Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to co Wam akumuluje tyle ciepła że starcza na całą noc?

Troszke sloneczka jesli jest i zyski bytowe poki co wystarczaja.

Noce nie sa na tyle zimne zeby sie jakos dramatycznie wychlodzio a w dzien jednak jest dosyc cieplo.

Na pddaszu mam teraz 23,3*C i pracyje przy komputerze w gatkach i koszulce. :)

to co Wam akumuluje tyle ciepła że starcza na całą noc?

Dzięki za odpowiedzi ..... ale teraz to ja nie rozumie pytania ...

przecież to normalne zjawisko fizyczne że niżej bez grzania jest zimniej, a człowiek (grzejnik u mnie x4) i inne sprzety RTV i AGD wydzielaja cieplo które unosi się do góry,

a co akumuluje .... ściany i mniedzy innymi podłoga która w moim przypadku wraz z płytkami ma ~ 13 cm i wychwytując temp powietrza utrzymuje ja na mniej wiecej tym samym poziomie ~ 21,4 - 21,8 ....... chcialem tylo sie dowiedziec czy przy mojej gorszej izolacji i WG mniejwiecej utrzymuje sie na podobnym poziomie.

Nie licz na mnie,u mnie najważniejsza jest temperatura pomieszczenia a nie podłogi ;)

U mnie narazie temperatura w pomieszczeniu nie zeszła pon.22,5st.C :)

Ja jeszcze nie,w dzień temp.dochodzi do 24,5st.C także styknie do rana.

I już ma porównanie do mieszkania,przy takiej temperaturze na zewnątrz w mieszkaniu byśmy już marzli ;)

Zawsze chwaliles sie jakiej to nie masz wielkiej stabilnosci temperaturowej w domu nawet przy mrozach w nocy. Teraz w nocy +7 a ty masz 2*C wahania? Skoro teraz dobija Ci w dzien o dwa stopnie to cos mi sie nie chce wierzyc ze w oetnie upaly nie przegrzewales domu. Bynajmniej tak pisales

Gość Arturo72
j
Zawsze chwaliles sie jakiej to nie masz wielkiej stabilnosci temperaturowej w domu nawet przy mrozach w nocy. Teraz w nocy +7 a ty masz 2*C wahania? Skoro teraz dobija Ci w dzien o dwa stopnie to cos mi sie nie chce wierzyc ze w oetnie upaly nie przegrzewales domu. Bynajmniej tak pisales
Małe wahania temperatur były w zimie przy grzaniu tylko w nocy.Przy upalach było max.28st.C ale to było bez zaslon na oknach i przy otwartych drzwiach salonowych praktycznie cały czas.

jMałe wahania temperatur były w zimie przy grzaniu tylko w nocy.Przy upalach było max.28st.C ale to było bez zaslon na oknach i przy otwartych drzwiach salonowych praktycznie cały czas.

Wow, chyle czola wobec solidnosci pomiarow. Jak podawalem u siebie temp dochodzace do 29 stopni to wszyscy jak jeden maz zrzucili wine na hiper przeszklenia i dom-durszlak. Wtedy Ty podawales, ze masz max w okolicy 25 stopni.

Te otwarte drzwi salonowe to ja mam od maja do dzis wlacznie, bo w dzien temp. miedzy 18 a 30 stopni na to pozwala, wiec podobnie jak Lobo martwie sie iz Twoj dom jak kazdy inny przy normalnym uzytkowaniu podczas fali upalow sie przegrzeje, i tak jak w innych domach - super akumulatorach chlodzenie bedzie trwalo dni...

P.S. Jakos zdjecia nie zrobiles jak bylo te 28 stopni, a mialo byc tak pieknie i sie nie przegrzewac...

Edytowane przez miloszenko

Ja jeszcze nie,w dzień temp.dochodzi do 24,5st.C także styknie do rana.

I już ma porównanie do mieszkania,przy takiej temperaturze na zewnątrz w mieszkaniu byśmy już marzli ;)

Jesli do rana spada do 22,5, to co bedzie zima przy mrozach?

Moze za slabo wentylujesz jesli zyski bytowe tyle podnosza w ciagu dnia?

Na ile chodzi reku ze do ran takie straty?

Gość Arturo72
Jesli do rana spada do 22,5, to co bedzie zima przy mrozach?

Moze za slabo wentylujesz jesli zyski bytowe tyle podnosza w ciagu dnia?

Na ile chodzi reku ze do ran takie straty?

Będzie zimno ;) Reku chodzi cały czas na 3 biegu czyli jakieś 100m3/h.Wczoraj u nas w dzień było ciepło i słońce a temp.odczytana jako max.dobowa.Po południu do wieczora temp.schodzi do 23,5,dzisiaj nad ranem o 7 było 22,9

Jak podawalem u siebie temp dochodzace do 29 stopni to wszyscy jak jeden maz zrzucili wine na hiper przeszklenia i dom-durszlak. Wtedy Ty podawales, ze masz max w okolicy 25 stopni.

Jesli faktycznie miales na parterze 29*C to bardzo duzo. Te okolice to na pieterku byly w upaly. Na parterze nie widzialem wiecej jak 26*C i krecia robote wtedy dokonywalo wlasnie trzymanie otwartych drzwi na taras, ktorego okladzina rozgrzewala sie do imponujacych temperatur. W sypialniach (mam je na parterze) udawalo sie utrzymywac ponizej 25*C ale z roletami.

Jesli faktycznie miales na parterze 29*C to bardzo duzo. Te okolice to na pieterku byly w upaly. Na parterze nie widzialem wiecej jak 26*C i krecia robote wtedy dokonywalo wlasnie trzymanie otwartych drzwi na taras, ktorego okladzina rozgrzewala sie do imponujacych temperatur. W sypialniach (mam je na parterze) udawalo sie utrzymywac ponizej 25*C ale z roletami.

Przy Twojej WG na poddaszu zawsze bedzie duzo cieplej w opaly, przy mojej WM to cieplej rozlazi sie niestety wszedzie po rowno.

pozdrawiam