Jacekss 16.09.2013 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 W lecie ??, a mówili ze klimat sie ociepla. Jak ta propaganda potrafi robic wode z mózgu. ta propaganda to "lepsiejsza" niż za PRLu .... bardziej skuteczna.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.09.2013 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 ta propaganda to "lepsiejsza" niż za PRLu .... bardziej skuteczna.... Bo klimat to nie lodowka z termostatem. Ocieplenie klimatu akurat dla naszej czesci Europy w wyniku daje mrozniejsze zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 16.09.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Bo klimat to nie lodowka z termostatem. Ocieplenie klimatu akurat dla naszej czesci Europy w wyniku daje mrozniejsze zimy. Moze i tak, ale zeby w wyniku takiego ocieplenia klimatu Hipka w lecie (mamy jeszcze lato) zaczynała okres grzewczy, to chyba dziwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 16.09.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 @pyxis - wiem wiem ... tak się podaje w massmediach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.09.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Moze i tak, ale zeby w wyniku takiego ocieplenia klimatu Hipka w lecie (mamy jeszcze lato) zaczynała okres grzewczy, to chyba dziwne. Nie tylko ona jedyna http://forum.muratordom.pl/showthread.php?219071-Sezon-grzewczy-2013-2014 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 16.09.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 szukam najprostszego rozwiazania. Przy podjęciu decyzji brałbym pod uwagę położenie mieszkania, jeśli latem któraś sypialnia przegrzewała się - to tam zainstalowałbym klimę (pom 5 lub 10). Klima grzeje nieco inaczej niż kominek, na max obiegu przemiesza sporo powietrza (u mnie 450m3/h), przy otwartych drzwiach bez problemu poradzi sobie z resztą pomieszczeń. Początkowo szum był słyszalny, ale po kilku dniach nie budzi nocą, warto kupić klimę z funkcją "sleep" - przy tej funkcji pracuje bardzo cicho, lub minimalne obroty wentylatora - wtedy ledwie ją słychać i nie odczuwa się dużego ruchu powietrza, ale przy pracy ciągłej skutecznie dogrzeje całość (u mnie góra ma 70m2) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 16.09.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 p.s. dzis zaczynam sezon grzewczy 2013/2014 hmm to ile masz w domu ? tzn ile bylo przed włączeniem? i jaka masz zadana temperaturę? bo u mnie cos kolo 24 jest w domu sezon zaczne nie wczesniej niz za 1-1,5mca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 16.09.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Moze i tak, ale zeby w wyniku takiego ocieplenia klimatu Hipka w lecie (mamy jeszcze lato) zaczynała okres grzewczy, to chyba dziwne. przez rozpoczecie sezonu rozumiem: 0. odpalenie wszystkich nizaleznych10 obwodow w rozdzielni, 1. reset licznikow zuzycia kazdego z pomieszczen, 2. ustawienie porzadanych temperatur w czwartym sezonie w kazdym z pomieszczen, 3. spisaniu licznika glownego, 4. zapomnieniu, co to jest ogrzewanie. Termostatom daje pelna dowolnosc, kiedy maja wystartowac-tak, jak robi to Jasiu. no i 5: czekam na was i na wasze faktury:) takze w tym sezonie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 16.09.2013 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 hmm to ile masz w domu ? tzn ile bylo przed włączeniem? i jaka masz zadana temperaturę? bo u mnie cos kolo 24 jest w domu sezon zaczne nie wczesniej niz za 1-1,5mca zonie to powiedz:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 16.09.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 U mnie pirometr gdzieś zaginął ale w domu na razie nie zanosi się na grzanie ogrzewanie w w sypialni i łazience jest na standby, nawiew do domu >23 więc i w domu musi być co najmniej tyle (moje devi 550 nie pokazuja temp rzeczywistej). Wszystko zależy od pogody w najbliższych dniach, jak narazie słońce czasami wyjży i dogrzeje conieco.w zeszłym roku sezon grzewczy zaczął się dopiero w październiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.09.2013 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 U mnie pirometr gdzieś zaginął Te pirometry w cenie ponizej 1500 zl maja dokladnosc +-2*C. Dokladniej temperature w domu sprawdzisz "na wech". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 16.09.2013 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 przez rozpoczecie sezonu rozumiem: ... no i 5: czekam na was i na wasze faktury:) takze w tym sezonie! a czy my twoje faktury widzielismy? alby widziec bedziemy? Te pirometry w cenie ponizej 1500 zl maja dokladnosc +-2*C. Dokladniej temperature w domu sprawdzisz "na wech". Generalizujesz, ten jaki mam w domu (takie same używane są w szpitalu w słupsku) porównywałem z pirometrem z poprzedniej pracy za grube kPLN'y i nie widziałem większej różnicy niż 0,2*C przy pomiarze temp posadzki, w zakresie 0-50 one są dokładne co innego poza tym zakresem. to samo że są ogrzniczone co do odległości pomiaru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.09.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Przegladalem specyfikacje, bo szykowalm sie do zakupu. Dalem sobie spokoj. Moze po prostu trafiles na jakis egzemplarz, ktory Chinczykowi akurat udalo sie nie zepsuc. W takim razie chyba glupio robia sprzedawcy, ze dla tego niskiego zakresu temperatur podaja blad odczytu jako 2*C, ale to ich sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 16.09.2013 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Przegladalem specyfikacje, bo szykowalm sie do zakupu. Dalem sobie spokoj. Moze po prostu trafiles na jakis egzemplarz, ktory Chinczykowi akurat udalo sie nie zepsuc. W takim razie chyba glupio robia sprzedawcy, ze dla tego niskiego zakresu temperatur podaja blad odczytu jako 2*C, ale to ich sprawa. To co ja używam jest to po prostu termometr do pomiaru temp ciała z opcją pomiaru temp elementów "martwych". taki bezdotykowy, ktorym mierzysz z odleglosci 2-3cm. jak mógłby miec błąd +-2*C skoro miedzy 36,6 a 38,6 przy temp dziecka to przepaść. tym urządzeniem od zawsze robilem pomiar temp posadzki, ścian i innych przegrod, a kiedy porownywalem z pirometrem w pracy i kamera termowizyjną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 16.09.2013 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Przy podjęciu decyzji brałbym pod uwagę położenie mieszkania, jeśli latem któraś sypialnia przegrzewała się - to tam zainstalowałbym klimę (pom 5 lub 10). Klima grzeje nieco inaczej niż kominek, na max obiegu przemiesza sporo powietrza (u mnie 450m3/h), przy otwartych drzwiach bez problemu poradzi sobie z resztą pomieszczeń. Początkowo szum był słyszalny, ale po kilku dniach nie budzi nocą, warto kupić klimę z funkcją "sleep" - przy tej funkcji pracuje bardzo cicho, lub minimalne obroty wentylatora - wtedy ledwie ją słychać i nie odczuwa się dużego ruchu powietrza, ale przy pracy ciągłej skutecznie dogrzeje całość (u mnie góra ma 70m2) Południe na tym schemacie jest po lewej stronie więc przegrzewa się tylko salon i tam byłoby fajnie mieć klimę. Niestety zimą to niepraktyczne bo lubię sobie napalić w kominku i salon mogę dogrzewać kominkiem a nie klimą. Jak odpalę klimę w salonie do grzania to kominka już nie będę mógł dotknąć. Za to teraz dogrzania dla pełnego komfortu wymagały by już pomieszczenia po prawej stronie (północ). No a dwie klimy to już za drogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.09.2013 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 No a dwie klimy to już za drogo To bierz najtanszego multi-splita albo walnij grzalki w nawiewy do sypialni tzn. wez tam powies zarowke zaraz przy nawiewie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.09.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 To co ja używam jest to po prostu termometr do pomiaru temp ciała z opcją pomiaru temp elementów "martwych". Aaaa to taki "pirometr". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 16.09.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 To bierz najtanszego multi-splita albo walnij grzalki w nawiewy do sypialni tzn. wez tam powies zarowke zaraz przy nawiewie:) Jak za adoptuje poddasze (mysle max dwa lata) to wlaśnie takie coś zrobie jedna jednostka pojdzie na poddasze a druga do salonu, ta z poddasza bedzie jako grzanie i latem chlodzenie a ta w salonie na grzanie w okresy przejsciowe i chłodzenie latem. chyba ze do czasu zaadoptowania coś innego wymysle choć to jest tanie i proste rozwiazanie tymbardziej ze poddasze bedzie jedna wielką powierzchnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 16.09.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Jak za adoptuje poddasze (mysle max dwa lata) to wlaśnie takie coś zrobie jedna jednostka pojdzie na poddasze a druga do salonu, ta z poddasza bedzie jako grzanie i latem chlodzenie a ta w salonie na grzanie w okresy przejsciowe i chłodzenie latem. chyba ze do czasu zaadoptowania coś innego wymysle choć to jest tanie i proste rozwiazanie tymbardziej ze poddasze bedzie jedna wielką powierzchnią. czyli jednak trudno sterować takim czołgiem akumulacyjnym a ja myślałam, że latem dom Ci się nie przegrzewa, a w okresach przejściowych devireg daje radę a tu proszę to jak jest naprawdę - hę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 16.09.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 czyli jednak trudno sterować takim czołgiem akumulacyjnym a ja myślałam, że latem dom Ci się nie przegrzewa, a w okresach przejściowych devireg daje radę a tu proszę to jak jest naprawdę - hę? Ech zawsze musisz szczypac bez sensu... Ja mam w domu drzwi tarasowe otwarte wiekszosc dnia od maja do wrzesnia, i tak mi sie chalupa przegrzewa bo poki co sie nie przed sloncem nie oslonilem ale po to mam taras i ogrodek zeby z niego korzystac, fajnie gdyby nawet mimo tych otwartych drzwi miec chlodek w salonie Koszt uzywania takiej klimy latem to bedzie max 200-300 PLN, wiec nic w porownaniu z extra komfortem. A przy grzaniu kablami grzanie w okresach przejsciowych z COP 3 jest dostepne juz od 2k PLN (pewnie przy dzsiiejszych temp. to i 4,5 by wyciagnelo . U mnie wystarczy zeby w salonie dmuchalo bo salon z kuchnia to jedno pomieszczenie. W sypialni spi sie super jesli jest z 1 cy 1,5 stopnia mniej. W lazience wrecz goraco sie robi po puszczeniu wody z deszczownicy na 2 minuty, tam bym w sumie mogl nie miec podlogowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts