Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

moim zdaniem

budować dom w okolicach 85-105 m2

kable chałupę zaizolować jakoś tak lepiej

ewntualnie jakąś ppw do cwu [ale chuba bezsensu]

jeśli ktoś chce jakoś tak racjonalnie i komfortowo

Najważniejsze- nie budować domu dla pokolen tylko na teraz i już.

w domach gdzie więcej idzie na cwu niż na co to racjonalnie kable[ewentualnie jakaś koza skandynawska dodatkowo]

olać gwc zastanowić si ę nad reku

[lepiej tą kasę włożyć w gruntową i grubsze izolacje

pozdrawiam piotr

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
A ilu dało się nabrtać na twoje piękne słowa o PC...?
Będąc jeszcze w spółce przy zapytaniu ofertowym kilku osobom z forum budującym energooszczędnie,na płycie,proponowałem grzanie prądem,oczywiście Kospelem a nie kablami zamiast PC.Z tego co widzę wybrali jednak pompy także nie dali się nabrać na prąd ;) Edytowane przez Arturo72

Będąc jeszcze w spółce przy zapytaniu ofertowym kilku osobom z forum budującym energooszczędnie,na płycie,proponowałem grzanie prądem,oczywiście Kospelem a nie kablami zamiast PC.Z tego co widzę wybrali jednak pompy także nie dali się nabrać na prąd ;)

A masz od nich informacje kto im te PC zrobil i za ile? Sa tu jeszcze? Sa zadowoleni?

Pozdrawiam

Gość Arturo72
ok a czy jak wiesz kto dokladnie to nie mozesz tu wkleic? Skad ja mam to wiedziec? Prosze podaj jesli wiesz kto ma juz wycene.

Pozdrawiam

Rzuć zapytanie do firmy z allegro oferującej Panasa 7kW to się dowiesz :) Na tą chwilę jest to najtańsza markowa pompa p-w.

Gość Arturo72
Tzn za 23 tys z podlogowka np na 100 m2, gdzie PC ksoztuje z 15-16k? Tak to Ty miales, ale wiemy dlaczego, inni tez maja szemrane umowy z wykonawca, ze im pelna instalacje walnie za 6-7 tys?

Robiąc całość u jednego instalatora wiadomo,że będzie taniej niż rozdrabniajac się na kilku,tego chyba nie muszę tłumaczyć.Ta pompa na allegro kosztuje 13,5tys.zł+ zasobnik 300l np.Galmet taki jaki mam to koszt 1,8tys.zł czyli razem ok.15,5tys.zł i pozostaje ok.8tys.zł na resztę.Ale nic prostszego jak wysłać zapytanie do sprzedawcy.

Edytowane przez Arturo72

Rozumiem, ze to kwota bez instalacji: podlogowki czy grzejnikow?

witam

ostatnio robiliśmy:

kotłownia: Panasonic T-cap 9kW 1fazowa + zasosbnik c.w.u. 300l (rabocizna +materiał): ~23.000zł

kotłownia: Panasonic seria F 7kW 1fazowa + zasosbnik c.w.u. 300l (rabocizna +materiał): ~19.500zł

pozdrawiam

Gość Arturo72

Panowie "kablarze" naprostujcie kolegów z cytatami ponizej,bo być może mają chińskie kalkulatory tak jak ja ;)

1. kable w podłodze kosztują więcej niż podłogówka wodna.

2. Taki Nuos, żeby spełniał swoją rolę, musi chodzić non-stop, w taniej i drogiej taryfie.

Sam pisałeś, a ja przyznałem Ci rację, że kable kosztują więcej jak wodna podłogówka.

Problem jest z kablami grzejnymi, a raczej z ceną za cały system takiego ogrzewania w kontekście jego zakupu i kosztów eksploatacji przez 15/20lat.

Dyskusja toczy się w wątku "dom ciepły,pasywny,3-5 litrowy" :)

Edytowane przez Arturo72

Panowie "kablarze" naprostujcie kolegów z cytatami ponizej,bo być może mają chińskie kalkulatory tak jak ja ;)

Dyskusja toczy się w wątku "dom ciepły,pasywny,3-5 litrowy" :)

witam

ostatnio robiliśmy:

kotłownia: Panasonic T-cap 9kW 1fazowa + zasosbnik c.w.u. 300l (rabocizna +materiał): ~23.000zł

kotłownia: Panasonic seria F 7kW 1fazowa + zasosbnik c.w.u. 300l (rabocizna +materiał): ~19.500zł

pozdrawiam

u mnie kable ok10 kW + sterowniki ok 10 tys + elektryk i chłopaki od ciecia rowkow w plycie max 500 zl

Gość Arturo72
u mnie kable ok10 kW + sterowniki ok 10 tys + elektryk i chłopaki od ciecia rowkow w plycie max 500 zl

Instalacja c.o+cwu ok.12tys.zł-roczne zużycie prądu na c.o+cwu ok.8-9tys.kWh =ok.3,2-3,8tys.zł Przy pompie 7kW instalacja c.o+cwu o ok.12tys.zł więcej a rachunki roczne 1,1-1,3tys.zł czyli o ok 2-2.5tys.zł mniej.Przy założeniu że prąd nie podrożeje zwrot "nadpłaconej" kasy za pompę zwróci się po ok.5-6 latach a później cieszymy się niższymi rachunkami. Tak ja to widziałem i nie zależy mi czy ktoś się z tym zgodzi czy nie :)