Pyxis 16.09.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 no wybacz, ale liczyc za Ciebie nie będę - jak nie wiesz, jak, to poproś forumowiczów - pomogą a Ty kładź się spać Jesli nie masz podlicznika na CO zalozonego, to mozesz tylko szacowac. Po co szacowac jak mozna bylo pomierzyc. Moze Ty policzysz. Po co mam prosic "obcych". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 16.09.2013 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 (edytowane) Jesli nie masz podlicznika na CO zalozonego, to mozesz tylko szacowac. Po co szacowac jak mozna bylo pomierzyc. Moze Ty policzysz. Po co mam prosic "obcych". co oferujesz w zamian? może swoją fakturę? prześpij się z tematem i jutro pogadamy. Edytowane 16 Września 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 16.09.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 co oferujesz w zamian? może swoją fakturę? prześpij się z tematem i jutro pogadamy. O fakturach juz pisalem. Nie widze powodu, aby sie okazywac tutaj 6 szt fakturek, skoro podaje na biezaco odczyty z podlicznika pompy, a oprocz tego na podstawie czasu pracy rozbicia na CO i CWU. Co Ciebie czy kogokolwiek innego obchodzi ile pradu zuzywa moja babcia czy konkubent mieszkajacy ze mna. Nie o takich danych tu mowimy. Spac to ja chodze o zupelnie innej godzinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.09.2013 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 przy okazji proszę zobaczyć, jak się liczy średnią cene kWh - tutaj: 0,49pln/kWh brutto ....dokładnie 0,4894 - tak trzymaj i dokształcaj innych Do do kompletu podaj jeszcze ile wydajesz na zarlo i na wode. Tak samo cenne informacje w temacie zapotrzebowania domu na cieplo ....żenada, wystarczy podać wartości energii z każdego nośnika. Zauważ, że OZC uwzględnia również energię z żywności - tylko trochę pomyśl i dodaj w której rubryce? Co Ciebie czy kogokolwiek innego obchodzi ile pradu zuzywa moja babcia czy konkubent mieszkajacy ze mna. już ci kiedyś mówiłem, ale powtórzę, że to bez problemu policzy każdy kumaty, a jak nie - to dokształcony na FM, Do tego wystarczą dane z faktury. Do pomocy przypomnę w/w opracowanie http://suw.biblos.pk.edu.pl/resources/i5/i9/i7/i1/r5971/PaterS_OcenaZapotrzebowania.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 17.09.2013 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 masz za zeszły sezon za cały rok za wszystko [ATTACH=CONFIG]212719[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]212720[/ATTACH] wynik godny pozazdroszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.09.2013 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 wynik godny pozazdroszczenia no jaj sobie ze mnie nie rób ale w sumie nie ma do kogo porównać, bo reszta nie otrzymuje faktur; kiedys jeszcze liwko pokazał ale to były stare dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.09.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 swoje zawsze wklejam, jesiennej jeszcze nie otrzymałem, ale na pewno podam, są tu za ost 7 lat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5902196&viewfull=1#post5902196 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 17.09.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 no jaj sobie ze mnie nie rób ale w sumie nie ma do kogo porównać, bo reszta nie otrzymuje faktur; kiedys jeszcze liwko pokazał ale to były stare dzieje. W starych czasach ja pokazalem pierwszy potem liwko potem dlugo nikt no i ksiezna hipka. Mi to zwisa bo ja od nikogo nie wymagam tego, no procz ciebie bo od innych chcialas a sama nie pokazalas. To jie obowiazek wiec po co ciagle to walkujesz, myslisz ze kogos przekonasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 ....dokładnie 0,4894 - tak trzymaj i dokształcaj innych ....żenada, wystarczy podać wartości energii z każdego nośnika. Zauważ, że OZC uwzględnia również energię z żywności - tylko trochę pomyśl i dodaj w której rubryce? już ci kiedyś mówiłem, ale powtórzę, że to bez problemu policzy każdy kumaty, a jak nie - to dokształcony na FM, Do tego wystarczą dane z faktury. Do pomocy przypomnę w/w opracowanie http://suw.biblos.pk.edu.pl/resources/i5/i9/i7/i1/r5971/PaterS_OcenaZapotrzebowania.pdf Tu nie ma co LICZYC. Tu trzeba ZMIERZYC i podac wyniki. Zenujace to sa jakies trzecie pochodne i przyblizenia. Co ma oswietlenie ogrodu, odkurzacz czy praca hydroforu do mich kosztow ogrzania domu. Koszt CO to koszt tego co musialem swiadomie wydatkowac na OGRZANIE domu, a nie dolozenie tego co wyprodukowal TV czy innych urzadzen ktore i tak bym uzyl w innym celu niz wlasnie owo grzanie domu. Trwasz w tym bledzie logocznym naprawde zatwardziale. Jedyny powod to chyba tylko wywolanie subiektynie dobrego samopoczucia ze wzgledu na "rozmycie" sie kosztow ogrzewania w pradzie bytowym. Ja jednak wybieram precyzje w takich dociekaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.09.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 (edytowane) W starych czasach ja pokazalem pierwszy potem liwko potem dlugo nikt no i ksiezna hipka. Mi to zwisa bo ja od nikogo nie wymagam tego, no procz ciebie bo od innych chcialas a sama nie pokazalas. To jie obowiazek wiec po co ciagle to walkujesz, myslisz ze kogos przekonasz? zapomnialam o kbabie, ktorego milo mi tutaj widzieć, a ktory najrzetelniej obchodzi się z tematem; zapomniałam też o jasiu, którego ściskam Lobo: mi też to kalfiorem lata, bo przecież nie płacicie za mnie rachunków ale pamiętasz, że suma summarum u Ciebie było prawie 9000kWh bez paru groszy a u Liwko, który ma podobną chatę do mojej średnioroczny cop nie dygnął poza 2 osobiście ciekawi mnie budowlany_laik, czyli zestaw oparty na Kospelu, ale swoje faktury zabierze zapewne do grobu. no i z niecierpliwością czekam na dokument proffessorre , ktory deklarował 15kWh/m2/rok (tak, tak - mam printscreena na dowód:) a który przepadł w czeluściach wykończeniówki Edytowane 17 Września 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.09.2013 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Tu nie ma co LICZYC. Tu trzeba ZMIERZYC i podac wyniki. . Jedyny powod to chyba tylko wywolanie subiektynie dobrego samopoczucia ze wzgledu na "rozmycie" sie kosztow ogrzewania w pradzie bytowym. Ja jednak wybieram precyzje w takich dociekaniach. co Ty chcesz, chłopaku, wiedzieć - bo już nikt nie wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 co Ty chcesz, chłopaku, wiedzieć - bo już nikt nie wie Ile kWh zuzywaja Twoje kabelki w podlodze. Nie macie tam szkol w ktorych ucza czytania ze zrozumieniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.09.2013 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Ile kWh zuzywaja Twoje kabelki w podlodze. Nie macie tam szkol w ktorych ucza czytania ze zrozumieniem? 9kkWh za zeszly sezon - masz w stopce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.09.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Ja jednak wybieram precyzje w takich dociekaniach. Twoja precyzja ma się nijak do rzeczywistości, a rzeczywistość to faktura i 2 liczby Z/Z. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Twoja precyzja ma się nijak do rzeczywistości, a rzeczywistość to faktura i 2 liczby Z/Z. Juz Ci tlumaczylem kiedys. Wg Twojego rozumowania biorac FV z okresu wakacji wychodza mi spore koszta na cele CO. Ze tak powiem z rzeczywistoscia niewiele ma to wspolnego, ale nie podejmuje sie wyjasnic Ci dlaczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 9kkWh za zeszly sezon - masz w stopce No to po kiego grzyba "chwalisz" sie (i dodatkowo z jakis powodow wymagasz tego od innych), ile konkubent zuzyl na inne cele pokazujac swoje FV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.09.2013 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 (edytowane) Juz Ci tlumaczylem kiedys. Wg Twojego rozumowania biorac FV z okresu wakacji wychodza mi spore koszta na cele. dlatego zamieściłam w fakturach okrągły ROK No to po kiego grzyba "chwalisz" sie (i dodatkowo z jakis powodow wymagasz tego od innych), ile konkubent zuzyl na inne cele pokazujac swoje FV? jak Ty słodko nic nie rozumiesz no ale nie trzeba było na szkołę kamieniami rzucać z mojej strony eot Edytowane 17 Września 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.09.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Juz Ci tlumaczylem kiedys. Zwykle zachowujesz się na FM jak "Piotruś w piaskownicy", który napierdziela łopatką po łbie każdego co myśli inaczej. Przedstaw dane nie z dnia, miesiąca ale podaj z roku z kilku lat - te decydują komforcie. Zrób np coś takiego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165 a jak nie potrafisz to przynajmniej oceń wartości takich danych. Oczywiście dla ciebie to pewnie takie dane są bez znaczenia, ale dla mnie jak i innych to kopalnia wiedzy jak i punkt do porównania, zwłaszcza że podaję je rzetelnie wg zapłaconych faktur. Odnośnie danych podawanych przez ciebie mam swoje zdanie jak również potrafię ocenić ich wartość merytoryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 dlatego zamieściłam w fakturach okrągły ROK Ale kolejne przyblizenia coraz mniejszych okresow dadza dokladniejszy wynik (rachunek calkowy pewnie mialas w programie nauczania). Rok to wielkie przyblizenie. Podzielmy to na miesiace. Widze, ze niektorym reductio ad absurdum nie wystarcza, zeby zrozumiec pewne niedorzecznosci w rozumowaniu. Na ogol jest to skuteczna metoda, tylko trzeba umiec sie przyznac do pomylki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Zwykle zachowujesz się na FM jak "Piotruś w piaskownicy", który napierdziela łopatką po łbie każdego co myśli inaczej. Przedstaw dane nie z dnia, miesiąca ale podaj z roku z kilku lat - te decydują komforcie. Zrób np coś takiego http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=5615165&viewfull=1#post5615165 a jak nie potrafisz to przynajmniej oceń wartości takich danych. Oczywiście dla ciebie to pewnie takie dane są bez znaczenia, ale dla mnie jak i innych to kopalnia wiedzy jak i punkt do porównania, zwłaszcza że podaję je rzetelnie wg zapłaconych faktur. Odnośnie danych podawanych przez ciebie mam swoje zdanie jak również potrafię ocenić ich wartość merytoryczną. Ja wlasnie zakladam, ze jak ktos podaje danych, to ich nie wysysa z brudnego palucha, bo to wlasnie byloby zachowanie "z piaskownicy". Jesli cos jest porownywalne w skali roku, to powinno byc tez porownywalne w mniejszej skali. W dowolnej jednym slowem. Jesli nie jest, to w rozumowaniu jest blad. Dane o z faktur sa mniej precyzyjne jesli chodzi o koszta CO niz dane z podlicznika instalacji CO. Nic tego nie zmieni, bo uzyzcie na dom czy poza domem jest zawsze jakies rozne od zera. Z takich danych mozesz np wyciagnac wnioski, ze duzo zywalem grilla elektrycznego latem, czy ze mam hydrofor i swiece cala nocke oswietlenia na mojej lace? Czy wywnioskujesz, ze w lecie chodzila klimatyzacja i kuchenka indukcyjna? Jakim CUDEM niby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts