Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No popatrz. TY wiesz lepiej jakie JA mam temperatury. Roznica miedzy nami jest taka, ze Ty temperatury mojej posadzki wyssales z palucha, a ja je mierze, bo mam sterowanie pompy czujnikiem zatopionym w wylewce.

.....

No popatrz to tak samo jak ja, Ty nie możesz uwierzyć w moje kWh / dobe do CWU i wmawiasz mi ze ja ja grzeje do 40*C

ale niestety to ja wiem ze ona ma temp. 53*C i dobowe wchłanianie kWh wynosie 3,5 do 4,5 kWh .....

No popatrz..... jak to niektóre zdania lubią sie obrócić .....

:) pozdrowienia

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ty tak MUSISZ sterowac. Innej opcji nie masz. :)

głupoty piszesz jak nikt!

oczywiście że ma inne wyjście - może 10 kabli do 1 sterownika podłączyć

może je wpiąc bezpośrednio w tablice - rozwiązań do koloru do wyboru

a Lobo Bardzo dobrze wie jaką ma temperaturę posadzki

ja też wiem, każdy ją mierzy - my również mamy czujniki podłogowe! i nie tylko również w każdym sterowniku pokojowe!

No popatrz. TY wiesz lepiej jakie JA mam temperatury. Roznica miedzy nami jest taka, ze Ty temperatury mojej posadzki wyssales z palucha, a ja je mierze, bo mam sterowanie pompy czujnikiem zatopionym w wylewce.

Moja podloga ma 25*C nad ranem na koncu cyklu nocnego przegrzewania podlogi w taniej taryfie jak na zewnatrz jest ponizej -15*C. Tak mam ustawiona krzywa grzewcza na pompie.

A ile ja napislem? 25-26, wiec dobrze wysysam, jak sam pisales fizyki nie oszukasz

No popatrz to tak samo jak ja, Ty nie możesz uwierzyć w moje kWh / dobe do CWU i wmawiasz mi ze ja ja grzeje do 40*C

ale niestety to ja wiem ze ona ma temp. 53*C i dobowe wchłanianie kWh wynosie 3,5 do 4,5 kWh .....

No popatrz..... jak to niektóre zdania lubią sie obrócić .....

:) pozdrowienia

Cieplo wlasciwe wody znasz. Zrob prosciutki rachuneczek i wyjdzie co jest mozliwe a co nie. Tu jest prosta matematyka.:)

u nas ogólnie nie wielkie są wahania temperatury podłogi , czy to sezon przejściowy czy środek zimy ! u nas po prostu kable działają dłużej lub krócej

a temperatura podłogi utrzymuje się w domu na jednakowym poziomie

ja mam kable sterowane sterownikami , każde pomieszczenie z osobna, ale jeśli ktoś by chciał tak zrobić jak TY - nie ma z tym problemu, ktoś tu też rozważał sterowanie kablami bezpośrednio z tablicy - więc rozwiązań jest wiele - TY napisałeś do mic81

ja mam kable sterowane sterownikami , każde pomieszczenie z osobna, ale jeśli ktoś by chciał tak zrobić jak TY - nie ma z tym problemu, ktoś tu też rozważał sterowanie kablami bezpośrednio z tablicy - więc rozwiązań jest wiele - TY napisałeś do mic81

Obecnie mam w mieszkaniu kondensat z jednym ( radiowy mobilny ) sterownik. IIe trzeba z nim "biegać" żeby wszędzie była taka temp jak się zadało. Ustawienie sterownika w sypialni powodowało że z rana temp była tam wysoka i nie grzało w innych pomieszczeniach, ustawienie w pokoju powodowało przegrzanie sypialni itp itd. Ogólnie mówiąc coś zawsze było przegrzane albo niedogrzane. Od zawsze mnie to wkurzało szczególnie zimą jak na sterownik słonko przygrzało = koniec pracy pieca i w pokojach od północy zima :) zawsze chciałem posiadać możliwość sterowania temp każdego pokoju/pomieszczenia osobno. Przy kablach dla mnie to jest spełnienie oczekiwań i zajebisty komfort że mogę sobie zadać gdzie ma jak długo i kiedy oraz do jakiej temp grzać

Tak więc Pyxis ja nie muszę jak tak chcę. A jak by to ustawienia można zadać z jednego centralnego radiowego "urządzenia" to w ogóle dla mnie bajka.

z racji fachu zrobiło się "parę" instalacji wszelakiej maści w życiu ...;)

obstawiam że nawet nie byłeś w takim domu z podłogówką na kablach a tłumaczysz nam jak to działa ...:lol2:

Sa pewne uniwersalne prawa rzadzace przeplywem energii. Z racji fachu mozesz o nich jeszcze nie wiedziec. Wszytko przed Toba!;)

Gość Arturo72
Witam.

Mam pytanko do osób ogrzewających dom prądem.

Czy ktoś z użytkowników ma połączone kable grzewcze z grzejnikami?

Dom który buduję jest mały około 70m2 projekt Lucca III z pracowni projektowej Lipińskich.

[ATTACH=CONFIG]206882[/ATTACH]

W pokojach chcę zamontować grzejniki łazienkowe, w łazience drabinkę elektryczną.

Wiatrołap, łazienka, pom. gospodarcze i kuchnia kable grzewcze.

Czy to dobry pomysł?

:)

A czym te grzejniki będziesz zasilał,kablami ?

Po cholerę Ci grzejniki ? Wyglądają ładniej ?

Czemu nie podłogówka lub kable po całosci ?

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
W sypialniach będzie wykładzina.

A grzejniki elektryczne

Takie połączenie jest możliwe,nie wiem jak masz zaizolowany dom ale musisz się liczyć z tym,że nie zakumulujesz dużo energii z II taryfy,chociaż mały metraż i jesli dom będzie dobrze zaizolowany rachunki nie będą wysokie nawet przy grzaniu w jednej taryfie.

[quote=mic81;6085712

Tak więc Pyxis ja nie muszę jak tak chcę. A jak by to ustawienia można zadać z jednego centralnego radiowego "urządzenia" to w ogóle dla mnie bajka.

Jest na to rada - sterowanie pogodowe z czujnikiem temperatury na zewnatrz i dodatkowo w pomieszczeniu od południa (zwykle salon) czujnik temperatury odcinający ogrzewanie w czasie przejściowych okresów kiedy słońce naparza. Ja mam to pierwsze i jest ok, to drugie instaluję na tę zimę i dam znać jak się sprawuje. To drugie wyłączy też mi ogrzewanie w salonie jak napalę w kominku ---- bardzo istotna sprawa!

:)

A czym te grzejniki będziesz zasilał,kablami ?

Po cholerę Ci grzejniki ? Wyglądają ładniej ?

Czemu nie podłogówka lub kable po całosci ?

Właśnie ... wykładzina nie przeszkadza w podłogówce