Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

@Malcolm - a masz płytę fundamentową czy chudziaka? wg mnie przez grunt nie ucieka tak dramatycznie duzo energii w stosunku do innych przegród, więc te 20cm z lambda=0,038 by wystarczyło. to już lepiej polepszyć ocieplenie dachu, choć to co proponujesz energetycznie nie jest złe.. tylko ten miks wełna styro.. słabo to widzę

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

@Malcolm - a masz płytę fundamentową czy chudziaka?
mam chudziaka

tylko ten miks wełna styro.. słabo to widzę
Ze styro zbyt wielkiego wyboru nie miałem, jak pisałem wcześniej został mi po elewacji. Więc to było jedyne miejsce gdzie mogłem go wykorzystać. Sam nie jestem pewien jak to będzie "działać"...mam nadzieję, że dobrze :);)

JA NA stropie miałem nasypane około 50-60 cm celulozy

izolacyjnie termicznie zdało egzamin

ale przy lekkim stropie tiry mnie wkurzały[500m]

] wczoraj rozłożyłem do konca 25 cm megarocka -kamienna wełna

do góry wiązara [20 cm zostawiłem granulat] na to te 25 cm wełny a na to wełnę nadmiar granulatu[30cm]

dobrze że sam dach też mam docieplony 15 cm wełną

i temperatury wysokiej nie miałem no ale kurz [chwilami musieliśmy przestać robić bo nic nie było widać.

wniosek przy lekkich stropach u mnie kamienna wełna w koncu mi wyciszyła strop

Buduje się dom, 160m2 uzytkowe, ok 200m2 po podłodze, a to są wyceny instalacji z jednej z firm w Słupsku, co Wy na to? Kabli tam nie bedzie bo inwestor chce wodną, ale wyceny zaczynaja go dołować. Dom dobrze zaizolowany, wstepnie jakies 4litry, no ale jak widać CO do najtańszych nie nalezy. Historia sie powtarza bo ja przerabialem to 3 lata temu. Jest wielu posiadaczy/zwolennikow wodnej podłogówki, wiec teraz prośba o wykazanie się, dajcie namiary na firmy ktory zrobia instalacje w słupsku, w cenie jak to podawaliscie i ktore są żetelne a nie jak firma "sławnego" pana MI... w kooperacji z panem Ar...

20130612_101927_resized.jpg

20130612_101919_resized.jpg

Buduje się dom, 160m2 uzytkowe, ok 200m2 po podłodze, a to są wyceny instalacji z jednej z firm w Słupsku, co Wy na to? Kabli tam nie bedzie bo inwestor chce wodną, ale wyceny zaczynaja go dołować. Dom dobrze zaizolowany, wstepnie jakies 4litry, no ale jak widać CO do najtańszych nie nalezy. Historia sie powtarza bo ja przerabialem to 3 lata temu. Jest wielu posiadaczy/zwolennikow wodnej podłogówki, wiec teraz prośba o wykazanie się, dajcie namiary na firmy ktory zrobia instalacje w słupsku, w cenie jak to podawaliscie i ktore są żetelne a nie jak firma "sławnego" pana MI... w kooperacji z panem Ar...

Ale widać w tej kalkulacji że dostał rabat:bash:

Widziałem gdzieś w Muratorze porównanie inwestycji w różne ogrzewanie i koszt jego użytkowania prze 10 lat. (dom 130m2)

Tam koszt instalacji gazowego szacowany był na 35 do 45 tysięcy, więc prawie się zmieścili;)

to jest w końcu 200m2 po podłodze, nawet przyjmując te 70 zł / m2 to będzie 14 kpln z robocizną

niestety duże powierzchnie kosztują. jak ktoś liczy tylko na speców to niestety będzie oglądał temu podobne wyceny, nic nie pozostaje tylko szukać dalej, czegoś tańszego

Nie liczy tylko na speców, ale zaczal szukac ofert, od SSO ma bardzo dobra ekipę, wszystko na FV+gwarancja i cena bardzo przystepna, no ale sektor instalacyjny od lat jest nie ugięty...

Pytam poważnie ile mniej wiecej za m2 Wam wychodziło? PCi to odpada z miejsca, po głebszej analizie mysle ze i gaz odrzuci, bo tu jeszcze nie ma kosztów przyłacza, wiec mysle ze skonczy sie na kospelu...

To jest wlasnie zderzenie forumowego bicia piany z rzeczywistoscia:)

I to jest wlasnie potrzebne, zeby takich dysproporsji nie bylo, tzn. zeby ewenement kosztow instalacji 1 przypadku nie odnosil sie do cen rynkowych jak tu probowano sugerowac, ze da sie za tyle i tyle.

Sa tez na szczescie kompletne oferty na kable grzejne jasno pokazujacy calkowity koszt takiej instalacji.

Bazujac na zalaczonych przez Lobo wycenach jak to sie ma do tego, iz w moim konretnym przypadku 1 KWh za gaz wychodzi mi 0,26 zł?

Przeciez głupi przeglad pieca to min. 150 zl, toz to ponad 570 KWh, praca pompy w moim przypadku to 81W razy liczba godzin pracy, realna KWh przy gazie moze wyjsc powyzej 0,30 zł.

Gdzie tu jest tanszosc tego ogrzewania, jesli taryfa nocna to ok 0,30 zł, toz to montaz zwyklej klimy bije ogrzewanie gazowe na leb na szyje.

Pozdrawiam i mam nadzieje, ze jeszcze w tym roku w kolejnym domu uruchomie kable + klima z podlicznikami i podziele sie wszystkim:)

Nie liczy tylko na speców, ale zaczal szukac ofert, od SSO ma bardzo dobra ekipę, wszystko na FV+gwarancja i cena bardzo przystepna, no ale sektor instalacyjny od lat jest nie ugięty...

Pytam poważnie ile mniej wiecej za m2 Wam wychodziło? PCi to odpada z miejsca, po głebszej analizie mysle ze i gaz odrzuci, bo tu jeszcze nie ma kosztów przyłacza, wiec mysle ze skonczy sie na kospelu...

była mowa o instalacji CO więc odpisałem, u mnie cena za podłogówkę+kospel wyszła 70 zł/m2 materiał + robocizna. robiła to firma na FV

to jest bez CWU

Dobra wiadomość dla grzejących prądem:)

"Urząd Regulacji Energetyki zatwierdził we wtorek taryfy dla wszystkich przedsiębiorstw obrotu energią, zgodnie z nowymi cennikami, obowiązującymi do końca roku, ceny na rachunku odbiorcy spadną od 3,9 proc. do 4,6 proc. - poinformował PAP wiceprezes URE Maciej Bando."

Już od pewnego czasu wiadomo. Ten matacz od pomp coś się nie odzywa a miał wiadomości od samego prezydenta że 200% podrożeje

Tak, to dobra wiadomość, ale zła jest taka że do 2016 wycofanych zostanie 6,6MW energii. Bezpieczeństwo energetyczne wymaga żeby polskie elektrownie miały 3-4 MW rezerwy. Tymczasem w ubiegłym roku były momenty że miały tylko 1MW. W takiej sytuacji awaria którejś elektrowni i mamy blackout :yes:

Nowe się budują. Nie bedzie źle jak by niektórzy chcieli

Cena europejska. Mi w Polsce kabelki za coś 20 razy mniej zrobili. Roznice wypadaloby na lokatę aby rurkarze mieli na kredyty no bo ja muszę na lokacie zarobić:)

i to by się zgadzało, kolega własnie skończył dom ( zostało mu ocieplenie ścian uwaga - wełną bo lepiej wtedy oddychają - tak tak mowa o ścianach ) i cała instalacja gazowa z piecem ( z tego co widziałem to viessman) 200 l zbiornikiem, ze zmiękczaczem do wody (ponoć gratis ) wodną podłogówką (salon +kuchnia) plus kaloryfery w sypialniach (ten projekt http://extradom.pl/projekt-domu-alabama-BBE1001) z robocizną+/- 63 000 pln. Nadmienię że kolega zadowolony :yes:

http://forum.budujemydom.pl/style_emoticons/default/takaemotka.gif

Pewnie mial info z takich zrodel jak ty o PC albo moze slyszal w kolejce do kasy w markecie budowlanym...

4% przy 13000kWh / rok to oszczednosc 27:- PLN/mies Przy 8000kWh / rok to 17:- PLN/ mies ( G11 ) Oszalamiajace wartosci... prawda?

A ile % podrozal prad od nowego roku? Takze ile realnej obnizki bedzie?

Aha i zeby nie bylo ze :offtopic: tez mam mate... ba nawet 2.... ale tylko z jednej korzystam... 365/24/7 ( a wiec co prawda w malym% ale tez grzeje elektrycznoscia ):p

:)

Przestań już jeczec tylko postaraj się skupić na faktach - od początku roku nie zdrożał a teraz staniał. Nie ważne ile ale ważne że nie zdrozal jak lamentowali tu oszołomy, a to znaczna różnica.