Tomi78__ 25.12.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 A co Wy myslicie ze pradu nie używa sie jak juz wunglem palisz?Cyba ze zrobisz grawitacyjne CO starego typu ale nie sadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.12.2010 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 nie dramatyzuj, kotły elektryczne to koszt rzędu 2-5 tys (zależy od mocy i wyposażenia takie powyżej 3 tys. mają wbudowaną pompę i naczynie przeponowe). robota z rurką mniej więcej taka sama jak z kablem. wylewki czy tynk robisz tak na kablach jak i na rurkach. dodatkowo dochodzi raptem rozdzielacz. Żałuje że nie spotkałem Cię wcześniej zleciłbym ci wykonanie tego u mnie nawet bym Ci 1000 premii dorzucił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 25.12.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 .firmowa czyli jedyna właściwa to tak 2.5 metr ........... gdzieś czytałem że metr z robotą to około 100 chyba że samemu ew rodzina ,znajomi,pan zenek spod budki od piwa......plus rozdzielacz i np kospel a on nie ma w środku pompki i innych pierdól? takich argumentów nie lubię. jak położenie rurki to kosztuje a mata elektryczna to układa się sama ? wystarczy przynieść ze sklepu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.12.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Nie zaczynaj z wodnym ogrzewaniem, bo Ci zaraz tu wyliczą że pompka bierze prąd a prąd trzeba oszczędzać bo jest drogi:) Z ciekawości jaki masz system grzewczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 25.12.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 8992,47 to jest całkowity koszt mojego ogrzewania i 674 CWU dla niedowiarków mam faktury, i tak uważam że ogrzewanie nie wyszło najtaniej. Myslę że ty (desmear) za tyle to bys nawet podłogówki nie zrobił u mnie troszke mniej, ale wlasnie tyle to kosztuje, a rurkowcy podobno taniej potrafia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.12.2010 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 takich argumentów nie lubię. jak położenie rurki to kosztuje a mata elektryczna to układa się sama ? wystarczy przynieść ze sklepu ? Tyle że w wodnym ułożenie rurek to nie wszystko, dochodzi jeszcze rozdzielnica i cała reszta do pieca, a w kablach grzejnych ułożenie kabli to wszystko, więc nawet jak sam tego nie zrobisz to robocizna bedzie tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 25.12.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Marcin, niema co forsowac naszych rozwiazan, kazdy zrobi jak chce.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 25.12.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 zgadza się. wodny będzie droższy, bo te rurki trzeba poskręcać. tylko czy aż o tyle jak próbujecie sugerować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaradzio 25.12.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 takich argumentów nie lubię. jak położenie rurki to kosztuje a mata elektryczna to układa się sama ? wystarczy przynieść ze sklepu ? Napisałem wyrażnie CHYBA ŻE SAMEMU EWENTUALNIE.................Czuję się na siłach położyc jedno i drugie ,pewnie podłaczenie kabli jest prostsze niz nawet prostego pieca typu kospel Osobiście nie biorę pod uwagę tutaj robocizny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 25.12.2010 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Z ciekawości jaki masz system grzewczy? Dół cały w podłogówce wodnej, góra w zasadzie same sypialnie i łazienka w grzejnikach wodnych. Zasilałem to przez pierwsze dwa lata piecem elektrycznym który jest do dzisiaj sprawny i wpięty w instalację, potem był olej opałowy który wywaliłem jak zaczęły gwałtownie rosnąc ceny. Była okazja, bo żona zalała cały palnik i sterowanie wodą podczas mycia kotłowni i piec umarł . Na dzisiaj podstawowym ogrzewaniem jest piec na propan który grzeje również CWU. Mam też możliwość palenia miałem przez wymiennik ciepła z kotłowni oddalonej ok. 70-80 metrów od domu. Ale miałem grzeję sporadycznie jak mi ktoś napali w miałówce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.12.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 zgadza się. wodny będzie droższy, bo te rurki trzeba poskręcać. tylko czy aż o tyle jak próbujecie sugerować ? Tu nie chodzi o poskręcanie, jesli robiłeś rozeznanie w temacie to wiedziałbys że koszt rurek jest tylko składową wydatków na materiał. Więc pierw sprawdź zrób zestawienie materiałów i je przeslij porównasz je z moimi kosztami materiałów a potem dalej bedziemy dyskutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 25.12.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Dobra... powiedzmy ze kospel+rurki nie wyjdzie duzo drozej niz kable. (tylko 2razy wiecej) to gdzie tu oszczednosc jak sprawnosc systemu mniejsza niz kabli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.12.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Dół cały w podłogówce wodnej, góra w zasadzie same sypialnie i łazienka w grzejnikach wodnych. Zasilałem to przez pierwsze dwa lata piecem elektrycznym który jest do dzisiaj sprawny i wpięty w instalację, potem był olej opałowy który wywaliłem jak zaczęły gwałtownie rosnąc ceny. Była okazja, bo żona zalała cały palnik i sterowanie wodą podczas mycia kotłowni i piec umarł . Na dzisiaj podstawowym ogrzewaniem jest piec na propan który grzeje również CWU. Mam też możliwość palenia miałem przez wymiennik ciepła z kotłowni oddalonej ok. 70-80 metrów od domu. Ale miałem grzeję sporadycznie jak mi ktoś napali w miałówce:) To jeszcze napisz ile Cie to wszystko kosztowało? Druga sprawa choćbys miał 110% sprawność pieca i 90% sprawność całego układu to i tak kWh wyjdzie cię drożej więc o co ta cała dyskusja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaradzio 25.12.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Fajnie w koncu ktoś kto miał piec elektryczny grzejący wodną podłogówkę Piotrmak napisz proszę parę zdan co to było,jak za ile itd...parę słow na temat domu? Jest to jedna z moich opcji więc chętnie usłysze od praktyka:yes:Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 25.12.2010 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Dół cały w podłogówce wodnej, góra w zasadzie same sypialnie i łazienka w grzejnikach wodnych. Zasilałem to przez pierwsze dwa lata piecem elektrycznym który jest do dzisiaj sprawny i wpięty w instalację, potem był olej opałowy który wywaliłem jak zaczęły gwałtownie rosnąc ceny. Była okazja, bo żona zalała cały palnik i sterowanie wodą podczas mycia kotłowni i piec umarł . Na dzisiaj podstawowym ogrzewaniem jest piec na propan który grzeje również CWU. Mam też możliwość palenia miałem przez wymiennik ciepła z kotłowni oddalonej ok. 70-80 metrów od domu. Ale miałem grzeję sporadycznie jak mi ktoś napali w miałówce:) oooo to dopiero tania inwestycja, PCI by taniej wyszla bez tego kombinowania. Ile straciles pieniazkow na te wszystkie kotly? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 25.12.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Marcin, niema co forsowac naszych rozwiazan, kazdy zrobi jak chce.... Tomi, nie o forsowanie rozwiązań chodzi, bo nie zależy mi że moje ma być na wierzchu. Problem polega na tym, że mam już stan surowy zamknąłem i mam parę miesięcy na dokonanie wyboru. Wiem jedno, groszków mieć nie będę, bo nie mam na to miejsca. Co do reszty sprawa jest otwarta, rozważam prąd, LPG a i o powietrznej pompie ciepła też myślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 25.12.2010 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Dobra... powiedzmy ze kospel+rurki nie wyjdzie duzo drozej niz kable. (tylko 2razy wiecej) to gdzie tu oszczednosc jak sprawnosc systemu mniejsza niz kabli? sprawność systemu jest identyczna. chyba nie podejrzewasz systemu wodnego, że zamienia energie elektryczną w fale radiowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaradzio 25.12.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Panowie koszty pewnie większe ile trzeba by dokładnie policzyc a nie tak od razu 2 razy:)napewno przy zleceniu firmie mniej zapłacimy za kable a jak ktoś sam do policzenia..... Pisano wyżej o pompach po 10 tysi i wtedy furtka wodnego..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 25.12.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 . Wiem jedno, groszków mieć nie będę, bo nie mam na to miejsca. Co do reszty sprawa jest otwarta, rozważam prąd, LPG a i o powietrznej pompie ciepła też myślałem. Groszek to dopiero niewypal do domow energooszczednych wiecej bys wypalil na podtrzymaniu niz na ogrzewaniei klopotliwa obsluga, LPG w rozliczeniu sprawnosci wychodzi drozej od pradu a jeszcze do tego instalacja droga, o PCI powietrznej tez myslalem ale ostatecznie nie kombinyjac bedzie kabelek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 25.12.2010 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 sprawność systemu jest identyczna. chyba nie podejrzewasz systemu wodnego, że zamienia energie elektryczną w fale radiowe... Co Ty opowiadasz, pompki zuzywaja prad a to ma wplyw na sprawnosc sa tez tzw straty przesylowe. Poczytaj dokladnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts