Gość Arturo72 17.07.2013 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Ty doradzisz Chinska... a moze P po znajomosci z 10 letnia gwarancja i z COP > 7 przy CWU? Czyżby nawrót epidemii "szlonych krów" co wpływa na brak rozumowania tego co się czyta ? W tak małym domku najbardziej ekonomicznie wychodzi ogrzewanie kociołkiem elektrycznym z wodną podłogówką lub kable grzejne(chociaż tego nie polecam) Koszt piecyka elektrycznego to ok.3tys.zł,rachunki za ogrzewanie przy zejściu z zapotrzebowaniem domu na ciepło do 40kWh/m2/rok to 40kWh*80m2=3200kWh*0,4zł=1280zł za sezon grzewczy. Koszt kabli będzie niższy ale pozbywamy się alternatywy na podłączenie innego źródła ciepła poza prądem. O powietrznej pompie ciepła można pomyśleć w przypadku dużego zużycia cwu ale w tak małym domu nie sądzę,żeby była armia pożeraczy cwu,także nie będzie za bardzo ekonomiczna Koszt takiej pompy do tak małego domu z niskim zapotrzebowaniem to ok.15tys.zł (6-7kW) a rachunki za ogrzewanie przy w/w 40kWh/m2/rok spadną do ok.500zł za sezon grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 17.07.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 .Chociaż jest jeden wyjątek który będzie miał grawitacyjna przy pradzie ale on z węgla wychodzi także trzeba go zrozumieć... Tak, ten wyjątek to ja. Nie będę kupował browaru (rekuperatora za naście tysięcy z montażem) żeby napić się piwa (odzyskać z ciepłego pierdzenia kilka złotych) Ale nikogo nie krytykuje że to robi. Wolny wybór na wydawanie własnych pieniędzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 17.07.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Tak, ten wyjątek to ja. Nie będę kupował browaru (rekuperatora za naście tysięcy z montażem) żeby napić się piwa (odzyskać z ciepłego pierdzenia kilka złotych) Ale nikogo nie krytykuje że to robi. Wolny wybór na wydawanie własnych pieniędzy. Sam lepiej bym tego nie napisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 17.07.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Pompiarze tak często powołują się na kraje skandynawskie i jaka to u nas ciemnota.O tuż tam w Skandynawii mało kto wie, co to reku i WM. Wentylacja, raczej okna, ale ludzie o tym, tam w Skandynawii uczą się już od dziecka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.07.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Well, jak zrozumiec inaczej 300l 1h , 19 do 48*C. 1.4kWh Masz powolne krążenie krwi w związku z mroźnym klimatem w Norwegii i tak nie zrozumiesz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 17.07.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 witam Arturo72 jak już wcześniej pisałem na innym wątku to mitoman (ładniej brzmi) niż kłamca patologiczny pozdrawiam Nie dorósł do pięt swojemu niedawnemu wspólnikowi. Czyżby nawrót epidemii "szlonych krów" co wpływa na brak rozumowania tego co się czyta ? Masz powolne krążenie krwi w związku z mroźnym klimatem w Norwegii i tak nie zrozumiesz... Czy to ty, czy twój synek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.07.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Czy to ty, czy twój synek? Ja we własnej osobie,nie widać ? Jak tam wymiana 2kubatury/h ? Pustynia czy masz basen w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 17.07.2013 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Ja we własnej osobie,nie widać ? Jak tam wymiana 2kubatury/h ? Pustynia czy masz basen w domu ? A kto napisał że tak wietrzę chałupę non-stop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.07.2013 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Juz widze wpisy na forum aholikow ..,, pali 3 / 100:D Mój rekord 2,4 jtd 180KM na trasie Gliwice-Dubrownik-Gliwice(w sumie 3600km) średnia 6,3l/100km,w mieście do 8l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malcolm 18.07.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 pozatym nie rozumiem ludzi ktorzy wszystko przeliczaja w kstegoriach kiedy to sie zwroci... pewnie lodowki side by side tez sie nie oplaci kupic bo taniej zamrozic woreczki z woda kto bogatemu zabroni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 18.07.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Ja tez grawitacje msm pozatym nie rozumiem ludzi ktorzy wszystko przeliczaja w kstegoriach kiedy to sie zwroci... pewnie lodowki side by side tez sie nie oplaci kupic bo taniej zamrozic woreczki z woda zebyś wiedział jak cieżko kupić side by side bez kostkarki.. ale sie udało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 18.07.2013 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 zebyś wiedział jak cieżko kupić side by side bez kostkarki.. ale sie udało Eee no, kostkarka musi być. Jak tu pić drinki bez lodu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 18.07.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 ja piję tylko piwo więc kostkarka mi nie potrzebna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 18.07.2013 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Eee no, kostkarka musi być. Jak tu pić drinki bez lodu;) Niektórzy kostek lodu do drinków nie używają.Są zmrożeni jak usłyszą ile kosztuje PC z kompletną instalacją i montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 18.07.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Proszę o pomoc.Miałem posadzkę robioną na dwa razy (w piątek pierwsza wylewka, kable kładzione przez weekend a we wtorek druga) W sumie do 10 cm razem. Pod wylewką położyłem styro 2x10 termo-organiki podłoga dach. Powstało pęknięcie w salonie od okna w stronę kuchni. Salon ma wymiary 5 na 6 m. Dylatacja jest wokół ścian, po środku, czyli pokój został podzielony na dwa kawałki 3 na 5 i jest jeszcze dylatacja pomiędzy salonem a kuchnią otwartą. Do tego mam obawy co do ruchów posadzki tz. jak podskoczę to są odczuwalne delikatne ruch. Będę chciał położyć płytki na całej podłodze i plan był taki aby na płytkach pośrodku salonu nie robić dylatacji. Obawiam się że mogą płytki tego nie wytrzymać i popękają przy pierwszej większej imprezie w domu. Czy to jest normalne że taka posadzka się tak rusza? Ruch jest delikatnie odczuwalny. A posadzka była lana miesiąc temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.07.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Proszę o pomoc. Miałem posadzkę robioną na dwa razy (w piątek pierwsza wylewka, kable kładzione przez weekend a we wtorek druga) W sumie do 10 cm razem. Pod wylewką położyłem styro 2x10 termo-organiki podłoga dach. Powstało pęknięcie w salonie od okna w stronę kuchni. Salon ma wymiary 5 na 6 m. Dylatacja jest wokół ścian, po środku, czyli pokój został podzielony na dwa kawałki 3 na 5 i jest jeszcze dylatacja pomiędzy salonem a kuchnią otwartą. Do tego mam obawy co do ruchów posadzki tz. jak podskoczę to są odczuwalne delikatne ruch. Będę chciał położyć płytki na całej podłodze i plan był taki aby na płytkach pośrodku salonu nie robić dylatacji. Obawiam się że mogą płytki tego nie wytrzymać i popękają przy pierwszej większej imprezie w domu. Czy to jest normalne że taka posadzka się tak rusza? Ruch jest delikatnie odczuwalny. A posadzka była lana miesiąc temu. normalka... jak dobrze wyschnie to przestanie się ruszać ... moje posadzki też popękały w kilku miejscach, na całym dole położone na to płytki i nic się nie dzieje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 18.07.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 a nie będę czuł chłodniejszych i cieplejszych stref? wylewka tylko 5cm przecież taki kabel ma tylko 10 czy 17w na 1mb ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 18.07.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Do tego mam obawy co do ruchów posadzki tz. jak podskoczę to są odczuwalne delikatne ruch. Czy to jest normalne że taka posadzka się tak rusza? Ruch jest delikatnie odczuwalny. A posadzka była lana miesiąc temu. Ja czegoś takiego nie miałem,gdybym miał już bym dzwonił do wykonawcy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mordka007 18.07.2013 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 normalka... jak dobrze wyschnie to przestanie się ruszać ... moje posadzki też popękały w kilku miejscach, na całym dole położone na to płytki i nic się nie dzieje... Dzięki za pocieszającą odpowiedź, jeszcze od Ciebie:) Może przed położeniem płytek tą dylatację pośrodku pokoju połączyć czymś w rodzaju kleju żywicznego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 19.07.2013 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Takie ruchy mogą ściąć kabel.Hydraulicy w dylatacjach zakładają osłony na rury .Niepokojące jest ,że wyczuwa się ruch tych płyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts