Gość Arturo72 05.07.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 (edytowane) Wy tu gadu gadu, a u mnie jednostka zewnętrzna już wisi;) też zamontowałem, a co? będzie grzała i chłodziła. Koniec Świata,kablarze wchodzą w pompy ciepła mam klienta który 150l na jedno kompanie łyka. To nie ja,ja przyjąłem 100l/osobę/dobę Ale cwu to nie tylko prysznice wieczorem. Dokładnie ale tutaj nikt nad tym się nie zastanawia,ile razy dziennie i ile osób myje chociażby ręce,ile naczyń,szklanek myje się pod bieżącą wodą,mimo tego,że jest zmywarka. Te wszystkie litry idą z bojlera i dla mnie bojler 120l to proszenie się na własne życzenie o dyskomfort jeśli chodzi o cwu,chyba,że grzany bez patrzenia się na taryfy no ale każdy ma własny rozum Edytowane 5 Lipca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.07.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 700 zł za moją PC to jest ok ale 20k za twoją to już jest czyste zło nawet z COP 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.07.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 nie mam urazy do PC,natomiast duże obiekcje do nieproporcjalności ceny tych "oszczędnych" urządzeń. prymitywizm kabli bardziej do mnie przemawia i działa na mnie uspokajająco w kontekście wizyt serwisantów PC i ciągłego regulowania zaworów. wiem jedno : kable ze sterownikami i tania PC które kupiłem to w zgrubnym zaokrągleniu 6k i naprawdę nie wiem co ta "pompa" musiałaby robić żebym wywalił kilka razy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 05.07.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 700 zł za moją PC to jest ok 700 zł ? Ona jest z demobilu czy z tira spadła ? Wygląda na nowiutką. Jaka to rasa i gdzie takie sprzedają ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.07.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 takie rzeczy tylko w Castoramie firma Blyss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.07.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 5kW a reszta http://www.castorama.pl/klimatyzator-typu-split-18000-btu.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.07.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 jak się będzie spisywać opiszę na jesień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.07.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 (edytowane) nie mam urazy do PC,natomiast duże obiekcje do nieproporcjalności ceny tych "oszczędnych" urządzeń. Mając już rurki w podłodze,gdybym był na twoim miejscu i chciał kupić pompę do cwu to zamiast niej kupiłbym coś takiego: http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-7-kw-powietrze-woda-tanio-i3348905390.html lub mocniejszą http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-12kw-powietrze-woda-3n-i3357998398.html Miałbym c.o i cwu za parę groszy,bo te nie całe 5tys.zł tak można nazwać Edytowane 5 Lipca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.07.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Arturo to chyba dywersja z twojej strony a tak serio to dzięki za podpowiedź.Jestem tylko ciekaw realnie jak się zachowuje do -5 bo jeśli podobnie do tej co już mam to nadal pozostaje kwestia ceny x 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.07.2013 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 nie wiem gdzie można znaleźć dokładniejsze info?mogę poszukać w papierach ale pewnie będzie to zwykła instrukcja po chińsku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.07.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 a wiesz że chyba tyle albo 599 bo stały obok te mniejsze ale nie pamiętam dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.07.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 (edytowane) Arturo to chyba dywersja z twojej strony a tak serio to dzięki za podpowiedź.Jestem tylko ciekaw realnie jak się zachowuje do -5 bo jeśli podobnie do tej co już mam to nadal pozostaje kwestia ceny x 7 Żadna dywersja Po prostu kolejny przykład,że do wodnej podłogówki można podpiąć cokolwiek,nawet za parę groszy dlatego jestem takim przeciwnikiem kabli,które nie dają żadnej alternatywy... Pompy ciepła tej firmy (meeting) są już z powodzeniem użytkowane,także na forum,szukajka się kłania Co do temperatury pracy pompy,do c.o i tak miałeś mieć COP1 także jak będzie "tylko" COP2 poniżej -15st.C to chyba ok ? Znowu promujesz Chinskie? A wiec ponowie pytanie na ktøre nigdy nie odpowiadasz... dlaczego nie kupiles takiej PC dla siebie ... tylko wtopiles 10k wiecej? Dokładnie,pompy ciepła do mojego domu nigdy nie kupiłbym gdyby kosztowała ponad 20tys.zł,ba gdyby kosztowała nawet ponad 15tys.zł Podana w linku też była rozpatrywana...(ta o większej mocy czyli z marginesem "błędu" producenta) Edytowane 5 Lipca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 05.07.2013 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 u mnie średnioroczna temperatura to 8 oC a -15 to chyba ze 3 tygodnie w sumie więc takie parametry są więcej niż wystarczające Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.07.2013 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2013 Nie powtarzaj w kølko "nigdy nie kupiłbym gdyby kosztowała ponad 20tys.zł" tylko napisz dlaczego nie kupiles jedna z tych Chinskich PC ktøre polecasz innym??? Czy nie zrozumiales po prostu pytania? Ponieważ na Atlantica a później na Panasa miałem mieć 5 lat gwarancji producenta i 10 lat gwarancji sprzedawcy i serwis on-line a na chińszczyznę gwarancja opiewała tylko na 2 lata i serwis no-name,proste do zrozumienia czy po norwesku mam przetłumaczyć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.07.2013 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 (edytowane) No to zamiast polecac Chinszczyzne z kiepskim serwisem i cienka gwarancja... trzeba pomøc i poradzic jak sobie wykombinowac taka PC jak ty masz za takie same pieniadze i na tak korzystnych warunkach... prawda? A pozatym jak te Chinskie tak polecasz to chyba dobre musza byc Widocznie nie zrozumiałeś: Mając już rurki w podłodze,gdybym był na twoim miejscu i chciał kupić pompę do cwu to zamiast niej kupiłbym coś takiego: http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-7-kw-powietrze-woda-tanio-i3348905390.html lub http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-12kw-powietrze-woda-3n-i3357998398.html Cenowo podobnie do pompy ciepła do cwu,na marginesie też chińskiej a byłaby wykorzystana również a może przede wszystkim do c.o Edytowane 6 Lipca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.07.2013 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 (edytowane) Co to znaczy 55 i z rury 10? Że niby średnią wyciągasz czy taka wodę aby się ta 55 stopni nie poparzyć za mocno? jak weźmiesz 20 l o temp 55 i 20 l o temp 10 to średnia będzie 65 / 2 =32,5 C 5 5 C dla cwu przewiduje norma jako bezpieczną. A sam pisałeś ,że z bojlera masz 55 i dolewasz 20 litrów zimne ,a do kompania około 40 l.Czyli po 20 zimnej i ciepłej Edytowane 6 Lipca 2013 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 06.07.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 jak weźmiesz 20 l o temp 55 i 20 l o temp 10 to średnia będzie 65 / 2 =32,5 C 5 5 C dla cwu przewiduje norma jako bezpieczną. A sam pisałeś ,że z bojlera masz 55 i dolewasz 20 litrów zimne ,a do kompania około 40 l.Czyli po 20 zimnej i ciepłej Ja średnią mogę wyliczyć, ale gdy potrzebuję ciepłej to przekręcam wajchę, gdy zimną to wajcha w drugą stronę. O bojlerze nie pisałem bo go nie mam. Pomyłka jakaś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.07.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Ja średnią mogę wyliczyć, ale gdy potrzebuję ciepłej to przekręcam wajchę, gdy zimną to wajcha w drugą stronę. O bojlerze nie pisałem bo go nie mam. Pomyłka jakaś. Pisałem o przypadku Krzyśka BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 06.07.2013 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 Ponieważ na Atlantica a później na Panasa miałem mieć 5 lat gwarancji producenta i 10 lat gwarancji sprzedawcy i serwis on-line a na chińszczyznę gwarancja opiewała tylko na 2 lata i serwis no-name,proste do zrozumienia czy po norwesku mam przetłumaczyć ? witam bajkopisarz pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 06.07.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2013 (edytowane) "miales miec" 5 lat gwarancji... a nie masz? To ile masz gwarancji? I jaki serwis w tej atrakcyjnej cenie... ten online? Przeglad lub naprawa przez PC ( nie nie pompe ) ? 10 lat gwarancji sprzedawcy na PC to fantastycznie. To ewenement na skale Europejska.. jak nie swiatowa." witam bajkopisarz pozdrawiam I zamierzam tego dochodzić od sprzedawcy. Edytowane 6 Lipca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts