Jacekss 12.06.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 @Malcolm - a masz płytę fundamentową czy chudziaka? wg mnie przez grunt nie ucieka tak dramatycznie duzo energii w stosunku do innych przegród, więc te 20cm z lambda=0,038 by wystarczyło. to już lepiej polepszyć ocieplenie dachu, choć to co proponujesz energetycznie nie jest złe.. tylko ten miks wełna styro.. słabo to widzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 12.06.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 @Malcolm - a masz płytę fundamentową czy chudziaka? mam chudziaka tylko ten miks wełna styro.. słabo to widzę Ze styro zbyt wielkiego wyboru nie miałem, jak pisałem wcześniej został mi po elewacji. Więc to było jedyne miejsce gdzie mogłem go wykorzystać. Sam nie jestem pewien jak to będzie "działać"...mam nadzieję, że dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.06.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 JA NA stropie miałem nasypane około 50-60 cm celulozy izolacyjnie termicznie zdało egzaminale przy lekkim stropie tiry mnie wkurzały[500m]] wczoraj rozłożyłem do konca 25 cm megarocka -kamienna wełnado góry wiązara [20 cm zostawiłem granulat] na to te 25 cm wełny a na to wełnę nadmiar granulatu[30cm]dobrze że sam dach też mam docieplony 15 cm wełnąi temperatury wysokiej nie miałem no ale kurz [chwilami musieliśmy przestać robić bo nic nie było widać.wniosek przy lekkich stropach u mnie kamienna wełna w koncu mi wyciszyła strop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.06.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Buduje się dom, 160m2 uzytkowe, ok 200m2 po podłodze, a to są wyceny instalacji z jednej z firm w Słupsku, co Wy na to? Kabli tam nie bedzie bo inwestor chce wodną, ale wyceny zaczynaja go dołować. Dom dobrze zaizolowany, wstepnie jakies 4litry, no ale jak widać CO do najtańszych nie nalezy. Historia sie powtarza bo ja przerabialem to 3 lata temu. Jest wielu posiadaczy/zwolennikow wodnej podłogówki, wiec teraz prośba o wykazanie się, dajcie namiary na firmy ktory zrobia instalacje w słupsku, w cenie jak to podawaliscie i ktore są żetelne a nie jak firma "sławnego" pana MI... w kooperacji z panem Ar... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.06.2013 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 NO B. DROGO ja odpadam mam 350 km do słupskaja tego typu wyceny też miałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 12.06.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 o żesz kur.... ja pitolę ale strzyżenie.. , no cóż i jak to się ma do ostatnich kilknastu stron gdzie głównie Arturo udowadniał że podłogówka wodna jest tak samo tania jak kable....hehe ...śmieszne to się już teraz zrobiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 12.06.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Buduje się dom, 160m2 uzytkowe, ok 200m2 po podłodze, a to są wyceny instalacji z jednej z firm w Słupsku, co Wy na to? Kabli tam nie bedzie bo inwestor chce wodną, ale wyceny zaczynaja go dołować. Dom dobrze zaizolowany, wstepnie jakies 4litry, no ale jak widać CO do najtańszych nie nalezy. Historia sie powtarza bo ja przerabialem to 3 lata temu. Jest wielu posiadaczy/zwolennikow wodnej podłogówki, wiec teraz prośba o wykazanie się, dajcie namiary na firmy ktory zrobia instalacje w słupsku, w cenie jak to podawaliscie i ktore są żetelne a nie jak firma "sławnego" pana MI... w kooperacji z panem Ar... Ale widać w tej kalkulacji że dostał rabat:bash: Widziałem gdzieś w Muratorze porównanie inwestycji w różne ogrzewanie i koszt jego użytkowania prze 10 lat. (dom 130m2) Tam koszt instalacji gazowego szacowany był na 35 do 45 tysięcy, więc prawie się zmieścili;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 12.06.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 to jest w końcu 200m2 po podłodze, nawet przyjmując te 70 zł / m2 to będzie 14 kpln z robociznąniestety duże powierzchnie kosztują. jak ktoś liczy tylko na speców to niestety będzie oglądał temu podobne wyceny, nic nie pozostaje tylko szukać dalej, czegoś tańszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 12.06.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 to jest w końcu 200m2 po podłodze, nawet przyjmując te 70 zł / m2 to będzie 14 kpln z robocizną niestety duże powierzchnie kosztują. jak ktoś liczy tylko na speców to niestety będzie oglądał temu podobne wyceny, nic nie pozostaje tylko szukać dalej, czegoś tańszego Nie liczy tylko na speców, ale zaczal szukac ofert, od SSO ma bardzo dobra ekipę, wszystko na FV+gwarancja i cena bardzo przystepna, no ale sektor instalacyjny od lat jest nie ugięty... Pytam poważnie ile mniej wiecej za m2 Wam wychodziło? PCi to odpada z miejsca, po głebszej analizie mysle ze i gaz odrzuci, bo tu jeszcze nie ma kosztów przyłacza, wiec mysle ze skonczy sie na kospelu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 12.06.2013 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 (edytowane) Cena jest masakryczna, niestety nie mogę pomóc: Częstochowa - Słupsk 580km. Edytowane 12 Czerwca 2013 przez Malcolm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.06.2013 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 100ZŁ z kompletną kotłownią i doprowadzeniem wody w kuch łazienkach i 2 grzejniki drabinkoweale bardziej realnie to u mnie wyszło 80-90 zł całość z materiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.06.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 To jest wlasnie zderzenie forumowego bicia piany z rzeczywistoscia:) I to jest wlasnie potrzebne, zeby takich dysproporsji nie bylo, tzn. zeby ewenement kosztow instalacji 1 przypadku nie odnosil sie do cen rynkowych jak tu probowano sugerowac, ze da sie za tyle i tyle. Sa tez na szczescie kompletne oferty na kable grzejne jasno pokazujacy calkowity koszt takiej instalacji. Bazujac na zalaczonych przez Lobo wycenach jak to sie ma do tego, iz w moim konretnym przypadku 1 KWh za gaz wychodzi mi 0,26 zł? Przeciez głupi przeglad pieca to min. 150 zl, toz to ponad 570 KWh, praca pompy w moim przypadku to 81W razy liczba godzin pracy, realna KWh przy gazie moze wyjsc powyzej 0,30 zł. Gdzie tu jest tanszosc tego ogrzewania, jesli taryfa nocna to ok 0,30 zł, toz to montaz zwyklej klimy bije ogrzewanie gazowe na leb na szyje. Pozdrawiam i mam nadzieje, ze jeszcze w tym roku w kolejnym domu uruchomie kable + klima z podlicznikami i podziele sie wszystkim:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 12.06.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Nie liczy tylko na speców, ale zaczal szukac ofert, od SSO ma bardzo dobra ekipę, wszystko na FV+gwarancja i cena bardzo przystepna, no ale sektor instalacyjny od lat jest nie ugięty... Pytam poważnie ile mniej wiecej za m2 Wam wychodziło? PCi to odpada z miejsca, po głebszej analizie mysle ze i gaz odrzuci, bo tu jeszcze nie ma kosztów przyłacza, wiec mysle ze skonczy sie na kospelu... była mowa o instalacji CO więc odpisałem, u mnie cena za podłogówkę+kospel wyszła 70 zł/m2 materiał + robocizna. robiła to firma na FV to jest bez CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 12.06.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Dobra wiadomość dla grzejących prądem:) "Urząd Regulacji Energetyki zatwierdził we wtorek taryfy dla wszystkich przedsiębiorstw obrotu energią, zgodnie z nowymi cennikami, obowiązującymi do końca roku, ceny na rachunku odbiorcy spadną od 3,9 proc. do 4,6 proc. - poinformował PAP wiceprezes URE Maciej Bando." Już od pewnego czasu wiadomo. Ten matacz od pomp coś się nie odzywa a miał wiadomości od samego prezydenta że 200% podrożeje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 12.06.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Tak, to dobra wiadomość, ale zła jest taka że do 2016 wycofanych zostanie 6,6MW energii. Bezpieczeństwo energetyczne wymaga żeby polskie elektrownie miały 3-4 MW rezerwy. Tymczasem w ubiegłym roku były momenty że miały tylko 1MW. W takiej sytuacji awaria którejś elektrowni i mamy blackout Nowe się budują. Nie bedzie źle jak by niektórzy chcieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 12.06.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Buduje się dom, 160m2 uzytkowe, ok 200m2 po podłodze, a to są wyceny instalacji z jednej z firm w Słupsku, co Wy na to? Kabli tam nie bedzie bo inwestor chce wodną, ale wyceny zaczynaja go dołować. Dom dobrze zaizolowany, wstepnie jakies 4litry, no ale jak widać CO do najtańszych nie nalezy. Historia sie powtarza bo ja przerabialem to 3 lata temu. Jest wielu posiadaczy/zwolennikow wodnej podłogówki, wiec teraz prośba o wykazanie się, dajcie namiary na firmy ktory zrobia instalacje w słupsku, w cenie jak to podawaliscie i ktore są żetelne a nie jak firma "sławnego" pana MI... w kooperacji z panem Ar... Cena europejska. Mi w Polsce kabelki za coś 20 razy mniej zrobili. Roznice wypadaloby na lokatę aby rurkarze mieli na kredyty no bo ja muszę na lokacie zarobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 12.06.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Buduje się dom, 160m2 uzytkowe, ok 200m2 po podłodze, a to są wyceny instalacji z jednej z firm w Słupsku, co Wy na to? Kabli tam nie bedzie bo inwestor chce wodną, ale wyceny zaczynaja go dołować. Dom dobrze zaizolowany, wstepnie jakies 4litry, no ale jak widać CO do najtańszych nie nalezy. Historia sie powtarza bo ja przerabialem to 3 lata temu. Jest wielu posiadaczy/zwolennikow wodnej podłogówki, wiec teraz prośba o wykazanie się, dajcie namiary na firmy ktory zrobia instalacje w słupsku, w cenie jak to podawaliscie i ktore są żetelne a nie jak firma "sławnego" pana MI... w kooperacji z panem Ar... i to by się zgadzało, kolega własnie skończył dom ( zostało mu ocieplenie ścian uwaga - wełną bo lepiej wtedy oddychają - tak tak mowa o ścianach ) i cała instalacja gazowa z piecem ( z tego co widziałem to viessman) 200 l zbiornikiem, ze zmiękczaczem do wody (ponoć gratis ) wodną podłogówką (salon +kuchnia) plus kaloryfery w sypialniach (ten projekt http://extradom.pl/projekt-domu-alabama-BBE1001) z robocizną+/- 63 000 pln. Nadmienię że kolega zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eremqu 12.06.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 http://forum.budujemydom.pl/style_emoticons/default/takaemotka.gif Pewnie mial info z takich zrodel jak ty o PC albo moze slyszal w kolejce do kasy w markecie budowlanym... 4% przy 13000kWh / rok to oszczednosc 27:- PLN/mies Przy 8000kWh / rok to 17:- PLN/ mies ( G11 ) Oszalamiajace wartosci... prawda? A ile % podrozal prad od nowego roku? Takze ile realnej obnizki bedzie? Aha i zeby nie bylo ze tez mam mate... ba nawet 2.... ale tylko z jednej korzystam... 365/24/7 ( a wiec co prawda w malym% ale tez grzeje elektrycznoscia ) Przestań już jeczec tylko postaraj się skupić na faktach - od początku roku nie zdrożał a teraz staniał. Nie ważne ile ale ważne że nie zdrozal jak lamentowali tu oszołomy, a to znaczna różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.06.2013 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 sprawdziłem teraz podlogówka z kotlownią 123m2 rozstaw 10 cm + 2 drabinki wawin 9 tyś z mat+rob łącznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 12.06.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Ale do tego jeszcze jakis kociol i zasobnik tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts