budowlany_laik 28.05.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Panie żytko, jeśli masz już dość sauny na poddaszu, to info dla Ciebie: http://www.velux.pl/klienci/produkty/rolety_do_okien_dachowych/promocja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.05.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Panie żytko, jeśli masz już dość sauny na poddaszu, to info dla Ciebie: http://www.velux.pl/klienci/produkty/rolety_do_okien_dachowych/promocja wiem, ze izolowałeś ale okna trzeba było jednak zostawić; ewentualnie przyłóż rękę do popękanej ściany i zobacz, jaka temp. panuje na zewnątrz co do rolet: pisałam, ze nie zaciągnęłam a z promocji dokładnie tej samej skorzystałam już 2 lata temu pokazać faktury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.05.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 To na początek rozbierz/zdemontuj izolacje termiczną w swoim domu, dasz dobry przykład innym To ze pojawia sie w przyszłosci tej blizszej lub dalszej nowe zródła tanszej energii, nie znaczy ze dystrybucja i przesył tej energii bedzie za darmo lub po minimalnych kosztach. Zapewniam Cie ze nie będzie, pisze to nie jako audytor, a długoletni pracownik Tauronu, związany z elektryką i energetyka juz od technikum elektr. jaki przesył, jak to urządzonko bedzie wielkości pralki i bedzie stało w pralni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 28.05.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 To na początek rozbierz/zdemontuj izolacje termiczną w swoim domu, dasz dobry przykład innym To ze pojawia sie w przyszłosci tej blizszej lub dalszej nowe zródła tanszej energii, nie znaczy ze dystrybucja i przesył tej energii bedzie za darmo lub po minimalnych kosztach. Zapewniam Cie ze nie będzie, pisze to nie jako audytor, a długoletni pracownik Tauronu, związany z elektryką i energetyka juz od technikum elektr. Nie pisz takich rzeczy do pustaka bo jeszcze to zrobi! Będziesz miał na sumieniu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 28.05.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Kto to rozumie? Piszę do żytko, a odzywa się Hipka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.05.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 jaki przesył, jak to urządzonko bedzie wielkości pralki i bedzie stało w pralni Dział z science-fiction nie na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.05.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Dziękujemy za ostatnie wpisy. Taki był zawsze duch tego forum. Co prawda cytat skopiowany z innego działu ale czy wg redakcji ma byc taki jak tym dziale duch tego forum. Nie jest to forum obyczajowo plotkarskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.05.2013 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Co prawda cytat skopiowany z innego działu ale czy wg redakcji ma byc taki jak tym dziale duch tego forum. Nie jest to forum obyczajowo plotkarskie mnie już tu nie ma budowlany_laik zaczął! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.05.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 budowlany l ma chyba właśnie kocioł elektr z kominkiem płaszczem wodnym.ciekawe jak mu się to sprawdza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 28.05.2013 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Zapewniam Cie ze nie będzie, pisze to nie jako audytor, a długoletni pracownik Tauronu, związany z elektryką i energetyka juz od technikum elektr. o Tobie tez piszą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 28.05.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 malux20, u mnie kominka nie ma. Do CO kocioł + podłogówka wodna, CWU z bojlera. Drugi raz zrobiłbym taki sam układ. Dla inwestorów, którzy w 100% nie są pewni ile dom spali kWh jest to rozwiązanie CO, które można zastąpić innym źródłem. (Wiem, że wywołałem burzę, która będzie trwać następne 30 stron.) Prawdopodobna przyczyna spękań działówek - rozszerzalność termiczna płyty fundamentowej - chyba została wyeliminowana poprzez tuning kotła. Grzanie zaczyna się przez 1h mocą 2 kW, a później dopiero załącza się druga grzałka 2 kW. Nowych spękań brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.05.2013 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 o Tobie tez piszą... Moze i piszą, ale ja nie zapedzam na tematy nie związane z meritum danego działu, opowiesci o d....ie maryny mnie nie interesują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 28.05.2013 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 WitamCzy ktoś ze chce odpowiedzieć mi na moje pytania? otóż1) Wg obliczeń ozc zapotrezbowanie roczne ~ 7200 KWH (c.o), moc "grzania" /kotła 4,4 Kw. Dać kocioł eleketryczny /Elterm Major / 6 czy 9 Kw2) 19 kwietnia została zrobiona wylewka. /stan obecny panele + płytki/ Wygrzewać czy "zostawić do zimy?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 28.05.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Witam Czy ktoś ze chce odpowiedzieć mi na moje pytania? otóż 1) Wg obliczeń ozc zapotrezbowanie roczne ~ 7200 KWH (c.o), moc "grzania" /kotła 4,4 Kw. Dać kocioł eleketryczny /Elterm Major / 6 czy 9 Kw 2) 19 kwietnia została zrobiona wylewka. /stan obecny panele + płytki/ Wygrzewać czy "zostawić do zimy?/ Nic nie wygrzewaj lato wygrzeje i nic nie pomijaj bo jak doliczysz ciepła wodę to tylko pc ale nie powietrzna bo zima nie wiele daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 28.05.2013 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Jeśli 4,4 kW to projektowe maksymalne obciążenie cieplne, to by grzać tylko w taniej taryfie musisz mieć kocioł mocy:- przy 10h taniej taryfy min. 10,6 kW,- przy 12h taniej taryfy min. 8,8 kW. Nie znam się, ale jak masz położone płytki + panele, to o wygrzewaniu możesz już zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 28.05.2013 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Cholera zamówiłem już 9 kW tak pośrodku. powierzchnia do grzania ~ 115 m2 . CWU grzane osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gregory67 28.05.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 no asolcik - czas się przebranżowić - od dzisiaj nie trzeba izolować domu wcale http://odkrywcy.pl/kat,111408,title,Pierwszy-reaktor-zimnej-fuzji,wid,15668063,wiadomosc.html?smg4sticaid=610aaa Hipka wierzysz w cuda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 28.05.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 Jak sie naprawde interesujesz to znajdziesz... bo nawet nie chcac miec to mozna byc ciekawym jak co dziala Dla mnie tu wyznacznikiem jest excel i opłacalność PS. Jakiego fachowca? Czy masz na mysli Agenta COP 001? no baa.. w tylu wcieleniach tu jest to musi się znać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.05.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 (edytowane) Jeśli 4,4 kW to projektowe maksymalne obciążenie cieplne, to by grzać tylko w taniej taryfie musisz mieć kocioł mocy: - przy 10h taniej taryfy min. 10,6 kW, - przy 12h taniej taryfy min. 8,8 kW. Tak ale to dotyczy tylko temperatury obliczeniowej czyli w tym przypadku -18 oC lub zimniej, te kilka dni da sie przezyc korzystając w minimalnym stopniu z I taryfy Edytowane 28 Maja 2013 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drogba 28.05.2013 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2013 7200 + ca 3000-4000kWh CWU to powiedzmy 11000kWh.... Przy PC mialbyc <4000kWh tak przy powietrznej NIe pytam teraz o to co bym miał bo już mam. Pytanie moje to czy kociołek 9 kw pociągnie w II taryfe założony cel;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts