mic81 29.07.2013 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Masz eko-PC, ale gardzisz ekologia, nie wziales kabli, bo pisales, ze zuzywasz duzo CWU i akurat Tobie sie to kalkuluje, a teraz piszesz, ze to generalnie glupi pomysl. Co do mieszkania na codzien i przez dlugi czas: malo kto mieszka teraz w jednym miejscu poand 10 lat. Ludzie migruja na potege, glownie za praca, jego czy jej, czasem ze wzgledu na dzieci. Wszyscy tu jestescie przykladem na to, ze to co juz jakis czas temu stawiano dla pokolen w wielu przypadkach swieci pustkami. Czemu juz nie mieszkacie w domach rodzinnych? Myslicie, ze obecnie budowane domy beda super atrakcyjne za 15-20 lat? Generalnie to nie jest najlepsza opcja miec drogie, centralne urzadzenie grzewcze, bo jesli trafi sie grubsza awaria to jestesmy udupieni totalnie. Wszystkie COPy, SCOPy biora w leb bo znow trzeba zainwestowac w kociol. Niecentralny system daje olbrzymi komfort pod katem kosztow utrzymania i ew. napraw, bo czym jest naprawienie kabla w wylewce w stosunku do wymiany rozsypujacej sie kotlowni? Pozdrawiam Obecnie tez jestem "szczęśliwym" posiadaczem pieca kondensacyjnego 19 kW, który do mieszkania 60 m2 za 7 kpln kupiłem za namową fachowcy pokroju Artura72. Co tam kasa się musi zgadzać nie ? naiwny klient = najlepszy klient. Zachwaleń nie było końca jakie to nie cudo czego nie potrafi sprawność 107 % niskie rachunki - cóż koszt początkowy spory ale na gazie Pan zaoszczędzi - człowiek wieży bo z natury taki jest - no cóż. Ten sam fachowiec wezwany do przeglądu pogwarancyjnego elementy zapłonowe chciał wymieniać bo się zużyły- pogoniłem szkoda że tak późno. nauka nie idzie w las każda złotówkę przed wydaniem 3 razy obejrzeć należy, opinii zasięgnąć w źródłach kilku. Nie dam się namówić na pompy, piece tudzież inne barachła które wymagają wysokich nakładów przy samym zakupie jak i konserwacji - raz się dałem nabrać - młody i gupi byłem . A jak słyszę szydercze teksty wytykające większe ilość izolacji , że to koszty bezsensowny a sam taki z jeden z drugim PC do domu pakuje za dziesiątki tyś to zakrawa na hipokryzje . Ludzie kupcie sobie PC do każdego pokoju jak się da kto wam broni - po co się usprawiedliwiać kosmicznym zużyciem wody na CWU czy innymi nadchodzącymi podwyżkami prądu, pływajcie sobie w swoich wannach nawet 3 raz dziennie jak jest taka ochota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.07.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 raz się dałem nabrać - młody i gupi byłem . A ja na kable nie dałem się nabrać,no ale ja stary i mądry Patrz Ty,przecież to takie tanie jest,nic tylko brać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 29.07.2013 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 A ja na kable nie dałem się nabrać,no ale ja stary i mądry Tak wszyscy już wiemy że wodę lejesz na prawo i lewo - i to jest mocny argument aby mieć PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.07.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Nie patrzyłem dzisiaj na historię temperatur ze stacji ale o 17.00 było 25,2st.C,ale dzisiaj drzwi tarasowe praktycznie były cały czas otwarte i wieczorem doszło do 26,5st.C. Masz 26,5 stopnia bez zyskow bytowych? Wiesz ile Ci bedzie dom stygl, albo do ilu jeszcze dojdzie przy tej pogodzie? Widzisz juz, ze WM latem nawet ze srednim GWC malo co daje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.07.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) Masz 26,5 stopnia bez zyskow bytowych? Wiesz ile Ci bedzie dom stygl, albo do ilu jeszcze dojdzie przy tej pogodzie? Widzisz juz, ze WM latem nawet ze srednim GWC malo co daje? Jutro zrobię Ci zdjęcie z historii temperatury dobowej z dwóch dni,bo naczytałeś się bajek o odwrotnej wentylacji i dużej akumulacji...niektórzy mają mocny dar przekonywania do swoich bajek stworzonych na prędce O tym,że GWC nic nie daje wiem już dawno,dlatego nie inwestowałem w nagrzewnice,glikole i inne tego typu drogie pierdoły. Edytowane 29 Lipca 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.07.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 (edytowane) Arturo, ja juz prawie rok mieszkam, ja nie czytalem tylko na codzien obserwuje co sie z domem dzieje. A na tych zdjeciach co chcesz pokazac, ze dom sie chlodzi o 5 stopni czy co? GWC nic nie da jesli bedzie pedzony na 1 kubature. Musi byc tego znacznie wiecej. Ile? Zalezy jak duzo akumulacji, u Ciebie akumuluacja jest totalna, u Jaska przy murach ze styro czy tez w szkieleciaku jest juz troszke inaczej... Edytowane 29 Lipca 2013 przez miloszenko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.07.2013 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Arturo, ja juz prawie rok mieszkam, ja nie czytalem tylko na codzien obserwuje co sie z domem dzieje. A na tych zdjeciach co chcesz pokazac, ze dom sie chlodzi o 5 stopni czy co? Przed wczoraj przy maksymalnej 24,2st.C,wczoraj czyli chyba po nocy było 22,1st.C,gdzie wczoraj maks. w dzień 24,8st.C a dzisiaj nie sprawdzałem min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 30.07.2013 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Rozumiem, ze Twoj komfort Arturo rosnie z liczba urzadzen w domu, ktore moga sie popsuc. Pomieszasz troche, naprawisz/poprawisz/zmienisz to i tamto to sie zaczniesz zastanawiac czy to wszystko Ci oby na penwo potrzebne... miloszenko świetnie cię rozumiem , sam zaczynam doceniać prostotę wręcz prymitywizm niektórych rozwiązań. zbyt wiele urządzeń do obsługi a czasu mało. fajnie by było mieszkać w domu prawie bezobsługowym ale na razie technologia raczej absorbuje nasz czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 30.07.2013 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 miloszenko świetnie cię rozumiem , sam zaczynam doceniać prostotę wręcz prymitywizm niektórych rozwiązań. zbyt wiele urządzeń do obsługi a czasu mało. fajnie by było mieszkać w domu prawie bezobsługowym ale na razie technologia raczej absorbuje nasz czas. No wiec wlasnie w ta prostote isc mozna wcale nie tracac na komforcie mieszkania, wg mnie wrecz go poprawiajac. Jesli np. puszcze wlot GWC przez kilka metrow domu i cieplo sobie sam z niego wezmie, to te KWh na to poswiecone sa dla mnie niczym w porownaniu z faktem, iz dzieje sie to samoczynnie. Jesli kazde pomieszczenie grzane kablami ma swoj sterownik i to ustawiony na caly rok kalendarzowy to o niczym nie musze pamietac, bedzie w kazdym pomieszczeniu zawsze komfortowo. Ok, wodna podlogowka tez moze byc sterowana per pokoj, ale do tego musi chodzic piec, pompa, elektrozawor i plynac woda w rurkach i koszt tego wszystkiego jest kosmiczny. Cieszy nmie tylko fakt, iz nie pozwolilem sobie dolozyc zadnych mieszaczy, dodatkowych pomp i tylo to co w kotle gazowym moze ew. byc do konfiguracji, a i tak w pierszych miesiach uzytkowania byla wieczna zabawa ze sterownikiem, rozdzielaczami, itd. Najbardziej w tym wszystkim wspolczuje tym, ktorzy poszli w totalna dywersyfikacje, tzn. maja gaz, kominek z plaszczem i solary. Sama swiadomosc posiadania tak rozbudowanej instalacji nie dalalby mi spac, za kazdym razem jak temp. by wzrosla albo wzeszlo slonce liczylbym w glowie czym by tu lepiej bylo grzac, pomijajac ze na te systemy poszlo bez problemu ponad 50 tys. Sa rozne drogi, ale jako mieszkajacy juz w swoim domu chce isc przy nastepnej budowie w strone prostoty i wygody. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 30.07.2013 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Mam gdzies Twoje finanse, rozmowa byla odnosnie "marnowania zasobow" A pompy ciepła to zasób odnawialny? Rosną na drzewach, czy na polach? Wystarczy pompę zerwać z gałęzi, na której sama wyrosła i zamontować w domu? Skoro mówisz o "marnowaniu zasobów", pokaż proszę porównanie zużycia energii do wytworzenia pompy ciepła wraz z osprzętem do ogrzewania podłogowego kontra elektryczne ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.07.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 przy PC trzeba chyba jeszcze doliczyć koszty serwisowania? przy kablach i grzejnikach elektrycznych ten coroczny wydatek odpada Przy gruntowej masz serwisowania jak przy lodowce - zero. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.07.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Pyxis, ta PC jest do ogrzewania domu i CWU czy jako inaczej masz to rozwiązane? Tak. Pompa grzeje i CO i CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 30.07.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 ...........15 lat kabli i 2000kWh wiecej rocznie anizeli trzeba to 30000KWh. ......... To licząc przy dzisiejszych cenach energii wychodzi jakieś ~ 9 k PLN więcej po 15 latach. Idąc dalej tym tokiem czas zwrotu PC ~ 30 lat. licząc, że kosztowała 18-20 k PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 30.07.2013 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Przy gruntowej masz serwisowania jak przy lodowce - zero. To jest troche nieodpowiedzialne miec sprzet ze skomplikowana automatyka i hydraulika i nie sprawdzic go raz na jakis czas. Auta tez nie serwisujesz dopoki nic nie odpadnie? Zabawne, ze uzytkownik PC nie odczuwa potrzeby serwisowania tak drogiego i zlozonego sprzetu, a kazdy glupi maly klimatyzator na utrzymanie gwarancji musi serwis miec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 30.07.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 To licząc przy dzisiejszych cenach energii wychodzi jakieś ~ 9 k PLN więcej po 15 latach. Idąc dalej tym tokiem czas zwrotu PC ~ 30 lat. licząc, że kosztowała 18-20 k PLN. Za 30 lat nikt nie bedzie chcial kupic domu z centralnym ogrzewaniem, aerozel bedzie w cenie styro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 30.07.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Tak. Pompa grzeje i CO i CWU. a jak ci wychodzi w zimę? jakie masz źródło do tej pompy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.07.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 To jest troche nieodpowiedzialne miec sprzet ze skomplikowana automatyka i hydraulika i nie sprawdzic go raz na jakis czas. Auta tez nie serwisujesz dopoki nic nie odpadnie? Zabawne, ze uzytkownik PC nie odczuwa potrzeby serwisowania tak drogiego i zlozonego sprzetu, a kazdy glupi maly klimatyzator na utrzymanie gwarancji musi serwis miec. Somplikowana automatyka i hydraulika? Serwis? Czy ja pisalem cos wogole o pompach powietrznych? To kupuj gruntowke, a nie "glupi klimatyzator". Nie widzisz naprawde roznicy? Jak lupujesz nowe auto na markowych podzespolach, to nie latasz z nim co chwilke na serwis (chyba, ze faktycznie lubisz byc dojony). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.07.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 a jak ci wychodzi w zimę? jakie masz źródło do tej pompy? Ale co wychodzi? Koszta? DZ masz w stopce. Zakopalem na ogrodzie 800mb rury PE32 z glikolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 30.07.2013 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Jak lupujesz nowe auto na markowych podzespolach, to nie latasz z nim co chwilke na serwis (chyba, ze faktycznie lubisz byc dojony). A nie jest tak ze gwarancje masz tylko wtedy jesli serwis bedzie sie odbywal co roku? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.07.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 A nie jest tak ze gwarancje masz tylko wtedy jesli serwis bedzie sie odbywal co roku? Pozdrawiam A taki parametr to sie uwzglednia PRZED zakupem i bierze jako argument w decyzji: "ta czy inna?". Ja takiego zapisu miec nie chcialem i nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts