_artur_ 11.07.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 ale to chyba kabel zasilający a nie sam grzejny.. ale niech będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 11.07.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 jeśli ma być akumulacja to oprócz większej mocy, trzeba tez pamiętać o odpowiednio większej grubości wylewki. owszem, grubsza wylewka sie przyda. ale akumulować mogą też mury (np silka), taka akumulacja jak to nazywam pośrednia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 11.07.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 (edytowane) ale to chyba kabel zasilający a nie sam grzejny.. ale niech będzie 2 żyły i ekran Edytowane 11 Lipca 2013 przez MasterCheat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 11.07.2013 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 (edytowane) Parter na 69m2 odjąć pom gospodarcze zostaje 66,6 m2 z czego po odjęciu stałej zabudowy zostało 55,6m2 Czyli za materiał na ogrzanie 66m2 powierzchni zapłaciłeś 3600zł, tak? Edytowane 11 Lipca 2013 przez Malcolm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 11.07.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2013 (edytowane) jak na razie, ale żeby być uczciwym trzeba było by doliczyć jeszcze koszt dodatkowej różnicówki. Koszt 6 punktów elektrycznych. Koszt siatki zbrojeniowej i opasek zaciskowych. oraz koszt materiału na grubszą wylewkę (bo ma być akumulacja). Suma summarum chcę się zamknąć w kwocie 4500-5000 zł. Czy to dużo czy mało, nie wiem. Mogło by być mniej gdybym nie liczył na akumulację (mniej kabli, normalna wylewka) W każdym razie za ekogroszkowca z podajnikiem musiał bym dać z 5-6 k, instalację podłogową na rurkach ze wszystkimi rozdzielaczami pompkami i robocizną (sam bym tego nie zrobił) pewnie koło 12-15 k. Więc liczę, że na starcie jestem 15 k do przodu. No i pomieszczenie gospodarcze mogę dowolnie wykorzystać zamiast robić kotłowni. Edytowane 11 Lipca 2013 przez MasterCheat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 12.07.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2013 wiesz to zależy jakie masz zapotrzebowanie cieplne budynku. jeśli standard (ostatnio - 20cm styro ściana i min 30cm wełny dach) i powierzchnia ok 150m2 to zapotrzebowanie maks będzie 4-5 kW (przy T=-20C) jak chcesz wykorzystywać głównie taryfę tańszą to trzeba by przewymiarować o ok 100-120%, czyli wychodzi że jakieś 11 kW by się przydało. pasuje?! teraz tylko kwestia odpowiedniego doboru moc kabli do poszczególnych pomieszczeń Czyli jest mniej więcej ok, dziękuję serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 16.07.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Straszna cisza zapadła tu po ostatnich doniesieniach o planowanych podwyżkach cen prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 16.07.2013 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Straszna cisza zapadła tu po ostatnich doniesieniach o planowanych podwyżkach cen prądu. A ceny prądu spadają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 16.07.2013 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 no to może ja. Wykonawca wylewki chce mi tak czy inaczej wsadzić w wylewkę ze względu na grubość 9 cm siatkę zgrzewaną 4 mm. Z tym, że chce to zrobić już w procesie wylewania, tj. podsypać betonem i dopiero tą siatkę położyć i zalać na gotowo. Tak więc nie będzie czasu na zamocowanie kabli. Czy jeśli pod taką siatkę dałbym podkładki jeszcze przed jakimkolwiek betonem, to w praktyce dało by się potem przy betonowaniu chodzić? Tak aby na spokojnie sobie rozłożyć kabelki wcześniej na tej siatce i nie tracić kasy na druga siatkę na spodzie wylewki. myślę tutaj o takich dystansach/podkładkachhttp://allegro.pl/dystans-do-zbrojenia-wylewek-podkladka-styropian-i3371118191.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 16.07.2013 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 A ceny prądu spadają Może na Śląsku, bo daleko węgla nie trzeba wozić. Mam przed sobą rachunek i cena kilowata jest bez zmian, ale pozostałe elementy składowe są wyższe.(st.opłaty przejściowej, skł.stały stawki sieć., opł. abnam. dystrybucji) Zakłady energetyczne sobie krzywdy nie zrobią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 16.07.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 no to może ja. Wykonawca wylewki chce mi tak czy inaczej wsadzić w wylewkę ze względu na grubość 9 cm siatkę zgrzewaną 4 mm. Z tym, że chce to zrobić już w procesie wylewania, tj. podsypać betonem i dopiero tą siatkę położyć i zalać na gotowo. Tak więc nie będzie czasu na zamocowanie kabli. Jak nie będzie czasu na zamocowanie kabli to znaczy że ich nie zamontujesz ? Ja na Twoim miejscu zmieniłbym wykonawce wylewki. Ale ja pieniacz trochę jestem i niejednego już "fachowca" wywaliłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 16.07.2013 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Ja sie nie odzywam bo niemam co pisać kable zamontowane dzis dotarla mi pompka ciepla do CWU. dom ocieplony 20cm grafitu i narazie nic ciekawego zamawiamy agd A dlaczego PC do CWU a nie solary ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 16.07.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Bo doszlismy do wniosku ze dla naszej dwójki 110l zasobnik wystarczy i kupilismy Nuos EVO a solary mnie nie przekonują... pompa będzie sobie wisiała w pralni i smigala caly rok no i solarów za 3 tys nie kupie Obliczałeś jaki będzie okres zwrotu tych 3tys.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.07.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Obliczałeś jaki będzie okres zwrotu tych 3tys.? Sam jestem ciekaw . chociaż jeśli pompa kosztowała 3 tys. to do liczenia okresu zwrotu należałoby od tej kwoty odjąć cenę zasobnika i grzałki, które trzeba by zakupić w przypadku braku pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MasterCheat 16.07.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lipca 2013 Jak nie będzie czasu na zamocowanie kabli to znaczy że ich nie zamontujesz ? Ja na Twoim miejscu zmieniłbym wykonawce wylewki. Ale ja pieniacz trochę jestem i niejednego już "fachowca" wywaliłem. jak nie będzie czasu to zamontuje ale przed wylewką na siatce fi 2,5 mm na styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 17.07.2013 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 a czytałeś w dokumentacji, że nie należy montować bezpośrednio na styro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.07.2013 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 jak nie będzie czasu to zamontuje ale przed wylewką na siatce fi 2,5 mm na styropianie. No właśnie, ja też czytałem tu na forum albo w Muratorze że bezpośrednio na styro nie montuje się. Zresztą zapytaj Lobo, doświadczonego z kablami. On robił wylewkę na dwa razy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.07.2013 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Obliczałeś jaki będzie okres zwrotu tych 3tys.? Wstawiłem licznik przed bojlerem i wyszło że zużywam 5kw ciepłej wody dziennie:bash: wiec u mnie zwrot będzie szybko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.07.2013 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Bo doszlismy do wniosku ze dla naszej dwójki 110l zasobnik wystarczy i kupilismy Nuos EVO a solary mnie nie przekonują... pompa będzie sobie wisiała w pralni i smigala caly rok no i solarów za 3 tys nie kupie Ta pompa jest interesująca, też o nie czytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 17.07.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Fajna by była gdyby była trochę mocniejsza. 6,5h grzania przy 20C, to wieczność!ile będzie przy temperaturze powietrza 0C, 12h? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts