desmear 25.12.2010 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Groszek to dopiero niewypal do domow energooszczednych wiecej bys wypalil na podtrzymaniu niz na ogrzewaniei klopotliwa obsluga, LPG w rozliczeniu sprawnosci wychodzi drozej od pradu a jeszcze do tego instalacja droga, o PCI powietrznej tez myslalem ale ostatecznie nie kombinyjac bedzie kabelek z LPG sprawa nie jest tka prosta. cena prądu jest stabilna, LPG niestety nie. Dzwoniłem w maju do dystrybutora LPG, 1 litr gazu lany do własnej butli kosztował wtedy 1,4 netto czyli 1,7 brutto. wtedy 1kWh wychodzi po 26 groszy -> czyli taniej niż druga taryfa i cena 24godz/dobe bez zmartwienia, czy mogę grzać czy aby nie jestem w 1 taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 25.12.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Co Ty opowiadasz, pompki zuzywaja prad a to ma wplyw na sprawnosc sa tez tzw straty przesylowe. Poczytaj dokladnie. a jak myślisz, to zużywanie prądu przez pompkę i te straty przesyłowe to w efekcie w co się zamieni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 25.12.2010 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Ja tez nie musze sie martwic o to sie martwia sterowniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 25.12.2010 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 a jak myślisz, to zużywanie prądu przez pompkę i te straty przesyłowe to w efekcie w co się zamieni ? A pompka zamienia prad elektryczny w ruch wirowy wirnika ktory przepycha ciecz przez rurki, czyz nie? Straty to roznie bywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 25.12.2010 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Ile mnie to kosztowało? Sam nie wiem:) SerioPiec miałowy jest od zawsze bo być musi. Ciągnie zakład. Wymiennik do domu zakładał mój pracownik który jest hydraulikiem z zawodu (wyuczonym z papierami!!!) na stałej pensji. Palić też nigdy nie paliłem więc w pewnym sensie jest on dla mnie bezobsługowym i nie śmierdzącym zródłem ciepła. Zdecydowanie najtańszym.Dom najczęściej idzie na piecu gazowym. Bez problemu wyciągam 0,26 zł za kwh z propanu. Nie mam II taryfy prądu bo jej poprostu nie potrzebuję. Prąd również mam tańszy przez to w ciągu dnia. U mnie cały czas w ciągu dnia ktoś jest w domu. Mam ciepło przez całą dobę w stałej cenie i CWU w nieograniczonej ilości również w stałej cenie i przez całą dobę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 25.12.2010 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Ile mnie to kosztowało? Sam nie wiem:) Serio Piec miałowy jest od zawsze bo być musi. Ciągnie zakład. Wymiennik do domu zakładał mój pracownik który jest hydraulikiem z zawodu (wyuczonym z papierami!!!) na stałej pensji. Palić też nigdy nie paliłem więc w pewnym sensie jest on dla mnie bezobsługowym i nie śmierdzącym zródłem ciepła. Zdecydowanie najtańszym. Dom najczęściej idzie na piecu gazowym. Bez problemu wyciągam 0,26 zł za kwh z propanu. Nie mam II taryfy prądu bo jej poprostu nie potrzebuję. Prąd również mam tańszy przez to w ciągu dnia. U mnie cały czas w ciągu dnia ktoś jest w domu. Mam ciepło przez całą dobę w stałej cenie i CWU w nieograniczonej ilości również w stałej cenie i przez całą dobę. Ok jak juz na to wydales to za pozno, ale dla nas ktorzy dopiero planuja CO ma znaczenie iel nas ta inwestycja wyniesie i ile zaplacimy za jej używanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 25.12.2010 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Tomi78. Ale jednym z założeń jest żeby sobie nie zamykać furtki. Z wodnym możesz zrobić prawie wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.12.2010 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 z LPG sprawa nie jest tka prosta. cena prądu jest stabilna, LPG niestety nie. Dzwoniłem w maju do dystrybutora LPG, 1 litr gazu lany do własnej butli kosztował wtedy 1,4 netto czyli 1,7 brutto. wtedy 1kWh wychodzi po 26 groszy -> czyli taniej niż druga taryfa i cena 24godz/dobe bez zmartwienia, czy mogę grzać czy aby nie jestem w 1 taryfie Liczyłeś jakie są koszty inwestycyjne przy LPG? Różnica jest 4gr na kWh, a cena LPG rośnie szybciej niż prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 25.12.2010 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 A straty są bo i maja być Jakoś to musi grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaradzio 25.12.2010 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Ile mnie to kosztowało? Sam nie wiem:) Serio Piec miałowy jest od zawsze bo być musi. Ciągnie zakład. Wymiennik do domu zakładał mój pracownik który jest hydraulikiem z zawodu (wyuczonym z papierami!!!) na stałej pensji. Palić też nigdy nie paliłem więc w pewnym sensie jest on dla mnie bezobsługowym i nie śmierdzącym zródłem ciepła. Zdecydowanie najtańszym. Dom najczęściej idzie na piecu gazowym. Bez problemu wyciągam 0,26 zł za kwh z propanu. Nie mam II taryfy prądu bo jej poprostu nie potrzebuję. Prąd również mam tańszy przez to w ciągu dnia. U mnie cały czas w ciągu dnia ktoś jest w domu. Mam ciepło przez całą dobę w stałej cenie i CWU w nieograniczonej ilości również w stałej cenie i przez całą dobę. Dom z działalnością , jest pracownik -palacz czyli inaczej niż my ale też bezobsługowo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 25.12.2010 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Tomi78. Ale jednym z założeń jest żeby sobie nie zamykać furtki. Z wodnym możesz zrobić prawie wszystko To ja podejme to ryzyko, i zamkne sobie furtke:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.12.2010 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Tomi78. Ale jednym z założeń jest żeby sobie nie zamykać furtki. Z wodnym możesz zrobić prawie wszystko Ale jakim kosztem? Jesli ty sie nie liczysz z tym, bo jak widzę historycznie grzałeś juz prawie wszystkim, to inna sprawa. ale to ile ty kasy wrzuciłeś w te wszystkie piece itp, to mi starczy do konca zycia na grzanie prądem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.12.2010 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 piotrmak, twoj przypadek jest na tyle indywidualny że w zaden sposób nie mona go odnieść go normalnego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaradzio 25.12.2010 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Marcin znam taki układ w sumie 2 budynki ogrzewanie razem jest pracownik i zwykły smieciuch a jak długi wekend zimą to olej opałowy i z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 25.12.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 (edytowane) Mój przykład niestety nie jest taki prosty, żeby go przenieść bezpośrednio. Ale sam piszesz co potwierdza moje obserwacje o prądowcach że nie grzejesz jednego obwodu w domu (pom. gosp+WC) a ja grzeję nawet garaż na dwa samochody na 14-15 stopni. Wszyscy prądowcy dziwnie zaczynają oszczędzać a dla mnie liczy się komfort, że wsiadam do ciepłego samochodu, że mam nieograniczoną ilość CWU w ciągu dnia, że latem moge wlac dwa wiaderka do baseniku dzieciakom i sam się mogę wykąpać nie czekając na druga taryfę. Zresztą żona i dzieciaki to jakieś kaczki:) Edytowane 25 Grudnia 2010 przez piotrmak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 25.12.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Fajny uklad, wlasny palacz co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 25.12.2010 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Właśnie o tym przykładzie pisałem, jak Ty już napisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 25.12.2010 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Mój przykład niestety nie jest taki prosty, żeby go przenieść bezpośrednio. Ale sam piszesz co potwierdza moje obserwacje o prądowcach że nie grzejesz jednego obwodu w domu (pom. gosp+WC) a ja grzeję nawet garaż na dwa samochody na 14-15 stopni. Wszyscy prądowcy dziwnie zaczynają oszczędzać a dla mnie liczy się komfort, że wsiadam do ciepłego samochodu, że mam nieograniczoną ilość CWU w ciągu dnia, że latem moge wlac dwa wiaderka do baseniku dzieciakom i sam się mogę wykompać nie czekając na druga taryfę Ale o to wlasnie chodzi, najtansza energia jest to energia zaoszczedzona. To mozemy wybudowac szalas i wstawic piec na mial 50kW i bedzie cieplo, a oszczednoc na budowie nieoceniona A mial przeciez taki tani.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.12.2010 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Koszty ekspoatacyjne LPG i Oleju sa wieksze, koszty inwestycyjne, znacznie wieksze. Więc teraz zostaje kwestia tej furtki, niech kazdy zdecyduje czy chce ja zamknać czy nie. Dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 25.12.2010 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2010 Każdy dom jest inny. Wy dopiero zaczynacie mieszkać a ja już 10 lat mieszkam. Zdążyłem już mały remont w środku zrobić Jak ja ocieplałem 12 ciętą na zamówienie (były tylko 5 i 10 styropianu) to murarze pukali się po głowach, że 5 wystarczy. O oknach trzy szybowych to nawet nikt nie słyszał. Z wełny na poddaszu zostały mi strzępy. To tak na marginesie jak ktoś wierzy w "wieczne" ocieplenie. W przyszłym roku zamierzam poprawiać całą wełnę, tylko najpierw muszę odstrzelić kunę. Nie mogę sobie z nią poradzić. Zrobiła mi sito z ocieplenia na połowie dachu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts