Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja wlasnie zakladam, ze jak ktos podaje danych, to ich nie wysysa z brudnego palucha, bo to wlasnie byloby zachowanie "z piaskownicy". Jesli cos jest porownywalne w skali roku, to powinno byc tez porownywalne w mniejszej skali. W dowolnej jednym slowem. Jesli nie jest, to w rozumowaniu jest blad.

Dane o z faktur sa mniej precyzyjne jesli chodzi o koszta CO niz dane z podlicznika instalacji CO. Nic tego nie zmieni, bo uzyzcie na dom czy poza domem jest zawsze jakies rozne od zera. Z takich danych mozesz np wyciagnac wnioski, ze duzo zywalem grilla elektrycznego latem, czy ze mam hydrofor i swiece cala nocke oswietlenia na mojej lace? Czy wywnioskujesz, ze w lecie chodzila klimatyzacja i kuchenka indukcyjna? Jakim CUDEM niby?

przybliżę Ci do bólu - co z tego wyczytasz?

tej nocy w łazience podniosła się rano temp posadzki z 22 do 23stC w czasie 10 min (tyle pracował termostat, bo ma taką funkcję i pokazuje czas pracy dobowy, tygodniowy i sezonowy a w niedzielę go resetowałam).

kabel ma moc 2kW; oczywiscie wszystko w taniej taryfie

no i jakie płyną z tego wnioski?

p.s. jestem w stanie podawac Ci z dokladnoscia do minuty czas pracy kazdego z pomieszczen codziennie i znajac moc zainstalowanych kabli dokladnie to sobie wyliczysz a nawet powiazesz z temp. zewnetrzna - cwiczylam to 2 pierwsze lata.

poniewaz teraz o domu wiem wszystko, dlatego wlaczam i zapominam - jak jasiek

Edytowane przez Hippek

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

przybliżę Ci do bólu - co z tego wyczytasz?

tej nocy w łazience podniosła się rano temp posadzki z 22 do 23stC w czasie 10 min (tyle pracował termostat, bo ma taką funkcję i pokazuje czas pracy dobowy, tygodniowy i sezonowy a w niedzielę go resetowałam).

kabel ma moc 2kW; oczywiscie wszystko w taniej taryfie

no i jakie płyną z tego wnioski?

p.s. jestem w stanie podawac Ci z dokladnoscia do minuty czas pracy kazdego z pomieszczen codziennie i znajac moc zainstalowanych kabli dokladnie to sobie wyliczysz a nawet powiazesz z temp. zewnetrzna - cwiczylam to 2 pierwsze lata.

poniewaz teraz o domu wiem wszystko, dlatego wlaczam i zapominam - jak jasiek

Ale Twoja sprawa jest juz zakonczona. Masz podane zuzycie na cele CO (mniejsza o to jak liczylas) w stopce. To jest to co mnie interere. Zatanawia mnie tylko po co te faktury wklejalas, ale pewnie mialas jakies swoje powody.

W starych czasach ja pokazalem pierwszy potem liwko potem dlugo nikt no i ksiezna hipka.

W moim Dzienniku budowy http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82068-Dziennik-budowy-domku-quot-prawie-quot-pasywnego&p=6127013&viewfull=1#post6127013 podałem średnie zużycie w moim domu za ostatnie prawie 4 lata.

W moim Dzienniku budowy http://forum.muratordom.pl/showthread.php?82068-Dziennik-budowy-domku-quot-prawie-quot-pasywnego&p=6127013&viewfull=1#post6127013 podałem średnie zużycie w moim domu za ostatnie prawie 4 lata.

Wiele osob podawalo, ale to starzy konfabulanci sa. Jak nie pokazesz skanow faktur, to jestes niewiarygodny. ;)

Wiele osob podawalo, ale to starzy konfabulanci sa. Jak nie pokazesz skanow faktur, to jestes niewiarygodny. ;)

poczytaj wstecz - niektórzy mieli problem z m2 a co dopiero z kWh/m2/rok :) w miedzyczasie u Lobo znalazlo sie 3kkWh za free:) długo by pisać :)

ale wiesz co-lubię tu siedzieć, bo wy jesteście tacy slodcy w tym czarowaniu :p

Edytowane przez Hippek

Jak ktoś nie wierzy, to jego sprawa, a nie moja.

Nie uważam swojego wyniku za rewelacyjny.

Dla porównania : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=6109934&viewfull=1#post6109934 - zużycie w domu, w którego powstaniu miałem swój niemały udział (nadzorowanie budowy, pompa ciepła, wentylacja z odzyskiem ciepła).

pyxis faktur nie pokażesz a COP masz policzony ile wynosi średnioroczny?

Nie stac mnie na dobry ultrdzwiekowy cieplomierz na pompie. Mam tylko podlicznik na niej. Podaje zawsze zuzycie energii elektrycznej pobranej przez pompe ciepla.

Faktur co prawda nie pokazuje, ale zuzycie dla calego domu podawalem (10,5k kWh). To nie zadna tajemnica.

Nie stac mnie na dobry ultrdzwiekowy cieplomierz na pompie. Mam tylko podlicznik na niej. Podaje zawsze zuzycie energii elektrycznej pobranej przez pompe ciepla.

Faktur co prawda nie pokazuje, ale zuzycie dla calego domu podawalem (10,5k kWh). To nie zadna tajemnica.

ok podlicznik ale masz dwie taryfy tak?

kbab i tak ma watpliwosci. Coz zrobic :)

W/w proste parametry wg których możesz porównać, wg danych z ost 7 lat, jest tam zł/m2 i kWh/m2 - to prosto policzyć, możesz sobie porównać i wtedy również albo przyznasz rację "jaskowemu cop=2" albo nie. A jeśli ciebie kosztuje cwu na prysznic kilka czy kilkanaście Gr to co to za parametr, do czego chcesz go porównać i kogo to...?

W/w proste parametry wg których możesz porównać, wg danych z ost 7 lat, jest tam zł/m2 i kWh/m2 - to prosto policzyć, możesz sobie porównać i wtedy również albo przyznasz rację "jaskowemu cop=2" albo nie. A jeśli ciebie kosztuje cwu na prysznic kilka czy kilkanaście Gr to co to za parametr, do czego chcesz go porównać i kogo to...?

Po co mieszasz w to prysznic. Ja mowie o CO. Zuzycie CWU to inna sprawa.