RK1719508166 29.07.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 ok 20 tys których nie wydakem na kominy ,kotlownie, rurki, zawory etc = 0 zl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.07.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 R&K ma bardzo dokładny dziennik budowy, podane są ilosci materiałów izolacyjnych, mozna obliczyć ich koszt, koszt kabli również. Nie tam co prawda dokładnego kosztorysu, ale kto chce w przyblizeniu obliczyć może. Oczywiscie koszt róznicy miedzy ponadstandartowym ociepleniem a przeciętnym Chyba latwiej jesli sam to poda. Jesli dokladnie to prowadzil, to pewnie looknuiecie w arkusz, alebo kalkulacje na podstawie ktorych sie decydowal. Bedzie jakis material do przemyslen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 29.07.2013 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Jasiek znasz Konrada, wiesz ze jest ze swojego domu zadowolony z kosztów na ogrzewanie równiez, nie ma z tego powodu depresji ani mysli samobójczych. Niektórzy jednak staraja sie mu to wmówic ze popełnił bład zycia idąc w ponadstandartowe ocieplenie i kable. Jaki mają w tym cel?. ja tez jestem zadowolona z kosztów a spalam 2 x więcej chodzi o co innego i wy dobrze wiecie, o co reszta sobie doczyta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.07.2013 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Polozenie kabli w podlodze uwazam za wielki blad, bo nie do naprawienia prakrtycznie. To moje zdanie. Jak widac kosztowo wychodzi to zle. Dom musi byc supertermos, zeby to wogole mialo sens. Ile trzeba wydac na zbudowanie takiego supertermosu kolega R&K zgrabnie przemilczal. Widzi tylko wycinek tematu odnosnie kabli i rurek. Smiem twierdzic, ze w 9 przypadkach na 10 Twoja sciana z suporexu 36 cm plus 10 cm styro jest drozsza od sciany R&K. Wiec co do sciany to ma nie drozsza niz Ty, choc masz dom termosowaty dokladnie taki jak on, znaczy szczelny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.07.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 ok 20 tys których nie wydakem na kominy ,kotlownie, rurki, zawory etc = 0 zl NA plyte ze styro, dodatkowy styro na sciany, dodatkowa welne, GGWC, rekuperator z instalacja, cieple okna? Z robata? Chyba nie jestes tak "dokladny" jak sugeruje asolt Moja "kotlownia" wyglada tak (jakies 2m2): http://www.szkut.com/dom/Dom77.jpg A za te rachunki to placisz 500 zl mniej, czy wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 29.07.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 tak chodzi omoje bledy wykonawcze!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.07.2013 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Wivaldi - jeśli dobrze pójdzie w ciągu roku rozpocznę prace nad budową nowego domu - tam na 90% rekuperatora nie będzie , lub jakiś hend made - ale kominów też nie! oczywiście będą kable - tylko i wyłącznie Witam w klubie. Ja to się nawet cieszę że są pompiarze, bo jakby wszyscy doszli do takiego wniosku jak my, to kable by podrożały do cen PC i wtedy to rzeczywiście się by nie opłacało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.07.2013 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 ja tez jestem zadowolona z kosztów a spalam 2 x więcej chodzi o co innego i wy dobrze wiecie, o co reszta sobie doczyta Tak wiem o co chodzi, poczekamy jeszcze na kolejne sezony grzewcze porównamy i sie okaże. Ja jestem swego pewien, na czym Ty opierasz swoje przypuszczenia nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.07.2013 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) czyżby jakas forma asekuracji? wszak na wszelki wypadek to i ksiądz ma.... to złamanie zasad pośród ortodoksyjnych kablarzy wstydź się! O jeny ! Hipopotam z szafy wyskoczył i chce wszystkich podeptać Edytowane 29 Lipca 2013 przez Wivaldi Zapomniałem kluczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.07.2013 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Witam w klubie. Ja to się nawet cieszę że są pompiarze, bo jakby wszyscy doszli do takiego wniosku jak my, [...] Bez prtzesady. Spora grupa osob potrafi liczyc, wiec sie nie obawiaj, ze Ci kable wykupia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.07.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Moja "kotlownia" wyglada tak (jakies 2m2): Czyli jakieś dodatkowe 4 tysiące zł za jej wybudowanie. Czy w kablach potrzebny jest choć centymetr 2 miejsca ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.07.2013 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Bez prtzesady. Spora grupa osob potrafi liczyc, wiec sie nie obawiaj, ze Ci kable wykupia. No kamień z serca .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.07.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Czyli jakieś dodatkowe 4 tysiące zł za jej wybudowanie. Czy w kablach potrzebny jest choć centymetr 2 miejsca ? No faktycznie, to sie zalamalem. Inwestycja zycia. Pomysl ile bys zoszczedzil, jak bys zrezygnowal z dodatkowego kibelka dla gosci. PS. Bez zasobnika CWU pewnie wyjdzie z 1m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.07.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 No faktycznie, to sie zalamalem. Inwestycja zycia. Pomysl ile bys zoszczedzil, jak bys zrezygnowal z dodatkowego kibelka dla gosci. Wiem ! Dlatego w projekcie jest sławojka obok w lesie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 29.07.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 bo powinien być wątek - ogrzewający kablami i elektryczną podłogówką - wystąp.. Dokładnie tak się powinien nazywać nowy wątek albo podobnie do tego "ogrzewający kablami - wystąp" Jeszcze ani razu nie widziałem tu posiadacza kabli grzewczych przekonywującego każdego na tym forum z uporem maniaka, że tylko kable i nic więcej. Za to posiadacze PC to mają jakąś manie udowodniana celowości swojego zakupu. No nie wiem o co chodzi ?? Powiem tak - dopóki nie poczytałem forum - jak by mnie kto zapytał to bym przytaknął - pompy drogie ale jakie niskie rachunki później Tylko pod pojęciem pompa nie kryje się tylko samo to urządzenie . Trzeba zrobić wodną podłogówkę a to są dziesiątki metrów rurek + rotametry + rozdzielacze Ktoś to musi położyć (jak mamy wujka który się tym zajmuje to git bo pewnie policzy mało albo zrobi za friko ) i pewnie za darmochę tego nie zrobi. Z kablami dużo prościej - łatwo położyć samemu, niski koszt startowy a przy małym dobrze zaizolowanym domu to strzał w dziesiątkę. Na dzień dzisiejszy między innymi dzięki forumowiczom (R&K, Lobo_M, Kszhu, jasiek71 i wielu innym) wiem że budując mały dom (mój 116 m2) nie muszę wydawać majątku na CO + CWU i wychodzi ze cały ten pompowy interes jest mocno przereklamowany. Gdzieś już czytałem jak koś napisał takie porównanie sytuacji kablowo - pompowej do sytuacji w której zakładamy instalacje gazu do małego auta z silnikiem 1,1 robiącego 10 000 km rocznie i chwalimy się wszystkim jak mało pali nasze auto. Chatę jaka ma Konrad brał bym w ciemno mimo iż wole dachy dwu-spadowe Asolt ma dużo racji pisząc że co niektórzy próbują wmówić Konradowi głupoty na temat pomyłek w wyborze systemu CO czy izolacji 30 cm warstwą styro. NIe chcę tu robić za obrońce (Konrad dobrze broni swoich wyborów - mnie przekonują i utwierdzą w sensowności tych wyborów ) ale która/y z was czepialskich ma tak super rzetelnie prowadzony DB -pokażcie swoje domy. Na początku planów swojej budowy wchodziłem w polemikę z każdym dzisiaj widzę że nie ma sensu bo i po co polemizować z wszystkowiedzącymi - my Polacy tak mamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 29.07.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Może połączy was wspólna modlitwa za tych, co dziś musieli w kotle napalić, by się umyć!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.07.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Jeszcze ani razu nie widziałem tu posiadacza kabli grzewczych przekonywującego każdego na tym forum z uporem maniaka, że tylko kable i nic więcej. Za to posiadacze PC to mają jakąś manie udowodniana celowości swojego zakupu. Alez skad. Ja nikogo nie mam zamiaru do nieczego przekonywac. Tak tylko sobie dokuczamy kto jest wiekszym "losiem". Kogo bardziej ekipy ogolily. Przy stawianiu pompy, czy przy robieniu termosu na kablach. Poki co stanelo, ze kosztowo wychodzi mniej wiecej tak samo (co prawda zabij, ale nadal nie wiem jakim cudem), tylko przy termosie mozna spierdzielic w 10-15 miejscach, a przy pompie to juz duuuuzo trudniej i to tylko w jednym - doborze DZ dla gruntowej. Kazdy ma to co lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.07.2013 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Dokładnie tak się powinien nazywać nowy wątek albo podobnie do tego "ogrzewający kablami - wystąp" Jeszcze ani razu nie widziałem tu posiadacza kabli grzewczych przekonywującego każdego na tym forum z uporem maniaka, że tylko kable i nic więcej. Za to posiadacze PC to mają jakąś manie udowodniana celowości swojego zakupu. No nie wiem o co chodzi ?? Na początku planów swojej budowy wchodziłem w polemikę z każdym dzisiaj widzę że nie ma sensu bo i po co polemizować z wszystkowiedzącymi - my Polacy tak mamy. Dziękuje Ci bardzo że miałeś czas napisać ten elaborat. Podpisuje się od nim "ręcami i nogami" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.07.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Może połączy was wspólna modlitwa za tych, co dziś musieli w kotle napalić, by się umyć!? Napalić ? Nie wystarczy mieć włączoną grzałkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 29.07.2013 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Alez skad. Ja nikogo nie mam zamiaru do nieczego przekonywac. Tak tylko sobie dokuczamy kto jest wiekszym "losiem". Kogo bardziej ekipy ogolily. Przy stawianiu pompy, czy przy robieniu termosu na kablach. Poki co stanelo, ze kosztowo wychodzi mniej wiecej tak samo (co prawda zabij, ale nadal nie wiem jakim cudem), tylko przy termosie mozna spierdzielic w 10-15 miejscach, a przy pompie to juz duuuuzo trudniej i to tylko w jednym - doborze DZ dla gruntowej. Kazdy ma to co lubi. Pyxis wypominasz mi PCi chińską za 7 stów(straszna inwestycja dla ciebie) to jeszcze napisz jaki był koszt twojej instalacji że tak zaciekle atakujesz kable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts