Krzysiek_BB 15.08.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 No popatrz. TY wiesz lepiej jakie JA mam temperatury. Roznica miedzy nami jest taka, ze Ty temperatury mojej posadzki wyssales z palucha, a ja je mierze, bo mam sterowanie pompy czujnikiem zatopionym w wylewce. ..... No popatrz to tak samo jak ja, Ty nie możesz uwierzyć w moje kWh / dobe do CWU i wmawiasz mi ze ja ja grzeje do 40*C ale niestety to ja wiem ze ona ma temp. 53*C i dobowe wchłanianie kWh wynosie 3,5 do 4,5 kWh ..... No popatrz..... jak to niektóre zdania lubią sie obrócić ..... pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.08.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Ty tak MUSISZ sterowac. Innej opcji nie masz. głupoty piszesz jak nikt! oczywiście że ma inne wyjście - może 10 kabli do 1 sterownika podłączyć może je wpiąc bezpośrednio w tablice - rozwiązań do koloru do wyboru a Lobo Bardzo dobrze wie jaką ma temperaturę posadzki ja też wiem, każdy ją mierzy - my również mamy czujniki podłogowe! i nie tylko również w każdym sterowniku pokojowe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.08.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 ale pierdololo ... jak zwykle ekspertami w zachowaniu kabli są użytkownicy układów wodnych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.08.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 No popatrz. TY wiesz lepiej jakie JA mam temperatury. Roznica miedzy nami jest taka, ze Ty temperatury mojej posadzki wyssales z palucha, a ja je mierze, bo mam sterowanie pompy czujnikiem zatopionym w wylewce. Moja podloga ma 25*C nad ranem na koncu cyklu nocnego przegrzewania podlogi w taniej taryfie jak na zewnatrz jest ponizej -15*C. Tak mam ustawiona krzywa grzewcza na pompie. A ile ja napislem? 25-26, wiec dobrze wysysam, jak sam pisales fizyki nie oszukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.08.2013 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 ja też wiem, każdy ją mierzy - my również mamy czujniki podłogowe! i źle to określiłeś ... to się samo mierzy i reguluje ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.08.2013 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 No popatrz to tak samo jak ja, Ty nie możesz uwierzyć w moje kWh / dobe do CWU i wmawiasz mi ze ja ja grzeje do 40*C ale niestety to ja wiem ze ona ma temp. 53*C i dobowe wchłanianie kWh wynosie 3,5 do 4,5 kWh ..... No popatrz..... jak to niektóre zdania lubią sie obrócić ..... pozdrowienia Cieplo wlasciwe wody znasz. Zrob prosciutki rachuneczek i wyjdzie co jest mozliwe a co nie. Tu jest prosta matematyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.08.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 A ile ja napislem? 25-26, wiec dobrze wysysam, jak sam pisales fizyki nie oszukasz W okresie przejsciowym ktory rozwazamy? 25-26*C? Chyba, ze zgubiles watek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.08.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 ale pierdololo ... jak zwykle ekspertami w zachowaniu kabli są użytkownicy układów wodnych ... Jako i za ekspertow od podlogowki wodnej robia kablarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.08.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 głupoty piszesz jak nikt! oczywiście że ma inne wyjście - może 10 kabli do 1 sterownika podłączyć może je wpiąc bezpośrednio w tablice - rozwiązań do koloru do wyboru A jak Ty masz to podlaczone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.08.2013 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 W okresie przejsciowym ktory rozwazamy? 25-26*C? Chyba, ze zgubiles watek U mnie bez problemu zimowy sloneczny dzien spowoduje ze ogrzewanie miedzy 13-16 nie zalaczy sie w salon-kuchnia. Jak wiesz mròz=wysokie cisnienie=sloneczna pogoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.08.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 u nas ogólnie nie wielkie są wahania temperatury podłogi , czy to sezon przejściowy czy środek zimy ! u nas po prostu kable działają dłużej lub krócej a temperatura podłogi utrzymuje się w domu na jednakowym poziomie ja mam kable sterowane sterownikami , każde pomieszczenie z osobna, ale jeśli ktoś by chciał tak zrobić jak TY - nie ma z tym problemu, ktoś tu też rozważał sterowanie kablami bezpośrednio z tablicy - więc rozwiązań jest wiele - TY napisałeś do mic81 Ty tak MUSISZ sterowac. Innej opcji nie masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 15.08.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Ty tak MUSISZ sterowac. Innej opcji nie masz. ja mam kable sterowane sterownikami , każde pomieszczenie z osobna, ale jeśli ktoś by chciał tak zrobić jak TY - nie ma z tym problemu, ktoś tu też rozważał sterowanie kablami bezpośrednio z tablicy - więc rozwiązań jest wiele - TY napisałeś do mic81 Obecnie mam w mieszkaniu kondensat z jednym ( radiowy mobilny ) sterownik. IIe trzeba z nim "biegać" żeby wszędzie była taka temp jak się zadało. Ustawienie sterownika w sypialni powodowało że z rana temp była tam wysoka i nie grzało w innych pomieszczeniach, ustawienie w pokoju powodowało przegrzanie sypialni itp itd. Ogólnie mówiąc coś zawsze było przegrzane albo niedogrzane. Od zawsze mnie to wkurzało szczególnie zimą jak na sterownik słonko przygrzało = koniec pracy pieca i w pokojach od północy zima zawsze chciałem posiadać możliwość sterowania temp każdego pokoju/pomieszczenia osobno. Przy kablach dla mnie to jest spełnienie oczekiwań i zajebisty komfort że mogę sobie zadać gdzie ma jak długo i kiedy oraz do jakiej temp grzać Tak więc Pyxis ja nie muszę jak tak chcę. A jak by to ustawienia można zadać z jednego centralnego radiowego "urządzenia" to w ogóle dla mnie bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.08.2013 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Jako i za ekspertow od podlogowki wodnej robia kablarze. z racji fachu zrobiło się "parę" instalacji wszelakiej maści w życiu ... obstawiam że nawet nie byłeś w takim domu z podłogówką na kablach a tłumaczysz nam jak to działa ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.08.2013 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 ja mam kable sterowane sterownikami , każde pomieszczenie z osobna, No widzisz, tyle mozliwosci a Ty wybrales akurat ta jedna. Zastanawiajace nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.08.2013 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 Tak więc Pyxis ja nie muszę jak tak chcę. A jak by to ustawienia można zadać z jednego centralnego radiowego "urządzenia" to w ogóle dla mnie bajka. No to sprobowal bys inaczej. Dopiero wtedy byloby jojczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 15.08.2013 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 z racji fachu zrobiło się "parę" instalacji wszelakiej maści w życiu ... obstawiam że nawet nie byłeś w takim domu z podłogówką na kablach a tłumaczysz nam jak to działa ... Sa pewne uniwersalne prawa rzadzace przeplywem energii. Z racji fachu mozesz o nich jeszcze nie wiedziec. Wszytko przed Toba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.08.2013 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam. Mam pytanko do osób ogrzewających dom prądem. Czy ktoś z użytkowników ma połączone kable grzewcze z grzejnikami? Dom który buduję jest mały około 70m2 projekt Lucca III z pracowni projektowej Lipińskich. [ATTACH=CONFIG]206882[/ATTACH] W pokojach chcę zamontować grzejniki łazienkowe, w łazience drabinkę elektryczną. Wiatrołap, łazienka, pom. gospodarcze i kuchnia kable grzewcze. Czy to dobry pomysł? A czym te grzejniki będziesz zasilał,kablami ? Po cholerę Ci grzejniki ? Wyglądają ładniej ? Czemu nie podłogówka lub kable po całosci ? Edytowane 15 Sierpnia 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.08.2013 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 W sypialniach będzie wykładzina. A grzejniki elektryczne Takie połączenie jest możliwe,nie wiem jak masz zaizolowany dom ale musisz się liczyć z tym,że nie zakumulujesz dużo energii z II taryfy,chociaż mały metraż i jesli dom będzie dobrze zaizolowany rachunki nie będą wysokie nawet przy grzaniu w jednej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 15.08.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 a ile betony, jakich oustaków?, jaki strop ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 15.08.2013 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2013 [quote=mic81;6085712 Tak więc Pyxis ja nie muszę jak tak chcę. A jak by to ustawienia można zadać z jednego centralnego radiowego "urządzenia" to w ogóle dla mnie bajka. Jest na to rada - sterowanie pogodowe z czujnikiem temperatury na zewnatrz i dodatkowo w pomieszczeniu od południa (zwykle salon) czujnik temperatury odcinający ogrzewanie w czasie przejściowych okresów kiedy słońce naparza. Ja mam to pierwsze i jest ok, to drugie instaluję na tę zimę i dam znać jak się sprawuje. To drugie wyłączy też mi ogrzewanie w salonie jak napalę w kominku ---- bardzo istotna sprawa! A czym te grzejniki będziesz zasilał,kablami ? Po cholerę Ci grzejniki ? Wyglądają ładniej ? Czemu nie podłogówka lub kable po całosci ? Właśnie ... wykładzina nie przeszkadza w podłogówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts