miloszenko 25.07.2013 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Wyobraź sobie,że niektórzy od urodzenia kąpią się w wannie i nie zmienią przyzwyczajeń i nie pogorszą sobie komfortu tylko dla Pana miloszenko,który do mydlenia rąk zakręca wodę w kranie... Podczas golenia woda leje mi się na bieżąco i gdybym golił się u miloszenko to ten pewnie dostał by zawału serca bo zużyłbym miesięczny przydział na ciepłą wodę Na głowę jeszcze nie upadłem,żeby wodę co 5 sekud zakręcać i odkręcać Gdzieś zapodałem zdjęcie z mojego zużycia wody zimnej do tej pory z mieszkania na 3 osoby i było tego 13-15m3 miesiąc. Taki postepowy jestes ze swoja PC a moczysz kuper we wlasnych brudach, to ze od urodzenia do dzis do Ciebie nie dotarlo, ze mozna szybciej, wygodniej i skuteczniej sie umyc pod prysznicem to jest Twoj problem nie moj, a to, ze nie leje wody na potege nie znaczy, ze chodze brudny, po prostu szanuje zasoby naturalne. Co do golenia to tez nie trafiles, jesli caly czas golenie lejesz wode to jest Twoja rozrzutnosc, ja do golenia nie potrzebuej wody, no ew. potem zeby umyc maszynke. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.07.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Widzisz, zastanawia jeszcze strona fizyki. Zeby z 1litra widy o temp 55*C uzyskac po domieszniu 2,5l wody "zimnej" wyjsciowa temperature do kapieli na poziomie 38*C (to chyba absolutne minimum jak na prysznic), to ta woda "zimna" musi miec temperature 31,2 *C. Zakladajac ze ta studzienna lub z wodociagu ma teraz max 12-13*C to Twoj wymiennik musial by na kazdy litr ogrzewanej wody dokladac z nikad 101kJ energii. Zakladam, ze woda zuzyta z prysznica w ilosci 3,5lita o temperaturze 37*C nagrzewasz do 31,2*C wode zimna o temp 13*C do podmieszania w ilosci 2,5l. Energi do wykorzystania to 81,2kJ a potrzebna ti 182kJ. Ni jak sie to nie zamyka w obliczeniach, wiec mysle, ze dane ktore podales sa nieprawdziwe. to są tylko twoje założenia ... gdzie napisałem jaką temperaturę ma zimna woda wlatująca do wymiennika od kanalizacji...? już prostuję... cała zimna woda zasilająca wszystko w domu ma temp. bliską pokojowej dzięki wstępnemu podgrzewaniu przez wymiennik znajdujący się na wyrzutni WM ... nawet nie chciało się poczytać wątku o którym wspomniałem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.07.2013 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) cała zimna woda zasilająca wszystko w domu ma temp. bliską pokojowej dzięki wstępnemu podgrzewaniu przez wymiennik znajdujący się na wyrzutni WM Lo matko! Wodociagi walcza, zeby woda w lecie w instalacji byla jak najchlodniejsza a Ty ja sobie grzejesz do 20*C! Widzisz, jak to czlowiek sam moze sobie nieswiadomie krzywde zrobic. Czyli reasumujac: Woda wchodzaca na dom jest grzana przez wyrzutnie WM. Czyli na kazdy litr wody dostarczonej "zabirasz" z powietrza WM jakies 100kJ i dopiero poniej dogrzewasz sciekami. Nie mozesz wiec grzac chyba tego przeplywowo, bo wymiennik musil by byc wielkosci lodowki. Hehe... zaprezentuj albo podlinkuj jakies foty tego "wynalazku". Mam nadzieje, ze rodzina cieszy sie dobrym zdrowiem. Edytowane 25 Lipca 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.07.2013 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Lo matko! Wodociagi walcza, zeby woda w lecie w instalacji byla jak najchlodniejsza a Ty ja sobie grzejesz do 20*C! Widzisz, jak to czlowiek sam moze sobie nieswiadomie krzywde zrobic. Czyli reasumujac: Woda wchodzaca na dom jest grzana przez wyrzutnie WM. Czyli na kazdy litr wody dostarczonej "zabirasz" z powietrza WM jakies 100kJ i dopiero poniej dogrzewasz sciekami. Nie mozesz wiec grzac chyba tego przeplywowo, bo wymiennik musil by byc wielkosci lodowki. Hehe... zaprezentuj albo podlinkuj jakies foty tego "wynalazku". Mam nadzieje, ze rodzina cieszy sie dobrym zdrowiem. darujmy sobie wywody o legionelli bo już mi się znudziło ... jak na razie działa to wszystko ponad dwa lata i wszyscy mamy się dobrze ... jak kiedyś zauważysz że przestałem nadawać to będzie znak że nas dopadło ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.07.2013 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) Pyxis, poczytaj jaśkowe wynalazki. Odnośnie cen wody i ścieków link: http://www.cena-wody.pl/index.php?p=1&lu=150000&Kol=4&Klo=1&po=0&da=sr&iw=a Macie dofinansowanie z gminy, że za ścieki płacicie tylko 5 zł? U mnie w gminie brak kanalizacji, więc ścieki kosztują 18,20zł/m3 Edytowane 25 Lipca 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 25.07.2013 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 zakładam że jasiu codziennie się myję [?] to ta paskuda go nie złapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.07.2013 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 dajcie se spokój z licytowanie kto sobie co myje , ma ktoś jakieś informacje odnośnie typowego zużycia przy przepływowym podgrzewaczu takim z 15-24 kW? Fajnie uchchli od strzalu ludki gardlujacy za opcja prysznica z 10l. Jesli chodzi Ci o zuzycie energii, to mozna to prosto policzyc. Temp zalisnia wody. Temp docelowa i ilosc wody na prysznic. Prosty racuneczek. Jesli bedzie klopot to podaj, polczymy razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.07.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Pyxis, poczytaj jaśkowe wynalazki. Odnośnie cen wody i ścieków link: http://www.cena-wody.pl/index.php?p=1&lu=150000&Kol=4&Klo=1&po=0&da=sr&iw=a Macie dofinansowanie z gminy, że za ścieki płacicie tylko 5 zł? U mnie w gminie brak kanalizacji, więc ścieki kosztują 18,20zł/m3 u mnie woda 2,45 za 1m3 kanalizacja 3,34 za 1m3 ceny brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.07.2013 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Fajnie uchchli od strzalu ludki gardlujacy za opcja prysznica z 10l. Jesli chodzi Ci o zuzycie energii, to mozna to prosto policzyc. Temp zalisnia wody. Temp docelowa i ilosc wody na prysznic. Prosty racuneczek. Jesli bedzie klopot to podaj, polczymy razem. jakie liczby - ? woda w sieci będzie miała z 8 stopni, prysznic ze 40 trzeba liczyć, podgrzanie wody o 30* w przepływówce przy przepływie około 6l/minutę to chyba 12kW.. 4 osoby (3 kobiety - 10,14,37 lat ).. planowany prysznic, wanna niekoniecznie ale może być.. jeśli kąpiel trwa 6 minut to przy 4 osobach daje 24 minuty, do tego kuchnia i WC sporadycznie więc na okrągło można policzyć 30 minut.. czyli 6kWh.. koszty to już kwestia godzin w jakich używamy przepływówki.. jest gdzieś w wyliczeniach błąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.07.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Macie dofinansowanie z gminy, że za ścieki płacicie tylko 5 zł? U mnie w gminie brak kanalizacji, więc ścieki kosztują 18,20zł/m3 Pozycja 339 na lisice. Troszke zawyzona, (moze o oplate stala ktora wynosi 3,10 PLN). Wczoraj rozliczalem fakturke i za scieki place za m3 dokladnie 5,00PLN. Dofinansowania nie mamy. Standardowe podlaczenie do kanalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.07.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Średni udział procentowy CWU do zużycia wody ogółem to tylko 50%. Każdy to wie, kto kiedykolwiek mieszkał w bloku z 2 osobnymi licznikami ciepłej i zimnej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.07.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 jakie liczby - ? woda w sieci będzie miała z 8 stopni, prysznic ze 40 trzeba liczyć, podgrzanie wody o 30* w przepływówce przy przepływie około 6l/minutę to chyba 12kW.. 4 osoby (3 kobiety - 10,14,37 lat ).. planowany prysznic, wanna niekoniecznie ale może być.. jeśli kąpiel trwa 6 minut to przy 4 osobach daje 24 minuty, do tego kuchnia i WC sporadycznie więc na okrągło można policzyć 30 minut.. czyli 6kWh.. koszty to już kwestia godzin w jakich używamy przepływówki.. jest gdzieś w wyliczeniach błąd? Mylisz (tradycyjnie) moc z iloscia energii. Nie wazne jaka moc podgrzewacza tylko wazna roznica temperatur i ilosc podgrzanej wody. Oszacuj zuzycie wody cieplej podgrzanej z 8 do 40*C a wyjdzie Ci ile kWh ENERGII bedziesz zuzywal. Tyle samo bedzie dla podgrzewacza o MOCY 6kW jak i dla 18kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.07.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Średni udział procentowy CWU do zużycia wody ogółem to tylko 50%. Każdy to wie, kto kiedykolwiek mieszkał w bloku z 2 osobnymi licznikami ciepłej i zimnej wody. CZyli zalozenie ze u KAZEGO temeratura CWU ma "blokwe" 55-60*C. U mnie ma tylko 40-45*C i jakos to nie pasuje do Twoich wyliczen "srednich". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.07.2013 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 CZyli zalozenie ze u KAZEGO temeratura CWU ma "blokwe" 55-60*C. U mnie ma tylko 40-45*C i jakos to nie pasuje do Twoich wyliczen "srednich". W bloku miało niby być ustawowe min 55st. W praktyce rzadko tak było. U mnie w zasobniku jest 45 i to mi wystarcza. Nie zmienia to faktu, że udział procentowy dalej jest w połowie +-10% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.07.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 W bloku miało niby być ustawowe min 55st. W praktyce rzadko tak było. U mnie w zasobniku jest 45 i to mi wystarcza. Nie zmienia to faktu, że udział procentowy dalej jest w połowie +-10% Widzisz, on inny jest zima a inny latem. Jesli 50% traktujesz jako przyblizenie pomiedzy 40 a 60% to tak. Dla mnie jednak te 2 wartosci sa zupelnie rone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.07.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Widzisz, on inny jest zima a inny latem. Jesli 50% traktujesz jako przyblizenie pomiedzy 40 a 60% to tak. Dla mnie jednak te 2 wartosci sa zupelnie rone. Mówimy o średniej krajowej w gospodarstwie domowym. Jeden bierze prysznic, robiąc saunę z łazienki, inny tylko w lekko ciepłej wodzie. Jeden płucze naczynia i ręce w kuchni w ciepłej, drugi w zimnej wodzie. Jeden marnotrawi wodę, drugi oszczędza. Dlatego przyjmuje się średnią plus odchylenie standardowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 25.07.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Cześć, czy możecie polecić jakiś sterownik, któy miałby program tygodniowy / urlopowy i wejście, którym można by go przełączyć w tryb przeciw zamarzaniu, a potem znów do normalnej pracy? Chciałbym mieć możiwość załączenia ogrzewania zdalnie przez centralę alarmową dzień przed przyjazdem. Nie musi mieć bajeranckich wyświetlaczy, na szynę DIN będzie OK. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.07.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Mylisz (tradycyjnie) moc z iloscia energii. Nie wazne jaka moc podgrzewacza tylko wazna roznica temperatur i ilosc podgrzanej wody. Oszacuj zuzycie wody cieplej podgrzanej z 8 do 40*C a wyjdzie Ci ile kWh ENERGII bedziesz zuzywal. Tyle samo bedzie dla podgrzewacza o MOCY 6kW jak i dla 18kW. Nie mylę.. przeczytaj dokładnie to co napisałem : podgrzanie wody o 30* w przepływówce przy przepływie około 6l/minutę to chyba 12kW.. - tu mamy podaną energię potrzebn a do podgrzania w kW, podgrzewacz myślę dać o mocy 18-24 kW ale podgrzanie będzie brało tylko 12kW, a tu: jeśli kąpiel trwa 6 minut to przy 4 osobach daje 24 minuty, do tego kuchnia i WC sporadycznie więc na okrągło można policzyć 30 minut.. czyli 6kWh. mamy wyliczoną pobraną MOC - 0,5h * energia 12 kW to daje 6kWh? tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.07.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Cześć, czy możecie polecić jakiś sterownik, któy miałby program tygodniowy / urlopowy i wejście, którym można by go przełączyć w tryb przeciw zamarzaniu, a potem znów do normalnej pracy? Chciałbym mieć możiwość załączenia ogrzewania zdalnie przez centralę alarmową dzień przed przyjazdem. Nie musi mieć bajeranckich wyświetlaczy, na szynę DIN będzie OK. Krzysiek sterownik czego? kabli, pieca? program tygodniowy to chyba większość ma.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.07.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Nie mylę.. przeczytaj dokładnie to co napisałem : - tu mamy podaną energię potrzebn a do podgrzania w kW, podgrzewacz myślę dać o mocy 18-24 kW ale podgrzanie będzie brało tylko 12kW, a tu: mamy wyliczoną pobraną MOC - 0,5h * energia 12 kW to daje 6kWh? tak? Czeski błąd bo Moc wyrażana jest w kW np. moc grzejnika P=2kW=2000W A moc zużyta w jednostce czasu to energia P*t i wtedy jednostka to kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts