Pyxis 28.07.2013 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Lepiej zapłacić 2,5-4 razy więcej za PC i być dumnym łosiem co ma pompę. Jesli chodzi o CO i CWU, to splywaja po mnie wszelkie podwyzki, bo ja place 25% tego co musial bym uzywajac czystego pradu. A podzwyzki beda, oj beda. I placz bedzie. Rzewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 28.07.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 już tu jeden taki Arturo straszył na potęgę posępnego czerepu że po 2zł ma być i takie tam...... Pyxis nie idźcie tą drogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 28.07.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 każdy sam wytycza swoja droge i prosze Was zakonczcie te niczego niewnszace rozwazania kazdy kablarz woli wydac dodatkowe 3 tys zł na 10 cm styropianu na scianach i kolejne 3 tys na 10 cm welny na dachu niz kupowac cos co moze 10 lat wytrzyma .... nam styropian na scianie sie nie popsuje z pewnościa co do marnowania zasobów ... kablarze mniej inwestuja niz pompiarze , a dodatkowo zuzywaja nadwyzki energetyczne z elektrowni .... same + Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.07.2013 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 już tu jeden taki Arturo straszył na potęgę posępnego czerepu że po 2zł ma być i takie tam...... Pyxis nie idźcie tą drogą Sadzisz, ze prad bedzie z czasem tanial? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.07.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 każdy sam wytycza swoja droge i prosze Was zakonczcie te niczego niewnszace rozwazania kazdy kablarz woli wydac dodatkowe 3 tys zł na 10 cm styropianu na scianach i kolejne 3 tys na 10 cm welny na dachu niz kupowac cos co moze 10 lat wytrzyma .... nam styropian na scianie sie nie popsuje z pewnościa No to jesli to taka swietna "inwestycja" to dlaczego niezamiast 50 dac 60cm styro. Wszystko ma swoje rozsadne granice i jednemu "oplaca" sie dalej doszczelniac "termos", a drugiemu isc w tania energie. Co kto lubi i woli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 28.07.2013 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2013 Mam gdzies Twoje finanse, rozmowa byla odnosnie "marnowania zasobow" Nie mów mi tylko że na wyprodukowanie PC idzie tyle samo energii co wyprodukowanie kabla. Już mądrale z EU wykańczają zwykłe żarówki "bo takie nieekologiczne" Tylko że na wyprodukowanie tej energooszczędnej idzie kilkanaście razy więcej energii i wody o utylizacji nie wspominając. Ileż trzeba świecić tą żarówką żeby zaoszczędzić. I jeszcze wymagania: często nie włączaj, ściemniacza nie używaj. Ja już się pogodziłem z tym że każda pliszka swój ogonek chwali. Sprzedawaj pompy na lewo i prawo. Naiwnych nie sieją sami się rodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.07.2013 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 oj tam, tlen.. produkuje pewnie inny skladnik powietrza - CO2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.07.2013 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 A moja praca daje tobie wiecej niz cieplo...wierz mi. Śmiecie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.07.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 No to jesli to taka swietna "inwestycja" to dlaczego niezamiast 50 dac 60cm styro. Wszystko ma swoje rozsadne granice i jednemu "oplaca" sie dalej doszczelniac "termos", a drugiemu isc w tania energie. Co kto lubi i woli. jakos nie znam nikogo z kablami kto ma 50, na fm najgrubsza izolacja jaka widziałem to 33, sam mam 30 i to jest 10 max 15 cm więcej niż inni, niż standard wiec tylko 3-4,5 tys więcej za izolacjejak widać sprzedawcy pc zeruja na klientach którzy lepiej się poczują jak wydadzą grube k na cos co prędzej czy później się popsuje, a mowienie ze izolacja się nie zwroci ... prędzej czy później się zwroci ,to jedyna lub jedna z nielicznych rzeczy która zarabia/odrabia i nie psuje się , te dodatkowe 3 tys na izolacje jest 1% całej inwestycji!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.07.2013 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Nie mam nic wspolnego z PC oprocz tego ze 2 uzytkuje To co tu robisz ? Chwalisz się że masz, czy szukasz na tym forum kablarza, który narzeka że drogo płaci za prąd ? Tracisz szanse aby siedzieć cicho - jak powiedział klasyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.07.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 jakos nie znam nikogo z kablami kto ma 50, na fm najgrubsza izolacja jaka widziałem to 33, sam mam 30 i to jest 10 max 15 cm więcej niż inni, niż standard wiec tylko 3-4,5 tys więcej za izolacjejak widać sprzedawcy pc zeruja na klientach którzy lepiej się poczują jak wydadzą grube k na cos co prędzej czy później się popsuje, a mowienie ze izolacja się nie zwroci ... prędzej czy później się zwroci ,to jedyna lub jedna z nielicznych rzeczy która zarabia/odrabia i nie psuje się , te dodatkowe 3 tys na izolacje jest 1% całej inwestycji!!! Trzeba bylo dac 40cm! Przy 50-60ciu juz bys zarabial, bo energetyka Tobie by za prad placila. Ja za pompe dalem 17 tys wiecej niz musial bym wydac na inny rodzaj ogrzewania (od razu pisze, ze kable odpadaja - w to bym nie wdepnal). Juz za 1,5 roku pompa bedzie "zarabiala". W porowaniu do grzania pradem jakies 5 tys na sezon zostanie w kieszeni (CO+CWU). Wedlug obecnych cen pradu z taniej taryfy. Czy zamiast tego powinienem sobie dolozyc 20cm styro na sciany, 15 cm welny na poddaszu, zrobic dom na plycie i styropianie, odizolowac garaz, kupic drogie cieple okna z cieplym montazem, zamontowac WM z rekuperacja, oraz zafundowac sobie GGWC, zeby miec rachunki za prad na Twoim poziomie (w pierwszym roku teraz mialem 1350 zl za CO)? Ile na to potrzeba kasy? To dobiero trzeba byc dzianym losiem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.07.2013 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 ile dom Cie kosztowal ?? ile on ciepla potrzebuje ze 5000 do przodu jesteś? mi sezon wyszedł niewiele więcej niż Tobie! kominow masz ze 3, niezlem losiem trzeba być żeby przez nie wywalać cieplo w zimie ... bylbys nie 5 a 10 tys doprzodu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 29.07.2013 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 No właśnie miałem pytać o to samo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.07.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 kominow masz ze 3, niezlem losiem trzeba być żeby przez nie wywalać cieplo w zimie !Nie gadaj,nie gadaj,wśród kablarzy też taki łoś będzie nie długo ;)Ale jemu na kasie nie zależy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.07.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 ile dom Cie kosztowal ?? ile on ciepla potrzebuje ze 5000 do przodu jesteś? mi sezon wyszedł niewiele więcej niż Tobie! kominow masz ze 3, niezlem losiem trzeba być żeby przez nie wywalać cieplo w zimie ... bylbys nie 5 a 10 tys doprzodu! Ustosunkuj sie do poprzedniego posta a nie wijesz sie jak piskorz. Ile by mnie kosztowalo zrobienie domu zeby bram 4600kWh przy 20*C (zona by sie rozwiodla ze mna przy takiej temp). Wypisalem co musial bym zmienic. Ty to tylko policz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.07.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 No właśnie miałem pytać o to samo.. Jesli za CO z COP=4 zaplacilem 1350 zl to grzejac pradem byloby do zaplaty 5400 zl. Do tego dolicz koszta CWU z COP=3 (roczny koszt teraz to 550zl a pradem byloby o 1000 zl wiecej). Masz odpowiedz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.07.2013 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Nie gadaj,nie gadaj,wśród kablarzy też taki łoś będzie nie długo ;)Ale jemu na kasie nie zależy... Rekuperacja to oszczednosci ledwie 20%towe. Nie podniecajmy sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.07.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Jesli za CO z COP=4 zaplacilem 1350 zl to grzejac pradem byloby do zaplaty 5400 zl. Do tego dolicz koszta CWU z COP=3 (roczny koszt teraz to 550zl a pradem byloby o 1000 zl wiecej). Masz odpowiedz. Ten COP=4 potwierdzony pomiarem licznikiem na wejsciu i ciepłomierzem na wyjsciu pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 29.07.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 ....pewnie w ulotce napisali że 4 i tyle. pyxis napisz jeszcze ile cie kosztowała cała instalacja bo ile pompa to już wiemy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.07.2013 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Ustosunkuj sie do poprzedniego posta a nie wijesz sie jak piskorz. Ile by mnie kosztowalo zrobienie domu zeby bram 4600kWh przy 20*C (zona by sie rozwiodla ze mna przy takiej temp). Wypisalem co musial bym zmienic. Ty to tylko policz. po 1 masz znacznie wieksza pow uzytkowa wiec ni jak sie to ma do moich 4600 z OZC , swoja droga to tylko obliczenia - jakis wyznacznik , temperature mialem wyzsza w domu po 2 tak wiele trzeba zrobic , ale tez wielu rzeczy nie trzeba - np nie budujesz kominow, nie placisz za obróbki blacharskie, nie ukladasz rurek w domu, nie zakladasz kaloryferow etc po 3 napisales ze dales o 17 tys wiecej niz inny system (NIE KABLE!) ja dalem 10 tys wiec Twoja pompa kosztowala na pewno wiecej , przecietna kotlownia groszkowca to wydatek z pewnoscia 20 tys lub wiecej ... tą kwote wlasnie wydalem na inne lepsze .... okna, izolacje etc - czyli nie wybudowalem z penoscia drozej domu niz TY w przeliczeniu na 1m2 pow uzytkowej !!! po 4 roznica miedzy naszymi rachunkami to przyjmijmy na okraglo dla latwiejszego liczenia 500 zl 17 tys dales wiecej niż jakikolwiek inny uklad grzewczy czyli 7 tys wiecej niz ja = to 14 lat grzania - jak dla mnie porownujac ze gdzie indziej nasze wydatki sie zrownaly POWODZENIA! teraz napisz ile dom Cie kosztowal i napisz stad te magiczne 5 tys oszczednosci i tak szybki zwrot inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts