Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a czemu głównym nie dogrzewasz ...???

Nie wiem wydaje mi się ze główny trochę więcej zie?

A moze rzeczywiście zacząć grzać normalnie i nie kombinować ,teraz puki temp podłogi 21 to lepiej będzie rozgrzać w tym momencie?......

Kurcze coś w tym moim domu energooszczędnym sezon wcześnie sie zaczął he he:)

Edytowane przez pyton79

Nie wiem wydaje mi się ze główny trochę więcej zie?

A moze rzeczywiście zacząć grzać normalnie i nie kombinować ,teraz puki temp podłogi 21 to lepiej będzie rozgrzać w tym momencie?......

ja przez pierwsze lata też kombinowałem ale już się "wyleczyłem" i od kilku sezonów jest na czuwaniu na okrągło przez cały rok ...

jak wychłodzisz nadmiernie chałupę to musisz wpompować te brakujące kwh w ściany, podłogi i co tam jeszcze ...

tego nie oszukasz ...:no:

no chyba że w sezonie utrzymujesz np.22* a teraz wystarcz ci 20* ...;)

Edytowane przez jasiek71

Grzałem w tym roku od połowy lutego ,wygrzewałem posadzkę ,trwały pracę wykończeniowe

To pierwszy w zasadzie sezon a temperatura w jakiej się dobrze czujemy to właśnie 21,5-22st.

Dwie noce temu grzałem 8 godzin farelką i wczoraj w nocy 3 godz temp podskoczyła z 19,5 i w tej chwili jest 21,5st.

Wiesz jak to jest pierwsze grzanie to się motam he he:)

Ja wczoraj 3hx2000w farelką temperatura 21,5;)

Tak myślę ze jak temperatury zew będą w granicy 16 st w dzień to będe w ten sposób dogrzewał....

coby Kospel się nie wytracił?

dzień dobry. :)

jutro reset sterowników, odczyt licznika głównego i przygotowania do sezonu grzewczego zakończone - czas wolny przeznaczam na bicie piany w wątku wszystkim powszechnie znanym :)

a na osiedlu z każdej strony słychać piły - naród się przygotowuje do zimy tnąc palety :)

stan na dziś: góra 22,5stC, dół 22stC, temp podłóg: 21stC; na zewnątrz 14,5stC

Edytowane przez Hippek

jak to.. ? teraz masz gres polerowany i narzekasz a polozyłbyś drugi raz?

Przepraszam, czeski błąd. W starym domu miałem szkliwiony i ten jest mega trwały, teraz mam polerowany i to jest absolutne gó.wno.

A w temacie - chodzi mi po głowie montaż klimy w korytarzyku od którego odchodzą wejścia do pokoi. Ciekawe czy gdybym ją zamontował to na ile pokoje dogrzały by się w dzień, kiedy zazwyczaj są pootwierane drzwi. Tania klima LG kosztuje ok 1300zł .... w takim czasie jak teraz jak znalazł dogrzała by w COP=3 chałupę.

:D Jakim temacie.... to temat o kablach i tylko kablach... w podlodze... a ty tu z PC P/P wyjezdzasz... ;)

Ludzie takimi PC domy ogrzewaja... a wiec dogrzeje do normalnej temp... nie wiem 22-23*C.

Ale i tu zalezy to od mocy PC... od mozliwosci sily nadmuchu... i usytulowania pokoi... zeby to cieplo sie dobrze rozeszlo...

Przypuszczam ze sprawdzi sie i w nocy... chyba ze drzwi do pokoji pozamykane ;)

No nie wiem jak z tym rozprowadzaniem ciepła bo jak w salonie napalę w kominku to do pokoi mało dociera, nawet przy otwartych drzwiach. Klimę myślałem umieścić tam gdzie jest cyfra 8 na poniższym rzucie:

http://desmond.imageshack.us/Himg443/scaled.php?server=443&filename=m95rzutpozmianachv1bi.jpg&res=medium

u mnie palet było dostatek, pozostałość po pustakach i bloczkach :) nie opłacało się sprzedać bo to były jakieś nietypowe

w sumie całą budę gospodarczą mam zawaloną pociętymi dechami - do kominka :)

@bitter - co do tej klimy, to czy masz WM ? przerób ją na wentylację wywiewną i ci będzie dobrze ciągnąć to powietrze ciepłe tj do każdego pokoju :] a nie tylko do tzw pomieszczeń mokrych

Hm... no nie wiem w tym przypadku moze byc ciezko...

Predzej bym to widzial na scianie (za drzwiami) #11

PC mozna ustawic aby skierowala strumien na 2 strony, salon i pokoje...

Mozliwie tez nad drzwiami 5 lub 10, z tym ze wtedy ten pokoj nie otrzyma ciepla...

Jak szeroka jest sciana za drzwiami #11? Albo nad drzwiami w tym miejscu...

Za drzwiami 11 się nie da, bo nie widać tego na rzucie ale tam idzie sobie nadproże, które oddziela salon od pokoi. Myślałem o korytarzyku bo mnie zleży tylko i wyłacznie na grzaniu pokoi. W salonie mam kominek tak wydajny, że jak wrzucę kilka szczap to go przegrzewam.

Jacekss - Co do wentylacji działającej jako tylko wywiewna to ja pytam a gdzie ma się nawiewać? ;-) Poza tym dziś jak ustawię reku na 360m3/h szum jest uciążliwy. Tak więc klima działająca na pełnej parze też byłaby raczej upierdliwa. Mogę zawsze dołożyć kanały do pokoi i klimę podpiąć ale raz boję się szumów dwa - kupa roboty na którą teraz nie mam czasu - szukam najprostszego rozwiazania.

Edytowane przez bitter

Jacekss za dużo pitolenia za marne oszczędności. Przewiduję, że taka klima pozwoli mi oszczędzić 500 - 800 zł w roku. Teraz przy grzaniu czystym prądem wyszło mi za sezon 2500zł więc nie bardzo jest z czego odejmować ;-)

przy działającej WM to nie wiem czy nie najlepszym miejscem dla klimy byłby salon :]