Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pyxis ma trochę racji, u mnie jest kilka odbiorów zewnętrznych ktore generują nie małe zużycie:

- hydrofor 700W - zaopatrza wode w dom, ale też służy do podlewania 6000m2 przez conajmniej 2 (w tym roku 3 ) miesiące,

- zasilanie działki letniej rodziców

- oświetlenie zewnętrzne ok 100-150W, mieszkam poza terenem zabudowanym więc dla mnie to konieczność inaczej bym nie zobaczył czubka nosa

- odkurzacz centralny zainstalowany w nieogrzewanym odizolowanym garażu

- jakiekolwiek prace w garażu z elektronarzędziami i oświetlenie tego garażu (a należy do osób lubiących DIY i sporo grzebie przy rowerze a to z reguły wieczory)

więc jak widzicie to nie jest tak mało a mo że spokojnie przekroczyć 1000kWh u co poniektórych

To są odbiory w 100% nie wpływające na bilans energetyczny domu, nie licząc już zasilania takich dupereli jak brama wjazdowa, system alarmowy,

ale to też jest do sprawdzenia, mam w rozdzielni jeden podlicznik ktory przepinam miedzy obwodami dla sprawdzenia pobierznie ile co zużywa więc wepnę pod zasilanie hydroforu i ocenie, zobacze jakie jest zużycie zimą a jakie w sezonie kiedy podlewam trawniki

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gdyby potraktować to "jaśkowym cop=2" to potrzebujesz ok 16kkWh/rok, podobnie jak u mnie po uwzględnieniu sprawności systemu tj strat kominowych.

moja chałupa od 12,07, 2012 do 12,07 2013...

nocna - 12033kwh

dzienna - 3354kwh

razem - 15387kwh

cała posesja z letnim domkiem , kosiarkami, warsztatem i innymi duperelami , bez wspomagania się kominkiem...;)

i wszystko jasne ...:p

Gość Arturo72

Dzisiaj temperatura o 18.00 spadła do 21.8st.C i rozpocząłem sezon grzewczy...rozpaleniem w kominku,wsadzając 1 szczapkę brzozy i 2 szczapki buku ;)

Ale jakby co zapodaję odczyt licznika,żeby nie było.

Grzane w taryfie G11 także nie będzie problemu z rozliczeniem kWh.

W momencie wprowadzenia się czyli 03.08 licznik wskazywał 115kWh.

5.jpg

więc jak widzicie to nie jest tak mało a mo że spokojnie przekroczyć 1000kWh u co poniektórych

To są odbiory w 100% nie wpływające na bilans energetyczny domu, nie licząc już zasilania takich dupereli jak brama wjazdowa, system alarmowy,

piszesz tak, jakby inni leżeli w trumnie we własnym domu a tylko Ty żyjesz :)

Też uważam, że Pyxis, Lobo_M, pyton 79 mają rację. Koszt ogrzewania - to jest wskazanie podlicznika na źródle ciepła.

Ja sie pod tym nie podpisuje. napisalem ze odbiory poza domem nie powinno sie wliczac, ale te w domu jak najbardziej maja wplyw na bilans cieplny domu. Zeby jednak byc sumiennym nalezalo by jednak brac pod uwage tylko te w okresu grzewczego.

piszesz tak, jakby inni leżeli w trumnie we własnym domu a tylko Ty żyjesz :)

Ty to powiedzialas, bo jak zwykle to twoja nadinterpretacja, bo "co poniektórzy" nie znaczy Lobo_M. wiec nie przeinaczaj.

Co do rozpoczecia sezonu, to u mnie zona nawet o tym nie wspomina wiec daleko jeszcze do niego tymbardziej ze drzwi tarasowe nadal sa uchylane w ciagu dnia

Jedni po prostu maja taki "oboczne" zuzycia duze, inni male a inni wcale. Chyba potrafisz sobie wyobrazic takie sytuacje? :)

oczywiście:)

- wcale mają Ci, co szydełkują

- duże mają Ci, co płuczą łożyska z piasty rowerowej w betoniarce zasilanej 3kW silnikiem.

p.s. ide prasować. W DROGIEJ!

Ja chciałem sezon rozpocząć kominkiem ale żona nie pozwala. W domu w tej chwili ... moment sprawdzam ... eee . 22 stopnie w salonie. Może być. Rano piec na zewnątrz pokazywał 11 stopni. Jeżeli pojawi się słońce (a niestety ostatnio jak na lekarstwo) to sądzę, że we wrześniu nie odpalę ogrzewania.