Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wivaldi - jeśli dobrze pójdzie w ciągu roku rozpocznę prace nad budową nowego domu - tam na 90% rekuperatora nie będzie , lub jakiś hend made - ale kominów też nie! ;)

oczywiście będą kable - tylko i wyłącznie

Edytowane przez R&K

po 4 roznica miedzy naszymi rachunkami to przyjmijmy na okraglo dla latwiejszego liczenia 500 zl

teraz napisz ile dom Cie kosztowal i napisz stad te magiczne 5 tys oszczednosci i tak szybki zwrot inwestycji

No widzisz. Postawiles energooszczedny dom, chyba nieco mniejszy nawet i rachunki masz lediwe o 500 zl nizsze (mam nadzieje, ze nizsze)?

Dom to okolice 500tys zl. Zalezy czy liczysz z dzialka ogrodem ogrodzeniem wyposarzeniem itp. To trudne, bo niejdnoznaczne pytanie.

Roznice w rachunkach masz wyjasnione kilka postow wyzej.

Hm...jak ktos kupil PC to widocznie go stac.

:)

no tak .. i tym tropem idąc - za 10-15 lat .... stać też będzie go na nową lub na jej regeneracje, naprawę (o ile jeszcze bedą części bo pewnie zmieni sie technologia i starych nie bedzie oplacało sie naprawiac) etc

ja wiem że dziś mnie stać ...a w przyszłości nie wiem co będzie , więc postawiłem na izolacje a nie coś co zanim sie zamortyzuje to pewnie ......

Edytowane przez R&K

no i spokój w przypadku kabli......bezcenny. żadnych pompek,srompek ,zaworków,siłowników,płynów i tysiąca innych dupereli

...napisal qubic, po czym zainstalowal LPPCzC (lowendową powietrzną pompkę ciepła z Castoramy), która posiada wszystkie zalety wymienione powyżej.

czyżby jakas forma asekuracji? wszak na wszelki wypadek to i ksiądz ma.... to złamanie zasad pośród ortodoksyjnych kablarzy :) wstydź się!

No widzisz. Postawiles energooszczedny dom, chyba nieco mniejszy nawet i rachunki masz lediwe o 500 zl nizsze (mam nadzieje, ze nizsze)?

u niego była troszke inna sytuacja, bo miało być fajnie a wyszło jak zwykle - zawróć ze 300 postów wstecz, to zatrybisz, o co kaman - chyba, ze Arturo naświetli w dwóch słowach

legenda:

* Arturro -> posiadacz poWIECZNEJ pompy ciepła

...napisal qubic, po czym zainstalowal LPPCzC (lowendową powietrzną pompkę ciepła z Castoramy), która posiada wszystkie zalety wymienione powyżej.

czyżby jakas forma asekuracji? wszak na wszelki wypadek to i ksiądz ma.... to złamanie zasad pośród ortodoksyjnych kablarzy :) wstydź się!

dlatego mając te dwa rozwiązania mogę z przekonaniem napisać ...spokój w przypadku kabli bezcenny.....zresztą spójrz na siebie jaka byłaś spokojna :bash: a tylko wspomniałem o PCi i diabeł w ciebie wstępuje :p

całe to forum tak wygląda ...

tego wątku to już nawet mi się nie chce czytać ...

Jasiek znasz Konrada, wiesz ze jest ze swojego domu zadowolony z kosztów na ogrzewanie równiez, nie ma z tego powodu depresji ani mysli samobójczych.

Niektórzy jednak staraja sie mu to wmówic ze popełnił bład zycia idąc w ponadstandartowe ocieplenie i kable. Jaki mają w tym cel?.

hehe; boisz sie, żeby się nie wydało, czy co?

wiedziałam, ze wyskoczysz - uderz w stół a nożyce - czy jakoś tak :)

Tak, strasznie sie tego obawiam, a Ty najlepiej nadajesz sie komisji Macierewicza.

Długo nie było Ciebie na fm to trzeba czyms zabłysnąć, nie mów ze redakcja Ciebie o to prosi jak TB

Edytowane przez asolt

Jasiek znasz Konrada, wiesz ze jest ze swojego domu zadowolony z kosztów na ogrzewanie równiez, nie ma z tego powodu depresji ani mysli samobójczych.

Niektórzy jednak staraja sie mu to wmówic ze popełnił bład zycia idąc w ponadstandartowe ocieplenie i kable. Jaki mają w tym cel?.

Jesli jest zadowolony to OK. Sa na tym foru tez zadowoleni ludzie palacy mialem weglowym i ekogroszkiem, drewnem i peletami. Zadowolenie inwestora to jest wazny czynnik, ale absolutnie nie jest to czynnik obiektywny.

Polozenie kabli w podlodze uwazam za wielki blad, bo nie do naprawienia prakrtycznie. To moje zdanie. Jak widac kosztowo wychodzi to zle. Dom musi byc supertermos, zeby to wogole mialo sens. Ile trzeba wydac na zbudowanie takiego supertermosu kolega R&K zgrabnie przemilczal. Widzi tylko wycinek tematu odnosnie kabli i rurek. :)

Jak widac kosztowo wychodzi to zle. Dom musi byc supertermos, zeby to wogole mialo sens. Ile trzeba wydac na zbudowanie takiego supertermosu kolega R&K zgrabnie przemilczal. Widzi tylko wycinek tematu odnosnie kabli i rurek. :)

R&K ma bardzo dokładny dziennik budowy, podane są ilosci materiałów izolacyjnych, mozna obliczyć ich koszt, koszt kabli również. Nie tam co prawda dokładnego kosztorysu, ale kto chce w przyblizeniu obliczyć może. Oczywiscie koszt róznicy miedzy ponadstandartowym ociepleniem a przeciętnym