qubic 24.06.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 drogo, bardzo drogo, np. umywalka przy WC (dolna i górna) kosztuje mnie 1kWh dziennie ale zlew w kuchni juz 2kWh. Moja średnia cena to 0,42 pln/kWh, wiec jest parę PLN. Niestety nie mam miejsca na minitermy, bo pod zlewem segreguję a łazienkowy Cersanit ma chyba 30cm głębokości i znajduje się tam bateria papieru toaletowego. Do tego standardowa umywalka + kolejny 1kWh oraz pralnia i garaż ale tam sporadycznie. Reasumując: nie opłaca się, bo: w sumie ok 5kWh x 365 dni = 1825kWh po 0,4 = 766pln / rok opłaca się, bo: 766pln / 365 dni = 2pln dziennie / rok Wybór należy do ciebie . ok,trochę mnie to interesuje w kontekście kuchni ponieważ mam ją dosyć oddaloną i zastanawiałem się czy tylko do kuchni nie dać przepływówki ? tylko jaka moc jest optymalna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.06.2013 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 (edytowane) To jaka cene za KWh przyjmujesz do obliczen z tego 2,92/m3? Bierzesz sprawnosc ukladu 100% i dzielisz przez 10 i wychodzi 0,29 zl? Bo jesli tak to jestes kolejna osoba ktorej rachunek za gaz odbiera sens inwestycji w centralny system CO jesli za 200,300 zl rocznie mozna to opedzic pradem w taniej... Pozdrawiam Dla gazu przyjmuję sprawność 100% przy kondensacie dla CO + CWU (uśredniona). Wartość energetyczną dla gazu: na 1m3 gazu przyjmuję 9,5kwh. Prąd w taniej po zapowiadanej obniżce o 4-5% na jesień przyjmuję 30gr od kwh. Obecnie w nocnej to niespełna 31gr. Można mi zarzucić pominięcie wyższych opłat w dziennej przy G12. ALE przy korzystaniu z gazu przy CO+CWU średnia dla G11 może wynieść nawet 70gr od kwh. Dlatego do wyliczeń przyjmuję 30gr pomijając opłaty którę i tak muszę zapłacić. Oczywiście moje obliczenia mogą się różnić od wyliczeń innych. Jeśli tak jest, proszę o sprostowanie. To wszystko dla założenia że dla CO+CWU zużyję 1199m3 gazu. Jeśli przekroczę tę ilość mam karę w postaci prawie 500 złotych. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.06.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 (edytowane) To jaka cene za KWh przyjmujesz do obliczen z tego 2,92/m3? Bierzesz sprawnosc ukladu 100% i dzielisz przez 10 i wychodzi 0,29 zl? Po przeanalizowaniu faktury i uwzględnieniu kosztów stałych i zmiennych (zależnych od zużytych m3), wyszło mi, że przed ich propagandową obniżką, dla zużycia 1199m3/rok cena jednego kubika gazu wynosi przeszło 2,48zł. Czyli jedna kwh wynosi 0,261zł. 1199 m3 gazu to 11390,5kwh przy różnicy 4gr w stosunku do prądu po 30gr, to 455zł na poczet gazu. Po odliczeniu 250 zł za coroczny obowiązkowy przegląd kondensata, daje 205zł korzyści. Po uwzględnieniu opłat co do setnej po przecinku mamy zysku tylko 190 w skali roku. Gotowanie w obu przypadkach na prądzie. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 24.06.2013 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Reasumując: nie opłaca się, bo: w sumie ok 5kWh x 365 dni = 1825kWh po 0,4 = 766pln / rok opłaca się, bo: 766pln / 365 dni = 2pln dziennie / rok . Napisz jeszcze ile kosztowały te podgrzewacze bo zaraz ktoś wyskoczy że z solarów to ciepła woda jest za darmo i tylko tak się opłaca. A najtańsza ciepła woda jest z PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 24.06.2013 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 (edytowane) Jeśli chcecie skan faktury za gaz, jutro mogę wrzucić w tym wątku.Suma sumarum gaz jest droższy od prądu. Edytowane 24 Czerwca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 24.06.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 (edytowane) teraz jak rozumiem grzejesz gazem wodną podłogówkę i na podstawie zużycia gazu "zinterpolowałeś" ilości energii na kocioł elektryczny?ten rachunek 980 to za jaki okres - i czemu interpolujesz do1199m3 rocznie, i co to za kara 500zł? Edytowane 24 Czerwca 2013 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pratchawiec 25.06.2013 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 hipka-zytko ty masz przepływowe podgrzewacze wody? możesz napisać jakie i czy opłaca się zamontować drogo, bardzo drogo, np. umywalka przy WC (dolna i górna) kosztuje mnie 1kWh dziennie ale zlew w kuchni juz 2kWh. Moja średnia cena to 0,42 pln/kWh, wiec jest parę PLN. Niestety nie mam miejsca na minitermy, bo pod zlewem segreguję a łazienkowy Cersanit ma chyba 30cm głębokości i znajduje się tam bateria papieru toaletowego. Do tego standardowa umywalka + kolejny 1kWh oraz pralnia i garaż ale tam sporadycznie. Reasumując: nie opłaca się, bo: w sumie ok 5kWh x 365 dni = 1825kWh po 0,4 = 766pln / rok opłaca się, bo: 766pln / 365 dni = 2pln dziennie / rok Witam Trzy łazienki i kuchnia. Jedna łazienka - duża, Clage Electronic DEX 21 kW. Chodzi już 15 lat. Raz naprawiany. Kosztował wówczas ok. 1000 DM, na dzisiejsze pieniądze c~a 2000 zł. Raz naprawiany, bo mam b. twardą wodę. Dwie pozostałe mniejsze łazienki jedna nad drugą, też Clage 21 kW - tylko jeden. Poprzedni Clage Electronic DEX wymieniony po 14 latach służby (znów twarda woda) na Clage Electronics MPS. Ten nowy nabyty w promocji w Castoramie za ok.1100 zł. Staniało. Wszystkie baterie (oprócz kuchennej) bez mieszaczy, bo temperaturę ciepłej wody ustawia się bezpośrednio na ogrzewaczu. Działa precyzyjnie i wygodnie. Kuchnia - obecnie DAFI 7kW, dwufazowy za 170zł - OBI lub internet, nie pamiętam. Poprzedni taki sam wytrzymał 4 lata. Trzy poprzednie marki Kospel - średnio po 350-450 zł nie wytrzymywały dłużej niż 3 lata (zakamienienie wymiennika). Dojrzewam do zainstalowania uzdatniacza wody. Czekam na remont przy okazji przeprowadzki do nowego domu. Koszty zbliżone do tego o czym pisze Hipka. W domu obecnie trzy osoby. Praktycznie nie używamy obecnie wanny, chyba że goście lub zachodzi konieczność odpiaskowania upapranego wnuka. Średnie dzienne zużycie wody na osobę ok. 85-100 l/dziennie - w większości ciepłej o temp.dokładnie 38*. Taryfa Tauron G12W, średnia cena 1kWh ok. 43 gr. Powinno to przybliżyć obraz i koszt używania przepływowych podgrzewaczy wody, z zaznaczeniem, że chodzi o sterowane elektronicznie. Pozdrawiam Pratchawiec . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 25.06.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 o własnie - ważna rzecz, co napisał Pratchawiec - temp. wody reguluje się na ogrzewaczu, co skutkuje tym, ze w kuchni jest gorrąąca a w umywalkach taka, jak ma być, czyli 38stC budowlany_laik - gdzie Twoja faktura? zobacz, gazownicy chcą się u nas uzewnętrzniać i nie mają z tytm problemu a Ty masz humory, jak kobieta w ciąży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.06.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) teraz jak rozumiem grzejesz gazem wodną podłogówkę i na podstawie zużycia gazu "zinterpolowałeś" ilości energii na kocioł elektryczny? ten rachunek 980 to za jaki okres - i czemu interpolujesz do1199m3 rocznie, i co to za kara 500zł? Za kuchenkę gazową, za cały rok. Opłaty stałe po przekroczeniu 1200m3/na rok czyli przejście z taryfy W2 na W3 wzrastają prawie o 500 złotych. Liczyłem 2 lata temu. Żeby zrównoważyć opłatę stałą i tańszy gaz w tej taryfie, zużycie powinno przekroczyć około 2600m3/r. Teraz pewnie jest podobnie. Koszt instalacji gazu to około 12k. Koszt ogrzewania elektrycznego to? Kocioł + bojlery i podgrzewacze. Nie ma szans przekroczyć połowy kwoty instalacji gazu. Dla 6k różnicy zwrot nastąpi po 30 latach... Edytowane 25 Czerwca 2013 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.06.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 no to już nic nie rozumiem..jak na podstawie rachunku za kuchenkę gazową za cały rok przeszedłeś płynnie do rocznych opłat za ogrzewanie..liczysz teoretyczne zużycie gazu (1199 m3 na rok) porównójąc do swojego zapotrzebowania z OZC czy jak.. bo jakoś nie ogarniam tego swoim małym umysłem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 25.06.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Czy jest sens zakładać przepływowy podgrzewacz w kuchni? jeśli do bojlera jest około 5 metrów po podłodze + około 1,5 metra w pionach ? Jeśli tak to jak mocny ten podgrzewacz. Ps. zmywarki na razie nie ma ale jest w planach. Druga sprawa, zwykły bojler elektryczny 120-140 litrów (600-700 zł), czy Pompa typu Ariston nuos 110-120 litrów (około 3200 zintegrowana, lub 3600 split)Oczywiście jeśli brałbym pompę to przepływowego go kuchni już raczej nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.06.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Druga sprawa, zwykły bojler elektryczny 120-140 litrów (600-700 zł), czy Pompa typu Ariston nuos 110-120 litrów (około 3200 zintegrowana, lub 3600 split) .Pompa o tak małym zasobniku dobra jest dla jednej lub dwóch osób i jeśli pompa to taka,żeby było ok.300l wody o temp.47st.C..Bojler o takiej pojemności dla mnie byłby za mały. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 25.06.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Czy jest sens zakładać przepływowy podgrzewacz w kuchni? jeśli do bojlera jest około 5 metrów po podłodze + około 1,5 metra w pionach ? właśnie po to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 25.06.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 A do takiej kuchni to starczy jakiś kospel albo siemens 4 kW ? Czy coś mocniejszego np. 6kW? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.06.2013 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 ja się już przestałem zastanawiać .zakładam bojler i ew.jakaś kombinacja do kuchni-albo przepływówka albo dodatkowy bojlerek jako bufor. jak nie wydoli to pomyślę o PC ale super taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.06.2013 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 nie kupujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 25.06.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Nie kupujcie PC... i nie przytaczajcie w tym watku... to straszne zlo i wymysl szatana... PC to nie jest zło. PC jest jak Calgon do pralki - bęben będzie bez kamienia, ale wysiądzie programator i trzeba będzie kupić nową pralkę. Bo wszystkie we wsi wiedzo, wszystkie wiedzo, że programatora się nie opłaca naprawiać Tylko po co ten Calgon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 25.06.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Pompa o tak małym zasobniku dobra jest dla jednej lub dwóch osób i jeśli pompa to taka,żeby było ok.300l wody o temp.47st.C. Arturo, ale to z doświadczenia, czy tak ci się po prostu wydaje? Miałeś kiedyś taką pompę, albo znasz kogoś kto ma lub miał? próbuję coś wygooglować ale ciężko coś znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.06.2013 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 (edytowane) Arturo, ale to z doświadczenia, czy tak ci się po prostu wydaje? Miałeś kiedyś taką pompę, albo znasz kogoś kto ma lub miał? próbuję coś wygooglować ale ciężko coś znaleźć. Pompa ciepła osiąga najwyższą sprawność(COP) przy niskich temperaturach zasilania,to nie jest bojler,który możesz zagrzać do 60-70st.C gdzie przy 140l takiej temperatury otrzymujesz ok.220l wody o temp.47st.C czyli zdatnej do ciepłej kąpieli. Taka pompa być może zagrzeje wodę do 50st.C ale COP zamiast 3,4 będziesz miał 2 lub część zasobnika będzie dogrzewana grzałką z COP1 ale i takę będziesz miał mniej wody użytkowej niż z bojlera 120-140l grzanego do 60-70st.C. Pomyśl na ile starczy Ci wody z zasobnika 110-120l o temperaturze 47st.C i porównaj to do bojlera 60-70l grzanego do 60-70st.C. Edytowane 25 Czerwca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 26.06.2013 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 ok ale jak teoretyzujemy, a nie mówimy z praktyki to w danych pompy jest: Nuos 120 l:max temp. w trybie pompy ciepła 55Cczas nagrzewania 6,2 h czyli w ciągu doby powinna nagrzać 4 zbiorniki w trybie pompy ciepła do 55 C Nuos Evo Split 110l (z jednostką zewnętrzną)max temp. w trybie pompy ciepła 62Cczas nagrzewania 3 h czyli w ciągu doby powinna nagrzać 8 zbiorników w trybie pompy ciepła do 62 Ci to już wygląda całkiem nieźle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts