Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Ty doradzisz Chinska... a moze P po znajomosci z 10 letnia gwarancja i z COP > 7 przy CWU?

Czyżby nawrót epidemii "szlonych krów" co wpływa na brak rozumowania tego co się czyta ?

W tak małym domku najbardziej ekonomicznie wychodzi ogrzewanie kociołkiem elektrycznym z wodną podłogówką lub kable grzejne(chociaż tego nie polecam)

Koszt piecyka elektrycznego to ok.3tys.zł,rachunki za ogrzewanie przy zejściu z zapotrzebowaniem domu na ciepło do 40kWh/m2/rok to 40kWh*80m2=3200kWh*0,4zł=1280zł za sezon grzewczy.

Koszt kabli będzie niższy ale pozbywamy się alternatywy na podłączenie innego źródła ciepła poza prądem.

O powietrznej pompie ciepła można pomyśleć w przypadku dużego zużycia cwu ale w tak małym domu nie sądzę,żeby była armia pożeraczy cwu,także nie będzie za bardzo ekonomiczna ;)

Koszt takiej pompy do tak małego domu z niskim zapotrzebowaniem to ok.15tys.zł (6-7kW) a rachunki za ogrzewanie przy w/w 40kWh/m2/rok spadną do ok.500zł za sezon grzewczy.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

.Chociaż jest jeden wyjątek który będzie miał grawitacyjna przy pradzie ale on z węgla wychodzi także trzeba go zrozumieć...

Tak, ten wyjątek to ja. Nie będę kupował browaru (rekuperatora za naście tysięcy z montażem) żeby napić się piwa (odzyskać z ciepłego pierdzenia kilka złotych) Ale nikogo nie krytykuje że to robi. Wolny wybór na wydawanie własnych pieniędzy.

witam

Arturo72 jak już wcześniej pisałem na innym wątku to mitoman (ładniej brzmi) niż kłamca patologiczny

pozdrawiam

Nie dorósł do pięt swojemu niedawnemu wspólnikowi.

Czyżby nawrót epidemii "szlonych krów" co wpływa na brak rozumowania tego co się czyta ?

Masz powolne krążenie krwi w związku z mroźnym klimatem w Norwegii i tak nie zrozumiesz...

Czy to ty, czy twój synek?

Proszę o pomoc.

Miałem posadzkę robioną na dwa razy (w piątek pierwsza wylewka, kable kładzione przez weekend a we wtorek druga) W sumie do 10 cm razem. Pod wylewką położyłem styro 2x10 termo-organiki podłoga dach. Powstało pęknięcie w salonie od okna w stronę kuchni. Salon ma wymiary 5 na 6 m. Dylatacja jest wokół ścian, po środku, czyli pokój został podzielony na dwa kawałki 3 na 5 i jest jeszcze dylatacja pomiędzy salonem a kuchnią otwartą. Do tego mam obawy co do ruchów posadzki tz. jak podskoczę to są odczuwalne delikatne ruch. Będę chciał położyć płytki na całej podłodze i plan był taki aby na płytkach pośrodku salonu nie robić dylatacji. Obawiam się że mogą płytki tego nie wytrzymać i popękają przy pierwszej większej imprezie w domu. Czy to jest normalne że taka posadzka się tak rusza? Ruch jest delikatnie odczuwalny. A posadzka była lana miesiąc temu.

Proszę o pomoc.

Miałem posadzkę robioną na dwa razy (w piątek pierwsza wylewka, kable kładzione przez weekend a we wtorek druga) W sumie do 10 cm razem. Pod wylewką położyłem styro 2x10 termo-organiki podłoga dach. Powstało pęknięcie w salonie od okna w stronę kuchni. Salon ma wymiary 5 na 6 m. Dylatacja jest wokół ścian, po środku, czyli pokój został podzielony na dwa kawałki 3 na 5 i jest jeszcze dylatacja pomiędzy salonem a kuchnią otwartą. Do tego mam obawy co do ruchów posadzki tz. jak podskoczę to są odczuwalne delikatne ruch. Będę chciał położyć płytki na całej podłodze i plan był taki aby na płytkach pośrodku salonu nie robić dylatacji. Obawiam się że mogą płytki tego nie wytrzymać i popękają przy pierwszej większej imprezie w domu. Czy to jest normalne że taka posadzka się tak rusza? Ruch jest delikatnie odczuwalny. A posadzka była lana miesiąc temu.

normalka...

jak dobrze wyschnie to przestanie się ruszać ...:yes:

moje posadzki też popękały w kilku miejscach, na całym dole położone na to płytki i nic się nie dzieje...

Gość Arturo72
Do tego mam obawy co do ruchów posadzki tz. jak podskoczę to są odczuwalne delikatne ruch. Czy to jest normalne że taka posadzka się tak rusza? Ruch jest delikatnie odczuwalny. A posadzka była lana miesiąc temu.

Ja czegoś takiego nie miałem,gdybym miał już bym dzwonił do wykonawcy :)

normalka...

jak dobrze wyschnie to przestanie się ruszać ...:yes:

moje posadzki też popękały w kilku miejscach, na całym dole położone na to płytki i nic się nie dzieje...

Dzięki za pocieszającą odpowiedź, jeszcze od Ciebie:) Może przed położeniem płytek tą dylatację pośrodku pokoju połączyć czymś w rodzaju kleju żywicznego?