jasiek71 15.09.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 no i stało się ... sezon grzewczy rozpoczęty ... zerknąłem dzisiaj na liczniki ogrzewania a tam 11kwh nakręcone, czyli coś się dzieje ... w ubiegłym sezonie pierwsze pykniecie było 17, 09, 2012 a w obecnym ciut wcześniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 15.09.2013 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 to wine ocieplenia klimatu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 15.09.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 (edytowane) Ja wczoraj 3hx2000w farelką temperatura 21,5;)Tak myślę ze jak temperatury zew będą w granicy 16 st w dzień to będe w ten sposób dogrzewał.... Edytowane 15 Września 2013 przez pyton79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.09.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Ja wczoraj 3hx2000w farelką temperatura 21,5;) a czemu głównym nie dogrzewasz ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 15.09.2013 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 (edytowane) a czemu głównym nie dogrzewasz ...??? Nie wiem wydaje mi się ze główny trochę więcej zie? A moze rzeczywiście zacząć grzać normalnie i nie kombinować ,teraz puki temp podłogi 21 to lepiej będzie rozgrzać w tym momencie?...... Kurcze coś w tym moim domu energooszczędnym sezon wcześnie sie zaczął he he:) Edytowane 15 Września 2013 przez pyton79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.09.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 (edytowane) Nie wiem wydaje mi się ze główny trochę więcej zie? A moze rzeczywiście zacząć grzać normalnie i nie kombinować ,teraz puki temp podłogi 21 to lepiej będzie rozgrzać w tym momencie?...... ja przez pierwsze lata też kombinowałem ale już się "wyleczyłem" i od kilku sezonów jest na czuwaniu na okrągło przez cały rok ... jak wychłodzisz nadmiernie chałupę to musisz wpompować te brakujące kwh w ściany, podłogi i co tam jeszcze ... tego nie oszukasz ... no chyba że w sezonie utrzymujesz np.22* a teraz wystarcz ci 20* ... Edytowane 15 Września 2013 przez jasiek71 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 15.09.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Grzałem w tym roku od połowy lutego ,wygrzewałem posadzkę ,trwały pracę wykończenioweTo pierwszy w zasadzie sezon a temperatura w jakiej się dobrze czujemy to właśnie 21,5-22st.Dwie noce temu grzałem 8 godzin farelką i wczoraj w nocy 3 godz temp podskoczyła z 19,5 i w tej chwili jest 21,5st.Wiesz jak to jest pierwsze grzanie to się motam he he:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 15.09.2013 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 U mnie aktualnie 23,1st.C przy 17,5st.C na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 15.09.2013 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 u mnie wewnątrz:powietrze 22.1*C podłogi 21,5*Cna zewnątrz 13*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 15.09.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 (edytowane) Ja wczoraj 3hx2000w farelką temperatura 21,5;) Tak myślę ze jak temperatury zew będą w granicy 16 st w dzień to będe w ten sposób dogrzewał.... coby Kospel się nie wytracił? dzień dobry. jutro reset sterowników, odczyt licznika głównego i przygotowania do sezonu grzewczego zakończone - czas wolny przeznaczam na bicie piany w wątku wszystkim powszechnie znanym a na osiedlu z każdej strony słychać piły - naród się przygotowuje do zimy tnąc palety stan na dziś: góra 22,5stC, dół 22stC, temp podłóg: 21stC; na zewnątrz 14,5stC Edytowane 15 Września 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.09.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 jak to.. ? teraz masz gres polerowany i narzekasz a polozyłbyś drugi raz? Przepraszam, czeski błąd. W starym domu miałem szkliwiony i ten jest mega trwały, teraz mam polerowany i to jest absolutne gó.wno. A w temacie - chodzi mi po głowie montaż klimy w korytarzyku od którego odchodzą wejścia do pokoi. Ciekawe czy gdybym ją zamontował to na ile pokoje dogrzały by się w dzień, kiedy zazwyczaj są pootwierane drzwi. Tania klima LG kosztuje ok 1300zł .... w takim czasie jak teraz jak znalazł dogrzała by w COP=3 chałupę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.09.2013 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Jakim temacie.... to temat o kablach i tylko kablach... w podlodze... a ty tu z PC P/P wyjezdzasz... Ludzie takimi PC domy ogrzewaja... a wiec dogrzeje do normalnej temp... nie wiem 22-23*C. Ale i tu zalezy to od mocy PC... od mozliwosci sily nadmuchu... i usytulowania pokoi... zeby to cieplo sie dobrze rozeszlo... Przypuszczam ze sprawdzi sie i w nocy... chyba ze drzwi do pokoji pozamykane No nie wiem jak z tym rozprowadzaniem ciepła bo jak w salonie napalę w kominku to do pokoi mało dociera, nawet przy otwartych drzwiach. Klimę myślałem umieścić tam gdzie jest cyfra 8 na poniższym rzucie: http://desmond.imageshack.us/Himg443/scaled.php?server=443&filename=m95rzutpozmianachv1bi.jpg&res=medium Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.09.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 a na osiedlu z każdej strony słychać piły - naród się przygotowuje do zimy tnąc palety C A skąd u was tyle palet, czyzby za darmo rozdawali ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 16.09.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 u mnie palet było dostatek, pozostałość po pustakach i bloczkach nie opłacało się sprzedać bo to były jakieś nietypowe w sumie całą budę gospodarczą mam zawaloną pociętymi dechami - do kominka @bitter - co do tej klimy, to czy masz WM ? przerób ją na wentylację wywiewną i ci będzie dobrze ciągnąć to powietrze ciepłe tj do każdego pokoju :] a nie tylko do tzw pomieszczeń mokrych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.09.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 (edytowane) Hm... no nie wiem w tym przypadku moze byc ciezko... Predzej bym to widzial na scianie (za drzwiami) #11 PC mozna ustawic aby skierowala strumien na 2 strony, salon i pokoje... Mozliwie tez nad drzwiami 5 lub 10, z tym ze wtedy ten pokoj nie otrzyma ciepla... Jak szeroka jest sciana za drzwiami #11? Albo nad drzwiami w tym miejscu... Za drzwiami 11 się nie da, bo nie widać tego na rzucie ale tam idzie sobie nadproże, które oddziela salon od pokoi. Myślałem o korytarzyku bo mnie zleży tylko i wyłacznie na grzaniu pokoi. W salonie mam kominek tak wydajny, że jak wrzucę kilka szczap to go przegrzewam. Jacekss - Co do wentylacji działającej jako tylko wywiewna to ja pytam a gdzie ma się nawiewać? Poza tym dziś jak ustawię reku na 360m3/h szum jest uciążliwy. Tak więc klima działająca na pełnej parze też byłaby raczej upierdliwa. Mogę zawsze dołożyć kanały do pokoi i klimę podpiąć ale raz boję się szumów dwa - kupa roboty na którą teraz nie mam czasu - szukam najprostszego rozwiazania. Edytowane 16 Września 2013 przez bitter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 16.09.2013 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 (edytowane) A skąd u was tyle palet, czyzby za darmo rozdawali ? to nie u nas - to u nich generalnie nieopodal jest centrum logistyczne a że połowa pracuje w nim, to... p.s. dzis zaczynam sezon grzewczy 2013/2014 Edytowane 16 Września 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 16.09.2013 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 @ bitter - to trzeba by dorobić nawiew centralny bo taka WM to ci owszem odbierze część tego ciepła w pom.mokrych a potem wrzuci 80-90% z niego do pozostałych pomieszczeń z nawiewem, tylko przy małych prędkościach to niewiele to przeniesie ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.09.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Jacekss za dużo pitolenia za marne oszczędności. Przewiduję, że taka klima pozwoli mi oszczędzić 500 - 800 zł w roku. Teraz przy grzaniu czystym prądem wyszło mi za sezon 2500zł więc nie bardzo jest z czego odejmować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.09.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 p.s. dzis zaczynam sezon grzewczy 2013/2014 W lecie ??, a mówili ze klimat sie ociepla. Jak ta propaganda potrafi robic wode z mózgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 16.09.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Jacekss za dużo pitolenia za marne oszczędności. Przewiduję, że taka klima pozwoli mi oszczędzić 500 - 800 zł w roku. Teraz przy grzaniu czystym prądem wyszło mi za sezon 2500zł więc nie bardzo jest z czego odejmować przy działającej WM to nie wiem czy nie najlepszym miejscem dla klimy byłby salon :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts