Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kurcze, zadają pytania na temat kabli czuję się jak bym pisał nie na temat tego wątku :) Ciągle ktoś się kuci i komuś dogryza....

Ale może jednak.

Jak podchodziliście do tematu tak zwanej "stałej zabudowy" ?

Są miejsca gdzie wiem gdzie dokładnie coś będzie stało (kuchnia/ łazienka). Ale są też inne pomieszczenia (pokoje dzieci / salon) gdzie dokładnie nie potrafię na tym etapie przewidzieć gdzie postawię łóżko sofę, czy stolik pod telewizor.

czy będzie bardzo źle jeśli później się okaże, że jednak w miejscu gdzei sa kable będę musiał postawić jakiś mebel ?

Ale może jednak.

Jak podchodziliście do tematu tak zwanej "stałej zabudowy" ?

ja proponuję te kable ułożyć równomiernie na całej powierzchni nie patrząc na jakieś dyrdymały...:yes:

jak robiłem swoje ogrzewanie to naczytałem się mądrości i teraz mam rząd zimnych płytek przy meblach w kuchni ...:mad:

w pokoju córki jest wykładzina dywanowa a na niej położony bezpośrednio materac z łóżka o wymiarach 2m na 2,2m i jakoś nikomu jeszcze tyłka nie przygrzało...

Popieram Jaska, u mnie jedynie w lazience pod wanna, w salonie pod kominkiem i kuchni 60cm od sciany (pod szafkami) nie ma kabli. W salonie mam ciezki drewniany stolik kakowy w biurze duza szafe do zabudowy oba meble calkowicie zaslaniaja podloge, trzy lata daje rade, nawet jak przesuniesz stolik kawowy podczas pozadkow to nie czuc jakis duzych roznic temperatur, kable nie sa na wierzchu wiec i tak maja gdzie oddac cieplo, poza tym to jest ogrzewanie niskotemperaturowe.

generalnie to w jakimś poradniku wyczytałem (już nie wiem w którym) że powinno się omijać chyb co najemnie 30 cm wszelkie spusty wody, ponieważ kabelki mogą je szybko wysuszać i wtedy mamy brzydki zapaszek :)

A tak generalnie pod wanną radzą nie kłaść pewnie z powodu

-ryzyka zalania. aczkolwiek .... one nie leżą przecież na wierzchu poza tym mają IPx7. a do tego jeszcze w łazience powinna być dobra izolacja pozioma na powierzchni wylewki.

-nieuzasadnienia ekonomicznego (dłuższy kabel), a więcej ciepła brak.

-ryzyka miejscowego przegrzewania wylewki.

tak przy okazji to ile cm ma być luzu między tapczanem a podłogą 5cm wystarczy żeby nie przegrzewać parkietu na na podłogówce

pozdrawiam

a jaką masz temperaturę wody w podłogówce ...?

będziesz miał odpowiedź ...

idę o zakład że w lecie nasłonecznione miejsca na podłodze maja więcej ...;)

Jestem na etapie finalnych obliczeń i doboru kabli

Zapotrzebowanie na ciepło wyszło mi 4,5kW. Dla potrzeb akumulacji przyjąłem 10,5kW. Zastosuje najpewniej kable Elektra o mocy 17W/m i rozstawie ~17-19 cm. Planuje w łazienkach rozstaw 10cm, więc teoretycznie wystarczyły by kable 10W/m, ale skłaniam się raczej do zrobienia 17W/m i rozstawie 10cm w łazienkach - będzie się szybciej nagrzewała podłoga :)

Dylemat natomiast mam z wylewką. Z poradnika Elektry przy akumulacji wychodzi 9cm, ale nie mam tyle miejsca niestety.. Planuje styro 15cm, wylewka 6cm i 1cm płytki/gres/panele.. (razem 22cm, których nie przeskocze bo już mam tak okna tarasowe zamontowane)

Pytanie teraz czy jest sens dać np. styro 13cm zamiast 15cm i wylewki 8cm żeby polepszyć akumulację??

Drugie pytanie czy kłaść styropian, folie, siatkę, kable, wylewkę czy robić jednak wylewkę na 2 etapy?? - wiem, że było o tym pisane, ale jakoś nie rozwiało to moich wątpliwości :p

W poradniku Elektry, jak już ktoś tu przytaczał są kable na siatce i styropianie. Z jednej strony to wsio ryba, ale z drugiej kable pośrodku wylewki szybciej chyba oddadzą ciepło do pomieszczeń czyli czas nagrzewania będzie mniejszy - tylko czy przy opcji grzania w II taryfie ma to jakiekolwiek znaczenie?

ja dziś dzwoniłem do firmy od wylewek i powiedzieli żebym kable ułożył na siatce a oni jak będą sypali z miksokreta to najpierw sypną cieńsza warstwę i uniosą delikatnie tą siatkę i dopiero będą sypali na gotowo.

co do ceny to normalnie wylewka 28 zł m2 (beton z mikrozbrojeniem + robocizna), a jako ze mam mieć 9 cm czyli więcej betonu niż zwykle to 32 zł za m2.

reszta, tj. styropian, folia i siatka zbrojeniowa oraz kable i rozłożenie tego wszystkiego na mojej bańce.

Draken, nie masz miejsca na dwie warstwy, ale nawet jakbys mial to po co, to co napisal MC, tak jak firma mu proponuje to najlepsza opcja. Pamietajcie zeby przed polozeniem, po polozeniu i po zalaniu sprawdzic dla pewnosci rezystancje kabli. A jesli macie dostep do "megera" to sprawdzcie rezystancji miedzy żyłą roboczą a ekranem.

Gość Arturo72
co sądzicie o styropianach pod wylewkę typu:

- (Neotherm) Neographite Dach/Podłoga 031

- TERMO-ORGANIKA TERMONIUM dach i podłoga λdekl.≤0,031 W/mK

- SWISSPOR LAMBDA EPS031 dach podłoga λD : 0,031 [W/mK]

?

Osobiście pod wylewkę nie zastosowałbym nic poza EPS100,powyższe styro mają poniżej tej wartości (najbliżej jest swisspor).

rozumiem, że chodzi o obciążenie?

poszperałem i wychodzi tak:

- 2,1 t/m2 (Neotherm) Neographite Dach/Podłoga 031

- 1,8 t/m2 TERMO-ORGANIKA TERMONIUM dach i podłoga λdekl.≤0,031 W/mK

- 2,4 t/m2 SWISSPOR LAMBDA EPS031 dach podłoga λD : 0,031 [W/mK]

EPS100 ma zdaje się 3 t/m2

ale generalnie ten styropian ma zdaje się utrzymać tylko tę wylewkę+ ludzi i meble więc powinno spokojnie starczyć jak sądzę.

wylewka 9 cm, przy założeniu że 2,5 tony waży 1 m3 to wychodzi jakieś 225kg/m2 czyli około 10 razy mniej niż przykładowo obciążenie użytkowe(Neotherm) Neographite.

Więc teoretycznie powinno być ok. Zresztą skoro producent na stronie deklaruje że się nadaje do tego celu to czemu nie?