Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wracając do wątku z oczyszczalnią, potwierdzam że mając oczyszczalnie nie musisz się podpinać pod kanalize, i nie mogą Cie do tego zmusić, tak więc to co robią u Ciebie Pyxis jest dziwne.

Mam oczyszczalnie i mam w planach na przyszły rok budowe kanalizacji, nie mam obowiązku ale się podłącze, bo nie mam w drodze odwodnienia i to jedyny ratunek dla mojej okolicy

To raczej na szczescie nie bedzie zalezalo od Ciebie i Twojego chciejstwa. Gmina nakazuje podlaczenie sie i nie mozna tego typu "oczyszczalni" (czyli pchania fekaliow w wody gruntowe) uzytkowac na terenach uzbrojonych w kanalizacje.

Oczywiscie wiem, ze Ci sie to nie spodoba i masz to gleboko w d...ie, bo najwazniejsze jest Twoje "dobro" finansowe , ale jednak bedziesz musial. :)

Tu się kolego GRUBO mylisz....jezeli masz oczyszczlnie biologiczną zgłoszoną UM i starostwa ( a jeszcze lepiej jak masz np projekt domu "z oczyszczalnią biologiczną) to mogą cie cmoknąć...oczyszczalnia ma atest 25 lat,jak masz wszystkie papiery na nią i gmina w ciagu 30 dni od twojego zgłoszenia nie wyraziła sprzeciwu to chocby robili kanalize i szła 10 cm od twojego domu to nie ma takiej opcji-nikt cie nie zmusi.

Edytowane przez Piotrek42
uzupełnienie

Tu się kolego GRUBO mylisz....jezeli masz oczyszczlnie biologiczną zgłoszoną UM i starostwa ( a jeszcze lepiej jak masz np projekt domu "z oczyszczalnią biologiczną) to mogą cie cmoknąć...oczyszczalnia ma atest 25 lat,jak masz wszystkie papiery na nią i gmina w ciagu 30 dni od twojego zgłoszenia nie wyraziła sprzeciwu to chocby robili kanalize i szła 10 cm od twojego domu to nie ma takiej opcji-nikt cie nie zmusi.

No przyznalem juz, ze sie w przepisy nie wczytywalem, tylko z obserwacji lokalnych znam temat. Moze to co ja odczytuje jako "przymus" jest tylko logiczna konsekwencja przemyslen tych osob, ktore jednak wybieraja kabalizacje zamist pchania fekaliow pod swoja dzialke. Oby jak najwiecej osob szlo ta droga (przynajmniej w mojej okolicy). :)

U mnie standard galmet chyba volcano (nie chce mi sie sprawdzac) ewidentnie widze wplyw cieplejszej wody na zasilaniu w lecie, czuc to jak odkrece zimna wode w kranie. Zobaczymy zima jak to bedzie.

Ja w piatek, po calym aktywnie sportowo tygodniu ( silownia/rower) nie moglem doczekac sie weekendu, ktory dobil mnie weselem znajomych;)

Już nie wiem czy temat dotyczy ogrzewania prądem czy tysiąca innych wątków takich jak wyższość szamba nad oczyszczalnią...

Może "ktoś" mi odpowie i pomoże a nie jak w moim pytaniu odnośnie ułożenia kabli... Mam pytanie odnośnie ułożenia styro na podłodze. Kłaść jedną warstwę np 20cm, czy np. 17cm +3cm z folią aluminiową jak w przypadku instalacji wodnej. Co z mostkami termicznymi w układzie jednowarstwowym?

Dzięki za wszelkie (pomocne i konkretne) odpowiedzi. :wave:

Już nie wiem czy temat dotyczy ogrzewania prądem czy tysiąca innych wątków takich jak wyższość szamba nad oczyszczalnią...

Czy wg Ciebie mamy zakladac osobny watek na kazda dygresje ktora sie tu pojawi? W takim wypadku ten watek mial by o 1000 stronek mniej i bylby nudny jak flaki z olejem. :)

Jakoś nie słyszałem żeby Lobo się denerwował.

Tylko ty się denerwujesz jak ktoś ma inne zdanie w kwestii ogrzewania.

Zresztą nie tylko, ignorantem jesteś też w sprawie kotów. W przeciwieństwie do psa który załatwia się na trawie lub gdziekolwiek, kot potrzebuje kuwetę albo piasek.Futrzak w awatarze się po prostu bawi. Jesteś żałosnym, niedowartościowanym, chwalącym się wszystkim i na wszystkich możliwych wątkach człowieczkiem.Może więcej czasu poświeciłbyś żonce i dziecku zamiast się tu dowartościowywać.:offtopic:

Jakoś nie słyszałem żeby Lobo się denerwował.

Tylko ty się denerwujesz jak ktoś ma inne zdanie w kwestii ogrzewania.

Zresztą nie tylko, ignorantem jesteś też w sprawie kotów. W przeciwieństwie do psa który załatwia się na trawie lub gdziekolwiek, kot potrzebuje kuwetę albo piasek.Futrzak w awatarze się po prostu bawi. Jesteś żałosnym, niedowartościowanym, chwalącym się wszystkim i na wszystkich możliwych wątkach człowieczkiem.Może więcej czasu poświeciłbyś żonce i dziecku zamiast się tu dowartościowywać.:offtopic:

Pffff... ale elaborat. Rozpracowales mnie na czynniki pierwsze. :D

Czy futrzak wali kupke, czy robi sisiu, czy sie bawi tym czy owym, to nie zmenia faktu, ze to dosyc infantlne (skoro juz poruszyles temat zdejc w profilu). Msz umyslowosc dziecka i musisz z tym zyc.

Moze jak zona i dziecko przestana mnie kochac, to sobie kupie kota. ;)