karoka65 05.09.2013 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Artur niby wszystko przemyślałeś żeby było tanio ale z tym szambem dałeś ciała na całego To nie mogłeś już w jakąś oczyszczalnię przydomową zainwestować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.09.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Artur niby wszystko przemyślałeś żeby było tanio ale z tym szambem dałeś ciała na całego To nie mogłeś już w jakąś oczyszczalnię przydomową zainwestować ? szambo miało być tymczasowe i dlatego małe bo 6m3 a przez to co dwa tygodnie opóżnianie za 150zł za raz,to mnie dobija bo kanaliza ma poślizg,miał być III kwartał 2013r a będzie I kwartał 2014r. I wszystko jasne Szambo po wpięciu domu w kanalizę będzie służyło jako zbiornik na deszczówkę Oczyszczalnia do mnie nie przemawia,obojętnie jak by była biologiczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.09.2013 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Nie żeby złośliwie a co nie masz miejsca na działce, za mała ?Kanaliza też nie jest za darmo, nie życzę Ci żeby się przedłużyło jeszcze bo ogólnie mocno popłyniesz z tymi ściekami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.09.2013 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 (edytowane) Nie żeby złośliwie a co nie masz miejsca na działce, za mała ? Kanaliza też nie jest za darmo, nie życzę Ci żeby się przedłużyło jeszcze bo ogólnie mocno popłyniesz z tymi ściekami. Dobra oczyszczalnia biologiczna to koszt ok.10tys.zł a za szambo dałem 1,8tys.zł a więc jest różnica,oczyszczalnia rozsączeniowa nie wchodziłą w rachubę bo raz,ze glina,dwa wg mnie robi się syf w gruncie,może nie za chwilę ale za jakiś czas,brałem pod uwagę tylko tunele lub skrzynki rozsączeniowe. Kanaliza to komfort i na tym mnie zależało Do kanalizacji(studzienki w drodze) jestem już praktycznie podłączony "na sucho" także sama instalacja jest już gotowa ale główna oczyszczalnia ma poślizg. Edytowane 5 Września 2013 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 05.09.2013 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 No u mnie ten poślizg to już chyba z 10 lat a nie wiadomo jeszcze jak długo.Szósty rok obecnie rozsączeniowa i zapewniam że syfu an jakichś nie przyjemnych zapachów nie daje się wyczuć.Około 70pln rocznie bakterie i to wsio.Już się zwróciło wszystko, a nawet jeśli kiedyś kolektor powstanie nie mam zamiaru się do niego podłączać.Mam 7 ludzi w domu także koszt jaki musialbym ponieść za ścieki będzie dość duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 06.09.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Dane z podlicznika kolegi, który remontował łazienkę w domku na wsi:terma 50l i programator mechaniczny, umywalka i prysznic jedynie pod to podłączone.Przez 2 miesiące zużyte ~180 kWh, czyli ~3 kWh/doba. Korzystają z tego 3 osoby. Brak licznika wody - studnia własna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.09.2013 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Już się zwróciło wszystko, a nawet jeśli kiedyś kolektor powstanie nie mam zamiaru się do niego podłączać. To raczej na szczescie nie bedzie zalezalo od Ciebie i Twojego chciejstwa. Gmina nakazuje podlaczenie sie i nie mozna tego typu "oczyszczalni" (czyli pchania fekaliow w wody gruntowe) uzytkowac na terenach uzbrojonych w kanalizacje. Oczywiscie wiem, ze Ci sie to nie spodoba i masz to gleboko w d...ie, bo najwazniejsze jest Twoje "dobro" finansowe , ale jednak bedziesz musial. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 06.09.2013 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 To raczej na szczescie nie bedzie zalezalo od Ciebie i Twojego chciejstwa. Gmina nakazuje podlaczenie sie i nie mozna tego typu "oczyszczalni" (czyli pchania fekaliow w wody gruntowe) uzytkowac na terenach uzbrojonych w kanalizacje. Oczywiscie wiem, ze Ci sie to nie spodoba i masz to gleboko w d...ie, bo najwazniejsze jest Twoje "dobro" finansowe , ale jednak bedziesz musial. @Pyxis jak jest oczyszczalnia biologiczna i na dzisiejszy dzień spełnia normy europejskie, to najwyżej mogą Ciebie kontrolować z tych norm.Poprzez wykonywanie badań, a nie zmusić do podłączenia się do kanalizacji. Mam do głównego kolektora ok 150m i 2009 roku nie miałem problemu z oczyszczalnią biologiczną. Dostałem nawet dofinansowanie z wydziału ekologii urzędu miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.09.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 @Pyxis jak jest oczyszczalnia biologiczna i na dzisiejszy dzień spełnia normy europejskie, to najwyżej mogą Ciebie kontrolować z tych norm.Poprzez wykonywanie badań, a nie zmusić do podłączenia się do kanalizacji. Mam do głównego kolektora ok 150m i 2009 roku nie miałem problemu z oczyszczalnią biologiczną. Dostałem nawet dofinansowanie z wydziału ekologii urzędu miasta. Ja mowie raczej o sytuacji, ze w drodze przy posesji robia kanalize. Jak masz 150m do podlaczenia, to po prostu nie masz u siebie kanalizacji i wtedy zupelnie inna "gadka". U nas w gminie spora dotacje mieli na kanazlizacje i wioski zapadle w koncu tez zrobili. Nie ma wyboru - jest kanalizacja, to sie musisz podlaczyc. Zadne oczyszczalnie przydomowe czy szmba (mniej lub bardziej dziurawe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybniczanin 06.09.2013 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 (edytowane) @Pyxis ale zrozum jak masz biologiczną oczyszczalnię ścieków, to nie mogą Ciebie zmusić od tak do podłączenia się do kanalizacji. Oczywiście że poprzez badania które wykażą że odprowadzona woda z oczyszczalni nie spełnia norm mogą zmusić , ale najpierw to muszą Tobie udowodnić. Dobra nie piszę już w tym temacie, bo to nie jest dział "Woda i ścieki";) Edit: 150m to mam do kolektora głównego miasta. Akurat ja i sąsiad z naprzeciwka drogi nie jesteśmy podłączeni, bo między nami a tym kolektorem płynie rzeczka i miastu nie opłaca się finansowo dla dwóch domów, na dzień dzisiejszy przebijać się pod nią. Tak samo jak nie moga mnie zmusic do placenia za smieci, skoro mam wlasny smietnik @Pyxis a co ma śmietnik do płacenia za wywóź śmieci na wysypisko? Jak będziesz miał swoje legalne wysypisko, to jeszcze zarobisz. Edytowane 6 Września 2013 przez rybniczanin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.09.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Tak samo jak nie moga mnie zmusic do placenia za smieci, skoro mam wlasny smietnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 06.09.2013 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 U mnie zużycie na cwu po równym miesiącu od wprowadzenia się to 76kWh Zużycie cwu na 3 osoby,ogólne zużycie zwu to 13m3,I taryfa,zasobnik 300l,tylko wanna w łazience i nie wyjeżdżam na delegacje a wręcz przeciwnie,było duużo sprzątania To jest rzeczywiste zużycie cwu przy normalnym użytkowaniu domu,prawdopodobnie z natryskiem... Musze cie zmartwic od maja siedze w domu:-) wrecz przeciwnie (jak to piszesz) latem mieszkajac nad morzem wizyty sa czeste, ale i cop ziemi >1 bo temp wody na zasilaniu duzo wiekszy niz zima. To raczej na szczescie nie bedzie zalezalo od Ciebie i Twojego chciejstwa. Gmina nakazuje podlaczenie sie i nie mozna tego typu "oczyszczalni" (czyli pchania fekaliow w wody gruntowe) uzytkowac na terenach uzbrojonych w kanalizacje. Oczywiscie wiem, ze Ci sie to nie spodoba i masz to gleboko w d...ie, bo najwazniejsze jest Twoje "dobro" finansowe , ale jednak bedziesz musial. Widze ze wiesz lepeij niz ustawodawca, majac oczyszczalnie, spelniajac normy na wyjsciu i majac podpisana umowe z wodociagami na oddawanie odpadu (bo tak to sie nazywa) z oczyszczalni rozsaczajacej nikt do niczego nie moze cie zmusic. Szambo to inna historia, tam nie masz nic do gadania, musisz sie podlaczyc i tyle. Tak samo jak nie moga mnie zmusic do placenia za smieci, skoro mam wlasny smietnik Idealne porownanie, sama tresc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.09.2013 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Widze ze wiesz lepeij niz ustawodawca, majac oczyszczalnie, spelniajac normy na wyjsciu i majac podpisana umowe z wodociagami [...] Nie wczytywalem sie w zadna ustawe i nie zgadywalem intencji ustawodawcy, za to widze, co sie dzieje w nowo kanalizowanych miejscowosciach w mojej gminie. Moze jest tak, jak z wieloma innymi rzeczami, ze ustawa sobie, a zycie sobie. Idealne porownanie, sama tresc. Jaka "tresc". Nie wyswietla Ci sie emotka na koncu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.09.2013 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 To juz wina ludzi ze nie potrafia walczyc o swoje i nie znaja swoich praw. W 2012 w gminie slupsk, miejscowosc bruskowo male polozono kanalize, kumpel dom budowal w 2010, oczyszczalnia z rozsaczeniem. Wode podpial, kanalize olal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.09.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 No to jak widac znamy 2 strony tego samego medalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 07.09.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Widze ze wiesz lepeij niz ustawodawca, majac oczyszczalnie, spelniajac normy na wyjsciu i majac podpisana umowe z wodociagami na oddawanie odpadu (bo tak to sie nazywa) z oczyszczalni rozsaczajacej nikt do niczego nie moze cie zmusic. Szambo to inna historia, tam nie masz nic do gadania, musisz sie podlaczyc i tyle. Idealne porownanie, sama tresc. To juz wina ludzi ze nie potrafia walczyc o swoje i nie znaja swoich praw. W 2012 w gminie slupsk, miejscowosc bruskowo male polozono kanalize, kumpel dom budowal w 2010, oczyszczalnia z rozsaczeniem. Wode podpial, kanalize olal. będziesz tak miły podasz ustawę i paragraf, u mnie może być to samo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.09.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 U mnie zuzycie dla 3os za sierpien to 4,2kWH/ doba a srednia od kwietnia to rowne 5kWh, jak dla mnie takie straty to duuuuzo, ale to sprawa indywidualna b.malo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.09.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 b.malo U mnie za sierpien na 3 osoby wyszlo nicale 3,1 [kWh/d] i wcale nie uwazam, ze to bardzo malo. Jak bym mial wlasciwa powierzchnie wezownicy w zasobniku, to spokojnie dalo by rade zejsc o jakies 20-30% ze zuzycia energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.09.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 no u mnie sierpien to 75 kwh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.09.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 no u mnie sierpien to 75 kwh No to wg Twojej "terminologii" to jak to ocenic? Hipermalo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts