Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Instalacja c.o+cwu ok.12tys.zł-roczne zużycie prądu na c.o+cwu ok.8-9tys.kWh =ok.3,2-3,8tys.zł Przy pompie 7kW instalacja c.o+cwu o ok.12tys.zł więcej a rachunki roczne 1,1-1,3tys.zł czyli o ok 2-2.5tys.zł mniej.Przy założeniu że prąd nie podrożeje zwrot "nadpłaconej" kasy za pompę zwróci się po ok.5-6 latach a później cieszymy się niższymi rachunkami. Tak ja to widziałem i nie zależy mi czy ktoś się z tym zgodzi czy nie :)

Arturo, to co proponujesz to jest jak kupno nowego diesla dla malych rocznych przebiegow za duzo wyzsza kwote i z ryzykiem awarii, ktorej naprawa bedzie znacznie drozsza.

Dla niektorych to jest tylko kwestia czasu zwrotu, niektorzy ten samochod (dom) moge musiec zmienic wczesniej, ten komfort "nieoczekiwania" na to, iz sie wyjdzie na 0 jest bezcenny.

pozdrawiam

No dobrze... A teraz pobawmy sie mysla... Relatywnie maly dom ... 120m2. Parterowy... Otwarte rozplanowanie...

1 lub 2 dobre PC PP. funkcja do -25*C gwarantowana. SCOP 3.

Kable czy PC. Tylko nie wyskakujcie z nieziemskimi przegladami, wymiana oleju i naprawami... Bo to zalozenia. Sa przyklady 15 lat bezproblemowej pracy.

Kable sa niezniszczalne? Zadnych przepiec, problemow ze sterownikami , nic nigdy.

Wlasnie dzisiaj czytalem warunki gwarancji dla S....., i niestety przeglady tylko autoryzuwane i wymagane co pol roku. To jest min 400 pln extra.

Nie chcialbym brac klimy i nie miec gwarancji, wtedy to sie niczym nie rozni od posiadania samorobek....

kabel zalany w posadzce , płycie przeżyje mnie! sterownik ... tego nikt nie wie ... nawet jesli zakładamy ze pompa będzie pracowała bez kosztów dodatkowych i bezproblemowo - to i tak najwcześniej zrównaja się rachunki za 10-15 lat ... a co dalej ... co z pompą za 15-20-25 lat? czy nadal będzie pracowała ? czy będzie miała nadal taką samą sprawność ?

do tego zależy jeszcze jakie zapotrzebowanie będzie dla CO i CWU - czym gorsze tym na korzyść PC , jeśli dom jak u Barth3z to czas zwrotu może się wydłużyć nawet 2x - chyba że będzie na CWU "nadrabiał" ;) - no i do tego dodatkowe pomieszczenie w domu ? PT czy PG jak zwał tak zwał ... przy 2 m3 5 tys budowa , przy 5 m2 ok 10 tys

gdybym 2x budował dom najprawdopodobniej zainstalowałbym to w garażu pod sufitem lub na poddaszu w częściach nieużytkowych

witam

ostatnio robiliśmy:

kotłownia: Panasonic T-cap 9kW 1fazowa + zasosbnik c.w.u. 300l (rabocizna +materiał): ~23.000zł

kotłownia: Panasonic seria F 7kW 1fazowa + zasosbnik c.w.u. 300l (rabocizna +materiał): ~19.500zł

pozdrawiam

Teraz tak sobie liczę jak u siebie bym robił. Czyli 19500zł + instalacja podłogówki. Czyli ile? przy 130m2 podłóg i sterowaniu w każdym pomieszczeniu na górze i dole to pewnie wyjdzie z 6500zł(materiał + robocizna). Więcej czy mniej? Razem wyszłoby 26 000zł. Za kable+bojler zapłacę 6 000zł. Podpięcie w rozdzielnicy to już w hurcie elektryk wszystko wepnie. Wychodzi mi 20 000zł mniej. Problem że nie mam tych 20 000zł. Kredyt powiększony o tą kwotę zwiększy mi raty (15lat) o 200zł/m-c.

Wychodzi mi pyrrusowe zwycięstwo. Będą jednak kable.

no ja jak kupowałem to moje male niebieskie .... to wiedziałem ze ma malo palic

w karcie bylo 3,5 l / 100 i tyle pali faktycznie ... tylko jazda nie ta

nawet raz zrobiłem 3,3 ale jechalem 2x wolniej niz chcialem :(

realnie pali wiecej niz teoria by wskazywala bo 1,6 w takim malenstwie to jak mala rakieta - ale nadal jestem zadowolony :D

Edytowane przez R&K

A przeglady..,, spadek wartosci,

Ile dales za autko ktore tak malo pali?

w przeciwieństwie do domu ... autem

- dużo jeżdze

- nie kupuje nowych bo te tracą w pierwszych 2-3 latach najwiecej

- nie serwisuje w ASO - bo to się ni jak ma w kontekście cena usługi do jej jakości

- auta zawsze u mnie mają "dożywocie"

- auta nie kupuje PRV tylko na firmę , amortyzacja w koszty, mniejsze podatki etc

a odnośnie pytania pyxis'a - na każdej która jest aktualnie na bieżąco z zagadnieniem budownictwa

To rownie wielka grupa co dwudzistoletnie dziewice. Predzej znajdziesz rope na swojej dzialce. :)

tu akurat stzeliłeś kulą w płot ... wśród moich znajomych conajmniej połowa jest na etapie budowania swojego domu i mniej lub bardziej ale każda kobieta jednak interesuje się tym jak jej dom powstaje i na co maż wydaje kase i ile

pisałem o tym w swoim DB w dniu przeprowadzki .... jedna znajoma wybudowała dom jeszcze przede mną ale 3 miesiące po mnie się przeprowadziła , pomagając mi w przeprowadzce dopytywała się co? i jak? i dlaczego tak mamy ... na koniec stwierdziła ... czemu o tym sie nie mowi...? , dlaczego ona wybudowala tradycyjnie...?, dlaczego ona ma EKOSmieciucha ....

Konrad,no widzisz, a u mnie też będą kable. A auta zawsze kupuję nowe i też mają dożywocie. Raz wyłamałem się gdy dostałem takie fajne duże sportowe z oszczędnym silnikiem ( 18- 25l/100km przy normalnej jeździe ) i był to worek bez dna. A auta mają mało palić tak jak i domek. Wyrosłem już z auta o wysokości 129 cm wysokości. Teraz ma być przede wszystkim oszczędne i wygodne.

Aha, o laskach już nie myślę ( no może o jednej na starość).;)

Nigdy nie mialem i nie mam samochodu Niemieckiego.;)

Pytanie bylo ile kosztowalo? :)

Nie chcesz sie podzielic cena?

Autem duzo jezdzisz.... To pewnie w domu malo mieszkasz.... Z tad te priorytety;)

to co SAAB? tak czy inaczej wieksze robi wrażenie ;P

55 tys

jezdze codziennie 100 km co najmniej - zwiazane z pracą , czasami zdaża się znacznie więcej

w domu wg mnie spędzam bardzo dużo czasu - jak na taką prace i na taki tryb pracy

i grzeje wtedy gdy jestem w domu :p

tu akurat stzeliłeś kulą w płot ... wśród moich znajomych conajmniej połowa jest na etapie budowania swojego domu i mniej lub bardziej ale każda kobieta jednak interesuje się tym jak jej dom powstaje i na co maż wydaje kase i ile

Nie wiedzialem, ze rwiesz laski wsrod budujacych sie znajomych. Wtedy to faktycznie nie trafilem. ;)