Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

jeśli nie handlują kablami mogą nie mieć wypracowanego rabatu

warto sprawdzić

kupując kable sprawdziłem chyba z 20 sklepów internetowych a i tak najtaniej kupiłem w lokalnej hurtowni - bez proszenia się o jakąś specjalna ofertę

miałem to samo. przeczytałem cały internet :p a kupiłem w hurtowni obok- mieli najtaniej.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

kupowałem Devi DTIP-18

1x-1625W-90m

3x-1075W-59m

2x-790W-44m

4x-535W-29m

za taki zestaw zapłaciłem 3,8k

potem jeszcze dokupiłem jeden kabel 535W do garderoby za 380

w sumie zapłaciłem 4,2k

To fakt, że dobra cena. Najtaniej w sumie taki zestaw znalazłem za ok 4,1k a kabel 535W za 315zł. Dziwne ponieważ za zestaw wyszło u mnie drożej a sam kabel 535W o wiele taniej. Będę miał podobne parametry ponieważ też mam 131m2 :-) Mam jeszcze pytanie. W jakich odstępach masz ułożone kable? Co 20 czy 25cm? Jakie sterowniki?

Mój dom to parterowy z lekkim stropem - 40 cm wełny, ściany suporex 25 cm + 20 cm styro 031, podłoga 20 cm styro, okna Alphaline 90+, rekuperacja. Projekt domu to Lolita ze zmianami tak jak na scanie oraz małą korektą okien. Dom stoi do stron świata: wejście z wiatrołapem od północy. Liczba mieszkańców 2+1, cwu Galmet 130L. Bez kominów, kominek na bio paliwo.

Rzut Domu.jpg

Edytowane przez tomi byd

Witka,

Pytanie do buforowców grzanych prądem: jakie macie straty postojowe?? U mnie podczas tygodniowego urlopu latem wyszło 2,5kWh/doba - tyle że zapomniałem wyłączyć cyrkulacji CWU (przemieszanie włącza się 12x podczas dnia na 1 min) oraz mam otwartą i nieocieploną górę bufora (jakieś 20cm) - pozostałośc po tym jak musiałem otworzyć jego obudowę by go odpowietrzyć....

Miesięcznie dla 3 osób do grzania CWU zużywam ok240kWh

Duże straty czy małe? Bufor 750l ocieplony granulatem wełny w najcieńszym miejscu grubość 20cm.

Jak straty wyglądają u Was?

Gość Arturo72
U mnie zuzycie dla 3os za sierpien to 4,2kWH/ doba a srednia od kwietnia to rowne 5kWh, jak dla mnie takie straty to duuuuzo, ale to sprawa indywidualna

U mnie zużycie na cwu po równym miesiącu od wprowadzenia się to 76kWh ;)

Zużycie cwu na 3 osoby,ogólne zużycie zwu to 13m3,I taryfa,zasobnik 300l,tylko wanna w łazience i nie wyjeżdżam na delegacje a wręcz przeciwnie,było duużo sprzątania ;)

Miesięcznie dla 3 osób do grzania CWU zużywam ok240kWh

To jest rzeczywiste zużycie cwu przy normalnym użytkowaniu domu,prawdopodobnie z natryskiem...

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Arturo, czy w tym masz razem podlewanie ogrodu czy cokolwiek co nie zalicza sie zuzycia wewnatrz domu?

Podlewam narazie tylko ze zbiorników na deszczówkę,to jest tylko zużycie wewnątrz domu (szambo 6m3 i już dwa razy było opróżniane)