Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak na razie,

ale żeby być uczciwym trzeba było by doliczyć jeszcze koszt dodatkowej różnicówki. Koszt 6 punktów elektrycznych. Koszt siatki zbrojeniowej i opasek zaciskowych. oraz koszt materiału na grubszą wylewkę (bo ma być akumulacja). Suma summarum chcę się zamknąć w kwocie 4500-5000 zł.

Czy to dużo czy mało, nie wiem. Mogło by być mniej gdybym nie liczył na akumulację (mniej kabli, normalna wylewka) W każdym razie za ekogroszkowca z podajnikiem musiał bym dać z 5-6 k, instalację podłogową na rurkach ze wszystkimi rozdzielaczami pompkami i robocizną (sam bym tego nie zrobił) pewnie koło 12-15 k. Więc liczę, że na starcie jestem 15 k do przodu.

No i pomieszczenie gospodarcze mogę dowolnie wykorzystać zamiast robić kotłowni.

Edytowane przez MasterCheat

wiesz to zależy jakie masz zapotrzebowanie cieplne budynku.

jeśli standard (ostatnio - 20cm styro ściana i min 30cm wełny dach) i powierzchnia ok 150m2 to zapotrzebowanie maks będzie 4-5 kW (przy T=-20C)

jak chcesz wykorzystywać głównie taryfę tańszą to trzeba by przewymiarować o ok 100-120%, czyli wychodzi że jakieś 11 kW by się przydało. pasuje?!

teraz tylko kwestia odpowiedniego doboru moc kabli do poszczególnych pomieszczeń

Czyli jest mniej więcej ok, dziękuję serdecznie

no to może ja.

Wykonawca wylewki chce mi tak czy inaczej wsadzić w wylewkę ze względu na grubość 9 cm siatkę zgrzewaną 4 mm. Z tym, że chce to zrobić już w procesie wylewania, tj. podsypać betonem i dopiero tą siatkę położyć i zalać na gotowo. Tak więc nie będzie czasu na zamocowanie kabli.

Czy jeśli pod taką siatkę dałbym podkładki jeszcze przed jakimkolwiek betonem, to w praktyce dało by się potem przy betonowaniu chodzić? Tak aby na spokojnie sobie rozłożyć kabelki wcześniej na tej siatce i nie tracić kasy na druga siatkę na spodzie wylewki.

myślę tutaj o takich dystansach/podkładkach

http://allegro.pl/dystans-do-zbrojenia-wylewek-podkladka-styropian-i3371118191.html

A ceny prądu spadają;)

Może na Śląsku, bo daleko węgla nie trzeba wozić. Mam przed sobą rachunek i cena kilowata jest bez zmian, ale pozostałe elementy składowe są wyższe.(st.opłaty przejściowej, skł.stały stawki sieć., opł. abnam. dystrybucji) Zakłady energetyczne sobie krzywdy nie zrobią.

no to może ja.

Wykonawca wylewki chce mi tak czy inaczej wsadzić w wylewkę ze względu na grubość 9 cm siatkę zgrzewaną 4 mm. Z tym, że chce to zrobić już w procesie wylewania, tj. podsypać betonem i dopiero tą siatkę położyć i zalać na gotowo. Tak więc nie będzie czasu na zamocowanie kabli.

Jak nie będzie czasu na zamocowanie kabli to znaczy że ich nie zamontujesz ? Ja na Twoim miejscu zmieniłbym wykonawce wylewki.

Ale ja pieniacz trochę jestem i niejednego już "fachowca" wywaliłem.:)