jasiek71 27.05.2013 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2013 Wiecie jaki wpływ na ogrzewanie podlogowe maja pustki powietrzne w kleju pod glazura? Bedzie ok jak sa pustki czy zrywać? Pytam doświadczonych a nie wodolejcow! a co niby dzieje się z tą energią którą kable pobrały ...? pustka robi za taki niby izolator, taka mini wersja jakiejś wykładziny czy paneli... jeżeli masz dużo tego izolatora to wylewka pracuje w troszkę wyższej temperaturze i tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 28.05.2013 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 a co niby dzieje się z tą energią którą kable pobrały ...? pustka robi za taki niby izolator, taka mini wersja jakiejś wykładziny czy paneli... jeżeli masz dużo tego izolatora to wylewka pracuje w troszkę wyższej temperaturze i tyle... Cieplejsza wylewka to większe straty do gruntu. Tego powietrza nie ma jednak jakoś wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.05.2013 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Cieplejsza wylewka to większe straty do gruntu..Jakas angielska teoria pod angielskie budowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 28.05.2013 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Jest za żoną i Alfą a przeciw wszystkim co nie mają żon i pompy ciepła. Kurcze.. to tak, żonę mam = czyli na plus.. Alfy nie ma - ale kolega ma i jechałem - nie wiem czy to się liczy Pompy ciepła też nie mam.. to na minus.. czyli raczej przeciw Wmawianie mi,jak to czyni Lobo i inni,że jestem bez warunkowo za pompą ciepła to bzdura i nie prawdziwa informacja wprowadzająca w błąd użytkowników. Byłem i jestem przeciwnikiem pompy ciepła za kosmiczną kasę.Mój limit był max.20tys.zł. Jestem za to jak najbardziej za wodną podłogówką,pod którą można podpiąć cokolwiek.,łącznie z pompą ciepła do c.o i cwu zamiast rozdrabniać się na drobne i kupować jak niektórzy osobną pompę ciepła do cwu bo to właśnie mija się z celem. Narazie markowe pompy są drogie(15-17tys.zł) ale któż wie co będzie za rok,dwa,trzy ? Dotacje do pomp ciepła już się zaczynają pojawiać. A co powiesz o jakiejś pompie (klimatyzatorze) PP tylko do CWU na okres letni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.05.2013 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 A co powiesz o jakiejś pompie (klimatyzatorze) PP tylko do CWU na okres letni? Jest sporo pomp tego rodzaju i bralbym jak najtańsza bo bebechy mają takie same made in china a różnią się tylko ceną naklejki firmowej.Ja zastanawiałem się nad pompą z zasobnikiem 300l w grę wchodził hewalex,tqd ,rotaberg i jeszcze jedna firma nazwy nie pomne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 28.05.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Jakas angielska teoria pod angielskie budowanie... Większa różnica temperatur między wylewka a gruntem to większe straty ale nie będę tłumaczył bo i tak nie zrozumiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.05.2013 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Większa różnica temperatur między wylewka a gruntem to większe straty ale nie będę tłumaczył bo i tak nie zrozumiesz. Nie musisz tłumaczyć bo i tak nie zrozumiem angielskiego myślenia,wystarczy jak podasz straty w kWh dla 1st.C zakładając pod wylewka 20cm styro z lambda 0,034. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 28.05.2013 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Kurcze.. to tak, żonę mam = czyli na plus.. Alfy nie ma - ale kolega ma i jechałem - nie wiem czy to się liczy Pompy ciepła też nie mam.. to na minus.. czyli raczej przeciw A co ja mam powiedzieć: nie mam Alfy, nie mam pompy i nie mam żony (szczęśliwie rozwiedziony):lol2: Normalnie rozpacz :bash: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 28.05.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Nie musisz tłumaczyć bo i tak nie zrozumiem angielskiego myślenia,wystarczy jak podasz straty w kWh dla 1st.C zakładając pod wylewka 20cm styro z lambda 0,034. Nie baw się w pokrętne obliczenia bo nie potrafisz. Strata bedzie wprost proporcjonalna do roznicy temp czyli jak roznica bedzie pomiędzy 15 st dla dobrych kafli i 20 st dla gorszych cale 5 st to straty większe o 25% rocznie. 2000kwh albo 2500kwh rocznie dla jakiejś tam podłogi. Warunek że bedzie te 5 st a nie mniej ani wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.05.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Tak sie zastanawiam jaki wplyw na podawany COP systemu z PC maja zyski bytowe. Przeciez to sa ogromne ilosci energii, czy ktos to bierze pod uwage? Jakie moglyby byc wyniki gdyby te same domy zostaly za tydzien w sezonie grzewczym bez mieszkancow? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.05.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 no ja tak miałem całą zimę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 28.05.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 (edytowane) A wkleisz zdjecie takiej... albo link? Bo bardzo ciekaw jestem klimatyzatora P/P do CWU... powaznie nie wkleję bo się nie znam i dlatego pytam fachowca od PCi.. gdzieś czytałem (nie kojarzę gdzie) że ktoś (czytaj było jakieś urządzenie a nie koleś z wiertarką ) robił takie patenty że wodę grzał jednostką zewnętrzną do klimatyzacji - przecież i tak się klima na zwenątrz nagrzewa dosyć znacznie.. nawet jakby podgrzać do tych np. 20 stopni to już trzeba by mniej energii skądś indziej wpakować do podgrzania.. Edit: o tu coś znalazłem: http://www.forum.klimatyzacja.pl/topic/2413/ogrzewanie-wody-klima/ chyba piszą o tym: http://www.daikin.pl/binaries/ECPPL12-725_Katalog_Daikin_Altherma_LT_tcm585-261928.pdf Edytowane 28 Maja 2013 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.05.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 ok, ale nie masz jeszcze porownania do zamieszkalego domu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.05.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 cudów się nie spodziewam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.05.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Nie baw się w pokrętne obliczenia bo nie potrafisz. Strata bedzie wprost proporcjonalna do roznicy temp czyli jak roznica bedzie pomiędzy 15 st dla dobrych kafli i 20 st dla gorszych cale 5 st to straty większe o 25% rocznie. 2000kwh albo 2500kwh rocznie dla jakiejś tam podłogi. Warunek że bedzie te 5 st a nie mniej ani wiecej. Jezeli to ma byc dokładnie a przyjmując te 15 oC róznicy jako wartość podstawową to zwiekszenie o 5 oC dT czyli dT=20 oC, równa się zwiekszeniu o 33 % a nie o 25 % strat przez podłoge na gruncie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 28.05.2013 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Z tym ze chyba do zadnego nie jestes przekonany:lol2: Właśnie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 28.05.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Jezeli to ma byc dokładnie a przyjmując te 15 oC róznicy jako wartość podstawową to zwiekszenie o 5 oC dT czyli dT=20 oC, równa się zwiekszeniu o 33 % a nie o 25 % strat przez podłoge na gruncie a jak zejdziesz z 20 do 15 to ile straty spadną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.05.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 a jak zejdziesz z 20 do 15 to ile straty spadną? Dlatego zaznaczyłem ze przyjmujemy dT=15 oC jako podstawową, w wartosciach bezwzglednych bedzie to ta sama wielkosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.05.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 no asolcik - czas się przebranżowić - od dzisiaj nie trzeba izolować domu wcale http://odkrywcy.pl/kat,111408,title,Pierwszy-reaktor-zimnej-fuzji,wid,15668063,wiadomosc.html?smg4sticaid=610aaa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.05.2013 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 no asolcik - czas się przebranżowić - od dzisiaj nie trzeba izolować domu wcale http://odkrywcy.pl/kat,111408,title,Pierwszy-reaktor-zimnej-fuzji,wid,15668063,wiadomosc.html?smg4sticaid=610aaa To na początek rozbierz/zdemontuj izolacje termiczną w swoim domu, dasz dobry przykład innym To ze pojawia sie w przyszłosci tej blizszej lub dalszej nowe zródła tanszej energii, nie znaczy ze dystrybucja i przesył tej energii bedzie za darmo lub po minimalnych kosztach. Zapewniam Cie ze nie będzie, pisze to nie jako audytor, a długoletni pracownik Tauronu, związany z elektryką i energetyka juz od technikum elektr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts