Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wyżej edytowałem post,także odnosi się on do Twojej wypowiedzi ;)

Dzieki PCi będę miał rocznie,łacznie z cwu o ok.2tys.zł niższe rachunki niż gdybym grzał prądem,w cenie praktycznie tego co inni zastosowali wg mnie nie zasadnie.

Kumasz róznice ?

Ja tez place 2 tys za CO/CWU, ale moj kociol z zasobnikiem kosztowal 5,5 tys. Jak juz tu pisano jest wiele drog do tego samego celu:)

Ty bedziesz placil wiecej za sama wode i scieki niz za ogrzewanie wody, co nie tyko dla mnie jest malo zrozumiale, ale tak chcesz to tak bedziesz mial.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moze wyda na kostke i super ogrod i otoczenie domu bedzie go cieszyc a nie dolowac przez kilka lat.

Odnioslem sie do Arturo, bo on ma na kredyt PC. A ten kredyt ma znaczenie, bo jego odsetki potrafia byc wiecej warte niz roznica w kosztach, ktore dzieki kredytowi sie pojawily.

Ciekaw jestem ilu z nas za 15 lat bedzie mieszkac w domach, do ktorych sie obecnie wprowadzaja.

Chodzi bardziej o zakladanie, iz za wiecej niz 15 to co dzisiaj jest "drogie" w zakupie bedzie mialo nadal znaczaca wartosc.

Napisalem jasno, ze sa rozne drogi do tego samego.

P.S. Zabawna moze byc sytuacja przy sprzedazy domu z PC, gdy powiemy tak:

Ta kotlownia nie wymaga nawet serwisu, ten sprzet moze pracowac i 20 lat bez zagladania (mowi inwestor i patrzy na 4 zawory, 3 mieszacze, schemat dolego zrodla i 30 zlaczek na scianie lazienki. Przecietny inwestor bedzie mial tylko w glowie: co ja zrobie jak mi to sie zatnie?

To samo dotyczy nie tylko PC ale i kotlowki gdzie np. polaczona solary, gaz i kominek z plaszczem, kotlownia wyglada jak sterownia fabryczna...

Ta kotlownia nie wymaga nawet serwisu, ten sprzet moze pracowac i 20 lat bez zagladania (mowi inwestor i patrzy na 4 zawory, 3 mieszacze, schemat dolego zrodla i 30 zlaczek na scianie lazienki. Przecietny inwestor bedzie mial tylko w glowie: co ja zrobie jak mi to sie zatnie?

To samo dotyczy nie tylko PC ale i kotlowki gdzie np. polaczona solary, gaz i kominek z plaszczem, kotlownia wyglada jak sterownia fabryczna...

e tam, e tam...

już widzę ten błysk w oku u co niektórych ...:lol2:

P.S. Zabawna moze byc sytuacja przy sprzedazy domu z PC, gdy powiemy tak:

Widzisz, tutaj widac, ze NIGDY nie widziales kotlowni z pompa ciepla. :)

A sytuacja jest zabawna, bo domy ogrzewane pompami ciepla wg fachowcow od nieruchomosci bardzo mocno zyskuja na wartosci.

Tu masz moje podlaczenie PCi. Tylko dlatego tak skomplikowane, ze pompa obiegowa jest do klimakonwektora na strychu i musial byc dodatkowe 2 zawory zwrotne i 2 kulowe. Z drugiej strony sa 3 rurki ktore ida do instalacji CO i zasobnika CWU. Czy naprawde Cie to przerasta?

http://www.szkut.com/dom/Dom37.jpg

http://www.szkut.com/dom/Dom36.jpg

To po prawej to instalacja hydroforowa do wody studziennej.

Edytowane przez Pyxis

Gość Arturo72
Yhm, stoi kupujacy a zona sie obraca na piecie i mowi: sam sobie bedzie z tym mieszkal i tego pilnowal :p

Jak nie ma argumentu to trzeba nawet tak bzdurne przytaczać ;)

Mądra to ta żona kupującego nie jest,zwłaszcza,że prawdopodobnie zakupy pakuje do lodówki,którą wg niej też trzeba pilnować,pralkę to samo,wszak zawory też przy niej są,ze zmywarką podobnie,o kuchence gazowej/elektrycznej nie wpominając,TV też się może popsuć,kino domowe rónież,żelazko też trzeba pilnować,żeby działało,cwu u niej leci prawdopodobnie jak wentylacja u nydara,grawitacyjnie bez zaworów i termostatów co by nie stać i nie pilnować ;)

Miloszenko,to miałeś na myśli ? Jeśli tak,to spółczuje Ci mieszkania w przyszłym domu bez tych urządzeń i nie wyobrażam sobie tego domu,czyżby był to szałas w lesie napędzany dynamem lub energią z "biopaliw" ?

Rozumiem argumenty na "nie" ale sensowne a nie pozbawione logiki...

Dla mnie jedynym argumentem na "nie" dla pompy ciepła był/jest koszt.

Gdybym nie miał kasy to nie kupiłbym pompy za ok.30-40tys.zł ale przy cenie 15- 17tys.zł taki argument już upada.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Ciekaw jestem ilu z nas za 15 lat bedzie mieszkac w domach, do ktorych sie obecnie wprowadzaja.

Jak dożyję to na pewno ja :)

Druga sprawa,że dla mnie budowanie nowego domu tylko na kilka lat jest całkowicie pozbawione sensu.

Jak dożyję to na pewno ja :)

Druga sprawa,że dla mnie budowanie nowego domu tylko na kilka lat jest całkowicie pozbawione sensu.

Ja nie mowie o budowaniu domu na kilka lat tylko wybieranie drozszej technologi ktora jest oplacalna tylko wtedy jak w tym domu te nascie lat pobedziemy.

Splacasz kredyt to wiesz dobrze, ze na poczatku placi sie glownie odsetki. Przez pierwsze kilka lat moze splacisz z 10-15 tys kapitalu.

W dowolnym momenice sprzedazy Twoj dom musi pojsc drozej o wartosc PC i odsetek od wiekszego kredytu.

Co do pokazywania faktur za ogrzewanie: okazanie rachunku grzania czystym pradem na kwote 1500 pln/rok bedzie tak samo ciezkie do przyjecia jak ogrzewanie PC za 500 zl/rok.

Tak samo wielu kupujacych moze w ogole nie chciec kabli w wylewce czy podlogowki, to sa nadal jeszcze dla wielu osob rzeczy "inne".

Tk czy inaczej wymaga to odwagi aby robic jak Ty, bo dolozyles kredytu na ocieplenie i na system grzewczy z kredytu.

Gość Arturo72
Co do pokazywania faktur za ogrzewanie: okazanie rachunku grzania czystym pradem na kwote 1500 pln/rok bedzie tak samo ciezkie do przyjecia jak ogrzewanie PC za 500 zl/rok.

Tak wielkim optymistą nie jestem,sądzę,że będzie to zużycie ok.4500kWh/3=1500kWh za c.o i 4500kWh/3=1500kWh za cwu czyli w sumie 3000kWh za całość.

Narazie dobowe zużycie cwu to 2,6-2,7kWh*365dni=949-985kWh :)

Tk czy inaczej wymaga to odwagi aby robic jak Ty, bo dolozyles kredytu na ocieplenie i na system grzewczy z kredytu.

Ale jak pisałem wyżej,nie dołożyłem kredytu do montażu okien na kotwach,nie dołożyłem kredytu do XPS,nie dołożyłem kredytu do 24cm silikatu,nie dołożyłem kredytu do GGWC itd.

Suma sumarum,w porównaniu do innych "elektrycznych" nie dołożyłem kredytu do PCi a mam ją w cenie w/w rzeczy :)

Edytowane przez Arturo72

DObowe zuzycie CWU sie zmieni zima, bo bedziesz z sieci bral wode nie 20 stopni tylko 7-8.

W moim kolejnym domu za CO i CWU bedzie max 1700 zl/rok, teraz przy gazie mam 2300, wiec jakos roznica nie powala.

Ja juz rok mieszkam w 3 osoby i zuzycie mam z okresu maj/maj, a mam droga KWh z gazu (ok. 26 gr) i cale mnostwo mostkow cieplnych.

Jeszcze raz napisze: jest wiele drog, wcale nie trudnych do zuzycie CO/CWU ponizej 2 tys/rok (na 3 osoby).

Pozdrwiam

Tak wielkim optymistą nie jestem,sądzę,że będzie to zużycie ok.4500kWh/3=1500kWh za c.o i 4500kWh/3=1500kWh za cwu czyli w sumie 3000kWh za całość.

Narazie dobowe zużycie cwu to 2,6-2,7kWh*365dni=949-985kWh :)....

Moje zuzycie średnie dobowe na CWU w zimie to ~4,5 kWh, a teraz w lecie ~ 3,5kWh

wiec średnie roczne można liczyc na poziomie ~ 4kWh x 365 dni x 0,30PLN = 440 PLN przy COP 1 (grzałka 2kW)

Co do CO po na 4500 kWh bym nie zakładał ale coś koło 7000kWh - realnie nawet dzieląc to przez cop3 masz 2400kWh (niech Ci bedzie że rocznie, ale wg mnie cop w zimie Ci wyniesie ~ 1,5 - 2,0 i tu juz Ci sie zrobi ~ 5000 kWh) jesli bedziesz grzał tylko w II tar to masz 1500 PLN.

Ja mam kable COP 1,0 zuzycie na CO 7500 kWh grzane tylko w II tar koszt CO 2300 PLN

Różnica 2300 - 1500 = 800 PLN koszt PC powiedzmy najtańszej 16k PLN wiec

16000 / 800 = 20 lat zwrotu przy obecnych cenach energii.

Różnica jest taka że ty juz te pieniążki z różnicy na PC wydałeś i tylko bank z Ciebie czerpie korzyści, a my kablarze przez ~ 20 lat te pieniadze zapłacimy energetyce.

AMEN

edit

odnośnie wanny przysznica i innych wynalazków:

wanne posiadam ale ona mi nie służy do mycia lecz do wygrzewania dzieci zony i mi (niejest to codziennie ale sporadycznie), nie wyobrażam sonie nie posiadać prysznica w którym codziennie naprawde mozna sie umyc, a nie lezec w wannie w której pływaja mydliny, pot, włosy i inne zórowate substancje ....... tylko prysznic daje mośliwość kompleksowego wymycia sie włącznie z spłukaniem czystą woda.

AMEN BIS

Edytowane przez Krzysiek_BB

Moje zuzycie średnie dobowe na CWU w zimie to ~4,5 kWh, a teraz w lecie ~ 3,5kWh

edit

odnośnie wanny przysznica i innych wynalazków:

wanne posiadam ale ona mi nie służy do mycia lecz do wygrzewania dzieci zony i mi (niejest to codziennie ale sporadycznie), nie wyobrażam sonie nie posiadać prysznica w którym codziennie naprawde mozna sie umyc, a nie lezec w wannie w której pływaja mydliny, pot, włosy i inne zórowate substancje ....... tylko prysznic daje mośliwość kompleksowego wymycia sie włącznie z spłukaniem czystą woda.

Te 4kWh starcza Ci na podgrzanie w lecie z 15 do 40*C tak okolo 140l wody. Nie licze zadnych start na instalacji i zasobniku. Realnie to bedzie pewnie kolo 100-110l. To bardzo male zuzycie dobowe CWU. Zima to te 4,5kWh bedzie na jakies 80-90l, bo woda zimniejsza.

Zebys sie w tej wannie czasami za duzo nie "wygrzewal". ;)

Gość Arturo72
DObowe zuzycie CWU sie zmieni zima, bo bedziesz z sieci bral wode nie 20 stopni tylko 7-8.

Pozdrwiam

Zużycie na cwu zimą zmieni się jeszcze z jednego powodu,COP spada do ok.2,5-3,chociaż Panas w dokumentach ma 2,75 przy -15st.C,dlatego przyjmuję średnioroczny COP3.

ale wg mnie cop w zimie Ci wyniesie ~ 1,5 - 2,0 i tu juz Ci sie zrobi ~ 5000 kWh) jesli bedziesz grzał tylko w II tar to masz 1500 PLN.

j.w z tym,że planuję grzać tylko w I taryfie.

A czy ja mowie o 2000:- za wszystko...

Nie chcesz zrozumiec to nie.

Mowie o 6000kWh za CO i CWU vs 2000kWh. Albo 3000kWh vs 9000 itd.

A wiec 1500:-PLN vs 4500:-PLN

4 letni dom z PC i taki sam z kablami, w tej samej cenie... Co wybierzesz... Kable dla zasady? Czy ze strachu przed zaworkami?

TO nie jest tak, ze wsadzisz PC i masz rachunek podzielony przez COP. Niecentralne - precyzyjne ogrzewanie jest bardziej efektywne. Dlaczego?

A jak ustawic podlogowke tak aby temperatura byla z dokladnoscia do 0,5 stopnia w kazdym pomieszczeniu i uwzgledniala zyski bytowe?

Kto ma podlogowke po calosci, czujnik temp. podlogoi i sterownik w kzdym pokoju?

Ja nie mowie, ze to bedzie jakas gigantyczna roznica, ale 10-15% moge obstawic w ciemno.

Pozdrawiam