Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pytanko do "wodniaków". Kupiłem siłowniki na mój rozdzielacz, bo chcę zrobić w salonie NCO (łał ;-) )i cholerka gwint na siłowniikach jest nieco większy od moich zaworów. Wydaje mi się, że mam 3/4 cala na rozdzielaczu a to badziewie ma nie wiem co bo cal to nie jest ... jest tu jakiś hydraulik?

odpal sobie kilka lamp po 0,5 kw każda i powiedz co pokażą ci te liczniki ...:lol2:

Jakos tak odnosze wrazenie, ze "kablarze" o ktorych tu sie tak wszyscy martwia maja najmniej oporow eby tam sobie cykalo caly czas, w ogole u nich nie ma dylematu pod tytulem: odpalac kociol czy nie.

Dziwne to bo niby inni maja swoje COP czy gaz a tak sie martwia zeby jak najpozniej wystartowac, mam nadzieje, ze niedlugo dolacze do kablarzy i zapomne co to CO, kotly, pompki i inne :)

odpal sobie kilka lamp po 0,5 kw każda i powiedz co pokażą ci te liczniki ...:lol2:

Wlasnie o tym bledzie logicznym mowie. "Zapal sobie", "wlacz sobie". A co jesli nie bede wlaczal bez sensu 3 lamp po 0,5kW a wlacze TV, komputer, zelazko, kuchenke. Nie "sobie", ale do poogladania filmu (tu fantazjuje ;)), popisania bzdetow na forum, poprasowania koszul czy zrobienia obiadu. Ty to traktujesz jako wlaczenie CO, a ja jako uzywanie urzadzen, ktore maja taki skutek uboczny, ze generuja cieplo. W lecie wygonie to cieplo klimatyzatorem doplacajac do interesu, a w zimie przygarne jako gratisowy (w sensie pozaplanowy) zysk. Ot cala "filozofia".

Gość Arturo72
a ile to nakręciło kwh na tym liczniku ...???

tak właśnie wygląda całe to "bicie piany" z małym zużyciem energii...:yes:

A świstak siedzi...

Miałem kaprycho ogladnąć dzisiaj płomień w kominku i szybko od 18.00 dogrzać do 23-24 st.C,przy pompie,kablach,wodnej podłogówce by się to nie udało.

Wystarczy ?

Dziwne to bo niby inni maja swoje COP czy gaz a tak sie martwia zeby jak najpozniej wystartowac, mam nadzieje, ze niedlugo dolacze do kablarzy i zapomne co to CO, kotly, pompki i inne :)

Tu nie chodzi o COP czy jakies 10 zl, ale o sens. Wkoorwiajace jest grzanie w nocy zeby potem otwierac wszystkie okna, bo w dzien poswieci sloneczko i zrobi sie w salonie 25*C. Takie bezsensowne dzialania sa dla niektorych irytujace. Nie wydanie dodatkowych 10 zl na 10 dni podgrzewania.

A świstak siedzi...

Miałem kaprycho ogladnąć dzisiaj płomień w kominku i szybko od 18.00 dogrzać do 23-24 st.C.

Wystarczy ?

a potem wypisywanie głupot jak to mało ogrzewanie bierze ...;)

idę o zakład że jak będę co dzień "kotłował" w kominku to ze zużyciem na CO zejdę niżej niż "pompiarze" ...:p

jak już coś chcemy udowadniać to bądźmy przynajmniej wiarygodni i nie pokazujmy zdjęć licznika na cele grzewcze paląc w kominku ...;)

Tu nie chodzi o COP czy jakies 10 zl, ale o sens. Wkoorwiajace jest grzanie w nocy zeby potem otwierac wszystkie okna, bo w dzien poswieci sloneczko i zrobi sie w salonie 25*C. Takie bezsensowne dzialania sa dla niektorych irytujace. Nie wydanie dodatkowych 10 zl na 10 dni podgrzewania.

nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem ...

widać jaka to precyzja sterowania systemem grzewczym ...;)

Gość Arturo72
a potem wypisywanie głupot jak to mało ogrzewanie bierze ...;)

idę o zakład że jak będę co dzień "kotłował" w kominku to ze zużyciem na CO zejdę niżej niż "pompiarze" ...:p

jak już coś chcemy udowadniać to bądźmy przynajmniej wiarygodni i nie pokazujmy zdjęć licznika na cele grzewcze paląc w kominku ...;)

A kto powiedział,że co dzień ? Co dzień nie będzie mi się chciało rozpalać,szczególnie wieczorem.

Dzisiaj był tylko taki dzień,bo wszyscy wrócili późno do domu,zmarznięci i zmoknięci a nie będę odpalał pompy dla zasady,żeby odczuć to za parę h.

Zdjęcie licznika było zapodane również na cele cwu :)

Edytowane przez Arturo72

nigdy czegoś takiego nie zaobserwowałem ...

widać jaka to precyzja sterowania systemem grzewczym ...;)

Ja poki co tez nie (za malo pewnie mieszkam), ale automatyka jest niestety prymitywna i pogody nie przewidzi. Twoja tez nie. Nieraz wiec trzeba zadecydowac, czy juz CO uruchomic "recznie", czy zawierzyc bezgranicznie sterowaniu pogodowemu pomimo, ze domownicy sobie wyraznie zycza jego wlaczenia. Takie sa poki co dylematy, a nie to, kto rozpocznie pozniej grzanie i zaoszczedzi na piwo. Jak i tak teraz place za <>1/5 energi wpompowanej w dom. :)

Dzisiaj był tylko taki dzień,bo wszyscy wrócili późno do domu,zmarznięci i zmoknięci a nie będę odpalał pompy dla zasady,żeby odczuć to za parę h.

no popatrz ty się a u nas jak się wieczorem wraca do chałupy to nic nie trzeba odpalać aby było w niej ciepło niezależnie od pory roku ...:yes:

od podłogi też nie "ciągnie"...;)

A kto powiedział,że co dzień ? Co dzień nie będzie mi się chciało rozpalać,szczególnie wieczorem.

Zdjęcie licznika było zapodane również na cele cwu :)

U mnie w pierwsze chlody po przeprowadzce tez wygral w zawodch z pompa kominek. Teraz mam drugi sezon i juz niestety nie jest tak faworyzowany. Chyba sie po prostu znudzil ("strach" pomyslec co bedzie za pare lat ;)), ale jak bedzie zimniej na weekend, to obiecalem dziewczynom, ze zapale "zywy" ogien. :)

moja automatyka nie ma problemu z rozróżnieniem pogody i ile trzeba naładować w konkretne pomieszczenie niezależnie od pory roku ...

To jest lepsza od dyzurnego meteorologa TVN. Opublikuj algorytmy przewidywania pogody. Moze na Nobla sie zalapiesz. ;)

A na powaznie, to Twoja automatyka g..no wie na temat tego, czy juto bedzie +5*C i deszcz, czy sloneczne +25*C. W swojej maszynowej tempocie algorytmu nabije ciepla w posadzke majac za wskazowke kawalek przeszlosci i terazniejszosc. Przyszlosci nie odgadnie.

To jest lepsza od dyzurnego meteorologa TVN. Opublikuj algorytmy przewidywania pogody. Moze na Nobla sie zalapiesz. ;)

A na powaznie, to Twoja automatyka g..no wie na temat tego, czy juto bedzie +5*C i deszcz, czy sloneczne +25*C. W swojej maszynowej tempocie algorytmu nabije ciepla w posadzke majac za wskazowke kawalek przeszlosci i terazniejszosc. Przyszlosci nie odgadnie.

:jawdrop:

ale ten układ sterujący jest tak "głupi" że niczego nie prognozuje...:no: