Lobo_M 17.09.2013 16:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Pyxis ma trochę racji, u mnie jest kilka odbiorów zewnętrznych ktore generują nie małe zużycie:- hydrofor 700W - zaopatrza wode w dom, ale też służy do podlewania 6000m2 przez conajmniej 2 (w tym roku 3 ) miesiące, - zasilanie działki letniej rodziców- oświetlenie zewnętrzne ok 100-150W, mieszkam poza terenem zabudowanym więc dla mnie to konieczność inaczej bym nie zobaczył czubka nosa - odkurzacz centralny zainstalowany w nieogrzewanym odizolowanym garażu- jakiekolwiek prace w garażu z elektronarzędziami i oświetlenie tego garażu (a należy do osób lubiących DIY i sporo grzebie przy rowerze a to z reguły wieczory) więc jak widzicie to nie jest tak mało a mo że spokojnie przekroczyć 1000kWh u co poniektórychTo są odbiory w 100% nie wpływające na bilans energetyczny domu, nie licząc już zasilania takich dupereli jak brama wjazdowa, system alarmowy,ale to też jest do sprawdzenia, mam w rozdzielni jeden podlicznik ktory przepinam miedzy obwodami dla sprawdzenia pobierznie ile co zużywa więc wepnę pod zasilanie hydroforu i ocenie, zobacze jakie jest zużycie zimą a jakie w sezonie kiedy podlewam trawniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 17.09.2013 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Dlatego bez podlicznika na co to można sobie gdybać ,nie jest możliwe podać dokładnie ile kwh zostało zużyte na ogrzewanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.09.2013 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 jak byście nie liczyli to i tak "wszyscy jadą na tym samym wozie" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 17.09.2013 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Gdyby potraktować to "jaśkowym cop=2" to potrzebujesz ok 16kkWh/rok, podobnie jak u mnie po uwzględnieniu sprawności systemu tj strat kominowych. moja chałupa od 12,07, 2012 do 12,07 2013... nocna - 12033kwh dzienna - 3354kwh razem - 15387kwh cała posesja z letnim domkiem , kosiarkami, warsztatem i innymi duperelami , bez wspomagania się kominkiem... i wszystko jasne ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 i wszystko jasne ... A moja razem 10500 kWh. Jesli wszystko jasne, to czekam na wnioski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mcyper 17.09.2013 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Też uważam, że Pyxis, Lobo_M, pyton 79 mają rację. Koszt ogrzewania - to jest wskazanie podlicznika na źródle ciepła. Mój domek (24.10.2011-24.10.2012) jak w stopce, czyli:- całość 5220kWh- pompa ciepła 2860kWh, zima 2220kWh, lato 640kWhTeraz też wynik będzie podobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.09.2013 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Dzisiaj temperatura o 18.00 spadła do 21.8st.C i rozpocząłem sezon grzewczy...rozpaleniem w kominku,wsadzając 1 szczapkę brzozy i 2 szczapki buku Ale jakby co zapodaję odczyt licznika,żeby nie było. Grzane w taryfie G11 także nie będzie problemu z rozliczeniem kWh. W momencie wprowadzenia się czyli 03.08 licznik wskazywał 115kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Grzane w taryfie G11 także nie będzie problemu z rozliczeniem kWh. Nigdy nie ma, jesli tylko podlicznik jest deutaryfowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.09.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 więc jak widzicie to nie jest tak mało a mo że spokojnie przekroczyć 1000kWh u co poniektórych To są odbiory w 100% nie wpływające na bilans energetyczny domu, nie licząc już zasilania takich dupereli jak brama wjazdowa, system alarmowy, piszesz tak, jakby inni leżeli w trumnie we własnym domu a tylko Ty żyjesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.09.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 [ATTACH=CONFIG]212844[/ATTACH] o jaki dziewiczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.09.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Dzisiaj temperatura o 18.00 spadła do 21.8st.C i rozpocząłem sezon grzewczy.. ja też zaczęłam; ciekawe, ile jest w domu u R$K, bo tam do rozpoczęcia sezonu zostało ok. 30-45 dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 17.09.2013 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 o jaki dziewiczy W końcu stałem się prawdziwym mężczyzną,trzy warunki ku temu spełnione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 piszesz tak, jakby inni leżeli w trumnie we własnym domu a tylko Ty żyjesz Jedni po prostu maja taki "oboczne" zuzycia duze, inni male a inni wcale. Chyba potrafisz sobie wyobrazic takie sytuacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 W końcu stałem się prawdziwym mężczyzną,trzy warunki ku temu spełnione Eee tam. Masz doroslego syna, wiec chyba wczesniej dowiodles swojej meskosci. Przynajmniej przed zonkilem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 17.09.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Też uważam, że Pyxis, Lobo_M, pyton 79 mają rację. Koszt ogrzewania - to jest wskazanie podlicznika na źródle ciepła. Ja sie pod tym nie podpisuje. napisalem ze odbiory poza domem nie powinno sie wliczac, ale te w domu jak najbardziej maja wplyw na bilans cieplny domu. Zeby jednak byc sumiennym nalezalo by jednak brac pod uwage tylko te w okresu grzewczego. piszesz tak, jakby inni leżeli w trumnie we własnym domu a tylko Ty żyjesz Ty to powiedzialas, bo jak zwykle to twoja nadinterpretacja, bo "co poniektórzy" nie znaczy Lobo_M. wiec nie przeinaczaj. Co do rozpoczecia sezonu, to u mnie zona nawet o tym nie wspomina wiec daleko jeszcze do niego tymbardziej ze drzwi tarasowe nadal sa uchylane w ciagu dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.09.2013 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Jedni po prostu maja taki "oboczne" zuzycia duze, inni male a inni wcale. Chyba potrafisz sobie wyobrazic takie sytuacje? oczywiście:) - wcale mają Ci, co szydełkują - duże mają Ci, co płuczą łożyska z piasty rowerowej w betoniarce zasilanej 3kW silnikiem. p.s. ide prasować. W DROGIEJ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 17.09.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Co do rozpoczecia sezonu, to u mnie zona nawet o tym nie wspomina wiec daleko jeszcze do niego tymbardziej ze drzwi tarasowe nadal sa uchylane w ciagu dnia zimna szwedka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 17.09.2013 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Ja chciałem sezon rozpocząć kominkiem ale żona nie pozwala. W domu w tej chwili ... moment sprawdzam ... eee . 22 stopnie w salonie. Może być. Rano piec na zewnątrz pokazywał 11 stopni. Jeżeli pojawi się słońce (a niestety ostatnio jak na lekarstwo) to sądzę, że we wrześniu nie odpalę ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 - wcale mają Ci, co szydełkują To pochwal sie co tam nadziergalas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.09.2013 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Ja sie pod tym nie podpisuje. napisalem ze odbiory poza domem nie powinno sie wliczac, ale te w domu jak najbardziej maja wplyw na bilans cieplny domu. Na bilans cieplny - alez OCZYWISCIE! Nie sumuja sie natomiast ni jak, jako koszty dotyczace CO. O tym przeciez mowimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts