Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ciekawe ile z tych oszczędności trafia na konto?

Prawdopodobnie nić, bo trzeba spłacać odsetki kredytu na 20-30 lat.

Temat powraca jak bumerang w sezonie ogórkowym.

Nie poipadajmy w skrajnosci. Jak juz ktos odwazyl sie na kredyt na dom na 20-30 lat, to chyba lepiej, zeby za ogrzewanie placil mniej i zaoszczedzona kase wplacil do banku jako raty. Czy wezmie tego kredytu 300 czy 320 tys to w skali tych 30 lat rata wzrosnie o kilkadziesiet zl.

Do pompy i DZ doplacilem 15 tys zl. Jak bym nie budowal "na wszelki wypadek" komina w koltowni, to pewnie wyszlo by jakies 10 tys doplaty.

a rurki, rozdzielacze i sterowanie masz za darmo?

czy co roku nie musisz jej konserwować?

twoja pompa jest jedną z tańszych, ciekawe jaka będzie jej żywotność?

weż też pod uwagę, że nie każdy może rozłozyć DZ poziomo jak u ciebie, u mnie jest sucho i musiałbym robić głębokie odwiety, a to znacząco podnosi koszt inwestycji

tu jest ciekawy wątek o pompie ekontech :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?54369-Pompa-ciep%C5%82a-EKONTECH-zapiski-zmarzni%C4%99tego-u%C5%BCytkownika

Edytowane przez skrabi

a rurki, rozdzielacze i sterowanie masz za darmo?

czy co roku nie musisz jej konserwować?

twoja pompa jest jedną z tańszych, ciekawe jaka będzie jej żywotność?

weż też pod uwagę, że nie każdy może rozłozyć DZ poziomo jak u ciebie, u mnie jest sucho i musiałbym robić głębokie odwiety, a to znacząco podnosi koszt inwestycji

tu jest ciekawy wątek o pompie ekontech :)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?54369-Pompa-ciep%C5%82a-EKONTECH-zapiski-zmarzni%C4%99tego-u%C5%BCytkownika

Polozenie rurek i 2 rozdzielacze wyszly z robota taniej niz kable zapewne. Chyba ze kable masz za darmo?

Co mam konserwowac? Rurki w podlodze?

Na wiekszosci dzialek da sie polozyc DZ. Kolega w Opolskim polozyl w piasku suchym, tylko nieco wieksze niz wynikalo z szacunkow i pompa dziala bez problemu. Piach to nie wyrok na DZ. Odwierty oczywiscie drozsze duzo, ale teraz ceny coraz bardziej akceptowalne.

Pompa nie jest droga, bo skladana przez mala lokalna firme, ale z 15letnia praktyka. Podzespoly gwarantuje Ci ze identyczne jak w pompach swiatowych potentatow (sprezarka, wymienniki, zawor rozprezny, pompy obiegowe i inne pierdolki) bo to sprawdzalem przed zakupem, za to naprawy dokona w zasadzie kazdy chlodniarz.

Trwalosc mysle, ze jak bede mial wielkiego pecha to nascie lat. Wtedy wystarczy wymienic sprezarle za 3 tys zl, bo tam malo co wiecej moze pasc.

A co do tego watku to jedyny taki w sieci jaki znajdziesz. Rozmawialem o tym z moim pompiarzem. To co tam jest wypisane, to tylko punkt widzenia jednej strony. Prawda jak zwykle lezy gdzies po srodku w takich sprawach.

BTW: Poczytaj watki o serwisach tych "markowych" pompek. Taki 3x drozszych. Tam wlosy deba staja... :)

Gość Arturo72

Jako ciekawostkę dla obecnych i przyszłych "elektrycznych",kablarzy,pompiarzy,kospelowców podam,że dzisiaj był u mnie sąsiad zza miedzy,który jest na etapie prawie SSZ(dom również na płycie ale z kształtek izo-dom) i zszokował mnie nie miłosiernie.

Ma zaklepanego instalatora do instalacji wodnej podłogówki za uwaga 2tys.zł :)

W tym także jest montaż powietrznej pompy ciepła,oczywiście sama robocizna :)

Mniejsza o firmę pompy ale cenę na nią też ma fajną i to pompa z opcją chłodzenia.

Żeby nie było,że to ściema,jest to bway a na forum ma także dziennik budowy :

http://forum.muratordom.pl/blog.php?165323-bway

Widać,że jak się chce naprawde tanio to się znajdzie a kable przy tym wypadają blado ;)

Edytowane przez Arturo72

Jako ciekawostkę dla obecnych i przyszłych "elektrycznych",kablarzy,pompiarzy,kospelowców podam,że dzisiaj był u mnie sąsiad zza miedzy,który jest na etapie prawie SSZ(dom również na płycie ale z kształtek izo-dom) i zszokował mnie nie miłosiernie.

Ma zaklepanego instalatora do instalacji wodnej podłogówki za uwaga 2tys.zł :)

W tym także jest montaż powietrznej pompy ciepła,oczywiście sama robocizna :)

Mniejsza o firmę pompy ale cenę na nią też ma fajną i to pompa z opcją chłodzenia.

Żeby nie było,że to ściema,jest to bway a na forum ma także dziennik budowy :

http://forum.muratordom.pl/blog.php?165323-bway

Widać,że jak się chce naprawde tanio to się znajdzie a kable przy tym wypadają blado ;)

Pewnie jeszcze fakturę wystawi, a jakosc robót nie do pobicia.

Skąd sie biorą tacy desperaci?

Moglbys drogi Arturze przedstawic ta kompletna oferte na cala instalacje CO/CWU?

Nie chce o nic podejzewac, po prostu ciekawi mnie przy jakim koszcie samej PC czy tez matarialow dany wykonawca bierze tyle a nie inaczej za dana robote.

Jesli wszystko bedzi eok to mysle, ze ten wykonawca sie nie odrobi ze zlecen nawet do wieku emerytalnego:)

Gość Arturo72
Moglbys drogi Arturze przedstawic ta kompletna oferte na cala instalacje CO/CWU?

Nie mógłbym bo to nie moja oferta ;)

Z tego co wiem pompa ciepła kupowana jest od całkowicie innego sprzedawcy.Kupno pompy i instalacja wodnej podłogówki to nie jest jedna usługa.

Materiały do instalacji są po stronie inwestora.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Pewnie jeszcze fakturę wystawi, a jakosc robót nie do pobicia.

Skąd sie biorą tacy desperaci?

Brukowałem ostatnio podjazd i taras.Goście robili to jako fuchy po normalnej robocie.

Z wykonanej roboty jestem więcej niż zadowolony a cenowo to chyba nie muszę pisać,ze wyszło mniej,niż gdybym wziął firmę specjalizującą się tylko w brukarstwie i szukającą tylko "nadzianych" inwestorów.

Oczywiście kostkę kupowałem sam.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
wziął 500 zł zaliczki i nie odbiera telefonu. Poza tym ok. No i tani.;)

Za co wziął tą zaliczkę ? Za to,że może zarobić 2tys.zł w dwa,trzy dni ?

Edytowane przez Arturo72

Zarobic 2 tys?

Jesli to jest legalny przychod, bo takie slowo naleazaloby uzyc, to mu w kieszeni moze zostac co najwyzej 500zl i to bez uwzglednienia amortyzacji czegokolwiek.

Wiesz Arturo, sa ceny wysokie, srednie, niskie, i niebezpiecznie niskie, wiec czekam na namiary na tego instalatora (moze popros kolege to poda) i 2,3 namiary na juz wykonane instalacje.

Pozdrawiam

Gość Arturo72
Zarobic 2 tys?

Jesli to jest legalny przychod, bo takie slowo naleazaloby uzyc, to mu w kieszeni moze zostac co najwyzej 500zl i to bez uwzglednienia amortyzacji czegokolwiek.

Wiesz Arturo, sa ceny wysokie, srednie, niskie, i niebezpiecznie niskie, wiec czekam na namiary na tego instalatora (moze popros kolege to poda) i 2,3 namiary na juz wykonane instalacje.

Pozdrawiam

miloszenko o czym Ty gadasz ? Znasz polskie realia ?

Kolega robiący mi po godzinach pracy strop z płyt k-g musiałby mi wystawiać fakturę VAT ?

Brukarze robiący mi taras po godzinach własnej pracy musieliby wystawiać fakture VAT ?

Kiedyś zapodawałem dla Lobo moją ofertę tutaj na rozłożenie rurek w płycie za 15zł/m2...

Namiarów Ci nie podam bo nie znam,wiem tylko,że gość jest z Zabrza :)

Rzuć zapytanie na tablica.pl lub gumtree.pl to bedziesz miał fajne oferty...

Swoich brukarzy zabrałem z tablicy.pl :D

Edytowane przez Arturo72

Czyli hydralike dla CO/CWU mam zlecic anonimowemu gosciowi bez faktury/umowy?

Kostke to mozna tak zrobic, tynki i inne sprawy tez, ale zeby hydraulike?

Popros swojego forumowego kolege o namiary, po co mam robic ekstra wyceny jak ktos tam wie o kogo chodzi.

Cos z tej instalacji jest wykonane czy narazie tylko zamowiona robota? Bo dziennik konczy sie na przygotowaniu pod plyte...

Podłogówkę i montaż pompy w ciągu dwóch dni, pewnie jeszcze sam to wykonuje. Cudotworca jaki czy co?

Montaż rozdzielaczy, ułozenie pętli, próba ciśnieniowa, montaż i uruchomienie pompy. To wszystko w ciągu dwóch dni ?

Arturo o czym ty piszesz? Kolejny bajkopisarz ?

Gość Arturo72
Czyli hydralike dla CO/CWU mam zlecic anonimowemu gosciowi bez faktury/umowy?

Kostke to mozna tak zrobic, tynki i inne sprawy tez, ale zeby hydraulike?

Popros swojego forumowego kolege o namiary, po co mam robic ekstra wyceny jak ktos tam wie o kogo chodzi.

Cos z tej instalacji jest wykonane czy narazie tylko zamowiona robota? Bo dziennik konczy sie na przygotowaniu pod plyte...

Masz namiary,sam zapytaj.

Nie chcę się wpieprzać w kogoś budowę ;)

Robiłem elektrykę i wod-kan "po godzinach",miałem problem ze skrzynką i wybijaniem różnicówki,jeden telefon wystarczył i elektyk był na drugi dzień i poprawił babola ;)

Gość Arturo72
Podłogówkę i montaż pompy w ciągu dwóch dni, pewnie jeszcze sam to wykonuje. Cudotworca jaki czy co?

Montaż rozdzielaczy, ułozenie pętli, próba ciśnieniowa, montaż i uruchomienie pompy. To wszystko w ciągu dwóch dni ?

Widać,że nie masz bladego pojęcia o czym piszesz ;)

Byłem na kilku montażach podłogówki,byłem na kilku montażach pomp ciepła p-w i tutaj mnie nie zagniesz :)

Jak najbardziej 3 dni są możliwe i to z zapasem(3 osoby) ;)

Montaż pompy ciepła,jeśli wszystko jest wyprowadzone trwa kilka h(3-4)

Edytowane przez Arturo72

witam

już kiedyś pisałem - mitoman

dziś czytałem jego wpisy na kilku tematach - śmiechu warte

pozdrawiam