Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Wy tu gadu gadu, a u mnie jednostka zewnętrzna już wisi;)

też zamontowałem, a co? ;) będzie grzała i chłodziła.

Koniec Świata,kablarze wchodzą w pompy ciepła ;)

mam klienta który 150l na jedno kompanie łyka.

To nie ja,ja przyjąłem 100l/osobę/dobę ;)

Ale cwu to nie tylko prysznice wieczorem.

Dokładnie ale tutaj nikt nad tym się nie zastanawia,ile razy dziennie i ile osób myje chociażby ręce,ile naczyń,szklanek myje się pod bieżącą wodą,mimo tego,że jest zmywarka.

Te wszystkie litry idą z bojlera i dla mnie bojler 120l to proszenie się na własne życzenie o dyskomfort jeśli chodzi o cwu,chyba,że grzany bez patrzenia się na taryfy no ale każdy ma własny rozum ;)

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie mam urazy do PC,natomiast duże obiekcje do nieproporcjalności ceny tych "oszczędnych" urządzeń.

prymitywizm kabli bardziej do mnie przemawia i działa na mnie uspokajająco w kontekście wizyt serwisantów PC i ciągłego regulowania zaworów.

wiem jedno : kable ze sterownikami i tania PC które kupiłem to w zgrubnym zaokrągleniu 6k i naprawdę nie wiem co ta "pompa" musiałaby robić ;) żebym wywalił kilka razy więcej.

Gość Arturo72
nie mam urazy do PC,natomiast duże obiekcje do nieproporcjalności ceny tych "oszczędnych" urządzeń.

Mając już rurki w podłodze,gdybym był na twoim miejscu i chciał kupić pompę do cwu to zamiast niej kupiłbym coś takiego:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-7-kw-powietrze-woda-tanio-i3348905390.html

lub mocniejszą

http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-12kw-powietrze-woda-3n-i3357998398.html

Miałbym c.o i cwu za parę groszy,bo te nie całe 5tys.zł tak można nazwać :)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Arturo to chyba dywersja z twojej strony ;) a tak serio to dzięki za podpowiedź.Jestem tylko ciekaw realnie jak się zachowuje do -5 bo jeśli podobnie do tej co już mam to nadal pozostaje kwestia ceny x 7 8)

Żadna dywersja ;) Po prostu kolejny przykład,że do wodnej podłogówki można podpiąć cokolwiek,nawet za parę groszy ;) dlatego jestem takim przeciwnikiem kabli,które nie dają żadnej alternatywy...

Pompy ciepła tej firmy (meeting) są już z powodzeniem użytkowane,także na forum,szukajka się kłania :)

Co do temperatury pracy pompy,do c.o i tak miałeś mieć COP1 także jak będzie "tylko" COP2 poniżej -15st.C to chyba ok ?

Znowu promujesz Chinskie?

A wiec ponowie pytanie na ktøre nigdy nie odpowiadasz... dlaczego nie kupiles takiej PC dla siebie ... tylko wtopiles 10k wiecej?

Dokładnie,pompy ciepła do mojego domu nigdy nie kupiłbym gdyby kosztowała ponad 20tys.zł,ba gdyby kosztowała nawet ponad 15tys.zł :)

Podana w linku też była rozpatrywana...(ta o większej mocy czyli z marginesem "błędu" producenta)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Nie powtarzaj w kølko "nigdy nie kupiłbym gdyby kosztowała ponad 20tys.zł" tylko napisz dlaczego nie kupiles jedna z tych Chinskich PC ktøre

polecasz innym???

Czy nie zrozumiales po prostu pytania?

Ponieważ na Atlantica a później na Panasa miałem mieć 5 lat gwarancji producenta i 10 lat gwarancji sprzedawcy i serwis on-line a na chińszczyznę gwarancja opiewała tylko na 2 lata i serwis no-name,proste do zrozumienia czy po norwesku mam przetłumaczyć ?

Gość Arturo72

No to zamiast polecac Chinszczyzne z kiepskim serwisem i cienka gwarancja... trzeba pomøc i poradzic jak sobie wykombinowac taka PC jak ty masz za takie same pieniadze i na tak korzystnych warunkach... prawda?

A pozatym jak te Chinskie tak polecasz to chyba dobre musza byc

Widocznie nie zrozumiałeś:

Mając już rurki w podłodze,gdybym był na twoim miejscu i chciał kupić pompę do cwu to zamiast niej kupiłbym coś takiego:

http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-7-kw-powietrze-woda-tanio-i3348905390.html

lub

http://allegro.pl/pompa-ciepla-meeting-12kw-powietrze-woda-3n-i3357998398.html

Cenowo podobnie do pompy ciepła do cwu,na marginesie też chińskiej a byłaby wykorzystana również a może przede wszystkim do c.o

Edytowane przez Arturo72

Co to znaczy 55 i z rury 10? Że niby średnią wyciągasz czy taka wodę aby się ta 55 stopni nie poparzyć za mocno?

jak weźmiesz 20 l o temp 55 i 20 l o temp 10 to średnia będzie 65 / 2 =32,5 C

5 5 C dla cwu przewiduje norma jako bezpieczną.

A sam pisałeś ,że z bojlera masz 55 i dolewasz 20 litrów zimne ,a do kompania około 40 l.Czyli po 20 zimnej i ciepłej

Edytowane przez hydraulik_

jak weźmiesz 20 l o temp 55 i 20 l o temp 10 to średnia będzie 65 / 2 =32,5 C

5 5 C dla cwu przewiduje norma jako bezpieczną.

A sam pisałeś ,że z bojlera masz 55 i dolewasz 20 litrów zimne ,a do kompania około 40 l.Czyli po 20 zimnej i ciepłej

Ja średnią mogę wyliczyć, ale gdy potrzebuję ciepłej to przekręcam wajchę, gdy zimną to wajcha w drugą stronę. O bojlerze nie pisałem bo go nie mam. Pomyłka jakaś.

Ponieważ na Atlantica a później na Panasa miałem mieć 5 lat gwarancji producenta i 10 lat gwarancji sprzedawcy i serwis on-line a na chińszczyznę gwarancja opiewała tylko na 2 lata i serwis no-name,proste do zrozumienia czy po norwesku mam przetłumaczyć ?

witam

bajkopisarz

pozdrawiam

Gość Arturo72

"miales miec" 5 lat gwarancji... a nie masz? To ile masz gwarancji? I jaki serwis w tej atrakcyjnej cenie... ten online?

Przeglad lub naprawa przez PC ( nie nie pompe ) ? 10 lat gwarancji sprzedawcy na PC to fantastycznie. To ewenement na skale Europejska.. jak nie swiatowa."

witam

bajkopisarz

pozdrawiam

umowa.jpg

I zamierzam tego dochodzić od sprzedawcy.

Edytowane przez Arturo72