Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam obecnie 3 ciepłomierze

Na CWU średnio idzie 6,7-6,8 kWh, bez zmywarki było 8-9kWh, a zmuwarka jest podłączona do ciepłej wody

Na CO w zależności od temperatury za oknem przy 0C ok 230 MJ/dobę, przy -5C ok 270 MJ, przy -17/-18C szło po 430 MJ/dobę

To zamiast żyć to tracimy czas na pomiary ? To jakiś Matrix :D!

To zamiast żyć to tracimy czas na pomiary ? To jakiś Matrix :D!

Wyciągasz zbyt dalekoidące wnioski. W czymś ci te pomiary przeszkadzają?

Dzięki nim, wiem na czym stoję i nie miszę robić żadnych OZC, by podejmować decyzję czym i za ile grzać. Bez nich dalej grzałbym bym 22kW kotłem i cieszył się 85% sprawnością.

Dzięki nim, wiem na czym stoję i nie miszę robić żadnych OZC, by podejmować decyzję czym i za ile grzać. Bez nich dalej grzałbym bym 22kW kotłem i cieszył się 85% sprawnością.

Gdybys miał ozc przed wykonaniem instalacji nie zainstalowałbys kotła 22 kW. A pomiary pozwalają poznac dokładny koszt uzytkowania cwu bo tego dokładnie przed obliczyć sie nie da.

Dzięki nim, wiem na czym stoję i nie miszę robić żadnych OZC,

Absolutnie mi nie przeszkadzają. Każdy może sobie mierzyć to co chce i pisać że ma najmniejsze lub najdłuższe.

Nie zgodzę się jednak z nierobieniem OZC. :)

Do zważenia mamy dwa fakty z jednej strony OZC z drugiej rzeczywiste roczne pomiary i obserwację z ciepłomierza.

Co jest bliższe rzeczywistości?

Po co mi szacunkowe obliczenie skoro wiem, że w pierwszym 2011/12 zużyłem 11530 kWh, w drugim 12/13 10680 kWh

CWU odpowiednio 2780 kWh za 10 miesięcy i 3246 kWh za 12 miesięcy 2012/13r

Do zważenia mamy dwa fakty z jednej strony OZC z drugiej rzeczywiste roczne pomiary i obserwację z ciepłomierza.

Co jest bliższe rzeczywistości?

Po co mi szacunkowe obliczenie skoro wiem, że w pierwszym 2011/12 zużyłem 11530 kWh, w drugim 12/13 10680 kWh

CWU odpowiednio 2780 kWh za 10 miesięcy i 3246 kWh za 12 miesięcy 2012/13r

No zeby byc obiektywnym, to roczne zapotrzebowanie na cieplo to tylko jeden z wielu parametrow liczonych w OZC.

Przy pompie ciepla raczej zasobnik lepiej jak jest wiekszy. Ja mam wlasnie 300l. Po pierwsze wode grzejesz do stosunkowo niskiej temperatury wiec musisz jej miec wiecej a po drugie musisz miec odpowiednia powierzchnie wymiany zeby uniknac taktowania pompy (moja w lecie przy cieplym DZ grzeje CWU z moca grubo ponad 14kW). No i grzeje praktycznie tylko w tanim pradzie. To tez istotne. Przy mniejszym juz by to nie wyszlo tak ladnie kosztowo.

Straty oczywiscie sa i to zima niemale, ale za to grzeje mi zasobnik warsztat z przyzwoitym COP ;-)

sedno sprawy

Zalane :)

podniesienie siatki z kablami po wstępnym podsypaniu okazało się dziecinnie proste, tak więc wylądowały w sumie 2-3,5 cm nad folią, a na nie poszła siatka 4mm do zbrojenia betonu. betonu wyszło w sumie 9 cm miejscami nawet 10.

Jeden z ekipy z wylewkarzy już raz miał do czynienia z kablami u jakiegoś niemca, więc wiedział mniej więcej o co biega.

IMG_6659.jpg

IMG_6660.jpg

IMG_6664.jpg

IMG_6669.jpg

IMG_6678.jpg

Edytowane przez MasterCheat

WIdzisz Arturo, oszczedne uzywanie wody to mniej cieplej wody zuzytej, mniej cieplej wody stygnacej w rurach, a wybor mniejszego zasobnika to mniejsze straty postojowe.

To wszystko potem daje takie wyniki jak tu widzimy, jeden zuzyje na CWU 4,5 KWh/dobe, inny 7-8, jeszcze inny 10.

Ty masz "ekologiczna" PC, za to wode lejesz na potege i marnujesz sporo zasobow naturalnych. ALe to Twoj dom i Twoje zabawki.