Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem ktory opis sugeruje, ze ktos ze wzgledu na oszczednosc na sile mniej wody zuzywa, nie w tym rzecz.

Jak woda leci a jej nie uzywasz to mycia to bedziesz bardziej czysty?

No to ciekawi mnie jakie motywy kieruja jaskiem71.

A ktory opis sugeruje, ze woda leci i sie jej nie uzywa do mycia?

Nie wiem jak to policzyles, ale u mnie oszczednie gospodarujac woda wychodzi te 330l dziennie na calosc. Jesli Ty na cele CWU zuzywasz jakies 50l dziennie, to na co wywalasz pzozostale 200l wody? Moze spluczka cieknie czy cos? ;)

widzisz nawet nie potrafisz czytać ze zrozumieniem ...

wyraźnie napisałem że całe to moje ustrojstwo powoduje inną proporcję mieszania wody zimnej z ciepłą ...

na każdy wylany litr ciepłej wody ( 55* ) przypada średnio ok. 2,5 L zimnej ...

napisałem że na szybki prysznic idzie 9-11 L ciepłej (55* ) a nie całości ...

- zamiatanie i odkurzanie

- wypełnianie szczelin w podwalinie pianką

- obcinanie pianki

- folia 300 na zakładkę

- styropian 5 cm + 5 cm (genderka... miał być jakiś grafitowy, ale niestety nie dało się ściągnąć na wtorek więc poleciał normalny)

- folia 200 na zakładkę

- siatka 15x15x2,3 mm

- kable elektra na opaski zaciskowe. (poszło już 1100 szt. opasek i brakło jeszcze ze 300. A na paluchu już odparzenia od zaciągania... )

- sterowniki dotykowe z allegro

jutro kończę, a w piątek wylewka (9 cm)

IMG_6564.jpg

IMG_6575.jpg

widzisz nawet nie potrafisz czytać ze zrozumieniem ...

wyraźnie napisałem że całe to moje ustrojstwo powoduje inną proporcję mieszania wody zimnej z ciepłą ...

No to sie zupelnie niedogadalismy. Dlatego sie dziwilem jak sie mozna umyc 10l wody pod prysznicem. Po odzewie jeddnak widze, ze co dla niektorych to norma jest. :D

Gość Arturo72
No ale niekotrzy pisali, ze beda zuzywac ponad 300 litrow na dobe bo tylko wanna wchodzi w gre i nigdy nie beda mieli prysznica choc jednak takowy wstawili ale jest w pom. gosp. wiec na pewno nie bedzie czesto uzywany :p

Wyobraź sobie,że niektórzy od urodzenia kąpią się w wannie i nie zmienią przyzwyczajeń i nie pogorszą sobie komfortu tylko dla

Pana miloszenko,który do mydlenia rąk zakręca wodę w kranie...

Podczas golenia woda leje mi się na bieżąco i gdybym golił się u miloszenko to ten pewnie dostał by zawału serca bo zużyłbym miesięczny przydział na ciepłą wodę ;)

Na głowę jeszcze nie upadłem,żeby wodę co 5 sekud zakręcać i odkręcać :)

Gdzieś zapodałem zdjęcie z mojego zużycia wody zimnej do tej pory z mieszkania na 3 osoby i było tego 13-15m3 miesiąc.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
podczas mycia na czas mydlenia nie zakrecaja,

Czego to ludzie nie wymyślą,to już pomału oznaki choroby...szkockiej lub znak firmowy grzejących prądem ;)

Nie taniej będzie umyć łapki w garnuszku i spłukać w deszczówce złapanej podczas deszczu ?

Tak czytam i niektórych normalnie żal mi :)

Edytowane przez Arturo72

Widzisz, zastanawia jeszcze strona fizyki. Zeby z 1litra widy o temp 55*C uzyskac po domieszniu 2,5l wody "zimnej" wyjsciowa temperature do kapieli na poziomie 38*C (to chyba absolutne minimum jak na prysznic), to ta woda "zimna" musi miec temperature 31,2 *C. Zakladajac ze ta studzienna lub z wodociagu ma teraz max 12-13*C to Twoj wymiennik musial by na kazdy litr ogrzewanej wody dokladac z nikad 101kJ energii.

Zakladam, ze woda zuzyta z prysznica w ilosci 3,5lita o temperaturze 37*C nagrzewasz do 31,2*C wode zimna o temp 13*C do podmieszania w ilosci 2,5l. Energi do wykorzystania to 81,2kJ a potrzebna ti 182kJ.

Ni jak sie to nie zamyka w obliczeniach, wiec mysle, ze dane ktore podales sa nieprawdziwe.