firewall 17.07.2013 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 To zamierzasz pobierać cieple powietrze bezpośrednio z domu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.07.2013 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) ja mam monoblock nie split wiec w temp. 0 nie bedzie pracowala tylko w powyzej 20. W jaki sposób zamierzasz to osiągnąć ? Zerknij na to ile ta pompa potrzebuje m3 do pracy i zastanów się nad tym.Można poprawić osiągi pobierając trochę powietrza nie wykorzystanego lub odpadowego ale bez przesady,na pewno nie będziesz miał 20st.C wiecznie bo wychłodzisz dom. Edytowane 17 Lipca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 17.07.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) W jaki sposób zamierzasz to osiągnąć ? Zerknij na to ile ta pompa potrzebuje m3 do pracy i zastanów się nad tym.Można poprawić osiągi pobierając trochę powietrza nie wykorzystanego lub odpadowego ale bez przesady,na pewno nie będziesz miał 20st.C wiecznie bo wychłodzisz dom. witam widzę, że się uczysz:), wyciągasz wnioski, chwali się ale pompa, którą posiada kolega jest "troszeczkę" inna od tych, o których "wcześniej" pisaliśmy przeznaczona do pracy w pomieszczeniach pozdrawiam Edytowane 17 Lipca 2013 przez mar1973 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.07.2013 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 witam widzę, że się uczysz:), wyciągasz wnioski, chwali się pozdrawiam Po prostu Ty nie rozumiesz słowa pisanego... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.07.2013 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 ale pompa, którą posiada kolega jest "troszeczkę" inna od tych, o których "wcześniej" pisaliśmy przeznaczona do pracy w pomieszczeniach pozdrawiamCzyli ze słabymi osiagami i mała mocą grzewcza. Zobaczymy jak wyjdzie w praniu ale osobiście bralbym ją tylko dla jednej osoby,przy dwóch grzalka będzie często chodziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 17.07.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 zacząłem rozważać kable grzewcze do ogrzewania mieszkania, i mam problem z dużym odstępem między kablami :/ np. w salonie po odliczeniu kanap powierzchnia grzewcza będzie miała 23m2, a moc potrzebna wg obliczen to 735w, po dodaniu 30% dobrałem z typoszeregu kabel 1075W o długości 59m i mocy 18W/m stosując wzór cc=powierzchnia/dlugosc kabla uzyskuję odstep między kablami CC=23/59=39cm mógłbym ewentualnie zastosować kabel o mocy 10W/m, wtedy zastosowałbym kabel 1000W o długości 100m, CC wyjdzie 23cm, czyli lepiej, ale kabel też 250zl tylko na tym jednym pokoju :/ pytanie do innych osób o domach o małym zapotrzebowaniu energetycznym, jak to wygląda u was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 17.07.2013 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Po prostu Ty nie rozumiesz słowa pisanego... witam niestety myliłem się nie uczyś się, nie wyciągasz wniosków piszesz o rzeczach, o których nie masz zielonego pojęcia "olimpie forum - oświecono góro rankingu" wstydu oszczędź pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.07.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 witam niestety myliłem się nie uczyś się, nie wyciągasz wniosków piszesz o rzeczach, o których nie masz zielonego pojęcia "olimpie forum - oświecono góro rankingu" wstydu oszczędź pozdrawiam No cóż,ja powietrznej pompy za ponad 20tys.zł do c.o do domu 80m2 nie doradze ty owszem,doradziles,także wstyd tobie nie powinien być obcy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.07.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 pytanie do innych osób o domach o małym zapotrzebowaniu energetycznym, jak to wygląda u was? Poczytaj dziennik budowy Lobo, tam jest wiele cennych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.07.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 witam niestety myliłem się nie uczyś się, nie wyciągasz wniosków piszesz o rzeczach, o których nie masz zielonego pojęcia "olimpie forum - oświecono góro rankingu" wstydu oszczędź pozdrawiam Mnie Oświecona Góra też wpisała do klubu nie umiejących czytać ze zrozumieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.07.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 zacząłem rozważać kable grzewcze do ogrzewania mieszkania, i mam problem z dużym odstępem między kablami :/ np. w salonie po odliczeniu kanap powierzchnia grzewcza będzie miała 23m2, a moc potrzebna wg obliczen to 735w, po dodaniu 30% dobrałem z typoszeregu kabel 1075W o długości 59m i mocy 18W/m stosując wzór cc=powierzchnia/dlugosc kabla uzyskuję odstep między kablami CC=23/59=39cm mógłbym ewentualnie zastosować kabel o mocy 10W/m, wtedy zastosowałbym kabel 1000W o długości 100m, CC wyjdzie 23cm, czyli lepiej, ale kabel też 250zl tylko na tym jednym pokoju :/ pytanie do innych osób o domach o małym zapotrzebowaniu energetycznym, jak to wygląda u was? rozłóż równomiernie po pomieszczeniach i nie przejmuj się odległościami bo to nie ma znaczenia podłogi punktowo nie przegrzejesz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.07.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) Nominalny przepłw powietrza m3/h 100-200 Pompa chodzi 24/h non stop?? Nie martw sie damy sobie radee Spoko,na pewno dacie radę :)Prawdopodobnie przy 200m3/h ma ona najwyższa moc grzewcza czyli grzeje 6h.Przez te 6h pobiera ok.0,5 kubatury domu/h ciepłego powietrza z domu jednocześnie przez te 6h "wydaje" 0,5 kubatury domu/h chłodnego powietrza czyli przez te 6h trzeba dodatkowo dogrzewać dom.Zmniejszając przepływ powietrza dolotowego obnizamy moc grzewcza pompy wydluzajac czas grzania. Edytowane 17 Lipca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.07.2013 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Spoko,na pewno dacie radę :)Prawdopodobnie przy 200m3/h ma ona najwyższa moc grzewcza czyli grzeje 6h.Przez te 6h pobiera ok.0,5 kubatury domu/h ciepłego powietrza z domu jednocześnie przez te 6h "wydaje" 0,5 kubatury domu/h chłodnego powietrza czyli przez te 6h trzeba dodatkowo dogrzewać dom.Zmniejszając przepływ powietrza dolotowego obnizamy moc grzewcza pompy wydluzajac czas grzania. przecież takiej ilości energii pobieranej z chałupy praktycznie nie widać ... same zyski bytowe pokrywają kilkakrotnie dobowe zapotrzebowanie na grzanie CWU ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.07.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 przecież takiej ilości energii pobieranej z chałupy praktycznie nie widać ... same zyski bytowe pokrywają kilkakrotnie dobowe zapotrzebowanie na grzanie CWU ... Ale ona nie tylko pobiera ale także wydaje,200m3/h przez 6h o trmp.ok.10st.C nie w upały będzie średnio przyjemne i średnio ekonomiczne. Dlatego też moim zdaniem pompa z możliwością poboru zewnętrznego jest lepszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 17.07.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 rozłóż równomiernie po pomieszczeniach i nie przejmuj się odległościami bo to nie ma znaczenia podłogi punktowo nie przegrzejesz ... a nie będę czuł chłodniejszych i cieplejszych stref? wylewka tylko 5cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 17.07.2013 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 No moze i tak ale co w zime? Wyrzut pompy moge dac w wolny kanall wentylacji zeby nie wychladzac czy nie? witam słuchasz jakiegoś oszołoma, który wstydu nie ma, pisze o rzeczach, na których się nie zna na świecie od wielu lat takie urzadzenia są montowane i użytkownicy nie mają problemów pewnie już ich jest klikadziesiąt tysiący jak nie setek tysięcy podobnie pracują pompy Junkersa, De Dietrich, ...... twoje urządzenie pozyska z pomieszczenia ok. 2-3kWh wciągu dnia jak będziesz zużywał cały zasobnik wody jak dasz wyrzut powietrza w do kanału wentylacyjnego (co pewnie technicznie może być nie możliwe, bo za słaby wentylator w pompie) to na miejsce wyrzucanego powietrza będziesz zasysał w zimie powietrze "z pola" o temperaturze np. -20*C pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.07.2013 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 No moze i tak ale co w zime? Wyrzut pompy moge dac w wolny kanall wentylacji zeby nie wychladzac czy nie? Nie wiem czy twoja pompa daje możliwość skierowania powietrza tam gdzie chcemy.W zimie z pompą mającą osobne kanały doplywowe i odplywowe można pokombinowac z mieszaniem powietrza doplywowego,nie tylko z zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.07.2013 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 jak dasz wyrzut powietrza w do kanału wentylacyjnego (co pewnie technicznie może być nie możliwe, bo za słaby wentylator w pompie) to na miejsce wyrzucanego powietrza będziesz zasysał w zimie powietrze "z pola" o temperaturze np. -20*C pozdrawiam Tylko oszolomie nie zapomnij,że w tym temacie nie ma twoich klientów grzejacych węglem tylko prądem i każda kWh tu się liczy.Nie po to ludzie instalują reku żeby nawiewalo im podobnie jak grawitacja.Chociaż jest jeden wyjątek który będzie miał grawitacyjna przy pradzie ale on z węgla wychodzi także trzeba go zrozumieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.07.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 No widzisz nie wiesz czy ma osobne kanaly pompa ale sie wypowiadasz ehh Nie chciałem pisać że nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 17.07.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Ty doradzisz Chinska... a moze P po znajomosci z 10 letnia gwarancja i z COP > 7 przy CWU? witam Arturo72 jak już wcześniej pisałem na innym wątku to mitoman (ładniej brzmi) niż kłamca patologiczny za wikipedią: "Pseudologia, mitomania (łac. mitomania) lub też kłamstwo patologiczne, zespół Delbrücka – patologiczna skłonność do kłamania, zatajania prawdy i opowiadania zmyślonych historii, przedstawiających najczęściej opowiadającego w korzystnym świetle. Pseudologia różni się tym od zwykłego kłamstwa, że osoba opowiadająca sama nie jest w stanie oddzielić prawdy od własnej fantazji. (...)" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts