kroles 25.07.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 sterownik czego? kabli, pieca? program tygodniowy to chyba większość ma.. Kabli. Ogrzewanie podłogowe, przepraszam jeśli niejasno napisałem. Program tygodniowy ma większość, nowe mają fantastyczne wyświetlacze i pomiar zużytej energii, a mnie potrzebna jest dość prosta rzecz: załączenie i wyłączenie ogrzewania z centrali alarmowej. I jakoś nie bardzo potrafię znaleźćcoś taniego. Sterowników takich będę potrzebował chyba 11 sztuk. Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.07.2013 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 mamy wyliczoną pobraną MOC - 0,5h * energia 12 kW to daje 6kWh? tak? Zle sie moze wyrazilem. Nie tyle mylisz, co wychodzisz z mocy IMHO niepotrzebnie - mozna sie latwo pomylic szacujac moc. Dla mnie to "od dupy strony" troszke. Chociaz.... 6kWh to energia potrzebna na podgrzanie z 8 do 40*C okolo 170l wody. To calkiem realne zuzycie jak na prysznic dla 4 osob (chociaz kobiety wprowadzaja tu pewien nieokreslony wspolczynnik wiekszy od jednosci ) Z przeplywowym tylko jest tak bol, ze jesli tani prad ma isc na CWU, to musi byc "rezim" korzystania a to bardzo niekomfortowe sie moze okazac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.07.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 - tu mamy podaną energię potrzebn a do podgrzania w kW, podgrzewacz myślę dać o mocy 18-24 kW ale podgrzanie będzie brało tylko 12kW, a tu: mamy wyliczoną pobraną MOC - 0,5h * energia 12 kW to daje 6kWh? tak? Raczej 0,5h x 18-24kw = 9-12 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.07.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Raczej 0,5h x 18-24kw = 9-12 kWh No i tu jest przykad tego o czym pisalem posta wczesniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.07.2013 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Raczej 0,5h x 18-24kw = 9-12 kWh a niby dlaczego? to że masz maksymalną moc 18-24 kW to nie znaczy że tyle będzie brał.. podgrzanie wody o 30 stopni spowoduje że będzie brał 12kW, 0 40 stopni pewnie ze 16 a o 50 stopni ze 20 albo więcej, do tego oczywiście ważny jest przepływ maksymalny itp. stąd lepiej większy żeby zdążył nagrzać. Kospele mają kilka sekcji (grzałek) i jeszcze jakieś sterowanie prockiem więc dosyć precyzyjnie da się to ustawić.. No i tu jest przykad tego o czym pisalem posta wczesniej. dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.07.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 6kWh to energia potrzebna na podgrzanie z 8 do 40*C okolo 170l wody. To calkiem realne zuzycie jak na prysznic dla 4 osob (chociaz kobiety wprowadzaja tu pewien nieokreslony wspolczynnik wiekszy od jednosci ) Z przeplywowym tylko jest tak bol, ze jesli tani prad ma isc na CWU, to musi byc "rezim" korzystania a to bardzo niekomfortowe sie moze okazac. szczerze to teraz kąpiemy się po 22 bez "reżimu", a miejsce zamiast beczki w pom. gosp. się przyda.. czyli wyliczenia teoretycznie dobre? cały czas mam dylemat.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.07.2013 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) szczerze to teraz kąpiemy się po 22 bez "reżimu", a miejsce zamiast beczki w pom. gosp. się przyda.. czyli wyliczenia teoretycznie dobre? cały czas mam dylemat.. Jako szacunek IMHO mozna przyjac z duzym prawdopodobienstwem. 170 litrow CWU na dobe na 4 osoby powinno sie udac. Mysle, ze jak kobietki to policz te 200l dla spokoju. Jak grzejesz czystym pradem, to starczy nawet beczka 100-120l, bo sobie nagrzejesz ja tam do 60*C. Zadna roznica dla grzalki do ilu grzeje. Bedziesz mial nadal kolo tych 170l wody 40*C do dyspozycji a 120l to moze juz spokojnie wisiec pod sufitem. Edytowane 25 Lipca 2013 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.07.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Czeski błąd bo Moc wyrażana jest w kW np. moc grzejnika P=2kW=2000W A moc zużyta w jednostce czasu to energia P*t i wtedy jednostka to kWh No myslal "energia" a pisal jednostke mocy. Wnioski dobre tylko droga "kreta". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.07.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 artstarz, ale to będzie przepływówka o mocy 18-24kw, a nie bojler magazynator wody.Jak będzie wolny przepływ, będzie z mniejszą mocą pracował, odkręcisz mocniej kran, będzie z maksymalną mocą pracować. Teraz pytanie jak długo w ciągu doby będzie odkręcony kran z ciepłą wodą? Im krócej tym mniej kWh, im dłużej tym więcej kWh. Plus tego rozwiązania, brak strat postojowych. Minus, niestabilna temperatura na wyjściu i trudna do opanowania samą baterią kranu. Coś o tym wiem i nigdy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.07.2013 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 artstarz, ale to będzie przepływówka o mocy 18-24kw, a nie bojler magazynator wody. Jak będzie wolny przepływ, będzie z mniejszą mocą pracował, odkręcisz mocniej kran, będzie z maksymalną mocą pracować. Teraz pytanie jak długo w ciągu doby będzie odkręcony kran z ciepłą wodą? Im krócej tym mniej kWh, im dłużej tym więcej kWh. Plus tego rozwiązania, brak strat postojowych. Minus, niestabilna temperatura na wyjściu i trudna do opanowania samą baterią kranu. Coś o tym wiem i nigdy więcej. jak miałeś niestabilną temp. na wyjściu to znaczy że miałeś za słabą przepływówkę.. pewnie moc za mała w stosunku do przepływu, bo przy wystarczającej mocy na nowoczesnej przepływówce możesz regulować temp. co do stopnia.. a kran będzie odkręcony około 30 minut.. btw. skaniam się ku takij opcji że teraz przepływówkę założę a w przyszłości jak będzie mnie stać to pomyślę na PC powietrze-powietrze do CWU ze zbiornikiem 200-300L.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.07.2013 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 6kWh to energia potrzebna na podgrzanie z 8 do 40*C okolo 170l wody. To calkiem realne zuzycie jak na prysznic dla 4 osob (chociaz kobiety wprowadzaja tu pewien nieokreslony wspolczynnik wiekszy od jednosci ) Z przeplywowym tylko jest tak bol, ze jesli tani prad ma isc na CWU, to musi byc "rezim" korzystania a to bardzo niekomfortowe sie moze okazac. Niejeden mi zarzucał że moje zużycie w okolicy 5kWh/dobę przy rodzinie 2+1 jest nierealne, ale co ja zrobie.. nie moj problem Żona prowadzi wolny zawód, ja od 01/07 też przez co nasz tryb życia jest totalnie rozmyty i nie ma żadnych reguł, u nas nie ma reżimu mycia i przy aktualnych nastawach nie zdarzyło się żeby wody nam brakło, bez znaczenia kiedy mamy ochote na prysznic. Nie mówie że tak będzie jak będzie 2+2 ale wtedy bede się martwił. Wtedy bojler oddam rodzicom do domku letniego a kupie coś innego, albo poprostu bede go mocniej grzał do 70 a nie 62. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.07.2013 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Niejeden mi zarzucał że moje zużycie w okolicy 5kWh/dobę przy rodzinie 2+1 jest nierealne, ale co ja zrobie.. nie moj problem. Mozna zuzywac i 3kWh. Wszystko zalezy ILE cieplaj wody zuzywacie. Fajnie jest, jak nie ma duzych strat w instalacji a przy podgrzewaczu tuz przy punkcie poboru sa one chyba najnizsze z mozliwych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.07.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Dlatego ja bym nigdy nie zamontował zasobnika >160L a już na pewno nie 200 czy kolosalne 300L bo tam same straty na utrzymanie wody w odpowiedniej temp to około 3-4kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.07.2013 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Dlatego ja bym nigdy nie zamontował zasobnika >160L a już na pewno nie 200 czy kolosalne 300L bo tam same straty na utrzymanie wody w odpowiedniej temp to około 3-4kWh Przy pompie ciepla raczej zasobnik lepiej jak jest wiekszy. Ja mam wlasnie 300l. Po pierwsze wode grzejesz do stosunkowo niskiej temperatury wiec musisz jej miec wiecej a po drugie musisz miec odpowiednia powierzchnie wymiany zeby uniknac taktowania pompy (moja w lecie przy cieplym DZ grzeje CWU z moca grubo ponad 14kW). No i grzeje praktycznie tylko w tanim pradzie. To tez istotne. Przy mniejszym juz by to nie wyszlo tak ladnie kosztowo. Straty oczywiscie sa i to zima niemale, ale za to grzeje mi zasobnik warsztat z przyzwoitym COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.07.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Dlatego ja bym nigdy nie zamontował zasobnika >160L a już na pewno nie 200 czy kolosalne 300L bo tam same straty na utrzymanie wody w odpowiedniej temp to około 3-4kWh Ciekawe które to zbiorniki, aż tyle tracą na dobę? Ja mam 300l nierdzewny ze stantartowym 5cm ociepleniem. Według ciepłomierza bez używania cwu dobowo kocioł uzupełniał po 5MJ - 1,38 kWh. Temperatura zadana CWU 50C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.07.2013 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 razy COP?wiec jakie straty ma bojler 200L bo słysze że na takie też są chętni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.07.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 mój kop latem na miale wynosi 0,3 5MJ zmierzone na wężownicy ciepłomierzem. O tyle dokładnie codziennie kocioł uzupełniał ciepło w zasobniku A mimo tonspalanie dobowe nie zeszło poniżej 3 kg miału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.07.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) mój kop latem na miale wynosi 0,3 5MJ zmierzone na wężownicy ciepłomierzem. O tyle dokładnie codziennie kocioł uzupełniał ciepło w zasobniku A mimo tonspalanie dobowe nie zeszło poniżej 3 kg miału. A jaki jest koszt miału tona/zł? po edycji zeby nie mnozyc postow: wiec zakladam że na normalne uzytkowanie idzie kolejne z 3kg? po ocenie cen na allegro jesli tona kosztuje: 300zł to na sam standby wydajesz 1zł/dziennie co daje 3kWh w II taryfie 500zł to wtedy 1,5zł co daje 5kWh w II taryfie ile ty placisz? wcale mnie nie dziwi że piec ma duzo mniejsza sprawnosc na grzanie tylko CWU, bo nic się rozpędzi to juz musi hamować, a taka "jazda" jest malo ekonomiczna, tutaj wychodzi wlasnie praktyczna sprawnosc pieca i to ile z 1kg miału masz ciepła Edytowane 25 Lipca 2013 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.07.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Co to zmienia w kwestii strat dobowych zasobnika? U mnie miał kosztuje 590zł/t, ale koszta z nim związane są dużo większe niz cena zakupu, dlatego już nim nie grzeje CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 25.07.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Nic nie zmienia, choć tyle co podałeś to niby mój 120litrowy bojler traci na standby wg danych znamionowych. przy najbliższym wypadzie ocenie ile faktycznie to jest.No muszę przysnać że doznałem szoku i szczerze współczuje wszelkiej maści groszkowco/miałowcą bo chyba ktoś przy zakupie nabił ich w butelkę bo z samych strat na standby to niejeden zprądowców pokryje dobowe zapotrzebowanie na CWU.A na co się przerzuciłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts