Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Dzięki za otuchę. Na szczęście na pęknięciach nie rusza się podłoga tylko na dylatacjach.

Ruszająca się podłoga,brzmi nieźle ;)

Ale jeśli wg "specjalisty" co musiał wyjechać za zarobkiem do Anglii bo w Polsce go nie chcieli jest ok,to jest ok ;)

Zastanawiam się tylko czy nie połączyć dylatacji dzielącej pokój na pół jakimś specjalnym środkiem typu "Fibrelastic gotowa masa reperacyjna do wnętrz i na zewnątrz" przed położeniem płytek.

Wg mnie nie.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Ruszanie jest może na wyrost powiedziane. Jak podskoczę to jest odczuwalny delikatny ruch pomiędzy posadzkami na dylatacji.

Nie jestem w Anglii i nie wiem jakie tam są normy dla polskich wykonawców typu eremqu ;)

Ja nie miałem u siebie niczego takiego jak opisujesz,wylewka 8-9cm z mixokreta,dylatacja każdego pomieszczenia,żadnych pęknięć ni rys,żadnych ruszających się wylewek.

Powtórze jeszcze raz,gdyby mi się ruszała wylewka pod wpływem podskoku,od razu dzwonię do wykonawcy z reklamacją.

P.S

Angole przyjmują każdy badziew za niską cenę dlatego prawdopododobnie eremqu tam działa :)

I chyba wszycho w temacie na temat angielskiego badziewia jakie uprawia poniższy gość:

Jak kafle z fugami to te nad peknieciem zrob z fugi silikonowej w takin samym kolorze a nie zobaczysz roznicy no I nie wykruszy sie po czasie.

Zapakuj silikon zamiast fugi i będzie dobrze :D

Edytowane przez Arturo72

Arturek ty sie na czyms poza mataczeniem pompkami znasz??? Jak nie to sie nie wypowiadaj. Wylewka na styropianie musi sie ruszac bo styropian jest elastyczny a gosc po nim skacze. Fugi silikonowe nie konieczne ale w takich warunkach dla bezpieczenstwa zalecane. Sa normy powierzchni dla kafli, dylatacji itd I to wszystko jest normalne.

Tu macienawet po polsku karte dobrego produktu http://www.Mira.ee/dwnl.php?op=cat&ID=326

Edytowane przez eremqu

Czy ktoś posiadaczy bojlera 140 litrów (albo większego) może napisać ile realnie idzie prądu na podgrzanie CWU grzałką? oczywiście jeśli to możliwe to w taniej taryfie.. zastanawiam się właśnie czy zamiast bufora który zajmuje miejsce nie dać dużego przepływowego podgrzewacza kospela np. takiego:

http://kospel.pl/pl/produkty/podgrzewacze-przeplywowe/ppe2-electronic-lcd.html

w kuchni i ubikacji malutkie podzlewowe. W kuchni zmywarka więc ciepła woda rzadko potrzebna (teraz mam piecyk gazowy i zanim doleci to już się zakręca), prysznic spokojnie po 22 można brać bo spać chodzimy minimum o północy, więc zastanawiam się czy jest sens stawiać taki baniak?

Czy ktoś może to liczył jak wychodzi porównanie? bo całkiem sporo będzie szło na podgrzanie bufora.. bo jak się zrównoważy to przynajmniej miejsce oszczędzę..

Przepraszam Was za może głupie pytanie ale tu jest chyba najwłaściwszy wątek. Ogrzewam dom propanem z kominkiem ale mam też taryfe G12. Co byście mi polecili na dogrzanie w czasie taniego prądu? Jak jest najbardziej wydajny sprzęt elektryczny?

dokręć sobie do tej instalacji którą masz zwykły kociołek elektryczny ...

ale czy to będzie taniej ...?

1kwh z propanu i prądu wychodzi porównywalnie ...:yes:

przecież zużycie energii jest zależne od ilości wylewanej wody...:yes:

140 L zagrzane z 10 do 55* to ok. 7,3kwh plus strata postojowa zasobnika ze 2kwh ...

czyli przy założeniu że codziennie te 140 litrów zużyję to 10 kW będzie jak nic..

u mnie w DB co miesiac bylo podsumowanie do pewnego momentu ....

zajrzę, bo już mi się miesza co u kogo widziałem.. ale czy około tych 10 kWh będzie?

bo jak tak to wyliczyłem że przepływowy kospel będzie trochę ekonomiczniejszy w użyciu.. hmm..

wtedy było tylko w taniej - i dlatego tak mało wychodziło + był tylko prysznic uzywany

teraz już nie , ale to tylko wynika z tego, że żona zamiast korzystać z prysznica czasem wieczorem lubi się wykapać i wtedy muszę mieć do dyspozycji pełne 140l nagrzane do 65* by po wymieszaniu z zimna pozwalało napełnić wannę - dlatego mam ustawione dodatkowo od 17-19

od 21.10 do dziś (274 dni) poszło 1940 - 155 = 1785 - 6,5kWh/24h

od 21.12 do dziś (214 dni) poszło 1940 - 442 = 1498 - 7kWh/24h - to i tak dalej nie daje 10 :p

Edytowane przez R&K