Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jasiek71, ale to z wyliczeń założyłeś to co masz czy tak na pałę? czy może przy założeniu nieakumulacyjnego?

Ja ten wzór rozumiem tak, że taka moc to jest potrzebna przy mrozie -20 i to pewnie cięgiem przez kilka dni, aby nie załapać się na droższą taryfę.

ale takich dni to chyba tylko kilka w roku będzie, albo i wcale. i te kilka dni można sobie pozwolić na kilka godzinek w taryfie droższej....

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Teraz tak... ty zaczoles sie czepiac tak.... ja nic nie reklamuje, niec nie sprzedaje... tylko uzytkuje... OK? Agent COP 001 tez mnie juz posadzal o marketing....:lol2:

A teraz co ? Wymuszasz na mnie "marketing" i reklame?

Ale wiesz co... masz http://www.saturnsales.co.uk/Mitsubishi-High-Efficiency-Heat-Pumps-Air-Conditioning.html

Nasze MHI kupowalismy jakies 2,5 roku temu... wtedy de facto bylo chyba 100£ tansze. No ale niewazne.... masz dzisiejsza cene.

Teraz moze Ty przedstawisz mi tych producentow co?

I nie interesuje mnie chinszczyzna... nie kupowalem takiej, i nie kupie.... tak wiem ze wiele zeczy jest robionych w Chinach ( MHI akurat w Thailandii ;)

ale zachowaj swoja wiarygodnosc i przedstaw tych znanych, renomowanych producentow co osiagaja w swoich PC P/P jak i P/W COP 1 przy -20*C.

Ba ... ich PC "umieraja " ponizej 0*C:eek::lol2::lol2::lol2:

Tak samo prosilem abys podal ile masz dni <15*C

A... i to co napisales to tylko swiadczy o Twoich instalatorach... i de facto o Tobie :lol2:

Nie wiem moze czytales LD :lol2: i z tamtad czerpiesz wiedze....

Nasze obydwie PC chodzily <20*C.... pomimo tego ze MHI gwarantuje prace do -15*C w wersji nie na Skandynawie, bo wtedy -20*C....

Naprawde jestem ciekaw tych producentow... inni potencialni inwestorzy pewnie takze.... a wiec nie wstydz sie .... pisz :D

Nie interesuje mnie produkty z marketow.... chociaz pewnie i te maja COP >1 i chodza <0*C

Skończ słowotok i weź się za robotę. Ja zarabiam na budowach i remontach. Biorę instalatorow klim za max 200£ bo wiecej klient nie zapłaci. Instalator daje gwarancje i zalecenia żeby nie używać poniżej zera bo się zaszroni i umrze. Na czytaniu technikalikow nie zarabiam więc sobie szukaj u Chińczyków czas masz.

Pompa ciepła ciepło bierze z powietrza a w mrozie go tyle że musi przerzucić tysiące metrów żeby coś tam zagrzać więc żeby nie zdechła przy tej pracy to musi kosztować te 800£ jak mhi co je reklamujesz w nick i na dole.

Miales podac producentow... Tak?

I co? Nie umiesz ?

To nie pisz glupot. Ceny chciales? Dostales.

Mozesz sobie tam tez poczytac o innych producentach :)

Nie wiesz o czym piszesz a wiec dalsza rozmowa z toba jest bez sensu. Ale w sumie nic innego sie nie spodziewalem. Mysle ze wiekszosc sie rozpozna na twoim pajacowaniu. A bedac zainteresowani PC nie wybiora tego badziewia co oferujesz..... Informacje od producentow i instalatorow :D :D :D

No to rozladowales napiecie i zabiles dyskusje... Hipka miala racje. :)

Co ja mialem to ja wiem ale na pewno nie reklamować ogrzewania pompa ciepła powietrzna cały sezon i to jeszcze za kupę kasy. Jeden tu już był od pompek i go wypunktowali to pojawił się drugi

jasiek71, ale to z wyliczeń założyłeś to co masz czy tak na pałę? czy może przy założeniu nieakumulacyjnego?

Ja ten wzór rozumiem tak, że taka moc to jest potrzebna przy mrozie -20 i to pewnie cięgiem przez kilka dni, aby nie załapać się na droższą taryfę.

ale takich dni to chyba tylko kilka w roku będzie, albo i wcale. i te kilka dni można sobie pozwolić na kilka godzinek w taryfie droższej....

z tymi wyliczeniami dlaczego właśnie tyle to długa historia ...:cool:

generalnie przyjąłem ok. 70w na m2 ...:yes:

nie wiem co wy z tą akumulacją...?

na tydzień ma wystarczyć czy jak ...?

Gość Arturo72

Wystarczy,że tylko na 10h. U siebie jedziesz często w I taryfie,Lobo zdziwiony,że nie muszę dogrzewać w 2h dziennej II taryfy to jak to w końcu z Wami jest ?

Która prawda jest prawdziwsza ?

Akumulacja właśnie do tego służy,żeby grzać tylko w II taryfie,wahania temperatury w domu dzięki niej są minimalne,ot i tajemnica,której nie możesz pojąć.

Wystarczy,że tylko na 10h. U siebie jedziesz często w I taryfie,

taaa...

sam mi ostatnio wyliczałeś że mam średnią 0,4zł za kwh ...

przez ostatni rok moja posesja zużyła na wszystko razem z warsztatem samochodowym i letnim domkiem rodziców 11200 kwh taniej i 3090 kwh drogiej więc jakie to jest często ...???

Varmepumpe słusznie pisze aby podać jaki COP mają pompy ciepła ( powietrzne) przy temperaturach ujemnych. Sam chciałbym takie dane zobaczyć, Kiedyś szukałem takich danych producentów i zwykle urywało się na wskaźniku 7/35, czyli dla temp. +7 oC. Pamiętam, że pompy miały grzałki to utrzymania zadanej mocy.

Może ktoś ze sprzedawców pomp udzielający sie na tym forum poda tu te tajne dane (najlepiej z wykresami mocy uzyskiwanej bez grzałek w zależności od temperatury) lub inne dane dotyczące COP-u dla ujemnych temperatur.

Kiedyś pytałem jaką temperaturę ma czynnik roboczy wchodzący do jednostki zewnętrznej i też nie uzyskałem odpowiedzi. Zastanawiam się dlaczego te dane są tak tajne, skoro ponoc przy -25oC COP =2? Przecież byłby to świetny wynik.

Gość Arturo72
Varmepumpe słusznie pisze aby podać jaki COP mają pompy ciepła ( powietrzne) przy temperaturach ujemnych. Sam chciałbym takie dane zobaczyć, Kiedyś szukałem takich danych producentów i zwykle urywało się na wskaźniku 7/35, czyli dla temp. +7 oC. Pamiętam, że pompy miały grzałki to utrzymania zadanej mocy.

Może ktoś ze sprzedawców pomp udzielający sie na tym forum poda tu te tajne dane (najlepiej z wykresami mocy uzyskiwanej bez grzałek w zależności od temperatury) lub inne dane dotyczące COP-u dla ujemnych temperatur.

Kiedyś pytałem jaką temperaturę ma czynnik roboczy wchodzący do jednostki zewnętrznej i też nie uzyskałem odpowiedzi. Zastanawiam się dlaczego te dane są tak tajne, skoro ponoc przy -25oC COP =2? Przecież byłby to świetny wynik.

Przecież te dane nie są tajne i są ogólnodostępne,wystarczy trochę podrążyć temat i poszukać w necie.

Poniżej dla TRI11 Atlantica:

wydajno&#347;ci.jpg

o kand d... z tymi danymi

kręcą nimi tak jak im wygodnie, jedni liczą defrosty inni nie, tak samo z wentylatorami i pompami obiegowymi. Do tego nikt nie uwględnia tzw czynnika ludzkiego czyli montaż. Jak się zamontuję j. zewn na północnej ścianie i jeszcze w jakimś zakamarku, położy 15-20m rurociągu w białej klimatuzacyjnej izolacji, z rurkami giętymi na kolanie, z próżnią robioną w 5 min, albo i w ogóle bez niej, z niedostosowaną instalacją do delty na wymienniku 5C czyli przepływy 1,5 - 3 m³/h, a może grzwjniki (a czemu nie, ważne przecież by pompę sprzedać), to ....

No właśnie jeden jedyny podał swoje SCOP niecałe 2,3, to co średnia roczna temperatura u niego była -15C?

Arturo72 czy dobrze pamiętam, że pisałeś o opomiarowaniu swojej pompy nie tylko podlicznikiem, ale i ciepłomierzem?

jeszcze dopisze o temp czynnika wracającego do j zewn.

normalnie ma temp wody powrotnej z instalacji 25-35C, ale stosuje się różnego rodzaju dochładzacze, jak wtrysk cieczy, czy wymienniki regeneracyjne w celu jak największego dochłodzenia cieczy przed rozprężeniem.

Edytowane przez Vld

z tymi wyliczeniami dlaczego właśnie tyle to długa historia ...:cool:

generalnie przyjąłem ok. 70w na m2 ...:yes:

No to przy założeniu że faktyczne straty masz na poziomie 30W/m2 to przy tym 2200W na 33 m2 prawie łapiesz się na wzór ;)

Gość Arturo72

Arturo72 czy dobrze pamiętam, że pisałeś o opomiarowaniu swojej pompy nie tylko podlicznikiem, ale i ciepłomierzem ?.

Faktycznie było coś takiego ale to nie ja pisałem tylko mój instalator a jak wiadomo on różne rzeczy pisał nie zawsze zgodnie z prawdą.Sam dałem się na to nabrać do tego stopnia że nawet podlicznik kupiłem sam a czujnik cwu dalej mam padniety.Sprawa oparła się o Sąd ale to historia nie do tej bajki :)

Edytowane przez Arturo72

Sprzedawczyki pomp się uaktywnili ale argumentów zabrakło to obrażanie się zaczęło. Polaczka wszędzie się tak poznaje.

Podajcie może parametry popularnych urządzeń, marketowych, może pomp do cieplej wody? Realnie poniżej zera ile takich pompek bez grzalki jeszcze wodę ogrzeje?

Wkrecac jeleni do forum pomp a nie tutaj.

O tym pisałem ale specjaliści od kabli negowali ten wzór pisząc że nic się nie stanie jak będzie się dogrzewac w drogiej taryfie.Ja bym zastosował wzór z poradnika Elektry.

No to stosuj, ale nie każ robić tego innym, ja wspólczynnik 1,2 obnizylem do 1,1 i mimo tego mam przewymiarowane kable o jakies 30% a moze i 40%. Wiec daruj sobie swoje przypuszczenia, bo dalekie sa one od praktyki.

Chyba trzeba założyć wątek Ogrzewający kablami - wystąp - wtedy pozbędziemy się pompiarzy z wątku raz na zawsze :)

Ogrzewający prądem z COP=1, choc i to nie wykluczy pompiarzy, choc nie wiem czy sie przyznaja ze w mrozne noce ich PCi chodza z takim COP.

Pamietajcie ze to srednia temp w nocy a nie w dzien, jest istotna bo to wtedy jest tania taryfa

Wystarczy,że tylko na 10h. U siebie jedziesz często w I taryfie,Lobo zdziwiony,że nie muszę dogrzewać w 2h dziennej II taryfy to jak to w końcu z Wami jest ?

Która prawda jest prawdziwsza ?

Akumulacja właśnie do tego służy,żeby grzać tylko w II taryfie,wahania temperatury w domu dzięki niej są minimalne,ot i tajemnica,której nie możesz pojąć.

Po tym jak podales jakie masz wahania temp w ciagu doby to juz mnie nie dzwiwi ze nie grzejesz w dzien, u mjie <0,5*C, u ciebie 1-1,5 z tego co podawales jesli pamiec mnie nie mysli

No to stosuj, ale nie każ robić tego innym, ja wspólczynnik 1,2 obnizylem do 1,1 i mimo tego mam przewymiarowane kable o jakies 30% a moze i 40%. Wiec daruj sobie swoje przypuszczenia, bo dalekie sa one od praktyki.

Jak w takim razie dobrać kabelki? Dzisiaj muszę się zdecydować czy kable i wylewka akumulacyjna, czy konwektory. A tu się okazuje że każdy robił to inaczej i na oko?

po co w takim razie to całe OZC?

pomocy.

projektowane obciążenie cieplne pomieszczeń mam:

salon: 1158W 26,29m2

pokój 1: 466W 10,73m2

pokój 2: 458W 9,75m2

kuchnia: 396W 8,20m2

łazienka: 297W 5,55m2

sień: 312W 6,07m2

pom. gosp.: 107W 2,71m2

po co w takim razie to całe OZC?

dla pewności bo oko może mylić się. Podobnie jak OZC, Kwestia na ile sumiennie było wykonane i czy było robione dla 20 stopni czy dla rzeczywistych temperatur jakie będziesz miał w domu oraz jak ocieplono i uszczelniono dom.

Zależy też jaka jest konstrukcja domu. Jak masywna to nie ma sensu dawać za dużej mocy, Wszyscy na FM mają kable o zbyt dużej mocy, bo widać że grzeją im po 2-4 godziny dziennie. Ale i tak nie znajdzie się odważny aby dać mniej kabli aby grzały 6-12 godzin dziennie. Taka już ludzka natura.