Wivaldi 13.09.2013 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Jesli do rana spada do 22,5, to co bedzie zima przy mrozach? Moze za slabo wentylujesz jesli zyski bytowe tyle podnosza w ciagu dnia? Na ile chodzi reku ze do ran takie straty? To ja mam jakiś dziwny stary dwudziestoletni dom. Temperatura dobowa od początku września oscyluje miedzy 22 a 21,6 stopnia Mierzona zawsze w tym samym miejscu (środek domu) W największe upały na parterze miałem 24,5 stopnia,a na piętrze jak wszyscy 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 13.09.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Witam u mnie teraz 19,5 st muszę na godz dogrzać farelką...Latem nigdy nie miałem więcej niż 24st.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.09.2013 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 jMałe wahania temperatur były w zimie przy grzaniu tylko w nocy.Przy upalach było max.28st.C ale to było bez zaslon na oknach i przy otwartych drzwiach salonowych praktycznie cały czas. he he ... zawsze jakieś wytłumaczenie ... mój styropianowiec ma obecnie 0,5* wahania dobowe, w upały było max 1* ... to jak w końcu z tą akumulacją...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 13.09.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 (edytowane) U mnie dobowe ok 0,5do 0,75*A w takie wahania jak arturo pisał to ja już nie wierzę...Tak jak pisałeś wielokrotnie jaśko najpierw trzeba pomieszkać a potem pisać a nie tylko teoretyzowanie i jakieś mało realne wyliczenia...Tak samo jak trzymanie się bardzo dokładnie ile zużyję kilowatów a jeszcze nie mieszkam.. Edytowane 13 Września 2013 przez pyton79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 13.09.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 Lobo_M widzę że szukasz dodatkowej izolacji ? rzuć okiem na isofloc ma lepszy opór cieplny niż piana więc na upały lepszy a i stopień palności ma bezpieczniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 13.09.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2013 he he ... zawsze jakieś wytłumaczenie ... mój styropianowiec ma obecnie 0,5* wahania dobowe, w upały było max 1* ... to jak w końcu z tą akumulacją...? Mam nadziej że kiedyś deportują cię na pomorze:-) przydałby mi się taki sąsiad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 14.09.2013 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Mam kolejne pytanie:) Posadzka zalana ponad 3 miesiące temu nie była jeszcze wygrzewana (nie było jeszcze prądu). Teraz już mogę i nie wiem czy wygrzewać ją jeszcze przed położeniem płytek? Przez trzy miechy pewnie już odparowała ale z braku doświadczenie w tym temacie proszę Was o radę. Widziałem, że już grzejesz. I dobrze. Grzej przez tydzień i to styknie. Woda już raczej odparowała a poprzez grzanie sprawdzisz czy posadzka nie popęka. Jak popęka to i dobrze że teraz a nie po położeniu gresu. Ja mam plytki 60x60 i wszedzie fuga 1mm, po trzech latach zero problemu mimo ze pan specjalusta z castoramy mowil ze na ogrzewanie podlogowe a na dodatek elektryczne to min 5mm My dopiero rok miezkamy, płytki 60x60cm fuga 1mmm, klej elastyczny i nic nie popękało. Tyle że gres polerowany. Największe GÓWNO na świecie! Powinni za coś takiego do więzienia wsadzać i odszkodowania użytkownikom płacić. Do końca życia będę go żałował cholera. Jedyna ale jak boleśnie źle wybrana rzeczw domu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 14.09.2013 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 A przy okazji mnie w salonie spada po nocy do 22 i już mi jakoś zimno. Nie mogę kominka odpalić bo mam rocznego wszędobylskiego użytkownika powierzchni płaskich i mogła by się istota do kominka przykleić więc pozostanie nam odpalanie go jak pójdzie spać czyli na noc. Zbieram się do zakupu sterownika bezprzewodowego, zawory już mam. Jak odpalę kominek wreszcie podłoga w salonie automatycznie się wyłączy. Musiałem zastosować bezprzewodowy bo się okazało że w przypływie fantazji wtynkowałem kabel dwużyłowy zamiast trzy i dupa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 14.09.2013 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 My dopiero rok miezkamy, płytki 60x60cm fuga 1mmm, klej elastyczny i nic nie popękało. Tyle że gres polerowany. Największe GÓWNO na świecie! Powinni za coś takiego do więzienia wsadzać i odszkodowania użytkownikom płacić. Do końca życia będę go żałował cholera. Jedyna ale jak boleśnie źle wybrana rzeczw domu! a konkretnie co Ci nie pasuje? poza tym przy remoncie można skuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.09.2013 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 w nowym domu mam23-22 obecnie wachania po nocy niecaly stop ale u mnie wazniejsze jest zeby w dzien bylo 2-3 słoncadom kapitalnie reaguje na nie w starym domu mam 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 14.09.2013 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 w nowym domu mam23-22 obecnie wachania po nocy niecaly stop ale u mnie wazniejsze jest zeby w dzien bylo 2-3 słonca dom kapitalnie reaguje na nie w starym domu mam 20 teraz widzę że przydało by się odsłonięte okno na południe ja mam dośc długie okapy przez to wpada małe ilości słońca natomiast latem 23 stopnie przy 33 st dłuższego grzania słońca Okna mam tylko pł-płd.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.09.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 teraz widzę że przydało by się odsłonięte okno na południe ja mam dośc długie okapy przez to wpada małe ilości słońca natomiast latem 23 stopnie przy 33 st dłuższego grzania słońca Okna mam tylko pł-płd.. Widzisz, a ja sobie markize zafundowalem, bo okap do poludnia nie zaslanial skutecznie. Chyba lepiej na komforcie sie wychodzi przyjmujac zalozenie, ze dom latwiej zagrzac niz schlodzic. Duze przeszklenia to w lecie raczej mala przyjemnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 14.09.2013 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Gaz z kolei do ogrzewania sprzedaje się na litry. Nie wiem czy 1 litr gazu płynnego to waga 1 kg. 1 litr gazu kosztuje ok 1,50 zł. Cena 1,50za litr nie istnieje. to mit . Byłem na stacji benzynowej i właściciel który handluje gazem PB do celów grzewczych kupuje go 1,7 zł /litr w lecie A jak sprzedaje to zarabia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.09.2013 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 No i dodaj koledze, ze plynny gaz to niestety nie woda i 1 litr wazy tylko ciutke ponad 0,5kg (czysty propan) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 14.09.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Widzisz, a ja sobie markize zafundowalem, bo okap do poludnia nie zaslanial skutecznie. Chyba lepiej na komforcie sie wychodzi przyjmujac zalozenie, ze dom latwiej zagrzac niz schlodzic. Duze przeszklenia to w lecie raczej mala przyjemnosc. tak tylko że u mnie wczoraj zimno 19,5 st nocą przez 7 godz grzałem farelką w tej chwili temp 21,25st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.09.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 tak tylko że u mnie wczoraj zimno 19,5 st nocą przez 7 godz grzałem farelką w tej chwili temp 21,25st Jesli zimno, to trzeba grzac. Jest to skuteczne rozwiazanie problemu komfortu. Teraz napisz co zrobic w lecie, jak dom sie przegrzeje przez przeszklenia. Instalacja klimatyzacyjna jest jednak mniej popularna w domach niz CO. Niestety trzeba sporo wysilku wlozyc w taka kombinacje, zeby dom byl podatny zima na pozyskiwanie energii slonecznej, a latem sie nie przegrzewal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 14.09.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 (edytowane) Myślę ze rolety zewnętrzne dały by radę ale Ty chyba pracujesz w domu to troszke ciemno może być Na drugi rok zamontuję moskitiery od południa będe otwierał okno bo na zewnątrz 24 st a u mnie w domu ok 21 ,otworzę okno i ciepła naleci:) Edytowane 14 Września 2013 przez pyton79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 14.09.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Widzisz, a ja sobie markize zafundowalem, bo okap do poludnia nie zaslanial skutecznie. Chyba lepiej na komforcie sie wychodzi przyjmujac zalozenie, ze dom latwiej zagrzac niz schlodzic. Duze przeszklenia to w lecie raczej mala przyjemnosc. W życiu nie zawsze trzeba iść na kompromisy. Duże przeszklenia w domu od południa do podstawa. Jesienią, wiosna i zimą to jakby mieszkanie w ogrodzie, a jak śnieg leży na krzewach ... miód malina. A co zrobić latem? Jest na to bardzo prosty sposób. Przyroda. Zasadź pod oknami małe drzewa liściaste albo pnącza niezimozielone. Latem rosnące liście zasłaniają okna, zimą liście opadaja i nie zasłaniają światła. Jeszcze innym sposobem są szybkorosnące pnącza jednoroczne. a konkretnie co Ci nie pasuje? poza tym przy remoncie można skuć Ten gres porysował się nawet pod mało ruszaną ławą z filcem pod nogami! W domu chodzimy boso ale pies zawsze cośnaniesie, dziecko też i dziś podłoga wygląda jak masakra. Koszt tego gresu to było prawie 7 tys. Klej też kilka tys. W sumie pewnie z fugą prawie dycha. Układanie nei wiem dokładnie bo kafelkarz wziął za gres iłazienki razem dychę. Ale pewnie ze 3 tys bedzie. Do tego skucie pewnie ze dwa. Czyli wymiana podłogi 15 tys. No powiedzmy, że kupię chiński gres to 10 tys. Już nie wspomnę o syfie, demontażu mebbli kuchennych, ościeżnic, listew przypodłogowych ... masakra! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.09.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 BITTER nam tez chodzi skucie w saloniemam porównanie do starego domu tam 20a w tym 23rolety i markiza i niepotrzebna klima Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.09.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2013 Myślę ze rolety zewnętrzne dały by radę ale Ty chyba pracujesz w domu to troszke ciemno może być Na drugi rok zamontuję moskitiery od południa będe otwierał okno bo na zewnątrz 24 st a u mnie w domu ok 21 ,otworzę okno i ciepła naleci:) Akurat w domu to raczej praca wieczorami, ale jednak caly czas ktos w domu przebuwa, wiec calkowite zaciemnienie nie wchodzi w gre. Mam rolety wewnetrzne, ale to tez tylko polowiczne rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts