się zwiekszeniu o 33 % a nie o 25 % strat przez podłoge na gruncie

no asolcik - czas się przebranżowić - od dzisiaj nie trzeba izolować domu wcale :)

http://odkrywcy.pl/kat,111408,title,Pierwszy-reaktor-zimnej-fuzji,wid,15668063,wiadomosc.html?smg4sticaid=610aaa

To na początek rozbierz/zdemontuj izolacje termiczną w swoim domu, dasz dobry przykład innym

To ze pojawia sie w przyszłosci tej blizszej lub dalszej nowe zródła tanszej energii, nie znaczy ze dystrybucja i przesył tej energii bedzie za darmo lub po minimalnych kosztach. Zapewniam Cie ze nie będzie, pisze to nie jako audytor, a długoletni pracownik Tauronu, związany z elektryką i energetyka juz od technikum elektr.