Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale mi nie chodzi o tych, co juz MAJA. Tu przychodza tez Ci, ktorzy dopiero sie zastanawiaja co MAJA MIEC w nowym domu. Czym grzac. To dla nich jest prostowanie tych teori o "oszczednosciach" w grzaniu panelami, jakie to swietne sa kabelki w podlodze i innych takich. Tych co juz w to wdepneli, to ja sobie daruje. Juz maja "po ptokach". :

Zainteresowani ogrzewaniem elektrycznym sami sobie poradzą w wyborze ogrzewania,bo jak mają przebrnąć przez takie fora jak to gdzie jest prawie 1000 stron to im się odechciewa czytać wypowiedzi na forach i idą do sklepu i kupują i cieszą się że mają ciepło . Obojętnie z jakiego źródła to ciepło pochodzi.

Pozdrawiam:wiggle:

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72

Zainteresowani ogrzewaniem elektrycznym sami sobie poradzą w wyborze ogrzewania,bo jak mają przebrnąć przez takie fora jak to gdzie jest prawie 1000 stron to im się odechciewa czytać wypowiedzi na forach i idą do sklepu i kupują i cieszą się że mają ciepło . Obojętnie z jakiego źródła to ciepło pochodzi.

Błąd,jeśli zależy im na domu a nie tylko nad dachem nad głową to przebrną przez te 1000 stron i podejmą decyzje świadomie a nie za namową jednego czy drugiego forumowicza czy sprzedawcy.

Zanim wykopałem pierwszą łopatę pod budowę domu na dwa lata przed to przebrnąłem lekko przez kilka tys.stron forumów budowlanych :)

Edytowane przez Arturo72

Powiem tak, przeczytałem nie tylko ten wątek ale kilka innych + kilka dzienników budowy i nie uważam poświęconego na to czasu jako zmarnowanego no jak ktoś ma kasę i chce ja wydać na to co mu w sklepie wcisną to powodzenia :) bogatemu nie zabronisz

Ja będę budował mały dobrze izolowany dom u mnie PC to byłby przerost formy nad treścią.

Zgadzam się, to przerost formy nad treścią, ale kto zabroni bogatemu wydawać pieniądze na co chce.

Żenujące jest tylko potem chwalenie się "jakie to ja mam oszczędne ogrzewanie"

To nie przymierzając jak tankowanie LPG do Cayenne :D

Gość Arturo72
Ja będę budował mały dobrze izolowany dom u mnie PC to byłby przerost formy nad treścią.

Jeśli mały i dobrze izolowany dom to na c.o wydasz mniej niż na cwu.Pytanie co więc z cwu ?

Izolacja do cwu nie wchodzi w rachubę a więc co ?

Niektórzy ratują się częstymi delegacjami,mieszkaniem reszty rodziny u rodziców,fakt,to też sposób na ograniczenie rachunków za cwu ;)

Po to wydawałeś kasę na izolację,rekuperację,energooszczedne okna,płytę itp żeby zmniejszać rachunki za c.o a zapomniałeś o cwu ?

Jeśli przypomnisz sobie o cwu to PCi nie będzie już przerostem formy nad treścią w takim domu a jedynie kolejnym ograniczeniem rachunków eksploatacyjnych w domu :)

Jeśli zrobiona kompleksowo wyjdzie tanio,jeśli rozłożona na system grzewczy+PCi do cwu wyjdzie drogo.

Edytowane przez Arturo72

Jeśli mały i dobrze izolowany dom to na c.o wydasz mniej niż na cwu.Pytanie co więc z cwu ?

Izolacja do cwu nie wchodzi w rachubę a więc co ?

Po to wydawałeś kasę na izolację,rekuperację,energooszczedne okna,płytę itp żeby zmniejszać rachunki za c.o a zapomniałeś o cwu ?

Jeśli przypomnisz sobie o cwu to PCi nie będzie przerostem formy nad treścią w takim domu a jedynie kolejnym ograniczeniem rachunków eksploatacyjnych w domu :)

Bojler 150 L w zupełności wystarczy. Wiem ile zużywam więc to wybór świadomy. Powiem więcej na od dobrych 7 lat mam piec kondensacyjny dwu funkcyjny więc magazynowanie CWU obecnie na poziome 0 ( słownie zero) trochę denerwujące jest czekanie na ciepłą wodę ale to tylko w kuchni bo w łaziance piec jest blisko a jak będę miał jej 150 L to już będzie luksus :).

Zgadzam się, to przerost formy nad treścią, ale kto zabroni bogatemu wydawać pieniądze na co chce.

Żenujące jest tylko potem chwalenie się "jakie to ja mam oszczędne ogrzewanie"

To nie przymierzając jak tankowanie LPG do Cayenne :D

No wiesz jak ktoś ma grubo ponad 200 m 2 to może PC pw ma już jakiś sens przy moich 118 m 2 nie ma takiej potrzeby (wydawać takiej kasy).

A ja Wam powiem tak - w drugim mniejszym wybudowanym domu mam buforek 750l grzany grzałkami w II taryfie i w pierwszym sezonie - gdzie domek był bardzo mokry - bo zamieszaliśmy w wykończonym po 7 miesiącach - zuzyłem w pierwszym sezonie 8826kWh po 0,3zł=2648zł. Teraz na samą CWU wychodzi średnio 230kWh po 0,30zł=69zł brutto.

Nigdy bym nie założył żadnego kotła do CO na paliwo stałe czy płynne.... solarów też pewno nie....

PS.W przyszłym sezonie grzewczym Co+CWU powinno wynieść ok: 6600kWh

PS2. Zmieniamy właśnie dostawcę prądu gdzie będzie I taryfa kosztować 0,75zł a druga 0,21gr.....

A ja Wam powiem tak - w drugim mniejszym wybudowanym domu mam buforek 750l grzany grzałkami w II taryfie i w pierwszym sezonie - gdzie domek był bardzo mokry - bo zamieszaliśmy w wykończonym po 7 miesiącach - zuzyłem w pierwszym sezonie 8826kWh po 0,3zł=2648zł. Teraz na samą CWU wychodzi średnio 230kWh po 0,30zł=69zł brutto.

Nigdy bym nie założył żadnego kotła do CO na paliwo stałe czy płynne.... solarów też pewno nie....

PS.W przyszłym sezonie grzewczym Co+CWU powinno wynieść ok: 6600kWh

PS2. Zmieniamy właśnie dostawcę prądu gdzie będzie I taryfa kosztować 0,75zł a druga 0,21gr.....

Przepraszam zapomniałem: parterówka 105mkw z garażem w bryle.....;-D ....i wystarczy.....

Piszesz to z autopsji - nie współczuje. Wiem "autopsja" - trudne słowo, zobacz w słowniku. :p

Sorki, ze trafilem w czule miejsce. :)

Ja nie place 4x wiecej niz moglbym, wiec pomysl logicznie do kogo sie to odnosi i czy mialem szanse na "autopsje".

Co do zasobu uzywanych slow, to nie mierz wszystkich wswoja miarka. Dla mnie "trudne slowo" to jest "gżegżółka". ;)

Panowie i Panie,

nie mierzcie wszystkich innych swoją miarą.

Bez sensu. Co chcecie sobie udowodnić?

Jak życie pokazuje dom domowi nierówny. W jednym PC ma ekonomiczny sens, w drugim nie.

Najważniejszy jest komfort i satysfakcja domowników.

I na tym proponowałbym zakończyć tą bezsensowną dyskusję. Każdy ma wolny wybór i świadomie podejmuje decyzje.

PS. to już 1000 stron, więc mały jubileusz dla tego wątku

a instalację dostałeś za darmo?

Daj sobie spokój. :yes:

Dla pompiarzy 60.000 zł + 10 lat x 1400 zł to taniej niż 14.000zł + 10 lat x 5600 zł (to jest te 4x więcej za prąd)

Ale nie słyszałem żeby kablarze tyle płacili. Pompiarze jakoś muszą usprawiedliwić swój wydatek i zachwalają pod niebiosa swoje bezobsługowe, bez-przeglądowe, bezawaryjne i wieczne PC. :D

Edytowane przez Wivaldi
Muchy w nosie miałem...