Pyxis 14.08.2013 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Kto ma podlogowke po calosci, czujnik temp. podlogoi i sterownik w kzdym pokoju? Nie jest to potrzebne, bo podlogowka wodna ma zdolnosc samoregulacji. Dzialmy tutaj na bardzo malej delcie podloga-pomieszczenie. W duzym stopniu niweluja sie rozne zyski i straty w danym pomieszczeniu. I tak to jest z CO, ze masz rachunek podzielony przez COP. MAtematyka. Prosta matematyka dla klas 1-3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 14.08.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 ooo u was jak zwykle ścierki z Arturo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.08.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Nie jest to potrzebne, bo podlogowka wodna ma zdolnosc samoregulacji. Dzialmy tutaj na bardzo malej delcie podloga-pomieszczenie. W duzym stopniu niweluja sie rozne zyski i straty w danym pomieszczeniu. I tak to jest z CO, ze masz rachunek podzielony przez COP. MAtematyka. Prosta matematyka dla klas 1-3 Ech, ja wiem, ze wszystko da sie policzyc, ale tutaj jest bardzo wiele zmiennych i tak wprost wszyskto nie wychodzi. Wiesz ile razy dochodzi do przegrzania pomieszczenia/pomieszczen? Mozesz opisac jak rotametr zareaguje na zwiekszone zyski w konkretnym pomieszczeniu? Tak w ogole to nie wiem czy nie lepsze byloby systemy dynamicznie reagujace na obecnosc w danym pomieszczeniu... Trzymamy z reguly ta sama - komfortowa temperature (moze i koszt tego w porzadnie ocieplonym domu nie jest wielki) czy gdzies jestesmy czy nie. Ladujemy te nasze ogromne akumulatory z silki zeby wszedzie non-stop bylo tyle samo, pytanie tylko czy nie moznaby optymalniej. Ile wczesniej trzebaby uruchomic klime w trybie grzania, zeby przyjezdzajac do domu miec komfortowe odcucie ciepla, tzn. nie tylko temp jest wazna ale troche trzeba doladowac otoczenie. Biorac pod uwage dzisiejsza szczelnosc i izoacyjnosc przegrod, zejscie ze srednia temp. o 2-3 stopnie w dol daloby czesto zejscie z rachunkami ponizej 500 PLN:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.08.2013 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Mozesz opisac jak rotametr zareaguje na zwiekszone zyski w konkretnym pomieszczeniu? Jaki rotametr? O czym Ty piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 14.08.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 Jaki rotametr? O czym Ty piszesz? A czym sie reguluje przeplyw na rozdzielaczu? O to mi chodzilo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.08.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2013 A czym sie reguluje przeplyw na rozdzielaczu? O to mi chodzilo.... Chyba nie sadzisz, ze samoregulacja podlogowki polega na tym, ze "podlogowka" same leci do skrzynki i kreci zaworami patrzac na rotametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.08.2013 05:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Nie jest to potrzebne, bo podlogowka wodna ma zdolnosc samoregulacji. Dzialmy tutaj na bardzo malej delcie podloga-pomieszczenie. W duzym stopniu niweluja sie rozne zyski i straty w danym pomieszczeniu. Taka sama zdolnosc samoregulacji, jak sciany ocieplone welna zdolnosc oddychania. Jesli w sloneczny dzien ogrzewanie w salonie i kuchni nie zalaczy sie na godzine tzn ze nie dostarczy 5,4kWh. Twoje wodne tez by ich nie dostarczylo? A moze jeszcze nadwyzke "wynioslo" do sypialni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.08.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Widzisz kolego, praw fizyki nie zmienisz. Jesli w pomieszczeniu bedzie cieplej niz temperatura podlogi, to ani 1J energii nie zostanie przekazany a nawet jakas ilosc energi zostanie przekazana do cieczy krazacej w podlodze i tak jak napisales oddana w innej zimniejszej czesci domu.Kable jak sie zalacza, to beda grzaly i juz. Beda dostarczaly energie bez wgledu na temperature w pomieszczeniu, dlatego musisz je bardzo precyzyjne wysterowac. "Przyykro" mi, ale tak wlasnie jest, a jakos malo osob o tym mowi porownujac kable i podlogowke wodna. Teraz moge sterowac "domem" lub "kondygnacja", ale majac kable musial bym "pomieszczeniem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroles 15.08.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Teraz moge sterowac "domem" lub "kondygnacja", ale majac kable musial bym "pomieszczeniem". Ja uważam to za zaletę, w pomieszczeniu gospodarczym czy wiatrołapie nie potrzebuję 22 stopni, nieużywana sypialnia może być niedogrzana o parę stopni, w łązience 2 stopnie więcej niż w domu itd. Oczywiście sterowanie nie jest za darmo, trzeba 2 czujniki na pomieszczenie, każdy po 50PLN, i potem trzeba to wysterować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 15.08.2013 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Przy braku odcięcia i siłowników pętli, podłoga będzie wygrzewać się aż do zrównania z temperaturą pomieszczeń. Tak więc parę kilodżuli zostanie niepotrzebnie zmarnowanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.08.2013 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Widzisz kolego, praw fizyki nie zmienisz. Jesli w pomieszczeniu bedzie cieplej niz temperatura podlogi, to ani 1J energii nie zostanie przekazany a nawet jakas ilosc energi zostanie przekazana do cieczy krazacej w podlodze i tak jak napisales oddana w innej zimniejszej czesci domu. takich bzdur to jeszcze nie czytałem - czyżbyś temperaturę w rurkach miał np 21*C?? temperature podłogówki wodnej to zazwyczaj ok 30-3kilkku stopni na zasilaniu i kilka stopni mniej na powrocie nawet jeśli ktoś niewiele potrzebuje i grzeje niskotemperturowo to dalej na zasilaniu musi miec wiecej niż chce miec w pokojach np 21 temperatura oczekiwana - 24-26 na sasilaniu i 21 np na powrocie - czyz nie tak ? nie znam się - jesli sie myle - niech ktos mnie uswiadomi , poprawi więc w którym miejscu ani 1J nie zostanie przekazany ?? Kable jak sie zalacza, to beda grzaly i juz. Beda dostarczaly energie bez wgledu na temperature w pomieszczeniu, dlatego musisz je bardzo precyzyjne wysterowac. "Przyykro" mi, ale tak wlasnie jest, a jakos malo osob o tym mowi porownujac kable i podlogowke wodna. Teraz moge sterowac "domem" lub "kondygnacja", ale majac kable musial bym "pomieszczeniem". i wlasnie to precyzyje sterownie polega na tym ze kabel się załączy lub nie grzeje się tylko pomieszczenia ktore akurat tego potrzebują - np słoneczny dzien czy gotowanie w kuchni powoduje nie uruchamianie ogrzewania Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.08.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Ja uważam to za zaletę, w pomieszczeniu gospodarczym czy wiatrołapie nie potrzebuję 22 stopni, nieużywana sypialnia może być niedogrzana o parę stopni, w łązience 2 stopnie więcej niż w domu itd. Oczywiście sterowanie nie jest za darmo, trzeba 2 czujniki na pomieszczenie, każdy po 50PLN, i potem trzeba to wysterować. Takie ustawienia mozesz regulowac juz dokladnie wielkoscia przeplywu dla danej petli. Przykrecasz po prostu zawor na rozdzielaczu obserwujac rotametr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.08.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 takich bzdur to jeszcze nie czytałem - czyżbyś temperaturę w rurkach miał np 21*C?? Takimi kategorycznymi ocenami mazna latwo wyjsc na glupca A czy grzejnikiem sa rurki czy podloga? To nie kaloryfer. Przekazywanie ciepla odbywa sie za posrednictwem wylewki i tutaj musi byc ta delta temperatur aby przeplyw ciepla byl wogole mozliwy i tak jest w wiekszosci przypadkow. My rozwazamy przypadek, gdy sloneczko nam nagrzeje dane pomieszczenie (i podloge) do temperatury wiekszej niz zadana. Wtedy to pomieszczenie przez podlogowke nie bedzie dogrzewane (bo nie bedzie roznicy temperatur i nie bedzie przeplywu ciepla), ale inne gdzie temperatura jest ponizej zadanej jak najbardziej. Bez uzycia dodatkowych czujnikow i zaworow. Fizyka sama to "wyreguluje". Po starcie pompy ciepla temperatura zasilania podlogowki tuz za pompa to 25-26*C. Taka ma "startowa" temperature woda pompowana w podloge.W samej podlodze jest to zapewne srednio na petli w granicach 22-23*C (mowie o okresach przejsciowych- nie o srogiej zimie). Powrot jest mniej wiecej w aktualnej temperaturze podlogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.08.2013 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Przy braku odcięcia i siłowników pętli, podłoga będzie wygrzewać się aż do zrównania z temperaturą pomieszczeń. Tak więc parę kilodżuli zostanie niepotrzebnie zmarnowanych. Podloga najczesciej ma taka temperature jaka jest w pomieszczeniu tuz przy podlodze. Nie badzmy aptekarzami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.08.2013 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Widzisz kolego, praw fizyki nie zmienisz. Jesli w pomieszczeniu bedzie cieplej niz temperatura podlogi, to ani 1J energii nie zostanie przekazany a nawet jakas ilosc energi zostanie przekazana do cieczy krazacej w podlodze i tak jak napisales oddana w innej zimniejszej czesci domu. Kable jak sie zalacza, to beda grzaly i juz. Beda dostarczaly energie bez wgledu na temperature w pomieszczeniu, dlatego musisz je bardzo precyzyjne wysterowac. "Przyykro" mi, ale tak wlasnie jest, a jakos malo osob o tym mowi porownujac kable i podlogowke wodna. Teraz moge sterowac "domem" lub "kondygnacja", ale majac kable musial bym "pomieszczeniem". Tu pierwszy raz strzelasz sonie w kolano Podloga najczesciej ma taka temperature jaka jest w pomieszczeniu tuz przy podlodze. Nie badzmy aptekarzami A tutaj drugi. Na fizyke moze i chodziles ale nie do konca sluchales...pytanie kto wyszedl na glupka... Skoro piszesz wstopce ze w domu masz 22*C i ocieplenia na scianie 10cm to twoja posadzka ma temp min 25-26 zeby utrzymac te 22 na poziomie 1,5m. Dlatego przy slonecznym dniu dopiki temp w pokoju nie dobije z tych 22 do 25-26( temp posadzki) to bedziesz bezsensu przegrzewal pomieszczenie. Tak w skrocie, bo temat byl X razy roztrzasany i nie ma potrzeby robic to X+1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 15.08.2013 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 ....... "Przyykro" mi, ale tak wlasnie jest, a jakos malo osob o tym mowi porownujac kable i podlogowke wodna. Teraz moge sterowac "domem" lub "kondygnacja", ale majac kable musial bym "pomieszczeniem". BINGO !!! Właśnie tak zamierzam sterować - każde pomieszczenie to osobny obwód - czyli grzeje tam gdzie chce, jak długo chce i ile chce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.08.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 czyli grzeje tam gdzie chce, jak długo chce i ile chce. Zrozumiałbym to zdanie,jeśli w grę wchodziłby dom z 10-20 pokojami rzadko zamieszkałymi ale w domu z trzema pokojami,które są cały czas użytkowane nie rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.08.2013 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Zrozumiałbym to zdanie,jeśli w grę wchodziłby dom z 10-20 pokojami rzadko zamieszkałymi ale w domu z trzema pokojami,które są cały czas użytkowane nie rozumiem Tym bardziej,że kable nie będą w kleju pod kaflami a w wylewce i reakcja zmian temperatury na "sterownik" będzie daleka od oczekiwań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.08.2013 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Skoro piszesz wstopce ze w domu masz 22*C i ocieplenia na scianie 10cm to twoja posadzka ma temp min 25-26 zeby utrzymac te 22 na poziomie 1,5m. No popatrz. TY wiesz lepiej jakie JA mam temperatury. Roznica miedzy nami jest taka, ze Ty temperatury mojej posadzki wyssales z palucha, a ja je mierze, bo mam sterowanie pompy czujnikiem zatopionym w wylewce. Moja podloga ma 25*C nad ranem na koncu cyklu nocnego przegrzewania podlogi w taniej taryfie jak na zewnatrz jest ponizej -15*C. Tak mam ustawiona krzywa grzewcza na pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.08.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 BINGO !!! Właśnie tak zamierzam sterować - każde pomieszczenie to osobny obwód - czyli grzeje tam gdzie chce, jak długo chce i ile chce. Ty tak MUSISZ sterowac. Innej opcji nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts