Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ewidentnie to widac, ze nalezysz do grupy osob bojacej sie jakiejkolwiek krytyki. Z Toba trzeba sie zgadzac, bo inaczej ma sie klopoty z "komunikacja interpersonalna". ;)

Forum budowlane to nie ma byc "instytucja" od wzajemnego poklepywania sie po pleckach. Po takie wrazenia na "fejsa" idz. Bedziesz zadowolony. Tutaj jak ktos pisze glupoty, to moze zaszkodzic inym.

Wydaje mi sie, ze jest wrecz przeciwnie. Pisanie tutaj "glupot" bardzo szybko weryfikowane jest obliczeniami czy doswiadczeniami, pisanie glupot technicznych na portalu spolecznosciowym jest szkodzi glownie samemu piszacemu, chyba, ze o like'i komus chodzi :p

Czy swoim krytykowaniem wszystkich innych oby sobie nie rekompensujesz innych brakow u siebie?

Bo nawet Elfir ma z Toba problemy na watkach ogrodowych, gdzie sie nie pojawisz to zawsze cos tam chcesz udowadniac....

Wydaje mi sie, ze jest wrecz przeciwnie. Pisanie tutaj "glupot" bardzo szybko weryfikowane jest obliczeniami czy doswiadczeniami, pisanie glupot technicznych na portalu spolecznosciowym jest szkodzi glownie samemu piszacemu, chyba, ze o like'i komus chodzi :p

Czy swoim krytykowaniem wszystkich innych oby sobie nie rekompensujesz innych brakow u siebie?

Bo nawet Elfir ma z Toba problemy na watkach ogrodowych, gdzie sie nie pojawisz to zawsze cos tam chcesz udowadniac....

Wlasnie nie jest przeciwnie. Kumpel oszczedzi Ci ostrej krytyki. Zreszta z kumplem na "fejsie" nie bedeisz gadal o ogrzewaniu domu.

Zobacz ile razy tutaj "weryfikowalem" ludzi, wlasnie liczac pewne rzeczy i polemizujac z roznymi teoriami lansowanymi, bez zadnych podstaw praktycznych.

Elfir raczej nie ma ze mna klopotow (moze jako moderator nieco ;)). Ja po prostu mam odwage zapytac sie jej, jesli czegos nie do konca rozumiem (jak sie domyslam chodzi Ci o zimozielone przed domem). Przeciez sie grzecznie zapytalem tylko o uzasadnienie. Chyba jej nie "urazilem" ta dopytka, a tak wogole to przeciez napisala, ze takiej reguly jednak nie ma. Widze, ze "urazielm" bardziej Ciebie.

Gość Arturo72
niestety prawda jest taka ze pompiarze skutecznie zepsuli ten watek a szkoda jak chcesz sie czegoś dowiedzieć sensownego u zródła to tylko priv

Z tego co wiem,pompa ciepła zasilana jest prądem,inaczej "elektrycznością" co sugeruje watek,to w czym problem ?

Kable podłączasz do prądu i działają,piecyk elektryczny podłaczasz do prądu i działa,grzejniki podłączasz do prądu i działają,pompę podłączasz do prądu i działa a że działa z większą sprawnością to co to ma do rzeczy ?

Gdzie jest napisane,że jest to wątek tylko dla debeściaków z kablami ?

Edytowane przez Arturo72

Zacząłem wygrzewanie, ustawiłem na 17 C, jutro trochę zwiększę, może do 20.

Plany z przeprowadzką są na listopad:D. W przyszłym tygodniu planuję zacząć kłaść gres. Na płytki 15/60 cm jaką byście zastosowali fugę (szerokość)? Planuję kłaść płytki na siatkę taką jak na styropian aby zminimalizować możliwość powstania pęknięć i oczywiście klej elastyczny.

Edytowane przez mordka007

@Pyxis czytam to forum już od jakiegoś czasu. Widzę że strasznie lubisz się czepiać i obrażać wyzwiskami innych. Nie wiem czym jest to spowodowane, ale pomału dochodzę do wniosku że masz jakiś kompleks.:( Porozmawiaj z żoną, może dojdziecie do wniosku że jakiś psychoanalityk się przyda. Nie miałem zamiaru tym postem Tobie robić przykrości, tylko jako użytkownik tego forum zwrócić uwagę jak to wygląda w oczach czytających.:(

Ja też to zauważyłem, ale już nie chce mi się gadać jak powiedział kiedyś Bogusław L.

Plany z przeprowadzką są na listopad:D. W przyszłym tygodniu planuję zacząć kłaść gres. Na płytki 15/60 cm jaką byście zastosowali fugę (szerokość)? Planuję kłaść płytki na siatkę taką jak na styropian aby zminimalizować możliwość powstania pęknięć i oczywiście klej elastyczny.

Ja mam plytki 60x60 i wszedzie fuga 1mm, po trzech latach zero problemu mimo ze pan specjalusta z castoramy mowil ze na ogrzewanie podlogowe a na dodatek elektryczne :-) to min 5mm

tomi byd wal śmiało na priv do Jaśka71. Jeden z nielicznych, moim zdaniem, autorytetów tego tematu.

Jak sam widzisz, w poprzednich postach, kilka stron wstecz, nawet węglarze, gazowcy itd. bronią tego wątku o grzaniu prądem przed natrętnymi pompiarzami. Ale to już zupełnie inny temat i taki urok tego forum:)

Oki. Dzięki bardzo. Szukam i lubię porozmawiać z ludźmi z konkretną wiedzą na dany temat.

Zastosuj taką jaka Ci się podoba. Osobiście dla mnie im węższa tym lepiej. Tym bardziej gres ( zwłaszcza szkliwiony) :rolleyes:

Ja planowałem wcześniej 3 mm, ale wszędzie piszą że trzeba dawać 5 a nawet 6 mm

Niby czemu tyle mm? Kolejny raz zaczyna sie ta dyskusja. Jakie masz roznice temp posadzki 2/3/ stopnie? Latem sa wieksze wahania niz zima kiedy temp posadzki prawie non stop taka sama. Dla mnie to kolejny mit, a moj ( mysle ze nie jestem jedyny) przyklad to obala bez problemu. 1mm przy rektyfikowanym gresie to zaden problem

Gość Arturo72
jest szansa na odpowiedź ?????????????????

Nie licz na mnie,u mnie najważniejsza jest temperatura pomieszczenia a nie podłogi ;)

Powietrze 21,9*C na wysokosci 1,5m w tym samym pomieszczeniu (rozszczelnione 24h/dobe okno)

Rano bylo +9*C w dzien tez cos kolo 21*C

U mnie narazie temperatura w pomieszczeniu nie zeszła pon.22,5st.C :)

Edytowane przez Arturo72