firewall 13.08.2013 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Nie poipadajmy w skrajnosci. Jak juz ktos odwazyl sie na kredyt na dom na 20-30 lat, to chyba lepiej, zeby za ogrzewanie placil mniej i zaoszczedzona kase wplacil do banku jako raty. Czy wezmie tego kredytu 300 czy 320 tys to w skali tych 30 lat rata wzrosnie o kilkadziesiet zl. Tak z ciekawości wrzuciłem 330 a 300 na 30 lat. Wyszło więcej o 150zł/m-c. To chyba te oszczędności przejmie bank, a pompa chyba 30 lat nie pochodzi bez dokładania do niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.08.2013 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 A dlaczego 330 a nie 320 o ktorych mowilem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 13.08.2013 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Bo to bardziej realne kable vs pompa+DZ+instalacja (rurki w podłodze,rozdzielacze,rotametry,pompy obiegowe etc.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 13.08.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Za zrobienie kanalizacji od stanu zero, instalacji wodnej, podlogowki 230m2, zalanie, sprawdzenie i podlaczenie DZ do pompy ciepla + klimakonwektor na strychu, zrobienie kotlowni + woda studzienna + hydrofor, rozlozenie rur do odkurzacza centralengo moja ekipa wziela do reki 5 tyz zl. Calosc materialow kupilem sam. tylko ty jesteś ze Strzegomia, nie możesz porównywać tych cen np. z Wrocławskimi, weź pod uwagę jakie tam jest bezrobocie i co za tym idzie niskie płace Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.08.2013 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 tylko ty jesteś ze Strzegomia, nie możesz porównywać tych cen np. z Wrocławskimi, weź pod uwagę jakie tam jest bezrobocie i co za tym idzie niskie płace Ja tez mialem inne oferty i rozpietosc cenowa byla za robote +100%. Bezrobocie to papierowe chyba. Tu jest w okolicy 300 zakladow kamieniarskich i malo kto zatrudnia ludzi na umowe. BTW: Zyzolek nie jest z Wrocka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 13.08.2013 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Za zrobienie kanalizacji od stanu zero, instalacji wodnej, podlogowki 230m2, zalanie, sprawdzenie i podlaczenie DZ do pompy ciepla + klimakonwektor na strychu, zrobienie kotlowni + woda studzienna + hydrofor, rozlozenie rur do odkurzacza centralengo moja ekipa wziela do reki 5 tyz zl. Calosc materialow kupilem sam. Pamietaj, zeby nie mowic wszystkim, ze za tyle kazdy moze miec. W Krakowie nikt ponizej 10 tys sie nad taka robota nie pochyli, i zaden z polecanych hydraulikow nie zgadzal sie na robienie z materialow dostarczonych przeze mnie. Za sama kanalize i wode w domu tyle trzeba zaplacic. Kolejne min 10 tys za reszte. Zeby potem nie bylo zdziwienia jak ktos w swoim regionie bedzie musial placic 3 razy tyle. BTW, skoro mozna w innych regionach bez problemu zarobic kilka razy wiecej, dlaczego ten czy inny instalator nie pofatyguje sie na pare dni? Podzielisz sie namiarami na ekipe? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrabi 13.08.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Ja tez mialem inne oferty i rozpietosc cenowa byla za robote +100%. Bezrobocie to papierowe chyba. Tu jest w okolicy 300 zakladow kamieniarskich i malo kto zatrudnia ludzi na umowe. BTW: Zyzolek nie jest z Wrocka. podaj średnie zarobki w Strzegomiu i porównaj je z Wrocławskimi lub z innym dużym miastem Zyzolek jest ze Śląska, a tam poziom cen podejrzewam, że podobny jak we Wrocku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.08.2013 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Podzielisz sie namiarami na ekipe? Jasne (na PW). To ojciec i 2 synow. Zgrana ekipa i trzezwa. Nie wiem tylko czy robia na wyjazdach dalekich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.08.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 podaj średnie zarobki w Strzegomiu i porównaj je z Wrocławskimi lub z innym dużym miastem Zyzolek jest ze Śląska, a tam poziom cen podejrzewam, że podobny jak we Wrocku Zarobkow srednich nie znam. A kto Ci kaze brac droga ekipe z duzego miasta? Widze ze budujesz sie w Trzebnicy a to juz niezle zadupie. Ja dostalem namiar na swoja z polecenia od innego inwestora. Nie jezdzilem po miescie i nie patrzylem po szyldach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 13.08.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 ale bajzel robicie ..... a tu nawet sezon sie nie zaczął ... 50-100 postów dziennie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 13.08.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Za zrobienie kanalizacji od stanu zero, instalacji wodnej, podlogowki 230m2, zalanie, sprawdzenie i podlaczenie DZ do pompy ciepla + klimakonwektor na strychu, zrobienie kotlowni + woda studzienna + hydrofor, rozlozenie rur do odkurzacza centralengo moja ekipa wziela do reki 5 tyz zl. Calosc materialow kupilem sam. Dostałeś za to fakturę? Masz jakąkolwiek gwarancję? Podejrzewam, że w tej cenie to tylko lewizna i wszystko na czarno. No, ale u nas wolna amerykanka i przyzwolenie społeczne na takie praktyki. Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 13.08.2013 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Pewnie jeszcze fakturę wystawi, a jakosc robót nie do pobicia. Skąd sie biorą tacy desperaci? A ja mam cenę 19zl/m2 netto za montaż podłogówki z rozłożeniem styro, plus 400zł montaż rozdzielacza i próba szczelności. Byłem na budowie, którą robili i na moje oko do niczego nie można się bylo przyczepić - pętle o zbliżonej długości, w ślimaka, z zagęszczeniem pętli pod ścianami i oknami U mnie to koszt 2400 netto. Ta ekipa robiła mi też instalację wod-kan z próbą szczelnośći i też nie mogę mieć uwag. Byli tacy, co nos marszczyli, jak zobaczuli silikat, ci przywieźli dobrą tarczę i zrobili Uwinęli się w dwa dni. Fakt, faktem - oferta za 35zl/ m2 podłogówki też się trafiła. Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.08.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Dostałeś za to fakturę? Masz jakąkolwiek gwarancję? Podejrzewam, że w tej cenie to tylko lewizna i wszystko na czarno. No, ale u nas wolna amerykanka i przyzwolenie społeczne na takie praktyki. A na diabla mi ten papierek? Jak mam do "ekipy" sprawe to dzwonie i panowie max na drugi dzien sa. Tutaj nie ma problemow. U siebie rob z pelna "papierozja" za 2-3x wieksza stawke. Kto bogatemu zabroni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 13.08.2013 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 (edytowane) Nie wiem jak można wodną podłogówkę zrobić za 2 tys.zł Arturo pisze mity. W listopadzie dokładałem 80m2 podłogówki i sama robocizna kosztowała 6tys.zł plus 5tys.zł materiał, bez wylewek, bo to już inna firma. Sama robota 5 dni i 2 dni próby ciśnieniowej. Manometr od próby non stop podłączony i zdjęty dopiero po wylewkach. Żadnego ryzyka i wolnej amerykanki. Kto bogatemu zabroni A Rybnik tylko 30km dalej A ja mam cenę 19zl/m2 netto za montaż podłogówki z rozłożeniem styro, plus 400zł montaż rozdzielacza i próba szczelności. Jak się chce znaleść tanio to się znajdzie. A co do ekip z regionu. Mój dom do SSO budowała firma z Radomia,która do mnie miała ze 200km i mimo tego,że wynajmowali sobie kwatery na swój koszt to i tak im się opłaciło (5 chłopa) a i tak cena za całosć była zdecydowanie niższa niż gdybym brał firmy z okolic. Także narzekający na ceny,wychylcie trochę nosa spoza biurka czy własnego osiedla i szukajcie a znajdziecie tanio i dobrze Edytowane 13 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.08.2013 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Zwlaszcza te 2 dni proby cisnieniowej sa kosztowne. Ekipa siedzi i wpatruja sie w manometr. A manometr podlaczony "non stop"! (zeby ktos nie myslal) U mnie nabili cisnienie i poszli na inna robote. Jak posadzkarze skonczyli, to sie znowu pojawili. O zadnych dodatkowych kosztach takiej operacji nie bylo mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.08.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Także narzekający na ceny,wychylcie trochę nosa spoza biurka czy własnego osiedla i szukajcie a znajdziecie tanio i dobrze Z tego co piszesz wychodzi na to, ze masz tanio, dobrze i szybko. Takie rzeczy tylko u Ciebie. Swoja dorga na wszystkim tak wyciskales a kociol w domu masz za 16 tys:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.08.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) Z tego co piszesz wychodzi na to, ze masz tanio, dobrze i szybko. Takie rzeczy tylko u Ciebie. Ja casting,zapytania wysyłałem po całej Polsce a nie tylko w okolicy.Z okolicznych składów mam tylko pierdółki,no może jeszcze beton,poza tym cały dom praktyczne był złożony z elementów,które przejechały nawet całą Polskę bo było taniej Swoja dorga na wszystkim tak wyciskales a kociol w domu masz za 16 tys:( Inwestycja na przyszłość,bo nie zamierzam sprzedawać domu za 2 czy 5 lat a raty za dom trzeba spłacać niestety Także i dom energoszczędny i COP3 Budowa domu to sztuka kompromisu,nie wydałem ok.5tys.zł na montaż okien na kotwy,bo uważam to za nie zasadne rozwiązanie,nie wydałem ok.5tys.zł na GGWC bo uważam to za nie zasadne rozwiązanie,nie wydałem ok.5tys.zł więcej na XPS zamiast EPS200 bo uważam to za nie zasadne rozwiązanie,skoro kostruktor zaprojektował pod EPS200,nie wydałem ok.1tys.zł na silikat 24cm zamiast 18cm itd,ale dalej mam dom enerooszczędny ogrzewany prądem,z tym,że o trzykrotnie mniejszym zużyciu oczywiście z cwu Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.08.2013 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Jesli ta PC jest na kredyt to za 10 lat jej koszt w czasie bedzie z 22 tys, samymi odsetkami bys zniwelowal roznice w rachunkach za swoj dom. A za 20-30 lat fakt, ze masz taka PC nie bedzie mial nawet najmniejszego znaczenia, jesli za 6-7 lat wszystkie nowobudowane domy beda musialybyc nie gorsze niz taki jak Twoj. Ja wole miec gotowke i zyc normalnie zamiast inwestowac i czekac nascie lat jak wyjde na swoje. Pozniej bede za stary zeby korzystac z ewentualnych efektow. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 14.08.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 (edytowane) Jesli ta PC jest na kredyt to za 10 lat jej koszt w czasie bedzie z 22 tys, samymi odsetkami bys zniwelowal roznice w rachunkach za swoj dom. Pozdrawiam Wyżej edytowałem post,także odnosi się on do Twojej wypowiedzi Dzieki PCi będę miał rocznie,łacznie z cwu o ok.2tys.zł niższe rachunki niż gdybym grzał prądem,w cenie praktycznie tego co inni zastosowali wg mnie nie zasadnie. Kumasz róznice ? Edytowane 14 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1234 14.08.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Od ładnych kilkunastu lat myje się pod prysznicem w pracy,używam prysznica jak jestem na wczasach i dla mnie prysznic nie ma nic wspólnego z komfortem mycia czy kąpania i nigdy w zyciu w domu/mieszkaniu nie zainstalowałbym kabiny prysznicowej w łazience Walę zasoby naturalne,ma być komfortowo dla mnie/dla nas a nie dla ekologów Wybacz, że cytuje post z zeszłego miesiąca ale jestem na etapie nadrabiania zaległosci w czytaniu. Jak prawie w niczym się z arturo nie zgadzam, tak ten cytat można oprawić w ramkę. Ja nie wyobrażam sobie nie mieć wanny, pod prysznicem nie jestem sie w stanie dobrze umyć mimo, ze jak musze z niego korzystać to i tak spędzam pod nim co najmniej 15 minut Po wszelkich wczasach i tak dopiero w wannie się mogę umyć. Tu żadne oszczędnosci nie mają znaczenia a w moim przypadku prysznic pewnie i tak wyszedłby drożej Oczywiście w domu 150 m2 + i tak pewnie prysznic bym zainstalował bo do schłodzenia sie w upały jest jednak całkiem fajny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts