Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wivaldi i MasterCheat rzeczywiście jest jak widzieliście ale tylko dlatego że to była wylewka na parterze...trochę specyficzna ponieważ najpierw dałem rurki (co mnie podkusiło :p ) zasypali to i na to rozkładałem siatkę i kable.poniżej zdjęcie rurek :stirthepot:

P1060182.JPG

natomiast już na piętrze robiłem po bożemu :D czyli na styro dałem folie,siatkę i kable i jak wysypywali beton to wszystko delikatnie unosili-niestety nie mam filmu z tego etapu bo nie mogłem w tym czasie uczestniczyć.na dowód :yes: zdjęcie

P1060739.JPG

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Nie wszystkie.

I właśnie o to chodzi :)

Żeby z jednych bzdur i z drugich bzdur inwestor wyciągnął malinkę dla siebie...i odsiał te bzdury ale logicznie a nie z prawem "owiec idącym za przewodnikiem " ;)

Edytowane przez Arturo72

Moim zdaniem unoszenie kabli przymocowanych do zbrojenia w trakcie zasypywania betonem to nie wykonalne. Zbrojenie ma zazwyczaj oczka 10 cm a drut to tylko 2 lub 3. Jak sobie wyobrażacie podnoszenie np w salonie 36 m2 takiego zbrojenia? Jestem przekonany, że kable będą przy spodzie zasypki no chyba, że chodzicie na palcach między oczkami zbrojenia i ryzyko uszkodzenia kabli też jest dużo większe. Jedyne słuszne wyjście to posadzka na dwa razy. To tylko moja opinia, oczywiście mogę się mylić. A z gośćmi od wylewek też można się dogadać co do ceny.

rozwiązanie wylewek na kable z unoszeniem siatki było już tutaj opisywane kilkakrotnie, nie rozumiem dlaczego twierdzisz że to jest niewykonalne? nie jest celem żeby tą siatkę zupełnie unieść do góry bo to będzie się mijało z dążeniem do akumulacji.siatka ma być w dolnej warstwie wylewki zwłaszcza jeśli warstwa akumulacyjna nie jest zbyt gruba. no chyba że nie zależy ci na akumulacji to wtedy można puścić kable w warstwie kleju.posadzka w dwóch warstwach zawsze wychodzi drożej ;) najlepiej uświadomi cię w tym ekipa od posadzek :p a i będziesz musiał na szybko rozkładać siatki i kable żeby zaraz sypali drugą warstwę.

lepiej jest spokojnie rozłożyć, kable porządnie umocować na siatce i dopiero wtedy sypać beton z unoszeniem żeby równo otulił kabel. przerobiłem obie metody w praktyce.:yes:

a jak dla mnie to nie ma większego znaczenia gdzie ten kabel się znajduje w wylewce ...

równie dobrze działa na samym spodzie jak i pod samym wierzchem ...:yes:

moc grzewcza 1mb takiego "grzejnika" jest zbyt mała aby mogła punktowo rozgrzać beton więc niezależnie gdzie się znajduje zawsze posadzka będzie się rozgrzewała równomiernie...

nawet jak będzie na samym spodzie i częściowo dotykał styropianu to nic się nie stanie bo w dalszym ciągu znaczna jego powierzchnia dotyka betonu więc ma odbiór energii i się nie przegrzeje ...

rozwiązanie wylewek na kable z unoszeniem siatki było już tutaj opisywane kilkakrotnie, nie rozumiem dlaczego twierdzisz że to jest niewykonalne? nie jest celem żeby tą siatkę zupełnie unieść do góry bo to będzie się mijało z dążeniem do akumulacji.siatka ma być w dolnej warstwie wylewki zwłaszcza jeśli warstwa akumulacyjna nie jest zbyt gruba. no chyba że nie zależy ci na akumulacji to wtedy można puścić kable w warstwie kleju.posadzka w dwóch warstwach zawsze wychodzi drożej ;) najlepiej uświadomi cię w tym ekipa od posadzek :p a i będziesz musiał na szybko rozkładać siatki i kable żeby zaraz sypali drugą warstwę.

lepiej jest spokojnie rozłożyć, kable porządnie umocować na siatce i dopiero wtedy sypać beton z unoszeniem żeby równo otulił kabel. przerobiłem obie metody w praktyce.:yes:

Według wszystkich zaleceń producentów kabli grzewczych jest tak aby kable były mniej więcej pośrodku wylewki. Ja zrobiłem tak że wylałem jedną posadzkę a następnie kładę na spokojnie kable mocując je na taśmach devi. Mam w tedy sporo czasu na rozmieszczenie ich tam gdzie chcę. Następnie przyjdą posadzkarze i położą drugą posadzkę.

Faktycznie zapłacę trochę drożej za podwójną posadzkę bo 16 zł za m2 zamiast 11zł na 110 m2 różnica to 550 zł.;) Z tego co opisujesz to sam nie wiesz jak to zostało zrobione bo Cię nie było. Więc jak możesz pisać, że przerobiłeś obie metody w praktyce:)

Nie wiem jak Wy ale ja podchodzę do "fachowców" sceptycznie. Uważam, że jak chcesz mieć zrobione dobrze zrób to sam albo patrz fachowcą na ręce.

Zasadniczo to w poradniku elektry jest:

Na wyrównanym stropie lub

pod³o¿u betonowym rozk³adamy

kolejno:

• warstwê izolacji termicznej

• foliê polietylenow¹

• siatkê metalow¹

Zgodnie z wczeoeniej wykonanym

projektem, przewód grzejny

mocujemy do siatki metalowej za

pomoc¹ opasek zaciskowych lub

miêkkiego drutu wi¹za³kowego.

W przypadku gdy na warstwie

izolacji termicznej zostanie

wykonana wylewka wstêpna, do

mocowania przewodu grzejnego

mo¿na zastosowaæ taoemê monta¿ow¹

ELEKTRA TME.

:)

No ale wolałbym jednak troszkę to podnieść żeby kable nie dotykały folii.

Tylko z tą siatka problem, że ona tak cieniutka. Bo jak tak przeglądam google to dystansów do zbrojenia jest do wyboru do koloru. Wystarczyło by popodkładać. No ale co to da jak się nadepnie to i tak się pewnie ta siatka powygina.... A druga sprawa że by się pewnie te podkładki w styropian wbiły....

Znaczy się żałujesz ? A jaki był cel ich układania ? To taki plan "B" ?

humorystycznie odpowiem: zamontowałem rurki żeby Arturo nie mógł napisać że nie mogę pompy podłączyć :lol2:

serio: z zapobiegliwości i w sumie z dezinformacji na forum ale nie żałuję bo zawsze jest to jakaś forma jak sam napisałeś planu B ;)

Zasadniczo to w poradniku elektry jest:

Na wyrównanym stropie lub

pod³o¿u betonowym rozk³adamy

kolejno:

• warstwê izolacji termicznej

• foliê polietylenow¹

• siatkê metalow¹

Zgodnie z wczeoeniej wykonanym

projektem, przewód grzejny

mocujemy do siatki metalowej za

pomoc¹ opasek zaciskowych lub

miêkkiego drutu wi¹za³kowego.

W przypadku gdy na warstwie

izolacji termicznej zostanie

wykonana wylewka wstêpna, do

mocowania przewodu grzejnego

mo¿na zastosowaæ taoemê monta¿ow¹

ELEKTRA TME.

:)

No ale wolałbym jednak troszkę to podnieść żeby kable nie dotykały folii.

Tylko z tą siatka problem, że ona tak cieniutka. Bo jak tak przeglądam google to dystansów do zbrojenia jest do wyboru do koloru. Wystarczyło by popodkładać. No ale co to da jak się nadepnie to i tak się pewnie ta siatka powygina.... A druga sprawa że by się pewnie te podkładki w styropian wbiły....

szacun za przeczytanie instrukcji :)

Według wszystkich zaleceń producentów kabli grzewczych jest tak aby kable były mniej więcej pośrodku wylewki. Ja zrobiłem tak że wylałem jedną posadzkę a następnie kładę na spokojnie kable mocując je na taśmach devi. Mam w tedy sporo czasu na rozmieszczenie ich tam gdzie chcę. Następnie przyjdą posadzkarze i położą drugą posadzkę.

Faktycznie zapłacę trochę drożej za podwójną posadzkę bo 16 zł za m2 zamiast 11zł na 110 m2 różnica to 550 zł.;) Z tego co opisujesz to sam nie wiesz jak to zostało zrobione bo Cię nie było. Więc jak możesz pisać, że przerobiłeś obie metody w praktyce:)

Nie wiem jak Wy ale ja podchodzę do "fachowców" sceptycznie. Uważam, że jak chcesz mieć zrobione dobrze zrób to sam albo patrz fachowcą na ręce.

no i fajnie że masz wrażenie że wszystko masz super. każdy zrobi jak uważa . ty robisz na maxa 2 wylewki,taśmy devi itd. myślę że szkoda na to czasu i pieniędzy bo efekt jest podobny, a np. rożnica 550zł niby niewiele ale kilka sterowników już można kupić.

Pomyśl też jak miałbyś podnosić całe zbrojenie z kablami gdy na nim leży beton i jeszcze stać tak aby nie dociskać tego do podłoża własnym ciałem. Przecież to wszystko zaraz by się zrujnowało.

Kable do grzania jest to fajna sprawa ale tylko jak działa a zepsuć to praktycznie może się tylko przy montażu.

no i fajnie że masz wrażenie że wszystko masz super. każdy zrobi jak uważa . ty robisz na maxa 2 wylewki,taśmy devi itd. myślę że szkoda na to czasu i pieniędzy bo efekt jest podobny, a np. rożnica 550zł niby niewiele ale kilka sterowników już można kupić.

Niby masz rację pod warunkiem że Ci fachowcy nie zepsują kabli przy podnoszeniu. Mnie ogrzewanie kosztowało 5,5 tyś, kable, sterowniki, taśmy devi, wkręty którymi przymocowałem taśmy do wylewki no i koszt dodatkowej wylewki. Może coś przeoczyłem. Na czym Ty jeszcze chcesz oszczędzać:) Jak coś robię to chciałbym przynajmniej mieć wrażenie że mam "super":) Ja kable kładłem sam przy pomocy moich bliskich, więc mnie to nie kosztowało.

humorystycznie odpowiem: zamontowałem rurki żeby Arturo nie mógł napisać że nie mogę pompy podłączyć :lol2:

serio: z zapobiegliwości i w sumie z dezinformacji na forum ale nie żałuję bo zawsze jest to jakaś forma jak sam napisałeś planu B ;)

Humorystycznie: czego to się nie robi żeby Arturo był zadowolony:rolleyes:

Serio: za 6-8 lat Arturo będzie roznosił darmowe PC i rurki jak znalazł !:lol2:

Edytowane przez Wivaldi

Niby masz rację pod warunkiem że Ci fachowcy nie zepsują kabli przy podnoszeniu. Mnie ogrzewanie kosztowało 5,5 tyś, kable, sterowniki, taśmy devi, wkręty którymi przymocowałem taśmy do wylewki no i koszt dodatkowej wylewki. Może coś przeoczyłem. Na czym Ty jeszcze chcesz oszczędzać:) Jak coś robię to chciałbym przynajmniej mieć wrażenie że mam "super":) Ja kable kładłem sam przy pomocy moich bliskich, więc mnie to nie kosztowało.

jasne że fachowcy mogą zepsuć wszystko , nawet kable :lol2: ,też sam rozkładałem z rodzinką i podzielam twój niepokój.

fajnie że jak czytałem ten wątek przed budową wiele życzliwych osób(jasiek,lobo,henok i inni) wyjaśniało wiele tematów żeby było optymalnie.

starajmy się podtrzymać tę chlubną tradycję, przynajmniej do czasu aż ponownie zaczną częściej tutaj zaglądać.

http://forum.budujemydom.pl/style_emoticons/default/takaemotka.gif

Miales liste producentow podac.... masz...? Ponoc mialec mase danych od producentow, przedstawicieli... no i kumpli instalatorow...

Komu argumentow zabraklo? Jak na razie to Ty nie potrafisz konkretow przedstawic.... zadnych... moze dla odmiany ty cos przedstawisz?

Jakie masz argumenty.... Cena? Kto kupuje CO w markecie za te 200£ ktore opisales? Jakie to "popularne" urzadzenia masz na mysli...?

Nie masz ani argumentow ani wiedzy.... a wiec odpusc sobie:stirthepot:

A na koniec jeszcze o handel posadzac...:jawdrop::sick: juz nie wiesz czego sie zlapac... a wiec obrazek byl bardzo trafny ;)

A poniewaz w cyrku nie pracuje to dyskusji dalej nie ma co kontynuowac bo nie jestes w stanie nic do niej wniesc.

Ty idź może do pomp a nie tu trolling robić?