kwiaciarz 11.08.2013 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Ale mi nie chodzi o tych, co juz MAJA. Tu przychodza tez Ci, ktorzy dopiero sie zastanawiaja co MAJA MIEC w nowym domu. Czym grzac. To dla nich jest prostowanie tych teori o "oszczednosciach" w grzaniu panelami, jakie to swietne sa kabelki w podlodze i innych takich. Tych co juz w to wdepneli, to ja sobie daruje. Juz maja "po ptokach". : Zainteresowani ogrzewaniem elektrycznym sami sobie poradzą w wyborze ogrzewania,bo jak mają przebrnąć przez takie fora jak to gdzie jest prawie 1000 stron to im się odechciewa czytać wypowiedzi na forach i idą do sklepu i kupują i cieszą się że mają ciepło . Obojętnie z jakiego źródła to ciepło pochodzi. Pozdrawiam:wiggle: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.08.2013 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Zainteresowani ogrzewaniem elektrycznym sami sobie poradzą w wyborze ogrzewania,bo jak mają przebrnąć przez takie fora jak to gdzie jest prawie 1000 stron to im się odechciewa czytać wypowiedzi na forach i idą do sklepu i kupują i cieszą się że mają ciepło . Obojętnie z jakiego źródła to ciepło pochodzi. Pozdrawiam:wiggle: Błąd,jeśli zależy im na domu a nie tylko nad dachem nad głową to przebrną przez te 1000 stron i podejmą decyzje świadomie a nie za namową jednego czy drugiego forumowicza czy sprzedawcy. Zanim wykopałem pierwszą łopatę pod budowę domu na dwa lata przed to przebrnąłem lekko przez kilka tys.stron forumów budowlanych Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 11.08.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Zainteresowani ogrzewaniem elektrycznym sami sobie poradzą w wyborze ogrzewania,bo jak mają przebrnąć przez takie fora jak to gdzie jest prawie 1000 stron to im się odechciewa czytać wypowiedzi na forach i idą do sklepu i kupują i cieszą się że mają ciepło . Obojętnie z jakiego źródła to ciepło pochodzi. Pozdrawiam:wiggle: Powiem tak, przeczytałem nie tylko ten wątek ale kilka innych + kilka dzienników budowy i nie uważam poświęconego na to czasu jako zmarnowanego no jak ktoś ma kasę i chce ja wydać na to co mu w sklepie wcisną to powodzenia bogatemu nie zabronisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.08.2013 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Dokładnie Pyxis Ty już swoje tysiące wydałeś Ano. Powiem Ci jeszcze, ze czlowiek na starosc sie robi ciutke "sknera", ale ja nie zaluje ANI ZLOTOWECZKI wydanej na instalacje pompy ciepla. Tez bys nie zalowal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 11.08.2013 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Ano. Powiem Ci jeszcze, ze czlowiek na starosc sie robi ciutke "sknera", ale ja nie zaluje ANI ZLOTOWECZKI wydanej na instalacje pompy ciepla. Tez bys nie zalowal. Ja będę budował mały dobrze izolowany dom u mnie PC to byłby przerost formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 11.08.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Ja będę budował mały dobrze izolowany dom u mnie PC to byłby przerost formy nad treścią. Zgadzam się, to przerost formy nad treścią, ale kto zabroni bogatemu wydawać pieniądze na co chce. Żenujące jest tylko potem chwalenie się "jakie to ja mam oszczędne ogrzewanie" To nie przymierzając jak tankowanie LPG do Cayenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 11.08.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 (edytowane) Ja będę budował mały dobrze izolowany dom u mnie PC to byłby przerost formy nad treścią. Jeśli mały i dobrze izolowany dom to na c.o wydasz mniej niż na cwu.Pytanie co więc z cwu ? Izolacja do cwu nie wchodzi w rachubę a więc co ? Niektórzy ratują się częstymi delegacjami,mieszkaniem reszty rodziny u rodziców,fakt,to też sposób na ograniczenie rachunków za cwu Po to wydawałeś kasę na izolację,rekuperację,energooszczedne okna,płytę itp żeby zmniejszać rachunki za c.o a zapomniałeś o cwu ? Jeśli przypomnisz sobie o cwu to PCi nie będzie już przerostem formy nad treścią w takim domu a jedynie kolejnym ograniczeniem rachunków eksploatacyjnych w domu Jeśli zrobiona kompleksowo wyjdzie tanio,jeśli rozłożona na system grzewczy+PCi do cwu wyjdzie drogo. Edytowane 11 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.08.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Żenujące jest tylko potem chwalenie się "jakie to ja mam oszczędne ogrzewanie" Zenujace to jest wycieranie dupy szklem przy budowie i pozniej placenie 4x wiekszych rachunkow za energie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 11.08.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Jeśli mały i dobrze izolowany dom to na c.o wydasz mniej niż na cwu.Pytanie co więc z cwu ? Izolacja do cwu nie wchodzi w rachubę a więc co ? Po to wydawałeś kasę na izolację,rekuperację,energooszczedne okna,płytę itp żeby zmniejszać rachunki za c.o a zapomniałeś o cwu ? Jeśli przypomnisz sobie o cwu to PCi nie będzie przerostem formy nad treścią w takim domu a jedynie kolejnym ograniczeniem rachunków eksploatacyjnych w domu Bojler 150 L w zupełności wystarczy. Wiem ile zużywam więc to wybór świadomy. Powiem więcej na od dobrych 7 lat mam piec kondensacyjny dwu funkcyjny więc magazynowanie CWU obecnie na poziome 0 ( słownie zero) trochę denerwujące jest czekanie na ciepłą wodę ale to tylko w kuchni bo w łaziance piec jest blisko a jak będę miał jej 150 L to już będzie luksus . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 11.08.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Zgadzam się, to przerost formy nad treścią, ale kto zabroni bogatemu wydawać pieniądze na co chce. Żenujące jest tylko potem chwalenie się "jakie to ja mam oszczędne ogrzewanie" To nie przymierzając jak tankowanie LPG do Cayenne No wiesz jak ktoś ma grubo ponad 200 m 2 to może PC pw ma już jakiś sens przy moich 118 m 2 nie ma takiej potrzeby (wydawać takiej kasy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 11.08.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 A ja Wam powiem tak - w drugim mniejszym wybudowanym domu mam buforek 750l grzany grzałkami w II taryfie i w pierwszym sezonie - gdzie domek był bardzo mokry - bo zamieszaliśmy w wykończonym po 7 miesiącach - zuzyłem w pierwszym sezonie 8826kWh po 0,3zł=2648zł. Teraz na samą CWU wychodzi średnio 230kWh po 0,30zł=69zł brutto. Nigdy bym nie założył żadnego kotła do CO na paliwo stałe czy płynne.... solarów też pewno nie.... PS.W przyszłym sezonie grzewczym Co+CWU powinno wynieść ok: 6600kWh PS2. Zmieniamy właśnie dostawcę prądu gdzie będzie I taryfa kosztować 0,75zł a druga 0,21gr..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.08.2013 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 Bojler 150 L w zupełności wystarczy. Tu nie chodzi o magazynowanie, ale o podgrzanie i energie do tego potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.08.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 A ja Wam powiem tak Nic to nie mowi, dopoki nie podasz co to za dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waflos 11.08.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2013 A ja Wam powiem tak - w drugim mniejszym wybudowanym domu mam buforek 750l grzany grzałkami w II taryfie i w pierwszym sezonie - gdzie domek był bardzo mokry - bo zamieszaliśmy w wykończonym po 7 miesiącach - zuzyłem w pierwszym sezonie 8826kWh po 0,3zł=2648zł. Teraz na samą CWU wychodzi średnio 230kWh po 0,30zł=69zł brutto. Nigdy bym nie założył żadnego kotła do CO na paliwo stałe czy płynne.... solarów też pewno nie.... PS.W przyszłym sezonie grzewczym Co+CWU powinno wynieść ok: 6600kWh PS2. Zmieniamy właśnie dostawcę prądu gdzie będzie I taryfa kosztować 0,75zł a druga 0,21gr..... Przepraszam zapomniałem: parterówka 105mkw z garażem w bryle.....;-D ....i wystarczy..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 12.08.2013 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Zenujace to jest wycieranie dupy szklem przy budowie i pozniej placenie 4x wiekszych rachunkow za energie. Piszesz to z autopsji - nie współczuje. Wiem "autopsja" - trudne słowo, zobacz w słowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.08.2013 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Piszesz to z autopsji - nie współczuje. Wiem "autopsja" - trudne słowo, zobacz w słowniku. Sorki, ze trafilem w czule miejsce. Ja nie place 4x wiecej niz moglbym, wiec pomysl logicznie do kogo sie to odnosi i czy mialem szanse na "autopsje". Co do zasobu uzywanych slow, to nie mierz wszystkich wswoja miarka. Dla mnie "trudne slowo" to jest "gżegżółka". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 12.08.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Ja nie place 4x wiecej niz moglbym a instalację dostałeś za darmo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 12.08.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Panowie i Panie, nie mierzcie wszystkich innych swoją miarą. Bez sensu. Co chcecie sobie udowodnić?Jak życie pokazuje dom domowi nierówny. W jednym PC ma ekonomiczny sens, w drugim nie.Najważniejszy jest komfort i satysfakcja domowników.I na tym proponowałbym zakończyć tą bezsensowną dyskusję. Każdy ma wolny wybór i świadomie podejmuje decyzje. PS. to już 1000 stron, więc mały jubileusz dla tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 12.08.2013 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) a instalację dostałeś za darmo? Daj sobie spokój. Dla pompiarzy 60.000 zł + 10 lat x 1400 zł to taniej niż 14.000zł + 10 lat x 5600 zł (to jest te 4x więcej za prąd) Ale nie słyszałem żeby kablarze tyle płacili. Pompiarze jakoś muszą usprawiedliwić swój wydatek i zachwalają pod niebiosa swoje bezobsługowe, bez-przeglądowe, bezawaryjne i wieczne PC. Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez Wivaldi Muchy w nosie miałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 12.08.2013 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 (edytowane) PS. to już 1000 stron, więc mały jubileusz dla tego wątku Uprzejmie zauważam że ja ją rozpocząłem Edytowane 12 Sierpnia 2013 przez Wivaldi Kot przyniosł mysz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts