Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panie żytko, jeśli masz już dość sauny na poddaszu, to info dla Ciebie: http://www.velux.pl/klienci/produkty/rolety_do_okien_dachowych/promocja

wiem, ze izolowałeś ale okna trzeba było jednak zostawić; ewentualnie przyłóż rękę do popękanej ściany i zobacz, jaka temp. panuje na zewnątrz :p

co do rolet: pisałam, ze nie zaciągnęłam a z promocji dokładnie tej samej skorzystałam już 2 lata temu :)

pokazać faktury? :p

To na początek rozbierz/zdemontuj izolacje termiczną w swoim domu, dasz dobry przykład innym

To ze pojawia sie w przyszłosci tej blizszej lub dalszej nowe zródła tanszej energii, nie znaczy ze dystrybucja i przesył tej energii bedzie za darmo lub po minimalnych kosztach. Zapewniam Cie ze nie będzie, pisze to nie jako audytor, a długoletni pracownik Tauronu, związany z elektryką i energetyka juz od technikum elektr.

jaki przesył, jak to urządzonko bedzie wielkości pralki i bedzie stało w pralni :)

To na początek rozbierz/zdemontuj izolacje termiczną w swoim domu, dasz dobry przykład innym

To ze pojawia sie w przyszłosci tej blizszej lub dalszej nowe zródła tanszej energii, nie znaczy ze dystrybucja i przesył tej energii bedzie za darmo lub po minimalnych kosztach. Zapewniam Cie ze nie będzie, pisze to nie jako audytor, a długoletni pracownik Tauronu, związany z elektryką i energetyka juz od technikum elektr.

Nie pisz takich rzeczy do pustaka bo jeszcze to zrobi! Będziesz miał na sumieniu!

malux20, u mnie kominka nie ma. Do CO kocioł + podłogówka wodna, CWU z bojlera. Drugi raz zrobiłbym taki sam układ. Dla inwestorów, którzy w 100% nie są pewni ile dom spali kWh jest to rozwiązanie CO, które można zastąpić innym źródłem. (Wiem, że wywołałem burzę, która będzie trwać następne 30 stron.)

Prawdopodobna przyczyna spękań działówek - rozszerzalność termiczna płyty fundamentowej - chyba została wyeliminowana poprzez tuning kotła. Grzanie zaczyna się przez 1h mocą 2 kW, a później dopiero załącza się druga grzałka 2 kW. Nowych spękań brak.

Witam

Czy ktoś ze chce odpowiedzieć mi na moje pytania? otóż

1) Wg obliczeń ozc zapotrezbowanie roczne ~ 7200 KWH (c.o), moc "grzania" /kotła 4,4 Kw. Dać kocioł eleketryczny /Elterm Major / 6 czy 9 Kw

2) 19 kwietnia została zrobiona wylewka. /stan obecny panele + płytki/ Wygrzewać czy "zostawić do zimy?/

Witam

Czy ktoś ze chce odpowiedzieć mi na moje pytania? otóż

1) Wg obliczeń ozc zapotrezbowanie roczne ~ 7200 KWH (c.o), moc "grzania" /kotła 4,4 Kw. Dać kocioł eleketryczny /Elterm Major / 6 czy 9 Kw

2) 19 kwietnia została zrobiona wylewka. /stan obecny panele + płytki/ Wygrzewać czy "zostawić do zimy?/

Nic nie wygrzewaj lato wygrzeje i nic nie pomijaj bo jak doliczysz ciepła wodę to tylko pc ale nie powietrzna bo zima nie wiele daje

Jeśli 4,4 kW to projektowe maksymalne obciążenie cieplne, to by grzać tylko w taniej taryfie musisz mieć kocioł mocy:

- przy 10h taniej taryfy min. 10,6 kW,

- przy 12h taniej taryfy min. 8,8 kW.

Nie znam się, ale jak masz położone płytki + panele, to o wygrzewaniu możesz już zapomnieć.

Jeśli 4,4 kW to projektowe maksymalne obciążenie cieplne, to by grzać tylko w taniej taryfie musisz mieć kocioł mocy:

- przy 10h taniej taryfy min. 10,6 kW,

- przy 12h taniej taryfy min. 8,8 kW.

Tak ale to dotyczy tylko temperatury obliczeniowej czyli w tym przypadku -18 oC lub zimniej, te kilka dni da sie przezyc korzystając w minimalnym stopniu z I taryfy

Edytowane przez asolt