Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
ja mam monoblock nie split wiec w temp. 0 nie bedzie pracowala tylko w powyzej 20.

W jaki sposób zamierzasz to osiągnąć ? Zerknij na to ile ta pompa potrzebuje m3 do pracy i zastanów się nad tym.Można poprawić osiągi pobierając trochę powietrza nie wykorzystanego lub odpadowego ale bez przesady,na pewno nie będziesz miał 20st.C wiecznie bo wychłodzisz dom.

Edytowane przez Arturo72

W jaki sposób zamierzasz to osiągnąć ? Zerknij na to ile ta pompa potrzebuje m3 do pracy i zastanów się nad tym.Można poprawić osiągi pobierając trochę powietrza nie wykorzystanego lub odpadowego ale bez przesady,na pewno nie będziesz miał 20st.C wiecznie bo wychłodzisz dom.

witam

widzę, że się uczysz:), wyciągasz wnioski, chwali się

ale pompa, którą posiada kolega jest "troszeczkę" inna od tych, o których "wcześniej" pisaliśmy

przeznaczona do pracy w pomieszczeniach

pozdrawiam

Edytowane przez mar1973

Gość Arturo72

ale pompa, którą posiada kolega jest "troszeczkę" inna od tych, o których "wcześniej" pisaliśmy

przeznaczona do pracy w pomieszczeniach

pozdrawiam

Czyli ze słabymi osiagami i mała mocą grzewcza.

Zobaczymy jak wyjdzie w praniu ale osobiście bralbym ją tylko dla jednej osoby,przy dwóch grzalka będzie często chodziła.

zacząłem rozważać kable grzewcze do ogrzewania mieszkania, i mam problem z dużym odstępem między kablami :/

np. w salonie po odliczeniu kanap powierzchnia grzewcza będzie miała 23m2, a moc potrzebna wg obliczen to 735w, po dodaniu 30% dobrałem z typoszeregu kabel 1075W o długości 59m i mocy 18W/m

stosując wzór cc=powierzchnia/dlugosc kabla uzyskuję odstep między kablami CC=23/59=39cm

mógłbym ewentualnie zastosować kabel o mocy 10W/m, wtedy zastosowałbym kabel 1000W o długości 100m, CC wyjdzie 23cm, czyli lepiej, ale kabel też 250zl tylko na tym jednym pokoju :/

pytanie do innych osób o domach o małym zapotrzebowaniu energetycznym, jak to wygląda u was?

Gość Arturo72
witam

niestety myliłem się:(

nie uczyś się, nie wyciągasz wniosków

piszesz o rzeczach, o których nie masz zielonego pojęcia

"olimpie forum - oświecono góro rankingu" wstydu oszczędź

pozdrawiam

No cóż,ja powietrznej pompy za ponad 20tys.zł do c.o do domu 80m2 nie doradze ty owszem,doradziles,także wstyd tobie nie powinien być obcy...

zacząłem rozważać kable grzewcze do ogrzewania mieszkania, i mam problem z dużym odstępem między kablami :/

np. w salonie po odliczeniu kanap powierzchnia grzewcza będzie miała 23m2, a moc potrzebna wg obliczen to 735w, po dodaniu 30% dobrałem z typoszeregu kabel 1075W o długości 59m i mocy 18W/m

stosując wzór cc=powierzchnia/dlugosc kabla uzyskuję odstep między kablami CC=23/59=39cm

mógłbym ewentualnie zastosować kabel o mocy 10W/m, wtedy zastosowałbym kabel 1000W o długości 100m, CC wyjdzie 23cm, czyli lepiej, ale kabel też 250zl tylko na tym jednym pokoju :/

pytanie do innych osób o domach o małym zapotrzebowaniu energetycznym, jak to wygląda u was?

rozłóż równomiernie po pomieszczeniach i nie przejmuj się odległościami bo to nie ma znaczenia podłogi punktowo nie przegrzejesz ...

Gość Arturo72
Nominalny przepłw powietrza m3/h 100-200

Pompa chodzi 24/h non stop??

Nie martw sie damy sobie radee ;)

Spoko,na pewno dacie radę :)Prawdopodobnie przy 200m3/h ma ona najwyższa moc grzewcza czyli grzeje 6h.Przez te 6h pobiera ok.0,5 kubatury domu/h ciepłego powietrza z domu jednocześnie przez te 6h "wydaje" 0,5 kubatury domu/h chłodnego powietrza czyli przez te 6h trzeba dodatkowo dogrzewać dom.Zmniejszając przepływ powietrza dolotowego obnizamy moc grzewcza pompy wydluzajac czas grzania.

Edytowane przez Arturo72

Spoko,na pewno dacie radę :)Prawdopodobnie przy 200m3/h ma ona najwyższa moc grzewcza czyli grzeje 6h.Przez te 6h pobiera ok.0,5 kubatury domu/h ciepłego powietrza z domu jednocześnie przez te 6h "wydaje" 0,5 kubatury domu/h chłodnego powietrza czyli przez te 6h trzeba dodatkowo dogrzewać dom.Zmniejszając przepływ powietrza dolotowego obnizamy moc grzewcza pompy wydluzajac czas grzania.

przecież takiej ilości energii pobieranej z chałupy praktycznie nie widać ...

same zyski bytowe pokrywają kilkakrotnie dobowe zapotrzebowanie na grzanie CWU ...

Gość Arturo72
przecież takiej ilości energii pobieranej z chałupy praktycznie nie widać ...

same zyski bytowe pokrywają kilkakrotnie dobowe zapotrzebowanie na grzanie CWU ...

Ale ona nie tylko pobiera ale także wydaje,200m3/h przez 6h o trmp.ok.10st.C nie w upały będzie średnio przyjemne i średnio ekonomiczne.

Dlatego też moim zdaniem pompa z możliwością poboru zewnętrznego jest lepszym rozwiązaniem.

No moze i tak ale co w zime? Wyrzut pompy moge dac w wolny kanall wentylacji zeby nie wychladzac czy nie?

witam

słuchasz jakiegoś oszołoma, który wstydu nie ma, pisze o rzeczach, na których się nie zna

na świecie od wielu lat takie urzadzenia są montowane i użytkownicy nie mają problemów

pewnie już ich jest klikadziesiąt tysiący jak nie setek tysięcy

podobnie pracują pompy Junkersa, De Dietrich, ......

twoje urządzenie pozyska z pomieszczenia ok. 2-3kWh wciągu dnia jak będziesz zużywał cały zasobnik wody

jak dasz wyrzut powietrza w do kanału wentylacyjnego (co pewnie technicznie może być nie możliwe, bo za słaby wentylator w pompie) to na miejsce wyrzucanego powietrza będziesz zasysał w zimie powietrze "z pola" o temperaturze np. -20*C

pozdrawiam

Gość Arturo72
No moze i tak ale co w zime? Wyrzut pompy moge dac w wolny kanall wentylacji zeby nie wychladzac czy nie?

Nie wiem czy twoja pompa daje możliwość skierowania powietrza tam gdzie chcemy.W zimie z pompą mającą osobne kanały doplywowe i odplywowe można pokombinowac z mieszaniem powietrza doplywowego,nie tylko z zewnątrz.

Gość Arturo72

jak dasz wyrzut powietrza w do kanału wentylacyjnego (co pewnie technicznie może być nie możliwe, bo za słaby wentylator w pompie) to na miejsce wyrzucanego powietrza będziesz zasysał w zimie powietrze "z pola" o temperaturze np. -20*C

pozdrawiam

Tylko oszolomie nie zapomnij,że w tym temacie nie ma twoich klientów grzejacych węglem tylko prądem i każda kWh tu się liczy.Nie po to ludzie instalują reku żeby nawiewalo im podobnie jak grawitacja.Chociaż jest jeden wyjątek który będzie miał grawitacyjna przy pradzie ale on z węgla wychodzi także trzeba go zrozumieć...

Ty doradzisz Chinska... a moze P po znajomosci z 10 letnia gwarancja i z COP > 7 przy CWU?

witam

Arturo72 jak już wcześniej pisałem na innym wątku to mitoman (ładniej brzmi) niż kłamca patologiczny

za wikipedią:

"Pseudologia, mitomania (łac. mitomania) lub też kłamstwo patologiczne, zespół Delbrücka – patologiczna skłonność do kłamania, zatajania prawdy i opowiadania zmyślonych historii, przedstawiających najczęściej opowiadającego w korzystnym świetle. Pseudologia różni się tym od zwykłego kłamstwa, że osoba opowiadająca sama nie jest w stanie oddzielić prawdy od własnej fantazji. (...)"

pozdrawiam