Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam duużą prośbę. Zamierzam ogrzewać prądem z wodną podłogówką+kominek z płaszczem wodnym. Pomóżcie pls. Dom parterowy 110m2, silka 24cm, przed ociepleniami. Kładą właśnie dachówkę. Doradźcie optymalne rozwiązania (sterowniki, piec, czy wodna to dobry pomysł-chcemy to połączyć z kominkiem) dla sytuacji, gdzie zimą będę w tym domu sporadycznie (raz w miesiącu). Spuszczanie wody odpada (zawsze będzie niedokładnie) i kable grzejne nie wchodzą w rachubę (drewniane podłogi itp). Mam świadomość, że to trochę ogólnie przedstawiłem ale liczę na życzliwość. I odpowiadam sugestiom o poszukiwaniach: szukałem już kilkadziesiąt godzin...

Gość Arturo72
mam duużą prośbę. Zamierzam ogrzewać prądem z wodną podłogówką+kominek z płaszczem wodnym. Pomóżcie pls. Dom parterowy 110m2, silka 24cm, przed ociepleniami. Doradźcie optymalne rozwiązania (sterowniki, piec, czy wodna to dobry pomysł-chcemy to połączyć z kominkiem) dla sytuacji, gdzie zimą będę w tym domu sporadycznie (raz w miesiącu). Spuszczanie wody odpada (zawsze będzie niedokładnie) i kable grzejne nie wchodzą w rachubę (drewniane podłogi itp). Mam świadomość, że to trochę ogólnie przedstawiłem ale liczę na życzliwość. I odpowiadam sugestiom o poszukiwaniach: szukałem już kilkadziesiąt godzin...

Do podłogówki możesz zaprząc:

http://www.kospel.pl/pl/produkty/elektryczne-kotly-co/ekco-m-sterowanie-pogodowe.html

lub

http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf

Sterowniki do ogrzewania akumulacyjnego a takie będziesz miał są zbędne i nic nie dadzą poza wydrążeniem kieszeni,wystarczy jeden pokojowy.

Co do kominka z płaszczem,zależy czy będziesz często palił w kominku czy nie,z tego co piszesz większość zimy Cię nie będzie to moim zdaniem nie ma sensu pakować się w PW,możesz zrobić albo kominek akumulacyjny albo z DGP,ja mam połączone te dwa rozwiązania.

Wielkie dzięki za odpowiedź jaskowi he he he.:):)

Dgp ma tę wadę że po kilkutygodniowej przerwie zaczną się roztacza mnożyć a u mnie w domu alergia na to świństwo.pw wydaje mi się wlasciwszy bo podgrzeje mi tez wodę w razie nagłego przypływu energii i z roztaczami spokój. Woda w obiegu jest mi potrzebna w razie zmiany planów i pomieszkiwania całorocznego. Jak zaleję kable to po zawodach...

Do podłogówki możesz zaprząc:

http://www.kospel.pl/pl/produkty/elektryczne-kotly-co/ekco-m-sterowanie-pogodowe.html

lub

http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf

Sterowniki do ogrzewania akumulacyjnego a takie będziesz miał są zbędne i nic nie dadzą poza wydrążeniem kieszeni,wystarczy jeden pokojowy.

Co do kominka z płaszczem,zależy czy będziesz często palił w kominku czy nie,z tego co piszesz większość zimy Cię nie będzie to moim zdaniem nie ma sensu pakować się w PW,możesz zrobić albo kominek akumulacyjny albo z DGP,ja mam połączone te dwa rozwiązania.

Więc podaję więcej szczegółów mojego domku. Parterowy z lekkim stropem - 40 cm wełny, ściany suporex 25 cm + 20 cm styro 031, podłoga 20 cm styro, okna Alphaline 90+, rekuperacja. Generalnie projekt domu to Lolita ze zmianami tak jak na scanie oraz małą korektą okien. Dom stoi do stron świata: wejście z wiatrołapem od północy. Liczba mieszkańców 2+1, cwu Galmet 130L. Bez kominów, kominek na bio paliwo. Nie wiem co jeszcze jest potrzebne do określenia potrzebnej ilości kabelków.

Rzut Domu.jpg

Edytowane przez tomi byd

Więc podaję więcej szczegółów mojego domku. Parterowy z lekkim stropem - 40 cm wełny, ściany suporex 25 cm + 20 cm styro 031, podłoga 20 cm styro, okna Alphaline 90+, rekuperacja. Generalnie projekt domu to Lolita ze zmianami tak jak na scanie oraz małą korektą okien. Dom stoi do stron świata: wejście z wiatrołapem od północy. Liczba mieszkańców 2+1, cwu Galmet 130L. Bez kominów, kominek na bio paliwo. Nie wiem co jeszcze jest potrzebne do określenia potrzebnej ilości kabelków.

Devi zaleca montaz kabli o mocy ok 130% projektowego obciązenia cieplnego budynku, niektórzy na fm mają znacznie wiecej, ale czy tak znaczne (ok 200% i wiecej) przewymiarowanie jest konieczne?

Widzę że budujemy podobnie:)

Ja zamiast galmeta chcę wrzucić pompę aristona typu split do cwu.

Co do kabli ja zrobiłem dobór według wytycznych ze strony devi a dzisiaj dostałem materiały projektowe z firmy flexelec ( jakieś francuskie ).

Więc w sobotę usiądę i policzę.

Czyli wychodzi na to, że na salon potrzebuję dwa obwody kabli ponieważ jeden nawet najdłuższy 155m nie wystarczy. Myślę, że będę układał co 20cm starając się omijać miejsca, które będą zabudowane. Masz namiar na dobre ceny Devi? Pozdro

Z zawodu i z pracy jestem elektrykiem.

Więc myślę że hurtownia da mi jakieś rabaty.

jeśli nie handlują kablami mogą nie mieć wypracowanego rabatu

warto sprawdzić

kupując kable sprawdziłem chyba z 20 sklepów internetowych a i tak najtaniej kupiłem w lokalnej hurtowni - bez proszenia się o jakąś specjalna ofertę