Hippek 17.09.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 (edytowane) Ja wlasnie zakladam, ze jak ktos podaje danych, to ich nie wysysa z brudnego palucha, bo to wlasnie byloby zachowanie "z piaskownicy". Jesli cos jest porownywalne w skali roku, to powinno byc tez porownywalne w mniejszej skali. W dowolnej jednym slowem. Jesli nie jest, to w rozumowaniu jest blad. Dane o z faktur sa mniej precyzyjne jesli chodzi o koszta CO niz dane z podlicznika instalacji CO. Nic tego nie zmieni, bo uzyzcie na dom czy poza domem jest zawsze jakies rozne od zera. Z takich danych mozesz np wyciagnac wnioski, ze duzo zywalem grilla elektrycznego latem, czy ze mam hydrofor i swiece cala nocke oswietlenia na mojej lace? Czy wywnioskujesz, ze w lecie chodzila klimatyzacja i kuchenka indukcyjna? Jakim CUDEM niby? przybliżę Ci do bólu - co z tego wyczytasz? tej nocy w łazience podniosła się rano temp posadzki z 22 do 23stC w czasie 10 min (tyle pracował termostat, bo ma taką funkcję i pokazuje czas pracy dobowy, tygodniowy i sezonowy a w niedzielę go resetowałam). kabel ma moc 2kW; oczywiscie wszystko w taniej taryfie no i jakie płyną z tego wnioski? p.s. jestem w stanie podawac Ci z dokladnoscia do minuty czas pracy kazdego z pomieszczen codziennie i znajac moc zainstalowanych kabli dokladnie to sobie wyliczysz a nawet powiazesz z temp. zewnetrzna - cwiczylam to 2 pierwsze lata. poniewaz teraz o domu wiem wszystko, dlatego wlaczam i zapominam - jak jasiek Edytowane 17 Września 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.09.2013 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Jakim CUDEM niby? Podaję wszystkie kWh niezbędne do utrzymaniu komfortu mojej rodziny na odpowiadającym nam poziomie, a to ile zużywam na inne cele - jak Cię to interesuje policz sam - w/w jak to się robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Podaję wszystkie kWh niezbędne do utrzymaniu komfortu mojej rodziny na odpowiadającym nam poziomie, a to ile zużywam na inne cele - jak Cię to interesuje policz sam - w/w jak to się robi. Nie interesuje mnie wlasnie. Interesu mnie tylko ile Twoj dom potrzebuje na cele CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 przybliżę Ci do bólu - co z tego wyczytasz? tej nocy w łazience podniosła się rano temp posadzki z 22 do 23stC w czasie 10 min (tyle pracował termostat, bo ma taką funkcję i pokazuje czas pracy dobowy, tygodniowy i sezonowy a w niedzielę go resetowałam). kabel ma moc 2kW; oczywiscie wszystko w taniej taryfie no i jakie płyną z tego wnioski? p.s. jestem w stanie podawac Ci z dokladnoscia do minuty czas pracy kazdego z pomieszczen codziennie i znajac moc zainstalowanych kabli dokladnie to sobie wyliczysz a nawet powiazesz z temp. zewnetrzna - cwiczylam to 2 pierwsze lata. poniewaz teraz o domu wiem wszystko, dlatego wlaczam i zapominam - jak jasiek Ale Twoja sprawa jest juz zakonczona. Masz podane zuzycie na cele CO (mniejsza o to jak liczylas) w stopce. To jest to co mnie interere. Zatanawia mnie tylko po co te faktury wklejalas, ale pewnie mialas jakies swoje powody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.09.2013 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Eeee to ja tez pokaze. Jak widać wrzesień wrześniowi nierówny - spora różnica - jakiś urlop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.09.2013 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Zastanawia mnie tylko po co te faktury wklejalas, ale pewnie mialas jakies swoje powody. Lobo prosił, to dostał ja prosiłam a wyszło jak zwykle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.09.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 W starych czasach ja pokazalem pierwszy potem liwko potem dlugo nikt no i ksiezna hipka. W moim Dzienniku budowy http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82068-Dziennik-budowy-domku-quot-prawie-quot-pasywnego&p=6127013&viewfull=1#post6127013 podałem średnie zużycie w moim domu za ostatnie prawie 4 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 W moim Dzienniku budowy http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82068-Dziennik-budowy-domku-quot-prawie-quot-pasywnego&p=6127013&viewfull=1#post6127013 podałem średnie zużycie w moim domu za ostatnie prawie 4 lata. Wiele osob podawalo, ale to starzy konfabulanci sa. Jak nie pokazesz skanow faktur, to jestes niewiarygodny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.09.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 W moim Dzienniku budowy http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82068-Dziennik-budowy-domku-quot-prawie-quot-pasywnego&p=6127013&viewfull=1#post6127013 podałem średnie zużycie w moim domu za ostatnie prawie 4 lata. czyli to budowlany_laik się miga cześć HeniU! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.09.2013 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 (edytowane) Wiele osob podawalo, ale to starzy konfabulanci sa. Jak nie pokazesz skanow faktur, to jestes niewiarygodny. poczytaj wstecz - niektórzy mieli problem z m2 a co dopiero z kWh/m2/rok w miedzyczasie u Lobo znalazlo sie 3kkWh za free:) długo by pisać ale wiesz co-lubię tu siedzieć, bo wy jesteście tacy slodcy w tym czarowaniu Edytowane 17 Września 2013 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.09.2013 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Wiele osob podawalo, ale to starzy konfabulanci sa. Jak nie pokazesz skanow faktur, to jestes niewiarygodny. Jak ktoś nie wierzy, to jego sprawa, a nie moja. Nie uważam swojego wyniku za rewelacyjny. Dla porównania : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=6109934&viewfull=1#post6109934 - zużycie w domu, w którego powstaniu miałem swój niemały udział (nadzorowanie budowy, pompa ciepła, wentylacja z odzyskiem ciepła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 17.09.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 9kkWh za zeszly sezon - masz w stopce fajne zużycie serio a napisz jeszcze ile było w 2 taryfie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.09.2013 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 podałem średnie zużycie w moim domu za ostatnie prawie 4 lata. Gdyby potraktować to "jaśkowym cop=2" to potrzebujesz ok 16kkWh/rok, podobnie jak u mnie po uwzględnieniu sprawności systemu tj strat kominowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 17.09.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Wiele osob podawalo, ale to starzy konfabulanci sa. Jak nie pokazesz skanow faktur, to jestes niewiarygodny. pyxis faktur nie pokażesz a COP masz policzony ile wynosi średnioroczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Jak ktoś nie wierzy, to jego sprawa, a nie moja. Nie uważam swojego wyniku za rewelacyjny. Dokladnie to samo mysle. Moj tez jest taki sobie a kbab i tak ma watpliwosci. Coz zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 pyxis faktur nie pokażesz a COP masz policzony ile wynosi średnioroczny? Nie stac mnie na dobry ultrdzwiekowy cieplomierz na pompie. Mam tylko podlicznik na niej. Podaje zawsze zuzycie energii elektrycznej pobranej przez pompe ciepla. Faktur co prawda nie pokazuje, ale zuzycie dla calego domu podawalem (10,5k kWh). To nie zadna tajemnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 17.09.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Nie stac mnie na dobry ultrdzwiekowy cieplomierz na pompie. Mam tylko podlicznik na niej. Podaje zawsze zuzycie energii elektrycznej pobranej przez pompe ciepla. Faktur co prawda nie pokazuje, ale zuzycie dla calego domu podawalem (10,5k kWh). To nie zadna tajemnica. ok podlicznik ale masz dwie taryfy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 17.09.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 kbab i tak ma watpliwosci. Coz zrobic W/w proste parametry wg których możesz porównać, wg danych z ost 7 lat, jest tam zł/m2 i kWh/m2 - to prosto policzyć, możesz sobie porównać i wtedy również albo przyznasz rację "jaskowemu cop=2" albo nie. A jeśli ciebie kosztuje cwu na prysznic kilka czy kilkanaście Gr to co to za parametr, do czego chcesz go porównać i kogo to...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 ok podlicznik ale masz dwie taryfy tak? Tak. Oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 W/w proste parametry wg których możesz porównać, wg danych z ost 7 lat, jest tam zł/m2 i kWh/m2 - to prosto policzyć, możesz sobie porównać i wtedy również albo przyznasz rację "jaskowemu cop=2" albo nie. A jeśli ciebie kosztuje cwu na prysznic kilka czy kilkanaście Gr to co to za parametr, do czego chcesz go porównać i kogo to...? Po co mieszasz w to prysznic. Ja mowie o CO. Zuzycie CWU to inna sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts