Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wtedy było tylko w taniej - i dlatego tak mało wychodziło + był tylko prysznic uzywany

teraz już nie , ale to tylko wynika z tego, że żona zamiast korzystać z prysznica czasem wieczorem lubi się wykapać i wtedy muszę mieć do dyspozycji pełne 140l nagrzane do 65* by po wymieszaniu z zimna pozwalało napełnić wannę - dlatego mam ustawione dodatkowo od 17-19

od 21.10 do dziś (274 dni) poszło 1940 - 155 = 1785 - 6,5kWh/24h

od 21.12 do dziś (214 dni) poszło 1940 - 442 = 1498 - 7kWh/24h - to i tak dalej nie daje 10 :p

jaką masz grzałkę i jaki zasobnik (producent.typ) ?

u mnie od 12,07,2012 do 12,07,2013 poszło 1224kwh na CWU tylko i wyłącznie w tanim prądzie ...:yes:

też 140 Litrów ?

bo u mnie pasowałoby 200 i dlatego się waham pomiędzy zasobnikiem a przepływówką..

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

Na wstępie zaznaczę, że nie przebiłem się przez 950 stron wątku z powodów zdrowotnych. Przejrzałem ok 100 stron i postanowiłem skonsultować moją inwestycję.

Remontuję domek 'po babcji'. Polega to na adaptacji budynku z pustaka żużlowego który kiedyś był mieszkalno - gospodarczy. Ostatecznie domek będzie miał 4 pomieszczenia. Salon - sypialnia 4x4 (okno balkonowe z wyjściem na taras szerokości 1,5 metra dwa skrzydła, ruchomy słupek), kuchnia 4x4 okno 1,8x1,2. Łazienka 2x3 bez okna, wiatrołap 2x3 z oddzielonym przesuwnymi drzwiami pomieszczeniem gospodarczym a właściwie szafą 2x1,2. Strop lany ok 7 cm izolowany wełną 2x10 cm na zakładkę. Ściany 15 cm styropianu do tego domurowałem wewnętrzną ściankę z 12 cm gazobetonu. Posadzka 10 cm styropianu. Łącznie wychodzi ok 42 metrów użytkowych. Z różnych względów brak możliwości kominka i innego ogrzewania na paliwo stałe. Odrzuciłem opcję piecyka dwu funkcyjnego ze względu na zbyt małą powierzchnie i wiążące się z tym problemy z regulacją. CWU postanowiłem załatwić jednofunkcyjnym piecykiem na gaz z butli 11 kg.

Mam problem z ostatecznym rozwiązaniem kwestii ogrzewania. wymyśliłem sobie elektryczną podłogówkę opartą o kable 100w na m2. Koszt przewodów po rabatach to jakieś 1400 zł na cały domek. Układ podłogi to po kolei grunt, zagęszczony piasek, folia, styropian, chudziak, ekran + przeowdy, wylewka mixokret 10 cm, gres. Zastanawiam się nad sensem takiego rozwiązania. Nie mam drugiej taryfy więc nie robię rozwiązania bardziej akumulacyjnego. Wydaje mi się, że ogrzewania za pomocą podłogówki da lepsze wykorzystanie ciepła niż ogrzewanie konwektorami lub olejakami. Nagrzewam beton a nie powietrze. Czy moje założenia, że ogrzewanie będzie działało ok 5h dziennie przy ustawieniu temperatury na poziomie 22-23 stopni wydaje się realne? Zaznaczam, że mój tryb życia wygląda tak, że dom będzie stał pusty przez 10h dziennie co po dodaniu czasu na sen daje nam ok 18h dziennie niższego zapotrzebowania na ciepło (w sensie w domu może być 17-18 stopni) Temperatura dla mnie komfortowa to w zimę 20 stopni. (jak u rodziców jest 23-24 to się gotuję :) ) Dopuszczam więc np takie rozwiązanie, że podłogówka ustawiona na 20 stopni i dogrzewanie przenośnym piecykiem gazowym w czasie zapotrzebowania na wyższą temperaturę.

Co o tym myślicie? Zbliża się czas ostatecznego rozwiązania kwestii ogrzewania a ja z każdym dniem coraz bardziej nie wiem jak to będzie wyglądało w praktyce. Znam 2 osoby które grzały prądem ale nie sugeruję się ich radami bo jeden grzał dom bez izolacji konwektorami i dziwił się, że mu na rachunki nie starcza (choć nie powiedział ile dokładnie wynoszą) a drugi prawie wcale go nie używał bo ma również tradycyjne centralne na paliwo stałe. Pytam również o ewentualne rozwiązanie ułożenia wylewki. Czy miksokret do dobre wyjście i czy grubość dobra. Wychodzę z założenia, że jak raz nagrzeję beton do 20 stopni to utrzymanie jego temperatury na tym poziomie nie będzie wymagało dużej ilości energii.

Dopuszczam więc np takie rozwiązanie, że podłogówka ustawiona na 20 stopni i dogrzewanie przenośnym piecykiem gazowym w czasie zapotrzebowania na wyższą temperaturę.

Co o tym myślicie? Zbliża się czas ostatecznego rozwiązania kwestii ogrzewania.

Takie użytkowanie gazu może rzeczywiście doprowadzić Ciebie i rodzinę do Ostatecznego Rozwiązania.

u mnie od 12,07,2012 do 12,07,2013 poszło 1224kwh na CWU tylko i wyłącznie w tanim prądzie ...:yes:

Tak z ciekawosci zapytam, bo mam kalkulator po reka. Liczac, ze podgrzewasz w sezonie srednio wode z 10*C do 40*C to zuzycie odpowiada 3m3 wody miesiecznie. Jak doliczyc jakies minimalne straty bojlera na poziomie 20% (zakladam ze nie jest w pom gosp) to zostaje 2,4m3 na miesiac.

Napisz prosze jak mozna zuzywac w domu 80l CWU na dobe? Co to za "magia"? ;)

Tak z ciekawosci zapytam, bo mam kalkulator po reka. Liczac, ze podgrzewasz w sezonie srednio wode z 10*C do 40*C to zuzycie odpowiada 3m3 wody miesiecznie. Jak doliczyc jakies minimalne straty bojlera na poziomie 20% (zakladam ze nie jest w pom gosp) to zostaje 2,4m3 na miesiac.

Napisz prosze jak mozna zuzywac w domu 80l CWU na dobe? Co to za "magia"? ;)

w tym samym okresie zostało wylane 18242 L ciepłej wody podgrzewanej do 55* czyli ok. 50 L na dobę ...:p

mam taki wynalazek do odzysku ciepła z pod prysznica pozwalający znacznie zmienić proporcję mieszania ciepłej i zimnej...

poszukaj w "jaśkowe wynalazki "...

w tym samym okresie zostało wylane 18242 L ciepłej wody podgrzewanej do 55* czyli ok. 50 L na dobę ...:p

mam taki wynalazek do odzysku ciepła z pod prysznica pozwalający znacznie zmienić proporcję mieszania ciepłej i zimnej...

poszukaj w "jaśkowe wynalazki "...

Czyli 50l 55*C to bedzie blisko 80l a 40*C. Rachunki nie klamia. :)

No to troszke mnie "pocieszyles" (ale w sumie "wylapalem" ze cos nie teges z tym zuzyciem), bo druga opcja ta kapiel 2x w tygodniu a to znamionuje spora uciazliwosc wspolzycia (cokolwiek to znaczy). ;)

W sumie to nawet jak odzyskujesz polowe ciepla, to 100l CWU dziennie na rodzine to bardzo malo. U mnie Przy PCi jest podobne zuzycie kWh na cele CWU do Twojego, ale ilosciowo to juz zamykam sie w 200 l/dobe (2+1) i twierdze, ze to dosyc oszczednie.

Zastanawiam się po co ta nagonka na ludzi zużywających małe ilości gorącej wody. Najpierw naskakiwano na Lobo_M teraz na jaśka71. że, w podtekście, są to "brudasy". Inni przeciwstawiali swoje zużycie na poziomie 300-500l/dziennie.

Zawsze można odwrócić tę sytuację - nie każdy onan...je się przez 20 minut pod prysznicem i przez to ma gigantyczne zużycie wody.:p

Zastanawiam się po co ta nagonka na ludzi zużywających małe ilości gorącej wody. Najpierw naskakiwano na Lobo_M teraz na jaśka71. że, w podtekście, są to "brudasy". Inni przeciwstawiali swoje zużycie na poziomie 300-500l/dziennie.

Zawsze można odwrócić tę sytuację - nie każdy onan...je się przez 20 minut pod prysznicem i przez to ma gigantyczne zużycie wody.:p

he he ...

trzeba przecież jakoś uzasadnić zakup pompy ciepła ...:cool:

Czyli 50l 55*C to bedzie blisko 80l a 40*C. Rachunki nie klamia. :)

No to troszke mnie "pocieszyles" (ale w sumie "wylapalem" ze cos nie teges z tym zuzyciem), bo druga opcja ta kapiel 2x w tygodniu a to znamionuje spora uciazliwosc wspolzycia (cokolwiek to znaczy). ;)

W sumie to nawet jak odzyskujesz polowe ciepla, to 100l CWU dziennie na rodzine to bardzo malo. U mnie Przy PCi jest podobne zuzycie kWh na cele CWU do Twojego, ale ilosciowo to juz zamykam sie w 200 l/dobe (2+1) i twierdze, ze to dosyc oszczednie.

witam

rzeczywiście dziwy jakieś

ale czytałem już, że niektórzy na innym forum takie ilości wody zużywają kąpiąć się w wannie codziennie - jak im na kapiele w wannie starcza, to na prysznic...

pozdrawiam