Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jesli do rana spada do 22,5, to co bedzie zima przy mrozach?

Moze za slabo wentylujesz jesli zyski bytowe tyle podnosza w ciagu dnia?

Na ile chodzi reku ze do ran takie straty?

To ja mam jakiś dziwny stary dwudziestoletni dom. Temperatura dobowa od początku września oscyluje miedzy 22 a 21,6 stopnia Mierzona zawsze w tym samym miejscu (środek domu):yes: W największe upały na parterze miałem 24,5 stopnia,a na piętrze jak wszyscy 29

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jMałe wahania temperatur były w zimie przy grzaniu tylko w nocy.Przy upalach było max.28st.C ale to było bez zaslon na oknach i przy otwartych drzwiach salonowych praktycznie cały czas.

he he ...

zawsze jakieś wytłumaczenie ...;)

mój styropianowiec ma obecnie 0,5* wahania dobowe, w upały było max 1* ...

to jak w końcu z tą akumulacją...?

U mnie dobowe ok 0,5do 0,75*

A w takie wahania jak arturo pisał to ja już nie wierzę...Tak jak pisałeś wielokrotnie jaśko najpierw trzeba pomieszkać a potem pisać a nie tylko teoretyzowanie i jakieś mało realne wyliczenia...Tak samo jak trzymanie się bardzo dokładnie ile zużyję kilowatów a jeszcze nie mieszkam..

Edytowane przez pyton79

Mam kolejne pytanie:) Posadzka zalana ponad 3 miesiące temu nie była jeszcze wygrzewana (nie było jeszcze prądu). Teraz już mogę i nie wiem czy wygrzewać ją jeszcze przed położeniem płytek? Przez trzy miechy pewnie już odparowała ale z braku doświadczenie w tym temacie proszę Was o radę.

Widziałem, że już grzejesz. I dobrze. Grzej przez tydzień i to styknie. Woda już raczej odparowała a poprzez grzanie sprawdzisz czy posadzka nie popęka. Jak popęka to i dobrze że teraz a nie po położeniu gresu.

Ja mam plytki 60x60 i wszedzie fuga 1mm, po trzech latach zero problemu mimo ze pan specjalusta z castoramy mowil ze na ogrzewanie podlogowe a na dodatek elektryczne :-) to min 5mm

My dopiero rok miezkamy, płytki 60x60cm fuga 1mmm, klej elastyczny i nic nie popękało. Tyle że gres polerowany. Największe GÓWNO na świecie! Powinni za coś takiego do więzienia wsadzać i odszkodowania użytkownikom płacić. Do końca życia będę go żałował cholera. Jedyna ale jak boleśnie źle wybrana rzeczw domu!

A przy okazji mnie w salonie spada po nocy do 22 i już mi jakoś zimno. Nie mogę kominka odpalić bo mam rocznego wszędobylskiego użytkownika powierzchni płaskich i mogła by się istota do kominka przykleić więc pozostanie nam odpalanie go jak pójdzie spać czyli na noc.

Zbieram się do zakupu sterownika bezprzewodowego, zawory już mam. Jak odpalę kominek wreszcie podłoga w salonie automatycznie się wyłączy. Musiałem zastosować bezprzewodowy bo się okazało że w przypływie fantazji wtynkowałem kabel dwużyłowy zamiast trzy i dupa.

My dopiero rok miezkamy, płytki 60x60cm fuga 1mmm, klej elastyczny i nic nie popękało. Tyle że gres polerowany. Największe GÓWNO na świecie! Powinni za coś takiego do więzienia wsadzać i odszkodowania użytkownikom płacić. Do końca życia będę go żałował cholera. Jedyna ale jak boleśnie źle wybrana rzeczw domu!

a konkretnie co Ci nie pasuje?

poza tym przy remoncie można skuć ;)

w nowym domu mam23-22 obecnie

wachania po nocy niecaly stop

ale u mnie wazniejsze jest zeby w dzien bylo 2-3 słonca

dom kapitalnie reaguje na nie w starym domu mam 20

teraz widzę że przydało by się odsłonięte okno na południe ja mam dośc długie okapy przez to wpada małe ilości słońca natomiast latem 23 stopnie przy 33 st dłuższego grzania słońca

Okna mam tylko pł-płd..

teraz widzę że przydało by się odsłonięte okno na południe ja mam dośc długie okapy przez to wpada małe ilości słońca natomiast latem 23 stopnie przy 33 st dłuższego grzania słońca

Okna mam tylko pł-płd..

Widzisz, a ja sobie markize zafundowalem, bo okap do poludnia nie zaslanial skutecznie.

Chyba lepiej na komforcie sie wychodzi przyjmujac zalozenie, ze dom latwiej zagrzac niz schlodzic. Duze przeszklenia to w lecie raczej mala przyjemnosc.

Gaz z kolei do ogrzewania sprzedaje się na litry. Nie wiem czy 1 litr gazu płynnego to waga 1 kg. 1 litr gazu kosztuje ok 1,50 zł.

Cena 1,50za litr nie istnieje. to mit .

Byłem na stacji benzynowej i właściciel który handluje gazem PB do celów grzewczych kupuje go 1,7 zł /litr w lecie

A jak sprzedaje to zarabia

Widzisz, a ja sobie markize zafundowalem, bo okap do poludnia nie zaslanial skutecznie.

Chyba lepiej na komforcie sie wychodzi przyjmujac zalozenie, ze dom latwiej zagrzac niz schlodzic. Duze przeszklenia to w lecie raczej mala przyjemnosc.

tak tylko że u mnie wczoraj zimno 19,5 st nocą przez 7 godz grzałem farelką w tej chwili temp 21,25st

tak tylko że u mnie wczoraj zimno 19,5 st nocą przez 7 godz grzałem farelką w tej chwili temp 21,25st

Jesli zimno, to trzeba grzac. Jest to skuteczne rozwiazanie problemu komfortu.

Teraz napisz co zrobic w lecie, jak dom sie przegrzeje przez przeszklenia. Instalacja klimatyzacyjna jest jednak mniej popularna w domach niz CO. Niestety trzeba sporo wysilku wlozyc w taka kombinacje, zeby dom byl podatny zima na pozyskiwanie energii slonecznej, a latem sie nie przegrzewal.

Myślę ze rolety zewnętrzne dały by radę ale Ty chyba pracujesz w domu to troszke ciemno może być;)

Na drugi rok zamontuję moskitiery od południa będe otwierał okno bo na zewnątrz 24 st a u mnie w domu ok 21 ,otworzę okno i ciepła naleci:)

Edytowane przez pyton79

W życiu nie zawsze trzeba iść na kompromisy. Duże przeszklenia w domu od południa do podstawa. Jesienią, wiosna i zimą to jakby mieszkanie w ogrodzie, a jak śnieg leży na krzewach ... miód malina. A co zrobić latem? Jest na to bardzo prosty sposób. Przyroda. Zasadź pod oknami małe drzewa liściaste albo pnącza niezimozielone. Latem rosnące liście zasłaniają okna, zimą liście opadaja i nie zasłaniają światła. Jeszcze innym sposobem są szybkorosnące pnącza jednoroczne.

a konkretnie co Ci nie pasuje?

poza tym przy remoncie można skuć ;)

Ten gres porysował się nawet pod mało ruszaną ławą z filcem pod nogami! W domu chodzimy boso ale pies zawsze cośnaniesie, dziecko też i dziś podłoga wygląda jak masakra. Koszt tego gresu to było prawie 7 tys. Klej też kilka tys. W sumie pewnie z fugą prawie dycha. Układanie nei wiem dokładnie bo kafelkarz wziął za gres iłazienki razem dychę. Ale pewnie ze 3 tys bedzie. Do tego skucie pewnie ze dwa. Czyli wymiana podłogi 15 tys. No powiedzmy, że kupię chiński gres to 10 tys. Już nie wspomnę o syfie, demontażu mebbli kuchennych, ościeżnic, listew przypodłogowych ... masakra!

Myślę ze rolety zewnętrzne dały by radę ale Ty chyba pracujesz w domu to troszke ciemno może być;)

Na drugi rok zamontuję moskitiery od południa będe otwierał okno bo na zewnątrz 24 st a u mnie w domu ok 21 ,otworzę okno i ciepła naleci:)

Akurat w domu to raczej praca wieczorami, ale jednak caly czas ktos w domu przebuwa, wiec calkowite zaciemnienie nie wchodzi w gre. Mam rolety wewnetrzne, ale to tez tylko polowiczne rozwiazanie.