Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pyxis, a do tej swojej kotlowni to sie teleportujesz? Na zdjeciu ladnie widac, ze to ponad 4 m2, czyli jak nic 10 tys PLN.

Masz kompletna instalacje, kotlownie i ceny za taki biznes sa od 30 tys w gore.

Wszem i wobec wiadomo, ze kompletna instalacja na podlogowce na domek ok 120 m2 z kotlownia i jakims zwyklym kondensatem i czy groszkiem to 20 tys PLN minimum.

Jesli chcemy miec PC to od razu 10-15 tys wiecej, jesli porzadna mocnej mocy gruntowka to i wiecej.

Tak tak, wiem niektorzy robili dolen zrodlo sami albo sami kladni podlgowke, ale jaki to jest procent inwestorow?

W znakomitej wiekszosci dom z porzadna PC nawet PP wyjdzie znacznie drozej niz dom grzany kablami, do taki do 120 m2.

I chocby skaly sraly to tego nie zmienicie.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i co z tego?

Dom z widokiem na morze tez bedzie drozszy niz ten na kopalnie...

Dlaczego kablarze tak sie martwia kosztami inwestycji... A rachunkami i ekologia juz mniej.

Dlaczego nie izoluja domow tak aby praktycznie te kable byly zbedne, i uzywali minimum CWU?

Kazdy robi jak chce... :)

Kazdy ma swoje priorytety...

A i mamy nastepny post uzasadniania kabli ;)

A i ile jest "znacznie drozej"?

Jest tu taki jeden uzytkownik co bez ogrodek stwierdzil ze ekologie ma w dupie, zgadnij czy ma kable czy PC :p

Kazdy robi jak chce, tak jak mowisz, wiec dlaczego uzytkownicy PC tutaj tak usilnie chca utwierdzic uzytkownikow kabli w przekonaniu, ze wybrali gorzej?

Czy kablarze w watkach o PC robia to samo?

Kablarze martwia sie rachunkami jak malo kto i tutaj to doskonale widac.

Dlaczego nie izoluja tak zeby kable byly zbedne? Poki co jest to inwestycja nie oplacalna, bardziej oplaca sie troche grzac.

Powiedz mi jeszcse w takim razie jaki sens jest super ocieplic dom i wlozyc do niego wielka PC? Czyzbysmy zakladali, ze ta PC nigdy sie nie popsuje, ze cala kotlownia zadziala "na wieki"?

Pozdrawiam

przy PC trzeba chyba jeszcze doliczyć koszty serwisowania?

przy kablach i grzejnikach elektrycznych ten coroczny wydatek odpada

Ja przy gazie musze doliczyc serwis raz w roku ok 200 zl, czyli extra 10% do rachunku.

Przy gazie musze doliczyc koszt poboru pradu przez kociol, podczas pracy pompy w kotle bierze 110W, rocznie uzbiera sie 200 zl.

I tak mam jak malo kto ze poza kotlem nie ma zadnej pompy wiecej, zadnego mieszacza, itp.

Place 400 zl za "utrzymanie" systemu, gdzie caloroczny koszt zuzycia energi na CO/CWU to 2300 PLN (dla ostatniej bardzo dlugiej zimy, 3 os. w domu w tym roczne dziecko).

Jesli kociol pochodzi 10 lat bez awarii bede szczesliwy.

Jak sobie pomysle, ze te 400 zl to prawie tyle, zeby pokryc roznice vs tani prad to mnie krew zalewa, ale licze wszystko dokladnie i nastepnym razem nie bede inwestowal w kotlownie, chociaz obecna ma jakies 1 m2 powierzchni. I do przejscia na prad nie doloze ani 1 cm izolacji nigdzie !!!

Gość Arturo72
ale która/y z was czepialskich ma tak super rzetelnie prowadzony DB -pokażcie swoje domy.

Nie to,że się chwalę ale w stopce masz link ;)

Co do agenta COP 001 sie nie wypowiem, ponoc kiedys sam promowal grzanie pradem...

I dalej uważam,że grzanie prądem to dobre i tanie rozwiązanie,ale oczywiście nie kable,kable w domu,w którym zamierzamy mieszkać na codzień i przez długi czas to wg mnie głupii pomysł i tyle.

Ale jeśli zamierzamy dokupować jakieś pompy ciepła do cwu to idźmy od razu po całości w pompę bo inaczej to również niezbyt mądre posunięcie.

Edytowane przez Arturo72

Czy sie nie popsuje....

A Twoj samochod sie nigdy nie popsuje...

Nikt nie pisal ze PC sa wieczne... Nic nie jest.

;)

Samochod sie psuje co jakis czas, ale jezdzic musze, wiec nic nie poradze.

Natomiast do domu mam wybor jaki system wziasc i nie martwic sie o awarie, stope zwrotu i sens inwestycji, zwlaszcza na kredyt.

Ocieplam do rozsadnych granic i koszt ogrzewania jest malo zauwazalny, bo znacznie wiecej wydajemy na paliwo, jedzenie, rachunki (poza ogrzewaniem).

Zeby nie bylo, jesli PC do CO z zasobnikiem bylaby w cenie kotla gazowego to bysmy tej dyskusji tutaj nie prowadzili.

A ile trzeba na wolnym rynku dac za kompletna instalacje oparta na PC? Ten, kto takie oferty z rynku zbieral dobrze wie.

Pozdrawiam

Nie to,że się chwalę ale w stopce masz link ;)

I dalej uważam,że grzanie prądem to dobre i tanie rozwiązanie,ale oczywiście nie kable,kable w domu,w którym zamierzamy mieszkać na codzień i przez długi czas to wg mnie głupii pomysł i tyle.

Masz eko-PC, ale gardzisz ekologia, nie wziales kabli, bo pisales, ze zuzywasz duzo CWU i akurat Tobie sie to kalkuluje, a teraz piszesz, ze to generalnie glupi pomysl.

Co do mieszkania na codzien i przez dlugi czas: malo kto mieszka teraz w jednym miejscu poand 10 lat. Ludzie migruja na potege, glownie za praca, jego czy jej, czasem ze wzgledu na dzieci. Wszyscy tu jestescie przykladem na to, ze to co juz jakis czas temu stawiano dla pokolen w wielu przypadkach swieci pustkami.

Czemu juz nie mieszkacie w domach rodzinnych? Myslicie, ze obecnie budowane domy beda super atrakcyjne za 15-20 lat?

Generalnie to nie jest najlepsza opcja miec drogie, centralne urzadzenie grzewcze, bo jesli trafi sie grubsza awaria to jestesmy udupieni totalnie. Wszystkie COPy, SCOPy biora w leb bo znow trzeba zainwestowac w kociol.

Niecentralny system daje olbrzymi komfort pod katem kosztow utrzymania i ew. napraw, bo czym jest naprawienie kabla w wylewce w stosunku do wymiany rozsypujacej sie kotlowni?

Pozdrawiam

Gość Arturo72
Masz eko-PC, ale gardzisz ekologia, nie wziales kabli, bo pisales, ze zuzywasz duzo CWU i akurat Tobie sie to kalkuluje, a teraz piszesz, ze to generalnie glupi pomysl.

Mam eko-PC nie ze względu na ideologię ekologiczną ale ze względu na niskie rachunki za ogrzewanie i cwu,kable uważałem od zawsze za głupii pomysł w przeciwieństwie do Kospela i wodnej podłogówki.

Co do mieszkania na codzien i przez dlugi czas: malo kto mieszka teraz w jednym miejscu poand 10 lat. Ludzie migruja na potege, glownie za praca, jego czy jej, czasem ze wzgledu na dzieci. Wszyscy tu jestescie przykladem na to, ze to co juz jakis czas temu stawiano dla pokolen w wielu przypadkach swieci pustkami.

A widzisz,ja buduję dom do dożycia i dlatego m.in parterówka:) Co będzie po naszej śmierci to już zmartwienie syna. W M mieszkam/mieszkałem 20 lat a myśl o budowie domu spowodowana była chęcią ucieczki z miasta.

Niecentralny system daje olbrzymi komfort pod katem kosztow utrzymania i ew. napraw, Pozdrawiam

Bzdura

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Przy okazji jakie macie temperatury w chałupach przy tych upałach? U mnie w salonie doszło do 27 stopni ... masakra.

Nie patrzyłem dzisiaj na historię temperatur ze stacji ale o 17.00 było 25,2st.C,ale dzisiaj drzwi tarasowe praktycznie były cały czas otwarte i wieczorem doszło do 26,5st.C.