Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kto ma podlogowke po calosci, czujnik temp. podlogoi i sterownik w kzdym pokoju?

Nie jest to potrzebne, bo podlogowka wodna ma zdolnosc samoregulacji. Dzialmy tutaj na bardzo malej delcie podloga-pomieszczenie. W duzym stopniu niweluja sie rozne zyski i straty w danym pomieszczeniu.

I tak to jest z CO, ze masz rachunek podzielony przez COP. MAtematyka. Prosta matematyka dla klas 1-3 :)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie jest to potrzebne, bo podlogowka wodna ma zdolnosc samoregulacji. Dzialmy tutaj na bardzo malej delcie podloga-pomieszczenie. W duzym stopniu niweluja sie rozne zyski i straty w danym pomieszczeniu.

I tak to jest z CO, ze masz rachunek podzielony przez COP. MAtematyka. Prosta matematyka dla klas 1-3 :)

Ech, ja wiem, ze wszystko da sie policzyc, ale tutaj jest bardzo wiele zmiennych i tak wprost wszyskto nie wychodzi.

Wiesz ile razy dochodzi do przegrzania pomieszczenia/pomieszczen?

Mozesz opisac jak rotametr zareaguje na zwiekszone zyski w konkretnym pomieszczeniu?

Tak w ogole to nie wiem czy nie lepsze byloby systemy dynamicznie reagujace na obecnosc w danym pomieszczeniu...

Trzymamy z reguly ta sama - komfortowa temperature (moze i koszt tego w porzadnie ocieplonym domu nie jest wielki) czy gdzies jestesmy czy nie.

Ladujemy te nasze ogromne akumulatory z silki zeby wszedzie non-stop bylo tyle samo, pytanie tylko czy nie moznaby optymalniej.

Ile wczesniej trzebaby uruchomic klime w trybie grzania, zeby przyjezdzajac do domu miec komfortowe odcucie ciepla, tzn. nie tylko temp jest wazna ale troche trzeba doladowac otoczenie. Biorac pod uwage dzisiejsza szczelnosc i izoacyjnosc przegrod, zejscie ze srednia temp. o 2-3 stopnie w dol daloby czesto zejscie z rachunkami ponizej 500 PLN:)

Taka sama zdolnosc samoregulacji, jak sciany ocieplone welna zdolnosc oddychania.

Jesli w sloneczny dzien ogrzewanie w salonie i kuchni nie zalaczy sie na godzine tzn ze nie dostarczy 5,4kWh. Twoje wodne tez by ich nie dostarczylo? A moze jeszcze nadwyzke "wynioslo" do sypialni?

Widzisz kolego, praw fizyki nie zmienisz. Jesli w pomieszczeniu bedzie cieplej niz temperatura podlogi, to ani 1J energii nie zostanie przekazany a nawet jakas ilosc energi zostanie przekazana do cieczy krazacej w podlodze i tak jak napisales oddana w innej zimniejszej czesci domu.

Kable jak sie zalacza, to beda grzaly i juz. Beda dostarczaly energie bez wgledu na temperature w pomieszczeniu, dlatego musisz je bardzo precyzyjne wysterowac. "Przyykro" mi, ale tak wlasnie jest, a jakos malo osob o tym mowi porownujac kable i podlogowke wodna. Teraz moge sterowac "domem" lub "kondygnacja", ale majac kable musial bym "pomieszczeniem".

Teraz moge sterowac "domem" lub "kondygnacja", ale majac kable musial bym "pomieszczeniem".

Ja uważam to za zaletę, w pomieszczeniu gospodarczym czy wiatrołapie nie potrzebuję 22 stopni, nieużywana sypialnia może być niedogrzana o parę stopni, w łązience 2 stopnie więcej niż w domu itd. Oczywiście sterowanie nie jest za darmo, trzeba 2 czujniki na pomieszczenie, każdy po 50PLN, i potem trzeba to wysterować.

Widzisz kolego, praw fizyki nie zmienisz. Jesli w pomieszczeniu bedzie cieplej niz temperatura podlogi, to ani 1J energii nie zostanie przekazany a nawet jakas ilosc energi zostanie przekazana do cieczy krazacej w podlodze i tak jak napisales oddana w innej zimniejszej czesci domu.

takich bzdur to jeszcze nie czytałem - czyżbyś temperaturę w rurkach miał np 21*C??

temperature podłogówki wodnej to zazwyczaj ok 30-3kilkku stopni na zasilaniu i kilka stopni mniej na powrocie

nawet jeśli ktoś niewiele potrzebuje i grzeje niskotemperturowo to dalej na zasilaniu musi miec wiecej niż chce miec w pokojach np 21 temperatura oczekiwana - 24-26 na sasilaniu i 21 np na powrocie - czyz nie tak ? nie znam się - jesli sie myle - niech ktos mnie uswiadomi , poprawi

więc w którym miejscu ani 1J nie zostanie przekazany ??

Kable jak sie zalacza, to beda grzaly i juz. Beda dostarczaly energie bez wgledu na temperature w pomieszczeniu, dlatego musisz je bardzo precyzyjne wysterowac. "Przyykro" mi, ale tak wlasnie jest, a jakos malo osob o tym mowi porownujac kable i podlogowke wodna. Teraz moge sterowac "domem" lub "kondygnacja", ale majac kable musial bym "pomieszczeniem".

i wlasnie to precyzyje sterownie polega na tym ze kabel się załączy lub nie

grzeje się tylko pomieszczenia ktore akurat tego potrzebują - np słoneczny dzien czy gotowanie w kuchni powoduje nie uruchamianie ogrzewania

Edytowane przez R&K

Ja uważam to za zaletę, w pomieszczeniu gospodarczym czy wiatrołapie nie potrzebuję 22 stopni, nieużywana sypialnia może być niedogrzana o parę stopni, w łązience 2 stopnie więcej niż w domu itd. Oczywiście sterowanie nie jest za darmo, trzeba 2 czujniki na pomieszczenie, każdy po 50PLN, i potem trzeba to wysterować.

Takie ustawienia mozesz regulowac juz dokladnie wielkoscia przeplywu dla danej petli. Przykrecasz po prostu zawor na rozdzielaczu obserwujac rotametr.

takich bzdur to jeszcze nie czytałem - czyżbyś temperaturę w rurkach miał np 21*C??

Takimi kategorycznymi ocenami mazna latwo wyjsc na glupca :)

A czy grzejnikiem sa rurki czy podloga? To nie kaloryfer. Przekazywanie ciepla odbywa sie za posrednictwem wylewki i tutaj musi byc ta delta temperatur aby przeplyw ciepla byl wogole mozliwy i tak jest w wiekszosci przypadkow. My rozwazamy przypadek, gdy sloneczko nam nagrzeje dane pomieszczenie (i podloge) do temperatury wiekszej niz zadana. Wtedy to pomieszczenie przez podlogowke nie bedzie dogrzewane (bo nie bedzie roznicy temperatur i nie bedzie przeplywu ciepla), ale inne gdzie temperatura jest ponizej zadanej jak najbardziej. Bez uzycia dodatkowych czujnikow i zaworow. Fizyka sama to "wyreguluje".

Po starcie pompy ciepla temperatura zasilania podlogowki tuz za pompa to 25-26*C. Taka ma "startowa" temperature woda pompowana w podloge.W samej podlodze jest to zapewne srednio na petli w granicach 22-23*C (mowie o okresach przejsciowych- nie o srogiej zimie). Powrot jest mniej wiecej w aktualnej temperaturze podlogi.

Tu pierwszy raz strzelasz sonie w kolano

Podloga najczesciej ma taka temperature jaka jest w pomieszczeniu tuz przy podlodze.

Nie badzmy aptekarzami :)

A tutaj drugi. Na fizyke moze i chodziles ale nie do konca sluchales...pytanie kto wyszedl na glupka...

Skoro piszesz wstopce ze w domu masz 22*C i ocieplenia na scianie 10cm to twoja posadzka ma temp min 25-26 zeby utrzymac te 22 na poziomie 1,5m. Dlatego przy slonecznym dniu dopiki temp w pokoju nie dobije z tych 22 do 25-26( temp posadzki) to bedziesz bezsensu przegrzewal pomieszczenie. Tak w skrocie, bo temat byl X razy roztrzasany i nie ma potrzeby robic to X+1

....... "Przyykro" mi, ale tak wlasnie jest, a jakos malo osob o tym mowi porownujac kable i podlogowke wodna. Teraz moge sterowac "domem" lub "kondygnacja", ale majac kable musial bym "pomieszczeniem".

BINGO !!! Właśnie tak zamierzam sterować - każde pomieszczenie to osobny obwód - czyli grzeje tam gdzie chce, jak długo chce i ile chce.

Gość Arturo72
czyli grzeje tam gdzie chce, jak długo chce i ile chce.

Zrozumiałbym to zdanie,jeśli w grę wchodziłby dom z 10-20 pokojami rzadko zamieszkałymi ale w domu z trzema pokojami,które są cały czas użytkowane nie rozumiem :)

Gość Arturo72
Zrozumiałbym to zdanie,jeśli w grę wchodziłby dom z 10-20 pokojami rzadko zamieszkałymi ale w domu z trzema pokojami,które są cały czas użytkowane nie rozumiem :)

Tym bardziej,że kable nie będą w kleju pod kaflami a w wylewce i reakcja zmian temperatury na "sterownik" będzie daleka od oczekiwań :)

Skoro piszesz wstopce ze w domu masz 22*C i ocieplenia na scianie 10cm to twoja posadzka ma temp min 25-26 zeby utrzymac te 22 na poziomie 1,5m.

No popatrz. TY wiesz lepiej jakie JA mam temperatury. Roznica miedzy nami jest taka, ze Ty temperatury mojej posadzki wyssales z palucha, a ja je mierze, bo mam sterowanie pompy czujnikiem zatopionym w wylewce.

Moja podloga ma 25*C nad ranem na koncu cyklu nocnego przegrzewania podlogi w taniej taryfie jak na zewnatrz jest ponizej -15*C. Tak mam ustawiona krzywa grzewcza na pompie.