Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ZBIORNIK 100-120 litrów przy taryfach?

odnoszę wrażenie że wtedy zakładający taki duży bojler musi uwzględnić podgrzewanie w droższej taryfie

kumpel - właśnie wypieprzył taki bojler na rzecz 300litrowego

twierdzi że jednak nie dało się w komforcie wykąpać się o 8 wieczorem a czekanie do 22 go już męczyło

Ja zachęcam.

Szczególnie jak ma ktoś olej lub węglówkę i myję się .

Ciekawy jest proces grzania cwu olejem w lecie .Najpierw trzeba rozgrzać kocioł ( tak ze 100 kg) a dopiero potem cwu .

Przy węglowym ogrzewaniu latem jedni tez mają piece z podkową . Taki system dwa w jednym(gotowanie i cwu) a nawet trzy, bo w razie brzydkiej pogody jeszcze suszarką.Więc nie trzeba grzać kotła CO.;)

Czy mam rozumiec ze caklowity koszt 1 kWh byl wyzszy w Grudniu anizeli jest teraz... czy ta 100a to zakladana oszczednosc

przed pierwszym sezonem w perspektywie calkowitej ceny 1 kWh miesiac temu a teraz:confused:

:)

tyle bym zaoszczędził w najbliższym sezonie porównują z ostatnim przy zużyciu na samo CO 5000 kWh

Mam pytanko co kupowali kable jak wygląda porównanie cen internet vs hurtownie

Gość Arturo72
cały idzie dziennie czy x2?

Narazie raz na tydzień ;)

Docelowo,jeśli będę grzał w II taryfie,co nie jest przesądzone i więcej szans jest na grzanie jednotaryfowe,to zamierzam grzać nad ranem i przez okres dwugodzinny taniej taryfy.

Narazie nagrzanie 300l zasobnika od 19st.C do 49st.C zajmuje 1h i pochłania 1,45 kWh.

co na to rzecze legionella?

Tym się narazie nie przejmuje bo nie mieszkam.Mam w pompie opcję "sterylizacja" ale nie doczytałem co to jest i jak to działa :)

Edytowane przez Arturo72

Narazie raz na tydzień ;)

Docelowo,jeśli będę grzał w II taryfie,co nie jest przesądzone i więcej szans jest na grzanie jednotaryfowe,to zamierzam grzać nad ranem i przez okres dwugodzinny taniej taryfy.

Narazie nagrzanie 300l zasobnika od 19st.C do 49st.C zajmuje 1h i pochłania 1,45 kWh.

Tym się narazie nie przejmuje bo nie mieszkam.

czyli rozwiazałes problem legionelli najprościej, jak mozna - nie mieszkając :) (taki żart)