Pyxis 28.08.2013 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 ale na kablach się nie znam a jasiek czy Lobo powininni wiedzieć najlepiej jak to jest Jasiek nie widzi roznicy pomiedzy wodna podlogowka a kablami, wiec sie za wiele nie spodziewaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 29.08.2013 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Artur72 i Pyxis jasiek się na kablach nie zna bo je ma a wy się znacie boich nie macie tak to jest ? dobrze kombinuje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.08.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Artur72 i Pyxis jasiek się na kablach nie zna bo je ma a wy się znacie boich nie macie tak to jest ? dobrze kombinuje ? Ja tylko napisalem, ze nie widzi ronicy pomiedzy kablami a wodna podlogowka. Wnioski mozesz wyciagnac jakie chcesz, wiec kombinuj dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ataccante 29.08.2013 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 mam duużą prośbę. Zamierzam ogrzewać prądem z wodną podłogówką+kominek z płaszczem wodnym. Pomóżcie pls. Dom parterowy 110m2, silka 24cm, przed ociepleniami. Kładą właśnie dachówkę. Doradźcie optymalne rozwiązania (sterowniki, piec, czy wodna to dobry pomysł-chcemy to połączyć z kominkiem) dla sytuacji, gdzie zimą będę w tym domu sporadycznie (raz w miesiącu). Spuszczanie wody odpada (zawsze będzie niedokładnie) i kable grzejne nie wchodzą w rachubę (drewniane podłogi itp). Mam świadomość, że to trochę ogólnie przedstawiłem ale liczę na życzliwość. I odpowiadam sugestiom o poszukiwaniach: szukałem już kilkadziesiąt godzin... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ataccante 29.08.2013 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 i jeszcze drobiazg: szacun dla bittera. Czytałem cały dziennik - kibicuję i nie dowierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 29.08.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 i kable grzejne nie wchodzą w rachubę (drewniane podłogi itp). .. a dlaczego nie wchodzą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ataccante 29.08.2013 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 a dlaczego nie wchodzą ? chodziło mi o kable grzejne kładzione na podłogę, w sensie oddzielne i dodatkowe nie w instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 29.08.2013 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 chodziło mi o kable grzejne kładzione na podłogę, w sensie oddzielne i dodatkowe nie w instalacji wiem o co Ci chodziło i ponawiam pytanie, czemu kable grzejne nie wchodzą w racbuę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.08.2013 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 wiem o co Ci chodziło i ponawiam pytanie, czemu kable grzejne nie wchodzą w racbuę bo wodna to mu niby do innej temperatury zagrzeje te deski ..., według mnie to właśnie kable są skuteczniejsze przy podłogach z jakąś okładziną o dużym oporze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 29.08.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Jasiek nie widzi roznicy pomiedzy wodna podlogowka a kablami, wiec sie za wiele nie spodziewaj. a to ciekawe ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 29.08.2013 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 mam duużą prośbę. Zamierzam ogrzewać prądem z wodną podłogówką+kominek z płaszczem wodnym. Pomóżcie pls. Dom parterowy 110m2, silka 24cm, przed ociepleniami. Doradźcie optymalne rozwiązania (sterowniki, piec, czy wodna to dobry pomysł-chcemy to połączyć z kominkiem) dla sytuacji, gdzie zimą będę w tym domu sporadycznie (raz w miesiącu). Spuszczanie wody odpada (zawsze będzie niedokładnie) i kable grzejne nie wchodzą w rachubę (drewniane podłogi itp). Mam świadomość, że to trochę ogólnie przedstawiłem ale liczę na życzliwość. I odpowiadam sugestiom o poszukiwaniach: szukałem już kilkadziesiąt godzin... Do podłogówki możesz zaprząc: http://www.kospel.pl/pl/produkty/elektryczne-kotly-co/ekco-m-sterowanie-pogodowe.html lub http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf Sterowniki do ogrzewania akumulacyjnego a takie będziesz miał są zbędne i nic nie dadzą poza wydrążeniem kieszeni,wystarczy jeden pokojowy. Co do kominka z płaszczem,zależy czy będziesz często palił w kominku czy nie,z tego co piszesz większość zimy Cię nie będzie to moim zdaniem nie ma sensu pakować się w PW,możesz zrobić albo kominek akumulacyjny albo z DGP,ja mam połączone te dwa rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ataccante 29.08.2013 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Wielkie dzięki za odpowiedź jaskowi he he he.:) Dgp ma tę wadę że po kilkutygodniowej przerwie zaczną się roztacza mnożyć a u mnie w domu alergia na to świństwo.pw wydaje mi się wlasciwszy bo podgrzeje mi tez wodę w razie nagłego przypływu energii i z roztaczami spokój. Woda w obiegu jest mi potrzebna w razie zmiany planów i pomieszkiwania całorocznego. Jak zaleję kable to po zawodach... Do podłogówki możesz zaprząc: http://www.kospel.pl/pl/produkty/elektryczne-kotly-co/ekco-m-sterowanie-pogodowe.html lub http://www.elterm.pl/pl/files/karta_ekw_major.pdf Sterowniki do ogrzewania akumulacyjnego a takie będziesz miał są zbędne i nic nie dadzą poza wydrążeniem kieszeni,wystarczy jeden pokojowy. Co do kominka z płaszczem,zależy czy będziesz często palił w kominku czy nie,z tego co piszesz większość zimy Cię nie będzie to moim zdaniem nie ma sensu pakować się w PW,możesz zrobić albo kominek akumulacyjny albo z DGP,ja mam połączone te dwa rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi byd 29.08.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Więc podaję więcej szczegółów mojego domku. Parterowy z lekkim stropem - 40 cm wełny, ściany suporex 25 cm + 20 cm styro 031, podłoga 20 cm styro, okna Alphaline 90+, rekuperacja. Generalnie projekt domu to Lolita ze zmianami tak jak na scanie oraz małą korektą okien. Dom stoi do stron świata: wejście z wiatrołapem od północy. Liczba mieszkańców 2+1, cwu Galmet 130L. Bez kominów, kominek na bio paliwo. Nie wiem co jeszcze jest potrzebne do określenia potrzebnej ilości kabelków. Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez tomi byd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 29.08.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Ja tylko napisalem, ze nie widzi ronicy pomiedzy kablami a wodna podlogowka. Wnioski mozesz wyciagnac jakie chcesz, wiec kombinuj dalej. a jak nie widać różnicy to po co przepłacać ma ktos regulatory devi touch ?/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 29.08.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Więc podaję więcej szczegółów mojego domku. Parterowy z lekkim stropem - 40 cm wełny, ściany suporex 25 cm + 20 cm styro 031, podłoga 20 cm styro, okna Alphaline 90+, rekuperacja. Generalnie projekt domu to Lolita ze zmianami tak jak na scanie oraz małą korektą okien. Dom stoi do stron świata: wejście z wiatrołapem od północy. Liczba mieszkańców 2+1, cwu Galmet 130L. Bez kominów, kominek na bio paliwo. Nie wiem co jeszcze jest potrzebne do określenia potrzebnej ilości kabelków. Devi zaleca montaz kabli o mocy ok 130% projektowego obciązenia cieplnego budynku, niektórzy na fm mają znacznie wiecej, ale czy tak znaczne (ok 200% i wiecej) przewymiarowanie jest konieczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.08.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 a jak nie widać różnicy to po co przepłacać To namiot zamiast chalupy postaw. Skoro nie widac roznicy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomi byd 29.08.2013 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Widzę że budujemy podobnie:) Ja zamiast galmeta chcę wrzucić pompę aristona typu split do cwu. Co do kabli ja zrobiłem dobór według wytycznych ze strony devi a dzisiaj dostałem materiały projektowe z firmy flexelec ( jakieś francuskie ). Więc w sobotę usiądę i policzę. Czyli wychodzi na to, że na salon potrzebuję dwa obwody kabli ponieważ jeden nawet najdłuższy 155m nie wystarczy. Myślę, że będę układał co 20cm starając się omijać miejsca, które będą zabudowane. Masz namiar na dobre ceny Devi? Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 30.08.2013 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 i jeszcze drobiazg: szacun dla bittera. Czytałem cały dziennik - kibicuję i nie dowierzam. Dziękuję za słowa uznania ale ciekawość mnie zżera za co? Bo tam skromny nie jestem ale nie wiem o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 31.08.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Z zawodu i z pracy jestem elektrykiem. Więc myślę że hurtownia da mi jakieś rabaty. jeśli nie handlują kablami mogą nie mieć wypracowanego rabatu warto sprawdzić kupując kable sprawdziłem chyba z 20 sklepów internetowych a i tak najtaniej kupiłem w lokalnej hurtowni - bez proszenia się o jakąś specjalna ofertę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 31.08.2013 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 To namiot zamiast chalupy postaw. Skoro nie widac roznicy... Brawo za porównanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts