Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

czyli jednak trudno sterować takim czołgiem akumulacyjnym :)

a ja myślałam, że latem dom Ci się nie przegrzewa, a w okresach przejściowych devireg daje radę a tu proszę

to jak jest naprawdę - hę?

jak zawsze sama wiesz lepiej...

w ferwoże, zapomniałaś odpowiedzieć jak tam z twoimi starymi i przyszłymi fakturami? chyba że ty tylko wymagasz od innych a sama przykładu nie dajesz?

Wracając do tematu podstawowego. Jeśli będę na górę dawał klime z grzaniem to różnica w kosztach do splita nie duża a przy robocie w domu upiekę dwie pieczenie na jednym ogniu. Dla mnie wszystko co >22*C to nadwyżka więc jeśli latem mam 23/24/25/26 i np zapraszam gości na kolacje to fajnie byłoby schłodzić. Ponadto taki split to ta alternatywa której wg wodno/pompiarzy ja przecież nie mam bo mam kable i mi się nie należy, a tu popatrz jednak mam...

Dla przypomnienia u mnie akumulacja to tylko wylewka bo mam strop drewniany i BK400, czołg akumulacyjny to ma kolega z twojego teamu Arturo72.

Spokojnie nie martw się devireg daje rade ale latem nic mu do mojej temperatury, a po co kupowac samą klime, chyba że tyu byś tak zrobila?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ponadto taki split to ta alternatywa której wg wodno/pompiarzy ja przecież nie mam bo mam kable i mi się nie należy, a tu popatrz jednak mam...

No masz. To jak bys chcial powiedziec, ze kupiles wiatraczek na baterie i to swietna alternatywa dla klimy. ;)

Niestety okresy przejsciowe gdzie mozesz dogrzewac sobie klima, to tylko niewielka czesc zapotrzebowania budynku na cieplo. Tak sie przykro sklada, ze im zimniej na dworze, tym wiecej budynek potrzebuje tego ciepla.

Koszt uzywania takiej klimy latem to bedzie max 200-300 PLN, wiec nic w porownaniu z extra komfortem.

A przy grzaniu kablami grzanie w okresach przejsciowych z COP 3 jest dostepne juz od 2k PLN (pewnie przy dzsiiejszych temp. to i 4,5 by wyciagnelo :).

powoli, powoli

budowlany pisał, że latem nie ma w domu więcej, niż bodajże 23,5stC - no nie pisz mi, ze mając klimę chłodziłbyś dom do 16stC, jak w aucie

co do dogrzewania - przeczytaj dwa posty nizej - Bartosz dmie "powiecze" o temp 23stC :) wiec po co teraz ten COP = 4,5 :)

jak zawsze sama wiesz lepiej...

w ferwoże, zapomniałaś odpowiedzieć jak tam z twoimi starymi i przyszłymi fakturami? chyba że ty tylko wymagasz od innych a sama przykładu nie dajesz?

zawsze jestem do dyspozycji - za który sezon sobie życzysz? tylko pamiętaj: publikujemy je razem :) ja swoje a Ty swoje :)

powoli, powoli

budowlany pisał, że latem nie ma w domu więcej, niż bodajże 23,5stC - no nie pisz mi, ze mając klimę chłodziłbyś dom do 16stC, jak w aucie

co do dogrzewania - przeczytaj dwa posty nizej - Bartosz dmie "powiecze" o temp 23stC :) wiec po co teraz ten COP = 4,5 :)

A kto powiedzial ze ja teaz bym to uzylas? Dla mnie okres przejsciowy to azdIernik a w zeszlym roku nawet listopad.

Mnie twoje nadintetpretacje juz nie ruszaja, powiedz lepiej jak tam z tymi twoimi fakturami

Dla mnie wszystko co >22*C to nadwyżka więc jeśli latem mam 23/24/25/26 i np zapraszam gości na kolacje to fajnie byłoby schłodzić.

to po kiego dmuchasz Bartoszem, który podaje 23stC zamiast otworzyć okno? u mnie teraz 14stC na zewnątrz, więc po co zuzywać prąd w drogiej taryfie?

gaś Bartka i otwórz okno :)

powoli, powoli

Ja nie chce miec rolet i robic z domu bunkra latem, jak mam opuscic rolete w salonie przy otwartych i wiecznie uzywanych drzwiach tarasowych?

to po kiego dmuchasz Bartoszem, który podaje 23stC zamiast otworzyć okno? u mnie teraz 14stC na zewnątrz, więc po co zuzywać prąd w drogiej taryfie?

gaś Bartka i otwórz okno :)

Bo nie mieszkam sam jesli jeszcze nie zauwazylas, i nawiew 23 podbija temp w sypialni od wschodu a w salonie balkon nadal uchylony zebym zwierzyniec mogl sie przemieszczac inside-outside

Wiec dawaj, tyle o tym gadalas wiec wklejaj pierwsza a potem pytaj innych

masz za zeszły sezon za cały rok za wszystko :)

[ATTACH=CONFIG]212719[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]212720[/ATTACH]

czekam na Twoje :)

Ja nie chce miec rolet i robic z domu bunkra latem, jak mam opuscic rolete w salonie przy otwartych i wiecznie uzywanych drzwiach tarasowych?

a to nie do mnie pytanie - mi sie nie udało utrzymać 23stC tego lata, do czego się przyznałam :)

pytaj budowlanego_laika, który zimą ma zużycie na poziomie Lobo a latem nie musi chłodzić :)

Edytowane przez Hippek

O podliczniku na ogrzewanie trzeba wylo wpore pomyslec, to bys nie musiala nic "usredniac".

mam rozbicie w drugiej czesci faktury, ktorej nie chcialo mi sie obrabiac no i na bieząco w liczniku - zresztą to układ równań z dwiema niewiadomymi - na poziomie szkoły podstawowej - macie tam w strzegomiu szkołę? :p

podpowiem Ci, że stosunek tania / droga brutto wynosił 0,44 :)

teraz masz komplet informacji

... i czekam :)

Edytowane przez Hippek

mam rozbicie w drugiej czesci faktury, ktorej nie chcialo mi sie obrabiac no i na bieząco w liczniku - zresztą to układ równań z dwiema niewiadomymi - na poziomie szkoły podstawowej - macie tam w strzegomiu szkołę? :p

podpowiem Ci, że stosunek tania / droga brutto wynosił 0,44 :)

teraz masz komplet informacji

Mnie nie interesuja "stosunki", tylko ile pradu w danej taryfie wzielo ogrzewanie.

Nauczyli mnie w szkole ze taka "statystyka" to bardzo kreatywna dziedzina. Wychodzi ze masz jeden jajnik i jedno jadro (ststystycznie). ;)

co ja mam, to ja wiem :)

co ma Lobo, tego mogę się domyślać :)

co mnie obchodzi, ile wzielo ogrzewanie - podaje konkret, czyli roczne zużycie i tego samego wymagam :)

... i nie pytam, czy mieszkasz z babcią, czy z konkubentem, bo to mnie nie obchodzi.

Do do kompletu podaj jeszcze ile wydajesz na zarlo i na wode. Tak samo cenne informacje w temacie zapotrzebowania domu na cieplo. :)